Zadie Smith

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Zadie Smith
Date personale
Născută (48 de ani)[1][10] Modificați la Wikidata
Londra, Anglia, Regatul Unit[3] Modificați la Wikidata
Frați și suroriDoc Brown[*][[Doc Brown (British comedian, actor, screenwriter, voiceover artist and former rapper)|​]]  Modificați la Wikidata
Căsătorită cuNick Laird[*] (din )[11] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit[12] Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitoare
romancieră[*]
eseistă
universitară[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiNew York City[13]
Londra[14] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[15][3][16] Modificați la Wikidata
StudiiKing's College[*][[King's College (college of the University of Cambridge)|​]] (literatură engleză)
Hampstead School[*][[Hampstead School (school in Camden, UK)|​]]
Mișcare/curent literarRealism literar  Modificați la Wikidata
PatronajUniversitatea New York[2][3]  Modificați la Wikidata
Specie literarăroman[3]  Modificați la Wikidata
Opere semnificativeDespre Frumusețe[*]
Dinți albi
The Autograph Man[*][[The Autograph Man |​]]
Nord-Vest[*]
Swing Time[*][[Swing Time |​]]
Changing My Mind: Occasional Essays[*][[Changing My Mind: Occasional Essays |​]]  Modificați la Wikidata
Note
PremiiPremiul Memorial James Tait Black[*]
writer in residence[*][[writer in residence (scholarship for writers including right of free local residence for several months)|​]]
Costa Book Awards[*][[Costa Book Awards (annual series of literary awards in five categories)|​]]
Women's Prize for Fiction[*][[Women's Prize for Fiction (annual prize for a novel written in English by a woman of any nationality)|​]]
Premiul Somerset-Maugham[*][4]
Bollinger Everyman Wodehouse Prize[*][[Bollinger Everyman Wodehouse Prize (award)|​]]
Premiul Ansfield-Wolf[*][5]
Langston Hughes Medal[*][[Langston Hughes Medal (literary award)|​]][6]
Guardian First Book Award[*][[Guardian First Book Award (British literature award)|​]]
Fellow of the Royal Society of Literature[*][[Fellow of the Royal Society of Literature (award of the Royal Society of Literature)|​]]
Premiul Statului Austriac pentru literatură europeană[7]
Membru al Academiei Americane de Arte și Științe[*][8]
Bodley Medal[*][[Bodley Medal (award given by the Bodleian Library)|​]][9]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Zadie Adeline Smith FRSL (n. , Londra, Anglia, Regatul Unit)[17] este o romancieră, eseistă și scriitoare de proză scurtă engleză[18]. Romanul său de debutDinți albi (2000), a devenit imediat un bestseller și a câștigat mai multe premii. Este profesor titular în Scriere Creativă la Universitatea din New York din septembrie 2010[19].

Copilărie[modificare | modificare sursă]

Smith s-a născut în Willesden, în partea de nord-vest a burgului Brent din Londra, într-o familie mixtă, cu mamă jamaicană, Yvonne Bailey, și tată englez, Harvey Smith[20], care era cu 30 de ani mai în vârstă decât soția sa[21]. La vârsta de 14 ani, și-a schimbat numele din Sadie în Zadie[22].

Mama lui Smith a crescut în Jamaica și emigrat în Anglia în 1969[17]. Părinții lui Smith au divorțat pe când era adolescentă. Are o soră vitregă, un frate vitreg și doi frați mai mici (unul este rapper-ul și comedianul Doc Brown, iar celălalt este rapper-ul Luc Skyz). Pe când era copil, Smith era pasionat de step, iar în adolescență a considerat o carieră în teatrul muzical. În timp ce era la universitate, Smith a câștigat bani cântând jazz și a vrut să devină jurnalistă. În ciuda ambițiilor de dinainte, literatura a devenit principalul său interes.

Educație[modificare | modificare sursă]

Smith a învățat la școli locale publice, Malorees Junior School și Hampstead Comprehensive School, iar apoi a studiat literatura engleză la King's College, Cambridge. Într-un interviu cu The Guardian în anul 2000, Smith a corectat un ziar care afirma că ea a obținut la Cambridge diploma de licență cu două calificative First: „de fapt, am primit un al treilea la Partea Întâi”, a spus ea[23]. A absolvit cu diplomă upper-second[24].

Se pare că Smith a fost respinsă din Cambridge Footlights de cuplul de comedie britanic popular Mitchell și Webb, în timp ce toți trei studiau la Universitatea din Cambridge în anii 1990[25].

La Cambridge, Smith a publicat o serie de povestiri scurte într-o colecție studențească de scrieri numită The Mays Anthology. Acestea au atras atenția unei edituri, care i-a oferit un contract pentru primul ei roman. Smith a decis să contacteze un agent literar și a fost reprezentată de A.P. Watt[26]. Smith s-a întors să redacteze antologia ca invitat în 2001[27].

