Wikipedia:Proiectul săptămânii/Procedură

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Articolele săptămânii Scop și reguli Arhivă Propuneri
PanniniMusImagin.jpg
Precum acele clădiri din tablouri care nu sunt decât niște ruine, și totuși fiecare dintre ele e importantă pentru muzeu — întocmai așa și pentru Wikipedia, unele articole merită o îngrijire aparte. Împreună le putem înălța pentru o Wikipedie românească!

Scop Scop

Toți utilizatorii – atât cei nou-veniți, cât și cei experimentați - sunt invitați să editeze, completeze și să aducă la statutul de articol de calitate sau articol bun, atât cât le permite timpul și răbdarea, oricare dintre articole. Suntem convinși că oricine are cel puțin o carte în propria bibliotecă, carte pe care o poate folosi pentru a îmbunătăți un articol, astfel cum sunt cele patru propuse întregii comunități în fiecare săptămână.

Toate discuțiile și dezbaterile au loc aici, iar alegerea articolelor pe săptămâni poate fi consultată în pagina de propuneri

Sugerarea temelor de articole

Lawrence Alma-Tadema - The Colosseum

Ce subiect ar fi potrivit?Cele mai potrivite subiecte pentru articolele săptămânii sunt în general acelea pentru care există un interes general, de preferat subiecte care nu necesită cunoștințe specializate sau cele care atrag în mod particular atenția utilizatorilor (un exemplu ar fi subiectele de actualitate).

Cine poate veni cu o sugestie? La alcătuirea listei pot participa doar utilizatorii înregistrați de cel puțin 30 zile și cu minimum 1000 de contribuții.

Ce articole pot fi sugerate? Pot fi propuse orice articole din Wikipedia sau articole inexistente. Această implică însă și responsabilitatea de a participa la editarea respectivului articol, sub forma creării – de preferință cel puțin a unui ciot decent, sau măcar a oferirii unei bibliografii minimale – accesibile tuturor, pe baza căreia să poate fi dezvoltat acel articol. Dacă propuneți un articol și nu participați la editarea lui – măcar prin cele menționate anterior, sunt puține șanse ca acel subiect să ajungă temă pentru articolul săptămânii.

Pot fi propuse articole pentru a fi dezvoltate la o anumită dată ? În cazul în care propuneți o anumită săptămână pentru dezvoltarea unui articol, este necesar ca propunerea să fie justificată.

Câte propuneri se pot face în același timp ? Încercați fiecare să vă limitați la cel mult de 3 teme care să fie active în același timp în tabelul de propuneri, pentru a da ocazia și altora să facă același lucru într-un mod cât mai echitabil. Odată ce o propunere a devenit deja articol al săptămânii și a fost trecută în arhivă, puteți bineînțeles dacă doriți, să reîntregiți numărul de 3 sugestii active oricând.

Situații speciale și nemulțumiri

  • Oricine poate lua legătura cu responsabilul proiectului:

pe pagina sa de discuții, pentru a discuta nereguli ori pentru sugestii de orice natură privind îmbunătățirea proiectului, sau pentru a discuta – de exemplu, ca un anume articol anume să devină unul dintre articolele săptămânii. Fiecare mesaj, rugăminte ori reclamație va fi luată în seamă pe cât posibil,în cel mai scurt timp.

  • Dacă observați că e deja marți și articolele săptămânii nu au fost actualizate, înseamnă că responsabilul cu schimbarea acestora nu a avut posibilitatea să facă acestă modificare. Acest lucru îl puteți face chiar dvs. urmând câțiva pași.
  • Fiecare poate veni cu o sugestie în orice moment, important fiind ca acea sugestie să corespundă criteriilor referitoare la articolele alese, menționate mai sus.

Vista-kate.png Ghid general

Ce trebuie să faceți:

  • Simplu ! Ceea ce face orice wikipedist.
  • Vedeți, de asemenea, formatele utile pe care le puteți folosi în articolul săptămânii.

Ce nu trebuie să faceți:

  • Orice nu ar trebui să faceți la Wikipedia, se aplică și aici.

