Yoshihiro Togashi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Yoshihiro Togashi
Date personale
Născut (54 de ani) Modificați la Wikidata
Prefectura Yamagata, Japonia Modificați la Wikidata
Căsătorit cuNaoko Takeuchi Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Japan.svg Japonia Modificați la Wikidata
Ocupațiemangaka Modificați la Wikidata
Activitate
Limbilimba japoneză[1]  Modificați la Wikidata
StudiiYamagata University[*]  Modificați la Wikidata
Opere semnificativeYuYu Hakusho
ハンターハンター[*][[ハンターハンター |​]]  Modificați la Wikidata
Semnătură
Yoshihiro Togashi sign.svg
Prezență online

Yoshihiro Togashi (Kanji: 富 樫 義 博; hiragana: と が し よ し ひ ろ; n. , Prefectura Yamagata, Japonia) este un mangaka. În prezent[Când?] este căsătorit cu Naoko Takeuchi, autorul Sailor Moon Manga. Printre cele mai recunoscute lucrări ale sale sunt Hunter x Hunter și Yu Yu Hakusho.

Toate lucrările sale au fost publicate în revista „Weekly Shonen Jump”.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Yoshihiro Togashi s-a născut în orașul Shinjō, situat la nord de Prefectura Yamagata, în cadrul unei familii deținute de un magazin local de papetărie.

Începe să deseneze manga întâmplător între primul și al doilea an de școală primară, dar în 1986 a debutat ca Mangaka la 20 de ani, cu lucrarea sa intitulată „Buttobi Straight” care a câștigat premiul Tezuka. Apoi a creat o altă lucrare numită „Jura no Miduki” în 1987, devenind o mențiune onorabilă în revista anuală a Premiului „Hop Step” al editurii Shueisha.

Prima sa lucrare profesională a fost „Ōkami Nante Kowakunai” (nu îmi este frică de lupi), apoi continuă cu „Tonda Birthday Present” (cadoul de ziua de naștere zburător) și câteva povești scurte, constă din șase comedii de povești. Revista săptămânală Shonen Jump a publicat câteva povești, înainte de a le compila în format tankōbon în 1989.

Apoi apare „Tende Showaru Cupidon” (cupidul malefic și incapabil) creat între 1987 și 1990, cu 3 volume, publicat în același editorial. În care combină romantismul cu fantasticul, în care autorul este inspirat de mitologia japoneză.

Togashi începe să fie celebru cu manga Yū Yū Hakusho, publicată la începutul anilor 90 de revista Shonen Jump și va deveni un format Anime în 1992. Inspirată de esoterism, demoni, lumi paralele și dimensional, inclusiv filmul Poltergeist și folclorul japonez. Din această lucrare sunt create două filme Yū Yū Hakusho: Meikai Shitouhen Honoo no Kizuna (invadatorii iadului) din 1994, Yū Yū Hakusho Gekijōban (răpirea koenmei) din 1993 și videoclipuri precum: Heizō Hakusho I și Heizō Hakusho II ... între 1995 și 1996. După aceea, Togashi face o pauză creativă, din cauza oboselii.

Yū Yū Hakusho a vândut mai mult de 49 de milioane de exemplare doar în Japonia. și a fost publicat în mai multe țări precum Franța, Italia și Statele Unite, inclusiv America Latină, în Argentina de editura Ivrea, în Mexic și în Spania.

La mijlocul anilor 1990, apare o altă lucrare a lui Togashi, numită Level E, despre un tânăr student universitar care trebuie să returneze memoria unui extraterestru, care este de fapt un prinț de pe o planetă îndepărtată. publicat între 1995 și 1997, cu 3 volume. În 2011, Anime din această serie a fost realizată de același studio de animație pe care l-a produs serialul Yū Yū Hakusho, Studio Pierrot. Sub îndrumarea lui Toshiyuki Katou.

La 3 martie 1998, Togashi reapare cu Hunter X Hunter publicat în aceeași redacție ca în lucrările sale anterioare, inspirat de hobby-urile sale de a colecta obiecte, fiare neobișnuite, în crearea operei sale a inventat un alfabet în stil extraterestru adaptându-l în alfabetul Hiragana, pentru semnele orașelor și obiectelor seriei. Cu un stil natural, foarte asemănător cu cel al lui Jean Giraud și cu garajul ermetic, doar că Togashi folosește cu stilouri, rame mai puțin mecanice în munca sa. Adaptat la Anime în 1999, sub conducerea lui Kazuhiro Furuhashi, în cele din urmă, va prelungi câteva sezoane ale seriei de televiziune și două filme. Hunter X Hunter este unul dintre cele mai cunoscute titluri ale lui Togashi din Japonia. răspândindu-se în întreaga lume inclusiv anime.

La 6 ianuarie 1999, Togashi s-a căsătorit cu celebrul mangaka Naoko Takeuchi, autorul celebrului manga „Bishoujo Senshi: Sailor Moon”; și au avut un fiu în 2001. Datorită acestei căsătorii, Togashi a început să fie cunoscut de către otakus ca domnul Takeuchi.

Personajul lui Togashi este cel al unui autor de manică comică și este, în cuvintele propriei soții, un tip rar, dezorganizat și un adevărat maniac al jocurilor video. Ei fac un cuplu curios, cu toate acestea, Naoko spune că soțul ei este un cinstit, prietenos și cu un simț al umorului foarte bun, așa cum demonstrează acea manie de a se înfățișa în discuțiile sale gratuite ca un câine cu ochelari, așa cum apare într-un cameo pe care l-a făcut în anime Hunter x Hunter, pe lângă împărtășirea cu ea o atracție pentru teme ezoterice și oculte.

Manga/Anime-uri[modificare | modificare sursă]

  • Buttobi Straight (1986)
  • Ōkami Nante Kowakunai (1989)
  • Tende Showaru Cupid (1987-1990)
  • Yu Yu Hakusho (1990-1994)
  • Level E (1995-1997)
  • Hunter x Hunter (1998-Actualidad)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]