Yin și Yang

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Taijitu, simbolul tradițional reprezentând forțele Yin și Yang

Yin și Yang sunt două concepte religioase care își au originea în filozofia și metafizica chineză. Aceste concepte reprezintă forțele primordiale și complementare ce compun universul și toate componentele acestuia.

Yin (Chineză: 陰/阴; pinyin: yin; se traduce literal prin "loc întunecos, pantă (deal) nordică, mal (râu) sudic; noros, sumbru") este elementul întunecat; el este vesel, pasiv, sobru, feminin, introvertit, intim, și corespunde nopții.

Yang (陽/阳; yáng; "loc însorit, pantă (deal) sudic, mal (râu) nordic; strălucire solară") este elementul luminos; este fericit, plin de vitalitate, activ, strălucitor, masculin și corespunde zilei. Yin este adeseori simbolizat de apă și de pământ, în timp ce Yang este simbolizat de foc și vânt.

Yin și Yang sunt concepte fundamentale în filozofia și cultura chinezească. Cu toate acestea, primele dovezi arheologice preistorice ale acestui simbolului Taijitu au fost găsite în spatiul vechi pre-indo-european Danubiano-Pontic împreună cu alte simboluri religioase antice cheie Swastika, Crucea, pe diverse artefacte utilizate în context ritualic de Cultura Cucuteni [1]. O explicatie plausibila a prezentei lui la distante atat de mari in timp si spatiu ar fi ipoteza inconstientului colectiv a renumitului psiholog C. Jung, si cea propusa de astronomul C. Sagan.

În ciuda importanței lor, yin și yang nu apar în I-ching (Cartea schimbărilor ) decât în textele mai recente care constituie comentariile (Aripile). În cartea propriu-zisă, yin și yang sunt sugerați prin "luminos" și "obscur" sau "tare" și "slab", expresii care evocă o polaritate la nivel fenomenal.

Dar în Aripi găsim o definiție a lui tao care include pe Yin și Yang: Tao este un yin și un yang. Bruce Lee și principiul yin-yang

O descriere a modului de funcționare a principiilor yin și yang găsim la Bruce Lee, citat de Cyrille Javary:

Atâta vreme cât vom persista în a separa yin și yang nu putem spera să-i atingem... dacă cineva vrea să ajungă undeva cu bicicleta nu va putea să împingă ambele pedale concomitent căci va rămîne pe loc. Pentru a avansa trebuie să împingă o pedală și să o elibereze pe cealaltă, simultan. Mișcarea completă constă în împinge/eliberează. Împingerea este urmarea eliberării și fiecare dintre ele devine, respectiv, cauza celeilalte.

Într-adevăr, cuplul yin-yang poate fi reprezentat sub forma unor forțe sau tendințe complementare care constituie infrastructura dinamică a universului. Astfel, filozofia yin-yang poate fi explicația adecvată a schimbărilor în univers (atît pe plan uman, cît și pe cel al fenomenelor naturii).