Zbor de noapte (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Zbor de noapte
'Red Eye'

Afișul filmului
Titlu originalRed Eye
Genthriller
RegizorWes Craven
ScenaristCarl Ellsworth
Dan Foos (poveste)
Carl Ellsworth (scenariu)
ProducătorChris Bender
Marianne Maddalena
DistribuitorDreamWorks Pictures
Operator(i)Robert D. Yeoman
MontajPatrick Lussier
Stuart Levy
MuzicaMarco Beltrami
DistribuțieRachel McAdams
Cillian Murphy
Brian Cox
Jayma Mays
Premiera19 august 2005
Durata85 min.
ȚaraStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Filmat înFlorida
Los Angeles  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiFlorida  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
rusă
Disponibil în românăsubtitrat
Buget26 milioane $
Încasări95.577.774 $
Prezență online

Zbor de noapte (în engleză Red Eye) este un film thriller american din 2005, regizat de Wes Craven și având-o pe Rachel McAdams în rolul unui director de hotel prins într-un complot de asasinare de un terorist (Cillian Murphy) aflat la bordul unui zbor de noapte către Miami. Muzica filmului a fost compusă și dirijată de Marco Beltrami.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

După ce a participat la înmormântarea bunicii ei în Dallas, Texas, Lisa Reisert (Rachel McAdams) pleacă cu un zbor de noapte către Miami, Florida. În timp ce aștepta plecare avionului, ea îl întâlnește pe Jackson Rippner (Cillian Murphy).

Când urcă la bordul avionului, Lisa descoperă că Jackson este în același zbor și are locul alăturat. După decolare, Rippner îi dezvăluie că el este un terorist care lucrează pentru un grup care intenționează să-l asasineze pe secretarul adjunct pentru securitate internă Charles Keefe (Jack Scalia) și pe familia acestuia. Lisa este inclusă în planurile lor din cauza faptului că ea lucrează ca manager la Hotelul Lux Atlantic în care este cazată familia Keefe. Planul de asasinat este de a trage asupra camerei de hotel cu un lansator de rachete portabil de pe o barcă dintr-un port aflat în apropiere. Pentru ca acesta să funcționeze, Rippner trebuie să o forțeze pe Lisa să facă un apel telefonic în timpul zborului pentru ca personalul hotelului să schimbe camera rezervată cu una cu vedere la port. Dacă ea refuză să coopereze, un ucigas plătit îl va ucide pe tatăl ei, Joe (Brian Cox), la casa lui din Miami.

Lisa încearcă să găsească o modalitate de a face ca atât tatăl ei cât și Keefe să se afle în siguranță . Atunci când ea dă mai întâi un apel la hotel și îi răspunde prietena ei, Cynthia (Jayma Mays), linia nu mai are acoperire, iar Lisa încearcă să-l păcălească pe Rippner continuând să vorbească și cerând schimbarea camerei. Ea face apoi două încercări nereușite de a-i alerta pe alți pasageri cu privire la pericol, dar Rippner o prinde în ambele cazuri.

Când linia de telefon are din nou acoperire, Lisa reușește să facă apelul, iar personalul hotelului îl mută pe politician în camera vizată. După apel, ea îi cere lui Rippner să-l sune pe omul aflat în afara casei tatălui ei, dar el refuză până când nu i se confirmă asasinarea.

După ce avionul aterizează, Lisa distrage atenția lui Rippner, înjunghiindu-l în gât cu un pix furat de la unul din ceilalți pasageri. Ea îi ia telefonul și fuge din avion și de pe terminal, pentru a scăpa atât de Rippner, cât și de serviciul de pază al aeroportului. Odată ce a ajuns afară, ea fură un SUV din apropiere. Ea sună din nou la hotel, alertând-o pe Cynthia ci privire la pericol. Cynthia, conform instrucțiunilor Lisei, apasă butornul de alarmă de incendiu pentru a evacua clădirea și se grăbește să-i avertizeze pe Keefe și pe familia sale, care sunt în camera țintă. Cynthia, famnilia Keefe și agenții Secret Service reușesc să scape cu câteva secunde înainte ca de secunde înainte ca racheta Javelin să lovească ținta.