Carieră[modificare | modificare sursă]

Romanul de debut al lui Smith, Dinți Albi, a fost introdus în lumea editorială în 1997, înainte de a fi terminat. Pe baza unui manuscris parțiaș, a avut loc o licitație pentru drepturi, care a fost câștigată de Hamish Hamilton. Smith a terminat Dinți Albi în ultimul său an la Universitatea din Cambridge. Publicat în 2000, romanul a devenit imediat un best-seller și a primit multe aprecieri. A fost apreciat la nivel internațional și a câștigat o serie de premii, printre care Premiul James Tait Black Memorial și Premiul Betty Trask. Romanul a fost adaptat pentru televiziune in 2002[17]. În iulie 2000, debutul lui Smith a fost subiect de discuție într-un controversat eseu de critică literară de James Wood, intitulat „Human, All Too Inhuman” (în traducere, „Uman, Prea Inuman”), în care Wood critică romanul ca parte a unui gen contemporan numit realism isteric, în care „'[i]nformația a devenit noul personaj”, și în care menționează că sentimentele umane sunt absente în ficțiunea contemporană[28]. Într-un articol pentru The Guardian, în octombrie 2001, Smith a răspuns la critici, fiind de acord cu precizia termenului și cu argumentul de bază al lui Wood cum că „orice roman care are ca scop isteria va fi acum depășit fără efort”[29]. Cu toate acestea, ea a respins alăturarea romanului său de debut cu autori importanți precum David Foster Wallace, Salman Rushdie și Don DeLillo și refutarea inovațiilor acestora pe baza argumentului de realism isteric[30]. Cu sinceritate a răspuns și preocupărilor lui Wood referitoare la literatura și cultura contemporană, descriind propria anxietate ca scriitor, și a susținut că literatura ar trebui să fie „nu o separare între cap și inimă, ci utilizarea utilă a ambelor”[31].

Al doilea roman al lui Smith, The Autograph Man, a fost publicat în 2002 și a fost un succes comercial, deși nu a fost la fel de bine primit de către critici precum Dinți Albi.

Al treilea roman al lui Smith, On Beauty, a fost publicat în septembrie 2005. Acțiunea este situată în mare parte în și în jurul Greater Boston. Romanul a atras mai multe aprecieri critice decât Autograph Man: a fost nominalizat la Premiul Booker și a câștigat în 2006 Premiul Orange pentru Ficțiune și Premiul Anisfield-Wolf[32].

După ce a predat ficțiune la Universitatea Columbia, Smith s-a alăturat Universității din New York ca profesor titular de ficțiune în 2010[33].

Romanul NW a fost publicat în 2012. Acțiunea are loc în Kilburn, în nord-vestul Londrei, titlul fiind o referință la codul poștal local, NW6. NW a fost nominalizat pentru Premiul Ondaatje al Royal Society of Literature și Premiul Orange pentru Ficțiune[34]. NW a fost transformat într-un film de televiziune de BBC, regizat de Saul Dibb și adaptat de către Rachel Bennette[35]. În rolurile principale joacă Nikki Amuka-Bird și Phoebe Fox[36], fiind difuzat pe BBC Two pe 14 noiembrie 2016[37][38].

Al cincilea roman al lui Smith, Swing Time, a fost publicat în noiembrie 2016[39]. Cartea a fost nominalizată pentru Premiul Booker 2017.

Viață personală[modificare | modificare sursă]

Smith l-a cunoscut pe Nick Laird la Universitatea Cambridge. S-au căsătorit în 2004, în Capela de la King's College, Cambridge. Smith a dedicat romanul On Beauty pentru „dragul meu Laird”. De asemenea, i-a folosit numele în trecere în Dinți Albi:„Și toți bărbații bine, toate partidele ca băiatu' tău Nicky Laird, toți au murit”[40].

Cuplul a trăit în Roma, Italia, în perioada noiembrie 2006-2007, iar acum locuiesc în New York City și Queen's Park, Londra[41]. Au doi copii, Katherine (Kit) și Harvey (Hal)[42].

Smith se descrie ca „nereligioasă”[43] și nu a fost crescută într-o religie, deși păstrează o „curiozitate” despre rolul pe care religia îl joacă în viețile altora[44]. Într-un eseu care explorează punctele de vedere umanist și existențialist despre moarte și acțiunea de a muri, Smith caracterizează viziunea sa asupra lumii ca „umanist sentimental”[45][46].

