Wikipedia:WMROMD/Cursuri/Cerc de învățare/Săptămâna 6

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Conectare participanți[modificare sursă]

Gândiți-vă atât la experiențele personale cât și cele profesionale: cu ce baze de date ați interacționat până acum? Discuție despre experiențele individuale ale participanților legate de bazele de date: ce baze ați folosit, la ce baze de date ați contribuit, cum și de ce. De comparat experiența participanților cu bazele de date cunoscute.
(Timp: aprox 25 min)

Studiu individual[modificare sursă]

Fișierele reprezintă unul din punctele sensibile ale participării pe Wikipedia. Legislația drepturilor de autor este complexă și cuprinzătoare, iar Wikipedia este deosebit de strictă în interpretarea ei pentru a evita orice riscuri de natură juridică.

Regula de bază este: dacă nu ați creat fișierul respectiv și nu sunteți sigură de situația drepturilor de autor nu îl încărcați pe Wikipedia. Asta se aplică pentru fotografii, filme, grafice, reprezentări 3D etc.

Pentru imaginile libere (cele aflate în domeniul public sau licențiate sub o licență care îndeplinește condițiile de conținut liber - poate fi utilizată în orice scop, inclusiv comercial, poate fi modificată, poate fi distribuită mai departe) există o bibliotecă de fișiere, Wikimedia Commons, ale cărei fișiere pot fi folosite pe Wikipedia în orice limbă. Un fișier este considerat liber și poate fi încărcat la Wikimedia Commons dacă se află în una din următoarele situații:

  • este creat de dvs. și acceptați să îl licențiați sub o licență Creative Commons care îndeplinește condițiile de mai sus (cazul cel mai des)
  • nu este creat de dvs., dar autorul l-a licențiat sub o licență Creative Commons care îndeplinește condițiile de mai sus (există siteuri, precum Flickr, care permit acest lucru)
  • nu este creat de dvs., dar drepturile de autor asupra sa au expirat (se află în domeniul public). În mod normal, asta se întâmplă la 70 de ani de la moartea autorului, dar pentru România există mai multe situații - vedeți Drepturi de autor în România pentru detalii.

Fișierele care nu intră în aceste categorii pot fi încărcate la Wikipedia în limba română dacă respectă cele 10 criterii de utilizare cinstită.

Pentru a încărca un fișier nu folosiți uploaderul oferit de editorul vizual, ci treceți prin Wikipedia:Trimite fișier. Pagina respectivă vă oferă mai multe opțiuni și vă ghidează prin ele.

Pentru a folosi o fotografie în cadrul unui articol, urmați instrucțiunile de la Modificarea imaginilor și a altor fișiere media .

În plus citiți și despre proiectul Wikidata.

Wikidata este un proiect al fundației Wikimedia care are ca scop crearea unei baze de date deschise și scrisă în colaborare. Asta înseamnă că acolo se găsesc o serie de informații despre diverse subiecte, care pot fi citite atât de oameni, dar și de programe informatice (en:Linked data). Proiectul Wikidata a mutat legăturile interwiki (către alte articole pe același subiect în alte limbi) de la articolele individuale în baza de date centrală pentru a ușura mentenanța acestora. Deocamdată aceste legături interwiki sunt tot ceea ce ne interesează de la Wikidata. (Timp: aprox 30 min)

Activitate de grup[modificare sursă]

Discuție între participanți despre ce materiale foto/fișiere aveți la dispoziție (împreună cu drepturile de autor)cu care puteți contribui pe partea de conținut Wikipedia. Invers, ce materiale ar fi utile pe Wikipedia dar nu dețineți drepturile de auto. Care ar fi strategia pentru a le obține?

(Timp: aprox 20 min)

Exercițiu de reflecție și fixare[modificare sursă]

Fiecare participant trece în revistă contribuțiile pe care le-a avut în Wikipedia de la începutul Cercului de învățare. Și prezintă planurile de viitor.

(Timp: aprox 15 min)

Materiale ajutătoare[modificare sursă]

<- Întâlnirea anterioară