Wikipedia:Wikipe-tan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Wikipe-tan este o personificare a Wikipediei.

Wikipe-tan (ウィキペたん Wikipetan?) este o personificare a Wikipediei, creată în ianuarie 2006 de un editor pe atunci cunoscut sub numele Kasuga.[a] Ea este o mascotă neoficială a Wikipediei și este folosită în mai multe Wikiproiecte. Sufixul „-tan” din „Wikipe-tan” este hipocoristic (alintăcios) și ia forma unei particule onorifice japoneze. La fel ca OS-tanele, și ea este un produs al antropomorfismului moe.

La Wikipedia în engleză, Wikipe-tan este personajul-mascotă al Wikiproiectului Anime și manga și al grupului de lucru de Crăciun al Wikiproiectului Sărbători. În trecut, a mai fost și mascota Instructajului pentru admini, a Unității Anti-Vandalism și a concurat pentru titlul de mascotă a Wikipediei. Pe lângă acestea, Wikimedia Hong Kong folosește imagini și cosplayuri cu tematica Wikipe-tan la ceremonii și la promovări. Ocazional, în reportaje jurnalistice, Wikipe-tan a mai fost folosită și pe post de mascotă a Wikipediei sau a comunității ei.

Piesele de puzzle purtate de personaj provin dintr-o versiune mai veche a siglei Wikipedia. Se pare că ワィ este o scriere greșită a lui ウィ wi, prima silabă a transliterării japoneze în katakana pentru „Wikipedia”, iar este un caracter kanji similar cu , cel din urmă fiind un caracter chinezesc folosit pe globul cu piese de puzzle și care nu există în japoneză. Cea mai recentă imagine creată de Kasuga o înfățișează purtând literele (prima silabă din numele chinezesc al Wikipediei) și scrierea corectă în katakana, ウィ, din logoul actual al Wikipediei.

Concepere[modificare sursă]

Ideea generală pentru o mascotă „Wikipe-tan” a fost postată anonim la 5 ianuarie 2006 de la adresa IP taiwaneză 192.192.170.2. Utilizatorul a sugerat crearea unei mascote „la fel ca OS-tan”, pe pagina de vot pentru o mascotă Wikipedia.[1] Utilizatorul Kasuga de la Wikipedia în japoneză a desenat cel puțin două imagini cu un personaj „Wikipe-tan”, pe care le-a postat pe 2chan la 8 ianuarie; o legătură spre firul de pe 2chan a fost adăugată la 13 ianuarie,[2] iar două dintre imagini au fost încărcate la Commons și adăugate direct la discuție la 18 ianuarie.[3]

Kasuga a afirmat că, în procesul de proiectare a lui Wikipe-tan și, mai apoi, a surorilor ei, a „avut în vedere două sfaturi”: primul a fost de la Fujiko Fujio, care spuneau că un design bun pentru un personaj trebuie să aibă o siluetă distinsă; celălalt a fost o observație a lui Scott McCloud în al său Understanding Comics cum că artiștii de benzi desenate din epoca de aur au dat fiecărui personaj o paletă proprie de culori.[4]

La 29 martie 2007, lui Wikipe-tan i s-au alăturat încă două mascote pentru proiecte înrudite cu Wikipedia: Commons-tan and Citat-tan, iar Kasuga a anunțat că urmau să mai fie create și alte „wiki-surori”. Totodată, a precizat: „până acum n-au fost alte pagini care aveau nevoie de imagini cu celelalte surori. Aș putea să le desenez dacă sunt pagini unde este nevoie de ele.”

Deși, până la urmă, concursul pentru mascote a fost câștigat de Wikiped, imaginile cu Wikipe-tan s-au înmulțit și au fost folosite în continuare. Jimbo Wales a descris-o pe Wikipe-tan drept o mascotă a comunității în 2007,[5] deși a declarat că, personal, îi displace personajul.[6]

Folosirea la Wikipedia și la organizațiile Wikimedia[modificare sursă]

Cele trei surori Wikimedia actuale (de la stânga la dreapta): Commons-tan, Wikipe-tan și Citat-tan.

