Sari la conținut

Zastava Yugo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Zastava/Innocenti Yugo
Prezentare generală
MarcăCrvena Zastava Avtomobili (Automobile "Steagul Roșu")
Companie „mamă”FIAT
Alt numeKoral, Jugo
Perioadă producție2 iulie 1977–11 noiembrie 2008
Asamblat înCrăguiova, Iugoslavia (ulterior Serbia)
Caroserie
ClasăAutomobil compact
Caroseriehatchback cu 3 uși
ConfigurațieFF (motor și tracțiune față)
PlatformăFIAT 127
Grup motopropulsor
Motorizare0.9-1.3 litri
Cutie de vitezemanual (4 respectiv 5 viteze), automatic (3 viteze)
Dimensiuni
Ampatament2150 mm
Lungime3485 mm
Lățime1548 mm
Înălțime1390 mm
Greutate825-920 kg


Zastava Yugo (sârbă: Застава Југо) a fost o mașină supermini hatchback produsă de către "Uzinele Auto Steagul Roșu" din Crăguiova (sârbă: Крагујевац), pe atunci în RSF Iugoslavia, astăzi în Serbia.

Inițial proiectată după design-ul mașinii FIAT 127 din Italia, cu mici modificări, în anii 1980 a fost modificată din ce în ce mai mult, fiind produsă până în anul 2008, când Zastava a încetat să mai producă mașini, devenind o companie deținută de FIAT.

A fost vândută și în afara RSF Iugoslave, în țări precum Germania, Grecia, Italia (produsă de Innocenti), Olanda, Belgia, Danemarca, Finlanda, România[necesită citare], Regatul Unit, Canada și SUA (1985-1992). În fosta Iugoslavie, mai ales în Serbia, aceste mașini au ajuns legendare, atingând un satut de "mașină a poporului", deoarece erau ieftine, ușor de întreținut (deoarece oamenii în Iugoslavia preferau să își repare mașinile "la ei acasă" și nu la service-uri auto) și simple. Aceste mașini sunt o privelișe des-întâlnită pe străzile din fosta Iugoslavie, cu excepția Bosniei care a preferat mașinile Volkswagen asamblate la Sarajevo. În multe țări occidentale însă, mașina a fost dur criticată deoarece a fost considerată o "rablă", devenind subiectul unei largi batjocuri împotriva acestei mașini. Chiar dacă a fost considerată cea mai ieftină mașină vândută vreodată în Statele Unite, a fost criticată din cauza designului urât, calității slabe și a defecțiunilor tehnice. De aici a originat și o glumă, care se traduce direct prin "Te duci (cu Yugo-ul) nicăieri (în engleză: "Yugo Nowhere", de la "You Go Nowhere").

Referințe[modificare | modificare sursă]


Bibliografie[modificare | modificare sursă]