Ziua Pompierilor din România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Ziua Pompierilor din România este o sărbătoare anuală care comemorează în fiecare zi de 13 septembrie Bătălia din Dealul Spirii, care a avut loc în 1848 la București între compania de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu și un corp de armată al Imperiului Otoman.

Această zi a fost desemnată ca Zi a pompierilor din România, în cinstea eroismului de care a dat dovadă subunitatea de pompieri în acea luptă din timpul Revoluției Române din 1848. Legal, oficializarea ei s-a produs începând cu anul 1953, iar după revoluție acest lucru a fost legiferat[1].

Activități specifice[modificare | modificare sursă]

Cu ocazia Zilei Pompierilor din România 13 septembrie, autoritățile administrației publice centrale și locale, agenții economici și instituțiile pot acorda sprijin material și financiar în organizarea și desfășurarea concursurilor profesionale, a ceremoniilor și a altor acțiuni specifice ocazionate de aceste evenimente. Inspectoratele, formațiile de cadeți, cercurile aplicative de protecție civilă, precum și cercurile "Prietenii pompierilor" participă, cu echipe reprezentative, la concursuri profesionale și sportive internaționale[2][3].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ 13 Septembrie, "Ziua pompierilor din România" H.G. nr. 492 din 6.09.1997, art.1
  2. ^ H. G. nr. 1.490 din 2004 ,Regulamentul de organizare și funcționare al I.G.S.U. ... pp.  Anexa nr.1, (art.39-40)
  3. ^ Ziua pompierilor din România, Portal „Pompierii români”, 8.09.2022 ,Accesat 8.09.2023

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Lectură suplimentară

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]