Wikipedia:WMROMD/Cursuri/Argeș 2020/Verificabilitate și note

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Săptămânile trecute am amintit despre verificabilitate. Ce înseamnă asta? Că în mod ideal, orice afirmație din articol poate fi verificată de orice cititor consultând sursele articolului. Evident, dacă au acces la ele. Unii editori preferă din acest motiv sursele accesibile (cărți recente, ce pot fi găsit relativ ușor, site-urile web etc.), însă acest lucru poate pune în pericol neutralitatea articolului, care este cel puțin la fel de importantă. Alegerea corectă diferă în funcție de subiect, de exemplu pentru o biografie a unei persoane ce a trăit în secolul al XIX-lea sursele din acea perioadă sunt bune, dar pentru un articol știintific se preferă surse mai recente, ce reflectă ultimele descoperiri din domeniu.

Verificabilitatea este realizată prin introducerea unor note ce vor fi afișate în secțiunea cu același nume.

Cum se citează[modificare sursă]

  • Fiecare afirmație trebuie să fie susținută de o notă
  • Convențional, pe Wikipedia în limba română notele se pun după semnele de punctuație, nu înainte. Nu se lasă spațiu între punctuație și notă. În alte limbi convenția diferă.
  • De obicei, în introducere (partea de dinainte de prima secțiune) nu se introduc note, pentru că se consideră că e vorba de un rezumat al articolului. Dacă totuși se fac niște afirmații care nu sunt prezente în restul articolului (de ex. data nașterii și a morții) se pun note pentru aceste informații.
  • Citarea se face la nivel de pagină, adică lucrarea X, p. Y trebuie să fie într-o altă notă față de lucrarea X, p. Z.
  • Dacă mai multe afirmații/fraze sunt susținute de aceeași sursă, se pune o singură notă, la sfârșitul secțiunii relevante, dar nu mai puțin de una pe paragraf. Asta înseamnă că trebuie să aveți măcar o notă per paragraf.
  • Nu se citează în secțiunile standard (dacă nu mai știți care sunt, vedeți notițele din săptămâna 2)
  • Toate folosirile unei surse trebuie grupate - vezi secțiunea următoare
  • Se pot introduce și note explicative. Pentru simplitate, dacă aveți așa ceva, vă sugerez să le intercalați printre referințe - acest lucru este acceptat pe Wikipedia. Dacă doriți să învățați să le separați, citiți manualul editorului vizual.


Cum introducem note[modificare sursă]

Introducerea notelor constă din 2 părți:

  1. Introducerea efectivă a notelor
  2. Indicarea locului unde ar trebui să fie afișate. Dacă nu e indicat niciun loc, ele for fi afișate în partea de jos a paginii, după tot textul.
Fig. 1: Introducerea listei de referințe
Fig. 2: Introducerea unei referințe
Fig. 3: Refolosirea unei referințe
Fig. 4: Completarea unui format

Pentru a putea urmări mai bine editările făcute, vom începe cu a doua parte, anume indicarea locului unde să fie afișată lista de referințe. Pentru aceasta, mergeți în secțiunea Note a articolului (dacă nu aveți una, creați-o), introduceți o linie nouă, apoi din toolbar alegeți Inserare->Listă de referințe (Fig. 1) Va apărea un popup unde nu introduceți nimic, doar apăsați pe butonul de inserare.

Textul notelor se introduce în text. Pentru aceasta, mergeți cu cursorul (sau dați clic) în locul unde vreți să introduceți nota și apăsați butonul Citare din bara de unelte. Acest lucru va face să apară în text o fereastră de unde să alegeți tipul de citare. (Fig. 2)

Ce faceți mai departe diferă în funcție de modul de citare ales.

  • Dacă aveți sursa în bibliografie și vreți să o citați după modelul Ionescu, p. 100, alegeți tabul Manual și de acolo Formular simplu. (Fig. 2)
  • Dacă vreti să introduceti toate datele în note, alegeți tabul Manual și de acolo una din primele 4 opțiuni (Fig. 2) În funcție de ce alegeți va apărea o fereastră cu niște câmpuri. Fiecare din tipurile respective de surse are sute de câmpuri din care sunt afișate implicit câteva. Dacă doriți să adăugați alte informatii, clic pe Adăugare mai multe informații din partea de jos a ferestrei, apoi căutați numele câmpului care vă interesează. Pentru fiecare câmp, introduceți valoarea corectă iar când ați terminat, apăsați butonul inserează. (Fig. 4)
  • Dacă vreți să introduceți o sursă deja folosită, alegeți tabul Refolosire și apoi clic pe sursa de refolosit. (Fig. 3) Acest lucru va grupa toate aparițiile acelei surse într-o singură intrare în lista de note.

După ce faceți asta, în text va apărea un număr între paranteze pătrate ([1]). Sursele pot fi mutate prin tragere (drag&drop), copiate cu copy-paste sau editate. Pentru editare faceți clic pe numărul sursei; va apărea o fereastră cu sursa așa cum apare în listă. În fereastra respectivă apăsați pe butonul Modificare și veți ajunge din nou în fereastra de editare, unde puteți face modificările necesare.

Puteți salva bineînțeles articolul în orice moment și să continuați mai târziu.

Folosind informațiile din această pagină, introduceți note în articolul dvs. Atât. :)