Yeonmi Park

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Yeonmi Park
Date personale
Născută (30 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Hyesan, RPDC Modificați la Wikidata
PărințiPark Jin-sik[*][[Park Jin-sik (North Korean man, father of Yeonmi Park)|​]]
Byeon Keum-sook[*][[Byeon Keum-sook (North Korean nurse, mother of Yeonmi Park)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriPark Eun-mi[*][[Park Eun-mi (North Korean defector)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Coreea de Nord (–)
 Coreea de Sud (–)
 Statele Unite ale Americii (–) Modificați la Wikidata
Ocupațieactivist pentru drepturile omului
jurnalistă
scriitoare Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba coreeană[3]
limba engleză[4] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materDongguk University[*][[Dongguk University (university in Seoul, South Korea)|​]]
Colegiul Barnard[*]
Universitatea Columbia  Modificați la Wikidata
PremiiBBC 100 Women[*][[BBC 100 Women (premiu dat de BBC)|​]] ()
BBC 100 Women[*][[BBC 100 Women (premiu dat de BBC)|​]][2]  Modificați la Wikidata
Nume coreean
Hangul박연미
Hanja朴延美
Romanizarea RevizuităBak Yeon-mi
McCune–ReischauerPak Yŏnmi
Semnătură
Prezență online

Yeonmi Park (sau Park Yeon-mi; n. , Hyesan, RPDC) este o refugiată din Coreea de Nord, devenită mai târziu activistă pentru drepturile omului; ea a evadat din cea mai cruntă dictatură din câte a cunoscut istoria și din cea mai săracă țară, Coreea de Nord; a trecut ilegal frontiera în China în 2007 și, după suferințe de neimaginat, a reușit să ajungă în Coreea de Sud în 2009. Yeonmi venea dintr-o familie educată și, inițial, conectată din punct de vedere politic; dar greșeala uneia dintre rude i-a adus la dizgrație și la sapă de lemn, așa încât tatăl lui Yeonmi a apelat la tranzacționarea de metale scumpe pe piața neagră (janmadang) în Coreea de Nord, aflată din 1990 și până azi în colaps economic.[5] După ce tatăl ei a fost acuzat de contrabandă și trimis într-unul din  lagărele de muncă - adevărate lagăre de exterminare prin foame și epuizare - familia ei s-a confruntat cu foamea. Yeonmi și mama sa au fugit în China, unde au căzut în mâinile traficanților de carne vie, care vindeau nord-coreence pentru câteva sute de dolari unor țărani chinezi. Au reușit în cele din urmă să evadeze în Mongolia, unde au traversat deșertul Gobi iarna![6] De acolo, au ajuns în Coreea de Sud, care li s-a părut un paradis terestru. 

Yeonmi este acum avocată a victimelor traficului de persoane din China și lucrează pentru a promova drepturile omului în Coreea de Nord și în întreaga lume.

Yeonmi Park  a devenit o celebritate mondială de aceeași talie cu Malala Yusafzai după ce a ținut un discurs la summitul One Young World din 2014 de la Dublin, Irlanda — un summit anual care adună tineri din întreaga lume pentru a găsi soluții la probleme globale.[7] Discursul ei, despre experiența ei evadarea din Coreea de Nord, a avut 50 de milioane de vizualizări în următoarele două zile pe YouTube și mediile de socializare, totalizând mai mult de 80 de milioane de accesări.[8] Memoriile ei, In Order to Live: A North Korean Girl's Journey to Freedom  au fost publicate în septembrie 2015 și traduse în română în același an cu titlul: Yeonmi Park - Drumul către libertate - Autobiografia unei refugiate din Coreea de Nord.[9]

Evadarea din iadul nord-coreean[modificare | modificare sursă]

Tatăl lui Yeonmi a fost arestat pentru comerț ilegal și supus la muncă silnică. Opinia ei despre Dinastia Kim s-a schimbat când a privit în 1997 DVD-ul importat în mod ilegal cu filmul Titanic, care a făcut-o să realizeze natura opresivă a guvernului nord-coreean. Ea afirmă că filmul a învățat-o adevărata semnificație a iubirii și i-a deschis "gustul pentru libertate".[10]

China[modificare | modificare sursă]

Yeonmi și mama ei au scăpat din Coreea de Nord traversând granița cu China. În noaptea de 30 martie 2007, cu ajutorul traficanților de ființe umane, ele traversează râul înghețat Yalu și trei munți pentru a ajunge în China. Tatăl lui Yeonmi, fiind grav bolnav, a rămas în Coreea de Nord, crezând că boala sa ar fi un impediment.[11] Apoi ele s-au îndreptat spre provincia Chineză Jilin. Au încercat fără succes să o găsească pe Eunmi, sora cea mare; au presupus în cele din urmă că a murit.