Lisa, conducând în continuare, încearcă să-l sune pe tatăl ei, dar bateria telefonului mobil se descarcă. Ea se grăbește la casa tatălui ei, găsindu-l la sosire pe ucigaș în fața ușii sale și lovindu-l cu mașina. Lisa își găsește tatăl în casă, iar el îi spune că a chemat poliția. În timp ce Lisa telefonează la recepția hotelului, Rippner ajunge și-l lovește pe tatăl ei. El o urmărește prin casă cu un cuțit și o împinge pe scări. Lisa ia arma ucigașului mort și-l amenință pe Rippner cu ea. El încearcă să scape, dar Lisa îl împușcă. El o dezarmează totuși și o atacă, atunci când, în cele din urmă, tatăl Lisei îl împușcă pe Rippner înainte ca poliția să ajungă în final.

Mai târziu, la hotel, secretarul adjunct pentru afaceri interne și agenții Secret Service le mulțumesc Lisei și Cynthiei pentru salvarea secretarului și a familiei sale de la asasinare.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Recepție[modificare | modificare sursă]

Răspuns critic[modificare | modificare sursă]

Zbor de noapte a primit aprecieri critice, iar pe situl Rotten Tomatoes are un rating pozitiv de 79% pe baza comentariilor a 186 de critici, cu consensul: "Cu interpretări puternice și o regizare îndeaproape a lui Wes Craven, Zbor de noapte este un thriller alert, economic".[1] De asemenea, situl Metacritic a dat filmului un scor ponderat de 71% bazat pe 36 opinii care indică, în general, opinii favorabile.[2]

Criticii au lăudat, de asemenea, interpretările lui Rachel McAdams și Cillian Murphy, iar Roger Ebert a afirmat în recenzia sa că McAdams are "interpretare atât convingătoare, deoarece ea a o menține la nivelul solului" și că "ea rămâne plauzibilă chiar și atunci când acțiunea scrâșnește în jurul ei". El l-a lăudat, de asemenea, pe Murphy pentru "abilitatea de a-și ajusta personajul în ciuda cadrului înghesuit" și a menționat că McAdams și Murphy sunt "foarte eficienți împreună".

Zbor de noapte a fost lăudat de criticii mai multor publicații, inclusiv The Washington Post, Rolling Stone, Entertainment Weekly, Los Angeles Times, The New York Times și Chicago Sun-Times.

Box office[modificare | modificare sursă]

Filmul a adus încasări de 57.891.803 $ pe plan intern, dublu față de bugetul estimat de 26 milioane $. Pe plan internațional, filmul a adus încasări de încă 37.685.971 $, făcând ca încasările totale să se ridice la suma de 95.577.774 $.[3] Zbor de noapte a avut parte de încasări mari din închiriei, aducând un supliment de 49.620.000 $.[4]

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Premii
Premiu Categorie Nume Rezultat
Premiile Golden Trailer cel mai bun thriller Nominalizare
Premiile Irish Film and Television cel mai bun actor de film Cillian Murphy Nominalizare
Premiile MTV Movie (2006) cea mai bună interpretare Rachel McAdams Nominalizare
Premiile Saturn cel mai bun film de acțiune/aventură/thriller Nominalizare
cea mai bună actriță Rachel McAdams Nominalizare
cel mai bun actor în rol secundar Cillian Murphy Nominalizare
Premiile Teen Choice Filme - Choice Thriller Câștigat
Filme - Choice Scream Rachel McAdams Nominalizare
Choice Sleazebag Cillian Murphy Nominalizare

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Red Eye Movie Reviews, Pictures. Rotten Tomatoes. Retrieved 2010-11-23.
  2. ^ Red Eye Reviews, Ratings, Credits Arhivat în , la Wayback Machine.. Metacritic Retrieved 2010-11-23.
  3. ^ Red Eye (2005). Box Office Mojo. Retrieved 2010-11-23.
  4. ^ Box office / business for 'Red Eye' (2005). IMDb. Retrieved 2010-11-23.

Legături externe[modificare | modificare sursă]