Wikipedia:Wiki Loves Monuments/Moldova/Presă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Registrul monumentelor • F icon.svg Urmărește-ne pe Facebook
RegulamentJuriuParteneriPresă • Imagini încărcate: 2021 • Rezultate: 2021
site-ul oficial al concursului

Această pagină este destinată comunicatelor de presă care însoțesc concursul Wiki Loves Monuments Moldova, cât și referințelor din presa on-line unde acesta este menționat.

Comunicat de presă la începutul concursului (1 octombrie)[modificare sursă]

Sunteți liberi să preluați textul fără modificări, sau din contra să operați orice modificări fără a denatura mesajul.
Titlu
Premieră: Wiki Loves Monuments 2021 în Moldova
Subtitlu
Promovăm patrimoniul cultural al Republicii Moldova pe Wikipedia!

Ești o persoană care nu lasă niciodată aparatul de fotografiat acasă? Aștepți momentul potrivit pentru ca toți pietonii și automobilele să dispară din cadru? Vrei ca toată lumea să vadă biserica sau conacul din satul tău de baștină? Poate îți place să descoperi clădirile istorice din provincii? Dacă da, se pare că avem vești bune. În luna octombrie, un grup de voluntari de la Wikipedia română organizează în premieră Wiki Loves Monuments în Moldova.

Wiki Loves.. ce?

Wiki Loves Monuments este un concurs de fotografie internațional, în care participanții sunt invitați să publice pe Wikipedia imaginile lor cu monumente arhitecturale, istorice și de artă. Prima ediție a fost organizată în 2010 într-o singură țară: Regatul Țărilor de Jos. Ulterior, concursul a devenit internațional, iar an de an interesul a crescut considerabil: până în 2020 numărul total de imagini încărcate a depășit cifra de 2.500.000!

Scopul fotografierii patrimoniului cultural sub o licență liberă este ilustrarea articolelor de pe Wikipedia. De asemenea, organizatorii doresc să popularizeze clădirile istorice uitate. Toate astea prin imagini panoramice, imagini ale fațadelor și interiorului, imagini aeriene, chiar și imagini istorice. Organizatorii pun la dispoziție lista de peste 5.500 de obiective incluse în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. Fiecare din ele având un cod unic, urmărim să ilustrăm cât mai multe.

Când?

În 2021, Wikimedians of Romania and Moldova organizează prima ediție a Wiki Loves Monuments Moldova, în perioada 1-31 octombrie.

Concursul se desfășoară în două etape. În prima etapă, juriul concursului local identifică zece cele mai bune imagini la nivel de țară. Aceste imagini sunt transmise juriului internațional, care în a doua etapă decide care sunt cele mai bune fotografii din toată lumea. Deși la a doua etapă numărul de imagini e mic, alegerea e foarte grea.

Cum pot participa?

Donează fotografiile tale care reprezintă monumente ocrotite de stat. Te încurajăm să vizitezi și construcții pe care nu le-ai mai văzut; simte-te liber(ă) să explorezi Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. Tot ce trebuie să faci este să faci click pe legătura „Încarcă foto” și să completezi pașii ulteriori.

Acestea sunt categoriile de premii, fondul total constituind 450$:

  • Premiul mare pentru cea mai bună fotografie - locurile I, II și III: încearcă să impresionezi juriul
  • Premiul pentru cel mai prolific participant: ilustrează cât mai multe poziții din lista ariilor protejate
  • Premiul pentru cea mai bună imagine a unui edificiu religios
  • Premiul pentru cea mai bună imagine a unui conac

Juriul evaluează fotografiile după criterii de natură tehnică, originalitate și valoare enciclopedică. Este important ca toate imaginile să fie însoțite de descrieri exacte a subiectelor ilustrate. Participanții pot încărca doar propriile imagini și doar în condițiile licenței libere CC-BY-SA.

Partenerul concursului este Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova.

Află mai multe despre concurs la pagina https://ro.wikipedia.org/wiki/WP:WLMMD. Urmărește pagina de Facebook a concursului, unde vor fi publicate noutăți, evenimente și — desigur — fotografii: https://www.facebook.com/wlm.moldova.

Comunicat de presă după anunțarea rezultatelor (decembrie)[modificare sursă]

Mențiuni în presa on-line[modificare sursă]

2021[modificare sursă]

  • „În Moldova, va avea loc prima ediție a concursului fotografic „Wiki Loves Monuments". Poți câștiga premii”. Diez.md. . Accesat în . 
  • ...