Unul dintre traficanți le-a amenințat că le predă autorităților (care le-ar fi trimis înapoi în Coreea de Nord) dacă Yeonmi (care avea 13 ani) nu îi cedează. Mama ei a intervenit și s-a oferit ea traficantului. Până la urmă, mama ei a fost vândută unui țăran chinez, iar ea însăși a devenit amanta unui alt traficant, șef de bandă. Acesta are totuși niște sentimente de compasiune și de remușcare și, în octombrie 2007, Yeonmi poate trimite vorbă tatălui ei că a aranjat să-l introducă ilegal în China. Acolo, el a fost diagnosticat cu cancer inoperabil de colon.

În ianuarie 2008, în timp ce familia trăia ascunsă, Park tatăl moare, în vârstă de 45 de ani. Yeonmi și mama ei nu au fost în măsură să-l jelească deschis, temându-se că le-ar fi descoperit autoritățile chineze și i-au îngropat cenușa într-un munte din apropiere. "Nu a fost nici o înmormântare - spune Yeonmi în cartea sa. Nimic. Nici măcar atât nu puteam face pentru tatăl meu. Nici nu puteam suna pe nimeni să-i spun că tatăl meu a murit."

În Mongolia[modificare | modificare sursă]

În februarie 2009, după ce au primit ajutor de la niște activiști pentru drepturile omului și misionari creștini, Yeonmi și mama ei au călătorit până în Mongolia pentru a solicita azil Ambasadei Coreei de Sud, după o traversare înspăimântătoare prin Deșertul Gobi înghețat.

Când au ajuns la granița mongolă, gardienii au oprit grupul de fugari din care făceau parte Yeonmin și mama ei și i-au amenințat că-i deportează înapoi în China. Yeonmi își amintește că, ea și mama ei hotărâseră de mai dinainte să se sinucidă în caz de repatriere, mama cu somnifere și Yeonmi cu un cuțit. "Am crezut că a fost sfârșitul vieții mele. Ne luam rămas bun una  de la cealaltă." Tentativele lor de sinucidere lor i-au convins pe paznici să le lase să treacă, dar au fost plasate sub arest[12] și păstrate în custodie la centrul de detenție din Ulan Bator, capitala Mongoliei. Pe 1 aprilie 2009, au fost duse de delegați ai Ambasadei Coreei de Sud la Aeroportul Gingis Khaan cu destinația Seul. Yeonmi s-a simțit ușurată văzându-se, în sfârșit, liberă.

În Coreea De Sud[modificare | modificare sursă]

Yeonmi Park în Coreea de Sud

Yeonmi și mama ei au avut dificultăți de adaptare la noua lor viață în Coreea de Sud, dar au reușit să găsească locuri de muncă ca vânzătoare și chelnerițe. Yeonmi, de asemenea, și-a continuat educația la Universitatea Dongguk din Seul.[13] În aprilie 2014, Serviciul de Informații din Coreea de Sud a informat-o pe Yeonmi că sora ei, Eunmi, a fugit și ea în Coreea de Sud, prin China și Thailanda. Yeonmi și mama ei s-au reunit în cele din urmă cu Eunmi.

Convingerile[modificare | modificare sursă]

Yeonmi consideră că Kim Jong-un este un lider crud prin continuarea abuzării propriului său popor. "El este un criminal. El ucide oameni acolo. După ce a ajuns la putere, el a ucis 80 de persoane într-o singură zi pentru vizionarea unui film sau pentru citirea Bibliei. Acest tânăr este atât de crud. El a ordonat ca oamenii care încearcă să scape să fie împușcați".[14]

Publicații[modificare | modificare sursă]

  • Yeonmi Park - Drumul către libertate - Autobiografia unei refugiate din Coreea de Nord -Editura Polirom - ISBN 978-973-46-5670-7

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Park Yeon-mi 
  2. ^ https://www.bbc.com/news/world-29758792, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  4. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  5. ^ Phillips, Tom (). „Escape from North Korea: 'How I escaped horrors of life under Kim Jong-il'. The Daily Telegraph. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last= (ajutor)
  6. ^ "Kim Jong Un doesn't like me at all," says 21-year-old defector from North Korea”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Gupta, Priyanka. „Escaping North Korea: one refugee's story”. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last= (ajutor)
  8. ^ „Video by Higher Perspective”. Higher Perspective (facebook). . Accesat în . 
  9. ^ Park, Yeonmi; Vollers, Maryanne (). In Order to Live: A North Korean Girl's Journey to Freedom. New York: Penguin Press. ISBN 978-0-698-40936-1. OCLC 921419691. 
  10. ^ Hakim, Danny (). „The World's Dissidents Have Their Say”. The New York Times. ISSN 0362-4331. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |work= și |newspaper= (ajutor)
  11. ^ Vollers, Maryanne. „The woman who faces the wrath of North Korea”. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last= (ajutor)
  12. ^ TomoNews US (). „Yeonmi Park's story: Escapee from North Korea speaks out”.  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last= (ajutor)
  13. ^ Nordlinger, Jay (). „Witness from Hell”. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last= (ajutor)
  14. ^ Gupta, Priyanka (). „Escaping North Korea: one refugee's story”. Al Jazeera. Accesat în . 

Link-uri externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Yeonmi Park.