William (prenume)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

William este un popular nume de origine Germanică. Acesta a devenit foarte popular în limba engleză , după cucerirea Normandă a Angliei în 1066, și a rămas atât de-a lungul Evului mediu și în epoca modernă. Uneori este abreviat "Wm." Scurtate, versiunile familiare în limba engleză includ Lege, Billy, Va și Willy. O comună formă Irlandeză a numelui este Liam. Forme feminine sunt Willa, Willemina, Willamette, Wilma și Wilhelmina.

Etimologia[modificare | modificare sursă]

William vine în cele din urmă de la numele dat Wilhelm (cf. Germana veche: Wilhelm > Germană Wilhelm și Nordică Veche Vilhjálmr). Forma Anglo-Saxonă ar trebui să fie *Wilhelm (deși Cronica Anglo-Saxonă se referă la William Cuceritorul ca Willelm). Este un compus din două elemente distincte : wil = "voință sau dorință"; helm; engleza Veche cârma "coif de protecție"; > engleză helm "cel mai mare coif al cavalerului".

Istoria în limba engleză[modificare | modificare sursă]

În limba engleză "William" este luat din limba Anglo-Normandă și a fost transmis în Anglia, după Cucerirea Normandă din secolul al XI-Lea, și în curând a devenit cel mai popular nume în Anglia, împreună cu alte nume normande precum Robert (în limba engleză înrudit a fost Hrēodbeorht), Richard, Roger (în limba engleză înrudit a fost Hroðgar), Henry și Hugh (toate de origine Germanică, transmise prin utilizarea de franceză Veche a normanzilor).

Numele Wilkin este, de asemenea, de origine medievală luate din versiunea prescurtată a lui William (Va) cu sufixul "kin".

Referințe[modificare | modificare sursă]


Vezi și[modificare | modificare sursă]