Zoltan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Zoltán (sau Zulta; cca. 869- d. ) a fost un „duce” (prinț) al ungurilor din 907 până în 948. A fost al patrulea fiu al lui Árpád. S-a însurat cu fiica lui Menumorut.[1]

Spre jumătatea sec. al X-lea Zulta a fost coșmarul regatului franc, și al regatelor, principatelor și ducatelor din Germania și Italia.

Cu bunicul său, Almus, și cu tatăl său, ducele Árpád, ungurii au plecat din „Atelkuzu” (Etelköz; „țara dintre fluvii”) de pe teritoriul Ucrainei de astăzi (refugiindu-se din calea pecenegilor) și s-au stabilit în Pannonia, inițial în zona Slovaciei și pe cursurile Dunării, Tisei, Savei și Dravei.

În 920 și-a condus oștenii în Italia, unde, asistat de locotenenții săi Bogát (tatăl lui Bulcsú/Bulciu) și Durșák, au cotropit și devastat Aquileia și Pavia. Ceva mai târziu, Berengar I, markgraful de Friuli, devenit rege al Italiei[2], a fost nevoit să cumpere pacea acceptând condiții și înțelegeri umilitoare.

În 922, ungurii, călăuziți de Zoltan l-au înfrânt pe ducele german Henric I de Saxonia („Păsărarul”), la Wurzen în Saxonia, unde acesta se refugiase. Zoltan a fost promotorul a numeroase incursiuni în toată Europa: în Franța a juns până la Reims și la Châlons, iar în Italia a ajuns până la porțile regatului Neapole.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Dux uero arpad inito consilio suorum nobilum, mandata menumorout dilexit et laudauit, et dum filiam menumorout eiusdam etatis ut filius suus Zultus, iam esse audiuisset, peticionem menumorout differre noluit, et filiam suam in uxorem zulte accepit, cum regno sibi promisso. Et missis legatis ad usubu et ueluc mandauit, et celebratis nuptiis filiam menumorout filio suo zulte in uxorem acciperent, et filios incolarum in obsides positos secum ducerent, et duci menumorout daret byhor castrum” în: Anonymus, Gesta hungarorum, cap. LI de duce menumorout; vezi și cap. LII de usubuu, veluc - textul integral la Wikisource
  2. ^ Bogát, art. în Pallas nagy lexikona (Marea enciclopedie Pallas)


Predecesor:
Árpád
lider al triburilor maghiare
907 - 948

Succesor:
Taksony