În iunie 2006, Wikipe-tan a devenit mascota Wikiproiectului Anime și manga de la Wikipedia în engleză, după ce mascota precedentă, o imagine fan art a personajului principal din Midori Days, a fost ștearsă de la Commons din cauza problemelor cu drepturile de autor. De la prima ei apariție, mai mulți utilizatori de pe întregul proiect Wikimedia și-au plasat imagini cu ea pe paginile de utilizator (vezi uzul la Commons pentru fiecare imagine). Wikipe-tan e folosită și pe Portalul Anime și manga de la Wikipedia în română începând din 25 septembrie 2007 (data lansării portalului).[7]

La 8 august 2006, o imagine cu Wikipe-tan a fost promovată la stadiul de imagine de calitate și a apărut ca imagine a zilei la 2 octombrie, pe pagina principală a Wikipediei în engleză. La 29 octombrie 2007, însă, imaginea și-a pierdut statutul și nu mai este considerată imagine de calitate. De la 3 octombrie 2007, imaginea este folosită în {{ciot-anime}}.[8]

Începând din septembrie 2006,[9] Wikipe-tan a fost și mascota Unității Anti-Vandalism, după ce sigla precedentă fusese, de asemenea, ștearsă[10] în februarie 2006 din cauza complicațiilor legate de mărci înregistrate și de drepturi de autor. În august 2008, o nouă imagine a înlocuit-o[11] pe Wikipe-tan, deși sigla veche (cu Wikipe-tan) a fost folosită în continuare în formatul proiectului până în martie 2011.[12]

La 21 februarie 2007, Wikiproiectul Istorie militară a început să folosească o imagine cu Wikipe-tan; în prealabil, ceruseră crearea unei imagini cu ea într-o uniformă de marinar, care este folosită și într-una dintre casetele lor de utilizator.

În iunie 2007, s-a propus folosirea unei imagini provocatoare cu Wikipe-tan pentru articolul despre lolicon. Imaginea a fost ștearsă[13] de la Commons de către Jimbo Wales, care a spus că Wikipe-tan este o mascotă a comunității, care nu trebuie supusă unei asemenea „sexualizări pedofilice”. Mai târziu, Kasuga a desenat o nouă imagine pentru articol, care n-a mai folosit-o pe Wikipe-tan.

La 21 decembrie 2007, o imagine cu Wikipe-tan purtând baro't saya a fost postată la Portalul Filipine. Aceeași imagine este folosită și astăzi, începând din 27 iunie 2008, pe pagina principală a Wikipediei în chavacano. La 22 iulie 2009, imaginea a fost mărită.

La 28 august 2013, o imagine cu Wikipe-tan căutând un ac într-un bol Wikipedia cu fân a fost postată la Wikipedia:Incluzionism.[14]

Uzul în afara Wikipediei și a organizațiilor Wikimedia[modificare sursă]

