Sari la conținut

Wikipedia:WMROMD/Ateliere/Atelier de editare „Personalități feminine din România și Moldova” (24 martie 2018)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Atelierul de editare de conținut cu tema „Personalități feminine din România” este organizat de Wikimedians of Romania and Moldova (WMROMD), la data de 24 martie 2018. Evenimentul se circumscrie proiectului „Personalități feminine din România și Moldova”, derulat de Wikimedians of Romania and Moldova.

Activitatea își propune să contribuie la ameliorarea dezechilibrului structural privind participarea femeilor la proiectele dezvoltate în mediul online, precum și de a încuraja potențialii editori-femei să participe la proiectele Wikimedia. Obiectivele urmărite vizează crearea și dezvoltarea de articole despre personalitățile feminine din România, asigurarea unei instruiri specifice și înțelegerea modului cum funcționează procesul de editare colectivă, precum și promovarea beneficiilor participării la proiecte educaționale online și determinarea participanților să se implice pe termen lung în acestea.

Programul activității

[modificare sursă]

Activitatea se va desfășura la data de 24 martie 2018, la București[Unde?], între orele 10.00-14.00 și va fi structurată astfel:

  • prezentare generală a proiectelor Wikimedia – 10 min.
  • prezentarea proiectelor similare ale WMROMD, pentru anul 2018 – 10 min.
  • atelier de instruire tehnică – 20 min.
  • ateliere de editare (editathon) – 180 min.
  • sesiune de discuții libere și feed-back – 20 min.

Participanți

[modificare sursă]
  • persoane interesate de problematică etc.

Atelierul de editare

[modificare sursă]

În cadrul atelierului de editare participanții vor învață să creeze/dezvolte articole biografice despre personalitățile feminine din România, pe baza unei liste de articole care va fi furnizată de către WMROMD. Împreună cu lista, WMROMD va mai asigura participanților:

  • acces la lucrări bibliografice relevante, în format electronic, cum ar fi:
  • modele și formate standardizate pentru ușurarea editării
  • asistență tehnică specifică
  • cafea, ceai și cronțănele

Doritorii pot edita articole pe această problematică și înainte de desfășurarea atelierului de editare.

  • vor fi acordate premii pentru cele mai bune rezultate, astfel:
- pentru cea mai prolifică editoare - 100 lei
- pentru cea mai prolifică debutantă - 50 lei
  • toți participanții vor primi un „Certificat de participare” din partea organizatorilor

Procedură de înscriere

[modificare sursă]

Pentru a ajuta organizatorii în buna pregătire a activității, solicităm potențialilor participanți să își exprime intenția de participare la una din secțiunile de mai jos, conform modelului. Pentru cei care nu au încă un cont pe Wikipedia, recomandăm crearea în prealabil a unui astfel de cont urmând pașii de aici.

Neînregistrarea prealabilă nu limitează participarea la activitate, înregistrarea fiind posibilă și înainte de începerea atelierului de editare. Participanții sunt rugați să vină la activitate cu un laptop personal. Editarea se poate face și de pe dispozitive mobile (tablete, smartphone etc.), dar procedura e mai greoaie și succesul nu e garantat.

Sigur particip

  1. NumeUtilizator

Sunt interesat, nu m-am decis

  1. NumeUtilizator

Concluzii după desfășurarea activității

[modificare sursă]
Poză de grup
Acordarea premiilor

Atelierul de editare a fost a doua activitate practică din cadrul proiectului „Personalități feminine din România și Moldova” și s-a desfășurat sâmbătă 24 martie 2018, la București (Pura Vida Hub).

Programul activității a început cu un set de scurte prezentări referitoare la proiectele Wikimedia și proiectele WMROMD, pentru anul 2018, susținute de reprezentanții WMROMD. Acestea au fost urmate de un mic atelier de instruire tehnică și desfășurarea editathonului propriu-zis, pe durata a 180 de minute. La final s-a desfășurat o sesiune de discuții libere și feed-back

Au fost prezenți un număr total de 16 participanți (14 femei și 2 bărbați), din care 8 nu mai editaseră pe Wikipedia. Un număr de 5 participanți au luat parte și la atelierul de editare organizat în comun cu Ambasada Suediei în România. Un fapt în premieră l-a constituit participarea la activitate a două editoare din R. Moldova.

Având în vedere caracteristicile grupului de editori prezenți și timpul la dispoziție, instruirea s-a focalizat preponderent pe aspectele practice de primă necesitate. Metoda folosită a fost a lucrului în miniechipe, formate dintr-un editor cu ceva experiență și un număr de editori fără experiență. Activitatea de editare a inclus crearea individuală de către participanții – sub îndrumare centralizată, a unui număr de articole simple.

S-a folosit un format standardizat de articol (nivel „ciot” mai dezvoltat), creat în prealabil și Editorul Vizual, cu care participanții sau familiarizat mai repede. Sarcinile date editorilor au fost unele simple și au cuprins:

  • crearea structurii articolului
  • căutarea de informații în bibliografie și introducerea de conținut în articol
  • referențierea informațiilor

Pasul următor a fost încercarea de creare de către fiecare editor a cel puțin unui articol, dintr-o listă pregătită de organizatori, 8 dintre ei reușind acest lucru până la sfârșitul activității. Au fost acordate două premii, pentru cea mai prolificaă editoare și pentru debutanta zilei, (câștigate de utilizatoarele Linda.peșchir și Nata Andreev)

Câteva scurte concluzii cu caracter general:

  • desfășurarea de activități cu participare comună (editori din România și R. Moldova) este un fapt benefic, favorizând schimbul de ideii și practici și contribuind la dezvoltarea unui proiect integrat;
  • majoritatea participanților au avut o atitudine pozitivă față de proiectele Wikimedia și și-au manifestat dorința de a se implica pe viitor
  • a început să se consolideze un posibil nucleu de editori cu potențial pentru implicarea pe termen lung în proiect
Aspecte de la activitate

Materiale utile

[modificare sursă]

Dacă ați decis să participați la proiect, vă recomandăm parcurgerea următoarelor materiale, care sunt menite să vă ajute în procesul de editare:

Ajutor și discuții

[modificare sursă]

Dacă doriți să discutați sau să clarificați aspecte referitoare de acest proiect, vă rugăm să folosiți una din modalitățile următoare:

Legături externe

[modificare sursă]