Zaynulla Rasulev

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Zaynulla Rasulev
Зәйнулла Рәсүлев
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
uezdul Troițk⁠(d), Gubernia Orenburg⁠(d), Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (83 de ani) Modificați la Wikidata
Troițk, Gubernia Orenburg⁠(d), Imperiul Rus Modificați la Wikidata
CopiiGabdrahman Rasulev[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Religieislam Modificați la Wikidata
Ocupațieclergyman[*][[clergyman (Christian religious occupation)|​]] Modificați la Wikidata
Activitate
RudeZäytünä Mäwlütevä[*]
Atilla Rasih[*][[Atilla Rasih (Soviet writer (1916-1996))|​]]  Modificați la Wikidata
Profesor pentruSaifullah-kadi Bașlarov[*]  Modificați la Wikidata

Zaynulla Rasulev (Zaynulla bin Khabibulla bin Rasūl; în bașchiră Зәйнулла Рәсүлев, în rusă Зайнулла́ Расу́лев, n. , uezdul Troițk⁠(d), Gubernia Orenburg⁠(d), Imperiul Rus – d. , Troițk, Gubernia Orenburg⁠(d), Imperiul Rus) a fost un lider religios bașchir din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. El este cunoscut ca unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai jadidismului și ca organizator al uneia dintre primele medrese jadidi.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut în 1833 în satul Șarip din provincia Verheuralsk, gubernia Orenburg (în prezent în raionul Ucealinski, Republica Bașkortostan, Rusia) în familia mullahului comunității islamice locale. A învățat la medresa din satul său natal, apoi la medresa din Troițk. După încheierea studiilor a devenit cleric musulman. Începând din 1858 a servit ca imam khatib în satul Iuldaș (în prezent în raionul Ucealinski, Bașkortostan).

În timpul anilor de studii Zaynulla a devenit interesat de sufism. În 1859 s-a alăturat ordinului Sufi al lui Naqshbandi. A fost instruit personal de șeicul Ahmed Ziyaüddin Gümüșhanevi din Istanbul în perioada 1869-1870, de la care a primit Ijazahul sau autorizația de a preda doctrina sufistă a lui Naqshbandi. A efectuat un hajj (pelerinaj la Mecca). După ce s-a întors în Bașkortostan a introdus câteva inovații în practicile sufiste locale: cântarea zikrelor cu voce tare, respectarea Mawlidului (ziua de naștere a profetului islamic Muhammad), purtarea mărgelelor de rugăciune etc.

A fost persecutat pentru predicarea sufismului: mullahii conservatori locali și credincioșii care păstrau linia oficială a islamului l-au acuzat că a răspândit erezii și că a subminat activitatea autorităților publice. În urma denunțului scris trimis de ei, Zaynulla Rasulev a fost arestat și trimis în exil. A trăit în exil succesiv la Zlatoust (opt luni), Nikolsk, oblastul Vologda (1873-1876) și Kostroma (1876-1881).

În 1881 s-a întors din exil și și-a reluat activitatea ca lider religios în satul Aqquzha din Bașkortostan. A efectuat un al doilea hajj (pelerinaj la Mecca). Începând din 1884 Rasulev a ocupat postul de imam al moscheii din Troițk. Ulterior a fondat medresa Rasuliya, una dintre primele instituții de învățământ jadidi din zona Munților Ural. A avut numeroși ucenici și adepți și a devenit unul dintre cei mai influenți lideri musulmani din Rusia.

Zaynulla Rasulev a decedat în 2 februarie 1917 și a fost îngropat în vechiul cimitir musulman din Troițk.

Numeroase legende circulă în tradiția orală bașchiră cu privire la minunile și vindecările efectuate de Zaynulla Rasulev.[1]

Fiul său, Gabdurakhman Rasulev, a devenit, de asemenea, un lider religios al bașchirilor.[2]

Intrarea în mormântul lui Zaynulla Rasulev

Cinstirea memoriei sale[modificare | modificare sursă]

Moscheea Zaynulla-Ishan din orașul Ucealî, Bașkortostan
  • În 2008 o stradă din orașul Ufa, Rusia a fost denumită Zanulla Rasulev.[3]
  • În 2009 a fost inaugurată în orașul Ucealî din Bașkortostan o moschee numită Zaynulla-Ishan.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]