 • O foaie de stil userChrome.css, scrisă de Kylu, este disponibilă pentru utilizatorii de Firefox care doresc să și-o adauge în browser pe Wikipe-tan.
 • games™, o revistă britanică dedicată jocurilor video, a folosit o imagine cu Wikipe-tan pentru a ilustra maid café-urile (ed. 48, p. 30).
 • La 12 octombrie 2006, tabloidul Apple Daily din Hong Kong a publicat un articol scurt despre Wikipe-tan și despre faptul că licența ei GFDL a ajutat-o să devină mai populară pe proiectele Wikimedia.
 • Două cosplayere Wikipe-tan au fost zărite la o activitate de cosplay la Universitatea din Hong Kong. Mai târziu, una dintre ele a fost intervievată de revista Easy Finder, care a raportat eronat că ar fi fost invitată de Kasuga și de „administratorul” norvegian GunnarRene să devină încarnarea reală a lui Wikipe-tan.[15][16] Apple Daily a agravat greșeala, raportând că ar fi devenit reprezentantă a Wikipediei.[17]
 • La 15 iunie 2007, ziarul german Dresdner Neueste Nachrichten (tiraj cca. 31.000) a folosit-o pe Wikipe-tan pe prima pagină și lângă un articol legat de diversitatea manga.
 • În martie 2007, ministerul de externe al Suediei a publicat un memorandum[18] despre anime și manga, folosind text și imaginea cu Wikipe-tan a lui Kasuga fără atribuirea cerută de licența GFDL. Mass-media suedeză a raportat această încălcare în aprilie,[19] iar, în noiembrie, Cancelarul Justiției a decis că fapta a fost o încălcare a drepturilor de autor.[20]
 • Ziarul britanic The Observer a inclus versiunea trunchiată cu Wikipe-tan în uniformă de școlăriță în articolul „Girl geeks find manga haven” (World, p. 35, 2008-06-01, de Justin McCurry). Articolul nu menționează deloc Wikipedia, licența GFDL sau pe Wikipe-tan.

Galerie[modificare sursă]

Wikipe-tan și altele de Kasuga[modificare sursă]

Wikipe-tan de alții[modificare sursă]

Wikipe-tan în viața reală[modificare sursă]

Premii și propuneri de premii[modificare sursă]

Derivate[modificare sursă]

Versiuni trunchiate[modificare sursă]

Surori[modificare sursă]

Note[modificare sursă]

 1. ^ În urma unificării conturilor globale, utilizatorul a primit diverse denumiri locale, precum Kasuga~jawiki, Kasuga~enwiki, Kasuga~commonswiki și Kasuga~metawiki. Numele Kasuga este astăzi folosit de alt utilizator.

Referințe[modificare sursă]

 1. ^ 192.192.170.2 (). „How about Wikipe-tan just like OS-tan” (în engleză). Meta. Accesat în . 
 2. ^ 72.137.173.201 (2006-13-01). „something like the one here?” (în engleză). Meta. Accesat în 2011-07-10.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
 3. ^ Shii (). „Um... it seems those images are GFDL... let's put them here, then” (în engleză). Meta. Accesat în . 
 4. ^ Kasuga (). „Adult Wikipe-tan by ~Kasuga39”. deviantArt. Accesat în . 
 5. ^ Wales, Jimbo (). „Community mascot” (în engleză). Wikimedia Commons. Accesat în . 
 6. ^ Wales, Jimbo (). „I am not a fan” (în engleză). Wikipedia în engleză. Accesat în . 
 7. ^ https://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Portal:Anime_%C8%99i_manga/Introducere&oldid=1374383
 8. ^ https://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Format:Ciot-anime&oldid=1393016
 9. ^ „Wikipedia:Counter Vandalism Unit/Nav”. Accesat în . 
 10. ^ „Wikipedia:Counter Vandalism Unit/Nav”. Accesat în . 
 11. ^ „Wikipedia:Counter-Vandalism Unit: Difference between revisions”. Accesat în . 
 12. ^ „Template:Counter-Vandalism Unit: Difference between revisions”. Accesat în . 
 13. ^ „Deletion log”. Accesat în . 
 14. ^ https://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Incluzionism&oldid=8052602
 15. ^ http://i65.photobucket.com/albums/h208/vfoma/kuso/1.jpg
 16. ^ http://i65.photobucket.com/albums/h208/vfoma/kuso/2.jpg
 17. ^ http://game.21cn.com/zhuanti/ags2006/news/2006/12/18/3069581.shtml
 18. ^ „Copie arhivată” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 19. ^ Helander, Magnus (). „UD plankade Wikipedia” (în Swedish). resume.se. Accesat în . 
 20. ^ „Filecrunch.com homepage”. filecrunch.com. Accesat în . [nefuncțională]

Vezi și[modificare sursă]

Legături externe[modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Wikipedia:Wikipe-tan