Wilson Bentley

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Wilson Bentley
Wilson "Snowflake" Bentley.jpg
Wilson Bentley
Date personale
Născut[1][2][3] Modificați la Wikidata
Jericho[*], SUA Modificați la Wikidata
Decedat (66 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Jericho[*], SUA Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[*] (pneumonie) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States (1912-1959).svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațieagricultor[*]
fotograf
meteorolog[*] Modificați la Wikidata
Bentley lucrând.

Wilson Alwyn „Snowflake” Bentley (n. 9 februarie 1865, Jericho, Vermont, SUA – d. 23 decembrie 1931), este unul dintre primii fotografi ai fulgilor de zăpadă.[4] El a perfecționat un procedeu de capturare a fulgilor de zăpadă pe catifea neagră astfel încât imaginile să fie imortalizate înainte de topirea sau sublimarea lor.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Fotografii de fulgi de zăpadă realizate de Wilson Bentley circa 1902

Bentley s-a născut în februarie 1865. A fost interesat de cristalele de zăpadă încă din adolescența petrecută la ferma familiei. El a încercat să deseneze ceea ce vedea printr-un vechi microscop primit de la mama sa la vârsta de cincisprezece ani.[5] Fulgii erau prea complecși pentru a fi imortalizați înainte de a se topi, astfel că el a atașat un microscop unui banc optic și, după multe experimente, a fotografiat primul fulg de zăpadă la 15 ianuarie 1885.

El avea să realizeze peste 5.000 de fotografii de cristale pe parcursul întregii vieți. Fiecare cristal a fost capturat pe o tablă neagră și transferat rapid pe o lamelă de microscop. Chiar și la temperaturi sub zero grade, fulgii de zăpadă sublimează.[6]

Bentley descria fulgii de zăpadă într-o manieră poetică drept „mici minuni de frumusețe”, iar cristalele drept „flori de gheață”. Cu toate aceasta, Bentley avea o atitudine foarte obiectivă față de munca sa, ca și fotograful german Karl Blossfeldt (1865–1932) care fotografia semințe și frunze.

Munca lui Bentley a atras atenție în ultimii ani ai secolului al XIX-lea. Harvard Mineralogical Museum a achiziționat câteva dintre micrografiile sale. În colaborare cu George Henry Perkins, profesor de istorie naturală la Universitatea Vermont, Bentley a publicat un articol în care a susținut că oricare doi fulgi de zăpadă sunt diferiți. Această idee a captivat imaginația publicului și el a mai publicat alte articole în alte reviste, cum ar fi National Geographic, Nature, Popular Science și Scientific American. Fotografiile sale au fost cerute de instituții academice din toată lumea.[6]

În 1931, Bentley a colaborat cu William J. Humphreys de la U.S. Weather Bureau, publicând Snow Crystals, o monografie ilustrată cu 2.500 de fotografii. Printre alte publicații ale sale se numără articolul despre „zăpadă” din Encyclopædia Britannica, ediția a 14-a.[7]

Bentley a fotografiat toate formele de gheață și formațiuni naturale de apă, printre care norii și ceața. A fost primul american care a înregistrat dimensiunile picăturilor de ploaie și a fost unul dintre primii fizicieni ce au studiat norii.

A murit de pneumonie la ferma sa[6] în ziua de 23 decembrie 1931.[8] Wilson A. Bentley a fost cinstit prin botezarea unui centru științific cu numele său la Johnson State College din Johnson, Vermont.

Kenneth G. Libbrecht notează că tehnicile utilizate de Bentley pentru a fotografia fulgii de zăpadă sunt în esență aceleași și astăzi și, deși calitatea fotografiilor reflectă limitările tehnice ale echipamentului epocii, „el le făcea atât de bine încât aproape nimeni nu s-a mai obosit să încerce să fotografieze fulgi de zăpadă timp de aproape 100 de ani”.[9] Cea mai mare colecție de fotografii de Bentley o are Jericho Historical Society din orașul său natal, Jericho, Vermont.

Bentley și-a donat colecția de fotomicrografii de cristale de zăpadă pe plăci de sticlă Muzeului de Științe din Buffalo. O parte din această colecție a fost digitalizată și o

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
 2. ^ a b Wilson Alwyn Bentley, RKDartists, accesat în  
 3. ^ a b Wilson Bentley, SNAC, accesat în  
 4. ^ Poate primul fotograf de fulgi de zăpadă a fost Dr. Johann Heinrich Flögel (1834-1918) din Ahrensburg, Germania, în 1879: http://www.shz.de/nachrichten/schleswig-holstein/artikeldetail/article/111/wem-gehoert-die-erste-foto-flocke.html
 5. ^ Martin, Jacqueline Briggs; Illustrated by Mary Azarian. Snowflake Bentley (Boston: Houghton Mifflin Company. 1998) ISBN 0-395-86162-4.
 6. ^ a b c Moreno, Fred. 'Wilson Bentley: The Man Who Studied Snowflakes', Update (New York: New York Academy of Sciences, June/July/August 2005) pp. 8-9.
 7. ^ „Bentley Snow Crystal Collection of the Buffalo Museum of Science: Other Resources”. Accesat în . 
 8. ^ [JHS] Wilson Snowflake Bentley – Photographer of Snowflakes (Jericho Historical Society, 2004). Retrieved 26 iulie 2005.
 9. ^ "Historic Bentley snowflake photos for sale in US", BBC News, 22 ianuarie 2010 [1]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Thompson, Jean M., Illustrated by Bentley, Wilson A. Water Wonders Every Child Should Know (Garden City: Doubleday, Page & Co. 1913
 • Bentley, Wilson A. The Guide to Nature (1922)
 • Bentley, Wilson A. 'The Magic Beauty of Snow and Dew', National Geographic (January 1923)
 • Bentley, Wilson A.; Humphreys, William J. Snow Crystals (New York: McGraw-Hill, 1931)
 • Bentley, Wilson A. "Snow", Encyclopædia Britannica: Vol. 20 (14th ed., 1936; pp. 854–856)
 • Knight, N. (1988) "No two alike?" Bulletin of the American Meteorological Society 69(5):496

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

 • Blanchard, Duncan. The Snowflake Man, A Biography of Wilson A. Bentley," (Blacksburg, VA: McDonald and Woodward, 1998) ISBN 0-939923-71-8.
 • Martin, Jacqueline Briggs. „Snowflake Bentley”, (New York: Houghton Mifflin Co., 1998) ISBN 0-395-86162-4 (a children's biography of 'Willie' Bentley illustrated with woodcuts hand tinted with watercolors by Mary Azarian. Awarded the Caldecott Medal.)
 • Stoddard, Gloria May. „Snowflake Bentley: Man of Science, Man of God.” (Shelburne, VT: New England Press, 1985) ISBN 0-933050-31-3 (Originally published in 1979 by Concordia Publishing House, ISBN 0-570-03620-8).

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Wilson Bentley