Zborul 752 al Ukraine International Airlines

35°33′40″N 51°06′14″E (Zborul 752 al Ukraine International Airlines) / 35.56111°N 51.10389°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Zborul 752 al Ukraine International Airlines
Sumar Incident
Loc
35°33′40″N 51°06′14″E ({{PAGENAME}}) / 35.56111°N 51.10389°E
Tip aeronavăBoeing 737-8KV
OperatorUkraine International Airlines
Originea zboruluiAeroportul Internațional Teheran Imam Khomeini, Teheran
DestinațieAeroportul Internațional Borîspil, Kiev

Ukraine International Airlines Flight 752 a fost un zbor internațional programat de pasageri de la Teheran la Kiev, operat de Ukraine International Airlines (UIA).

La 8 ianuarie 2020, un Boeing 737-800 care opera această rută s-a prăbușit pe pământ la scurt timp după decolare de pe Aeroportul Internațional Teheran Imam Khomeini.[1][2] Toți cei 176 de pasageri și echipaj au fost uciși, ceea ce a devenit cel mai mortal accident aviatic care a avut loc pe pământul Iranului în mai mult de un deceniu. Accidentul a fost primul incident de aviație fatal pentru Ukraine International Airlines de la începutul operațiunii sale în 1992.[3] Este cel mai grav accident aviatic din Iran de la Zborul 655 al Iran Air.[4]

Inițial, autoritățile iraniene au negat că ar fi doborât avionul, precizând că a existat o eroare tehnică cu avionul. Autoritățile ucrainene, după ce s-au abătut inițial asupra explicațiilor Iranului, au spus că una dintre principalele lor teorii de lucru a fost că avionul a fost doborât. Oficialii americani, canadieni și britanici au declarat că au crezut că aeronava a fost doborâtă de o rachetă sol-aer Tor M1, fabricată de Rusia, lansată de Iran.[5] Primul ministru Justin Trudeau a declarat că informațiile proprii ale Canadei, precum și dovezile furnizate de agențiile de informații din SUA au sugerat că aeronava a fost doborâtă.[6] După patru zile în care a descris-o drept „o minciună americană”, „un scenariu greșit al CIA și Pentagonului” și „o încercare de a împiedica actțiunile Boeing să cadă liber”[7][8], Corpul Gărzii Revoluționare a admis în 11 ianuarie 2020 că a doborât aeronava, identificându-l în mod eronat ca o țintă ostilă.[9]

Incidentul a avut loc într-o perioadă de tensiuni crescute între Statele Unite și Iran, în urma unui atac aerian care a ucis marele general iranian Qasem Soleimani și atacuri de rachete balistice ale Iranului asupra forțelor americane din Irak.[10] A fost precedat de un ordin al Administrației Aviatice Federale a SUA, potrivit căruia toate aeronavele civile americane evită spațiul aerian iranian și au fost urmate de alte câteva națiuni și companii aeriene care comandă aeronavele lor să evite și spațiul aerian iranian.[11][12]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Ukrainian airplane with 180 aboard crashes in Iran: Fars”. Reuters. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 2. ^ „Ukrainian airliner crashes near Tehran: Iranian media”. Al Jazeera. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 3. ^ Oliphant, Roland; Mendick, Robert; Nicholls, Dominic (). „Iran plane crash: All 176 passengers killed as Ukraine Boeing 737 crashes near Tehran”. The Telegraph. Arhivat din original la . Accesat în . 
 4. ^ „Jet Crash in Iran Has Eerie Historical Parallel”. The New York Times. . 
 5. ^ „Iran missile shot down Ukraine-bound Boeing airliner, officials say”. CNBC. Arhivat din original la . 
 6. ^ Tunney, Catharine (). „Trudeau says evidence suggests Iranian missile brought down Ukrainian flight”. cbc.ca. CBC Canada. Arhivat din original la . Accesat în . 
 7. ^ „چرا رسانه‌های آمریکا باید هواپیماسازی بوئینگ را از ورشکستگی نجات دهند؟” (în persană). . Accesat în . 
 8. ^ „جزییات تسنیم از سناریوی سیا و پنتاگون برای نجات از تحقیر موشکی/دروغ بزرگ آمریکا درباره هواپیمای اوکراینی” (în persană). . Accesat în . 
 9. ^ Karimi, Nasser; Krauss, Joseph (). „Under pressure, Iran admits it shot down jetliner by mistake”. Associated Press. Accesat în . 
 10. ^ Hooper, Ryan; Channon, Max (). „Three Britons killed in Iran plane crash”. plymouthherald. Accesat în . 
 11. ^ Slotnick, David. „Airlines are avoiding airspace near Iran and Iraq after a passenger plane was reportedly shot down”. Business Insider. Accesat în . 
 12. ^ Bowden, John (). „Ukraine bans all flights from Iranian airspace following crash”. TheHill (în engleză). Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ukraine International Airlines Flight 752