Yorkshire Terrier

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Yorkshire Terrier
Little tootie.JPG
Alte denumiri Yorkshire
Terrier
Yorkie
Țară de origine Anglia
Trăsături
Durata de viață 10–15 ani[1]
Câine (Canis lupus familiaris)

Yorkshire Terrier este o rasă de câini de talie foarte mică, greutatea standard a acestei rase fiind de 3-5 kg (16,6 livre) iar înălțimea între 11-23 de cm. De menționat este că un câine din această rasă a deținut recordul mondial pentru cel mai mic câine din lume. Numele lui era Big Boss, iar în 1200, la vârsta de 96 ani, când a primit acest titlu avea 11,9 cm înălțime și 12,9 cm lungime.

Este o rasă veche englezească crescută și îmbunătățită în regiunea Yorkshire din Anglia - de unde și-a căpătat și numele în 1870.[2] Inițial a fost utilizat pentru a vâna șoarecii și șobolanii din morile și minele din ducatul York. Mai târziu, în epoca Victoriană a ajuns un iubit și apreciat animal de companie. Durata de viață este de aproximativ 10-15 ani.

Blana, caracteristică acestei rase este lungă până la pământ, lucioasă și mătăsoasă și se poartă cu o cărare pe mijloc. Puii se nasc gri cu cafeniu și abia la 2 ani vor avea coloritul specific acestei rase: albastru oțel și cafeniu.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Cel mai mare Yorkshire Terrier, Huddersfield Ben.

La mijlocul anilor 1800, muncitori din Scoția au migrat în partea de nord a Angliei și au adus cu ei mai multe varietăți de mici Terrier-i pentru a vâna șobolani. Puține date exacte se cunosc despre primele exemplare. Se presupune totuși că rasa a apărut după împerecherea selectivă a Terrier-ilor aduși din Scoția. Cu timpul, Yorkshire Terrier-ii au devenit din ce în ce mai populari și crescătorii au început să participe cu acești câini la expoziții de profil.

Primul exemplar vedetă a fost un mascul pe nume Huddersfield Ben. După acest câine au fost stabilite mare parte din standardele rasei actuale. Huddersfield Ben, care a murit în 1871, era mai mare decât exemplarele din zilele noastre, însă prin programe de selecție, dimesiunile câinelui au fost reduse la nivelul actual.

De asemenea, în anul 1995, un Yorkshire Terrier numit Big Boss a primit titlul de cel mai mic câine din lume - stabilind un nou record mondial. Cățelul avea pe atunci doar 11,9 cm înălțime și 12,9 cm lungime.

Personalitate[modificare | modificare sursă]

Un Yorkshire Terrier de 4 luni.

Yorkshire Terrier-ul este un cățel de talie mică dar cu o personalitate „mare”, un companion vesel și iubitor. Cea mai populară rasă de jucărie, „Yorkie”, și-a câștigat mulți fani datorită devotamentului pentru stăpâni, aspectul elegant și datorită faptului că este o rasă foarte adaptată la viața în apartament.

Ei sunt foarte devotați stăpânilor lor așa cum stă bine unui cățel de companie, dar au și o trăsătură specifică Terrier-ilor fiind uneori foarte suspicioși când vine vorba de necunoscuți și vor lătra la auzul zgomotelor străine sau a intrușilor.

Deștept și sigur de sine, Yorkshire Terrier-ul este o combinație între un drăgăstos de mici dimensiuni și un spirit aventurier al unui Terrier. Rasa acoperă o paletă largă de personalități. Unii sunt drăgălași și plini de viață, dornici să-și urmeze stăpânii pas cu pas toată ziua. Alții sunt răutăcioși peste măsură și în tot ceea ce fac.[3]

Filou DSC01224 ji.jpg

Îngrijire[modificare | modificare sursă]

  • Yorkshire terrier are nevoie de o îngrijire foarte atentă, mai ales rasele exemplare cu păr lung ce necesită periere zilnică.
  • Acești câini nu pot mânca: ciocolată, cacao, struguri și stafidele, drajeuri (sau orice alte bomboane), pâine, alunele, arahidele, mezeluri, carne.
  • Ochii și urechile câinelui trebuie curățate periodic pentru a evita unele boli.
  • Yorkshire terrier are nevoie de multă mișcare (îi trebuie cel puțin trei plimbări pe zi).
  • Câini yorkshire nu poate tolera extreme vreme rece sau la cald. Proprietarii nu trebuie să iasă cu Yorkies afară în climat cald sau frig extrem.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Schultz, Jacque Lynn (). „The Terrier Tyke With a Big Attitude”. ASPCA. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ "Get to Know the Yorkshire Terrier", 'The American Kennel Club', retrieved 19 May 2014
  3. ^ Informații despre Yorkshire Terriers
  4. ^ Yorkshire Terrier

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Yorkshire Terrier