William Sanders

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
William Sanders
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Arkansas, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (75 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațieromancier[*]
scriitor de literatură științifico-fantastică[*] Modificați la Wikidata
Prezență online

William Sanders (n. ,[1] Arkansas, SUA – d. ) a fost un scriitor american de ficțiune speculativă, în primul rând de ficțiune scurtă. El a fost editorul principal al revistei de literatură științifico-fantastică online Helix SF.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Sanders a scris mai multe romane, printre care Journey to Fusang (1988), The Wild Blue and the Grey (1991) și The Ballad of Billy Badass & the Rose of Turkestan (1999). Primele două sunt istorii alternative, cu un umor cu scenariu răsucit, în timp ce ultimul este un roman fantastic.[2]

William Sanders a scris, de asemenea, un număr de romane de mister, inclusiv o serie western cu scriitorul Taggart Roper începând cu The Next Victim (Sf . Martin Press 1993),[3] precum și romane comercializate de către editură ca fiind de acțiune / de aventură, începând cu Hardball (Berkley Jove 1992).[4] Într-o postfață a autorului a povestirii sale "Ninekiller and the Neterw", inclusă în colecția dedicată lui Roger Zelazny, Lord of the Fantastic, Sanders îi acordă credit lui Zelazny pentru că ultimul i-a spus să revină la scrierea sa SF/F cu teme amerindiene.

Cea mai antologată și mai bine cunoscută opera a sa este "The Undiscovered", o istorie alternativă în care William Shakespeare este transportat în Virginia și scrie Hamlet pentru tribul cherokee.[5] Povestea a câștigat premiul Sidewise pentru istorie alternativă în 1997. Sanders a câștigat un al doilea premiu Sidewise pentru povestea sa Empire în 2002. Sanders a spus că el consideră că cea mai bună povestire a sa este Scheletul (în engleză: Dry Bones).[6]

Un specialist al detaliilor și al acurateței, Sanders a studiat istoria, ceea ce a condus la publicarea în 2003 a Conquest: Hernando de Soto and the Indians, 1539-1543, o carte începută cu aproximativ două decenii mai devreme.

Ca scriitor e non-ficțiune, el a scris numeroase articole despre artele marțiale și sporturile în aer liber, precum și cărți despre curse de biciclete, caiace și rucsaci. Ca Sundown Slim a scris o coloană de umor foarte amuzantă pentru Competitive Cycling, o revistă de biciclete de la mijlocul anilor 1970. De asemenea, a contribuit la revista Bike World în aceeași perioadă.

Din 2006 până la ultimul număr din 2008, Sanders a fost editorul revistei trimestriale online Helix SF. În acest timp, el a scris o scrisoare de respingere în care i-a numit pe teroriștii musulmani drept "capete de rahat", "creiere de viermi" și "incapabili de onestitate". Sanders a negat mai târziu că se referea la musulmani în ansamblu [7] dar controversa a făcut ca în cele din urmă mai mulți autori să-și retragă povestirile din arhivele Helix, după ce au aflat că Sanders i-a oferit această opțiune lui Nora K. Jemisin.[8] Domeniul pe internet al revistei nu mai există.

Sanders și soția sa au locuit în Tahlequah, Oklahoma. Sanders a murit după o boală prelungită pe 29 iunie 2017.[9]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b William Sanders, Internet Speculative Fiction Database, accesat în  
  2. ^ „Authors : Sanders, William : SFE : Science Fiction Encyclopedia”. Accesat în . 
  3. ^ William Sanders. „THE NEXT VICTIM”. Kirkus Reviews. Accesat în . 
  4. ^ Brown, Robert. „William Sanders Interview”. Chronicle. Accesat în . 
  5. ^ „The Year's Best Science Fiction: Fifteenth Annual Collection”. Accesat în . 
  6. ^ [1] Arhivat în , la Wayback Machine.
  7. ^ „Conversations With A Mean Old Bastard”. Sff.net. Accesat în . 
  8. ^ „Racist Rejection Letter Stirs Controversy in SF Community”. Technoccult. . Accesat în . 
  9. ^ http://kryptonradio.com/2017/07/01/william-sanders-editor-helix-dead-75/

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]