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Romane[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Zadie Smith, Internet Speculative Fiction Database, accesat în  
  2. ^ https://as.nyu.edu/english/directory.zadie-smith.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b c d Library of Congress Authorities, accesat în  
  4. ^ https://www2.societyofauthors.org/prizes/the-soa-awards/somerset-maugham-awards/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ https://www.anisfield-wolf.org/winners/on-beauty/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ https://www1.cuny.edu/mu/forum/2017/08/31/zadie-smith-wins-ccnys-langston-hughes-medal/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ https://www.kunstkultur.bka.gv.at/staatspreis-fur-europaische-literatur, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ https://www.amacad.org/new-members-2023, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  9. ^ https://www.bodleian.ox.ac.uk/about/libraries/bodley-medal  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  10. ^ a b The Fine Art Archive, accesat în  
  11. ^ The International Who's Who of Women 2006[*][[The International Who's Who of Women 2006 (biographical reference work published in 2006 and edited by Elizabeth Sleeman)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  12. ^ LIBRIS, , accesat în  
  13. ^ „Zadie Smith”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  14. ^ „Zadie Smith”, Gemeinsame Normdatei 
  15. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  16. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  17. ^ a b c Aida Edemariam (). „Profile: Learning Curve”. The Guardian. Accesat în . 
  18. ^ „Perhaps Soon Zadie Smith Will Know What She's Doing (and then Just You Watch Out) by Dave”. www.powells.com. Accesat în . 
  19. ^ "Zadie Smith to Join NYU Creative Writing Faculty", NYU, 25 June 2009.
  20. ^ "Writers: Zadie Smith", Literature – British Council.
  21. ^ Barton, Laura (). „We are family: Award-winning novelist Zadie Smith talks to up-and-coming British rapper Doc Brown, better known to her as Ben, her younger brother”. The Guardian. Accesat în . 
  22. ^ Wood, Gaby (). „The Return of Zadie Smith”. The Telegraph. Accesat în . 
  23. ^ Stephanie Merritt, "She's young, black, British – and the first publishing sensation of the millennium", The Observer, 16 January 2000.
  24. ^ Tew, Philip (). Zadie Smith. Basingstoke, Hampshire: Palgrave MacMillan. p. 37. ISBN 978-0230516762. 
  25. ^ Smith, Zadie (). „Personal History: Dead Man Laughing”. The New Yorker. Accesat în . 
  26. ^ „AP Watt”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  27. ^ „The Mays XIX: Guest Editors”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  28. ^ Wood, James (). „Human, All Too Inhuman”. The New Republic. ISSN 0028-6583. Accesat în . 
  29. ^ Smith, Zadie (). „This is how it feels to me”. The Guardian (în engleză). ISSN 0261-3077. Accesat în . 
  30. ^ Smith, Zadie (). „This is how it feels to me”. The Guardian (în engleză). ISSN 0261-3077. Accesat în . 
  31. ^ Smith, Zadie (). „This is how it feels to me”. The Guardian (în engleză). ISSN 0261-3077. Accesat în . 
  32. ^ „On Beauty”. Anisfield-Wolf Book Awards. Accesat în . 
  33. ^ Adrian Versteegh, "Zadie Smith Joins NYU Creative Writing Faculty", Poets & Writers, 24 July 2009.
  34. ^ "Zadie Smith" at Rogers, Coleridge & White.
  35. ^ Wollaston, Sam. „NW review – Zadie Smith's London tale has never felt so relevant”. Accesat în . 
  36. ^ Onwuemezi, Natasha, "Amuka-Bird and Fox to star in NW adaptation", The Bookseller, 10 June 2016.
  37. ^ Meltzer, Tom, "NW star Nikki Amuka-Bird: 'Zadie is purposefully challenging the viewer'", The Guardian, 14 November 2016.
  38. ^ Lobb, Adrian, "NW Star Nikki Amuka-Bird Interview: 'Bursting through the glass ceiling can cause damage'" Arhivat în , la Wayback Machine., The Big Issue, 21 November 2016.
  39. ^ Pearce, Katie (). „Author Zadie Smith shares bits of her unpublished fourth novel, 'Swing, Time'. Accesat în . 
  40. ^ Smith, Zadie (2000). White Teeth. London: Vintage.]
  41. ^ Zach Baron (). „Irish Novelist Nick Laird Goes Utterly Pug”. Village Voice. Arhivat din original la . Accesat în . 
  42. ^ Richard Godwin (). „The world according to Zadie Smith”. Evening Standard. 
  43. ^ Bollen, Christopher (). „Interview with Zadie Smith”. Interview Magazine. Accesat în . 
  44. ^ Dalley, Jan (). „Lunch with the FT: novelist Zadie Smith”. Financial Times. Accesat în . 
  45. ^ Hoby, Hermione (). „Zadie Smith's Book of Essays Explores What It Means to Be Human”. The New Republic. Accesat în . 
  46. ^ Smith, Zadie (), „Man versus Corpse”, Feel Free: Essays, London: Penguin UK