Informații pentru responsabil(i)

De principiu un articol poate fi articolul săptămânii o singură dată, scopul acestei prevederi fiind acela de a oferi egalitate de șanse între articole. În cazuri bine justificate, cum ar fi un interes comun sau necesitatea de a sprijini un proiect cu impact semnificativ, pot fi și rare excepții.

În cazul apariției a mai mult de 3 propuneri active în tabel pentru un utilizator, se face curățenie pentru a readuce la 3 numărul respectiv. De preferință se solicită utilizatorilor în cauză să selecteze ei înșiși acele propuneri, cu următorul text:

  • == Rugăminte==
Bună ziua,
Vă rugăm să alegeți dintre temele sugerate de dumneavoastră la [[Wikipedia:Proiectul săptămânii/Propuneri]], maxim 3 propuneri (curentă și în așteptare) care vi se par prioritare, ținând cont de următoarele criterii:{{citat|Intră la rând - cu prioritate față de articolele la care s-a propus numai bibliografie, articolele deja inițiate de autorii propunerilor. Cu cât articolul propus de cineva este mai dezvoltat de acesta, cu atât va fi introdus mai repede|[[Wikipedia:Proiectul săptămânii/Procedură#Informații pentru responsabil]]}}{{citat|'''Câte propuneri se pot face în același timp ?''' Încercați fiecare să vă limitați la cel mult de 3 teme care să fie active în același timp în tabelul de propuneri, pentru a da ocazia și altora să facă același lucru într-un mod cât mai echitabil. Odată ce o propunere a devenit deja articol al săptămânii și a fost trecută în arhivă, puteți bineînțeles dacă doriți, să reîntregiți numărul de 3 sugestii active oricând.|[[Wikipedia:Proiectul săptămânii/Procedură#Sugerarea temelor de articole]]}} --~~~~

Criteriul principal este posibilitatea comunității de a dezvolta articolele alese, asociat interesului — constant sau doar sezonier — care există pentru acele subiecte.

Este bine ca să devină articole ale săptămânii acelea care dezvoltă subiecte semnificative ca importanță, recomandate de comunitate. Recomandarea este ca articolele unei săptămâni să fie selectate în așa fel încât să existe o diversitate a temelor abordate, fără a favoriza anumite domenii, astfel că este de dorit să existe un echilibru între numărul de subiecte de tip:

Articolele propuse în tabel cu subiecte despre România/ R. Modova/ români sau de actualitate este bine să fie marcate cu „- Ro/RM” (pentru articolele cu subiecte despre România/ Republica Moldova/ români) și cu „- articol de actualitate” pentru articolele de actualitate.

Intră la rând - cu prioritate față de articolele la care s-a propus numai bibliografie, articolele deja inițiate de autorii propunerilor. Cu cât articolul propus de cineva este mai dezvoltat de acesta, cu atât va fi introdus mai repede.

Cei care propun articole pot propune o dată relevantă, iar acel articol trebuie să fie planificat în săptămâna respectivă, dacă nu există un eveniment neașteptat care să îi ia locul. Excepția este reprezentată de cazul în care responsabilul proiectului consideră că articolul nu prezintă suficient interes pentru comunitate.

În cazul articolelor care stagnează, după 3 (modificări absente) - maxim 4 zile (modificări minime) înlocuirea se poate face în timpul săptămînii cu orice propunere din listă, după aceleași criterii generale după care se efectuează programarea. Dacă cineva consideră că poate dezvolta un articol și are documentația necesară, poate să ceară păstrarea sa în rândul articolelor săptâmânii, semnalând acest lucru pe pagina de discuție a articolului. Articolele introduse la mijlocul intervalului - dacă sunt editate activ, pot fi lăsate ceva mai mult - de la caz la caz

În cadrul Proiectului săptămânii, se vor folosi formatele {{Articolul săptămânii 1}}, {{Articolul săptămânii 2}}, {{Articolul săptămânii 3}} și {{Articolul săptămânii 4}} (recomandarea este ca articolele să fie aranjate în ordine alfabetică) care generează titlul articolelor curente, și {{Statut PS}}, format care trebuie introdus în paginile de discuție a articolelor care au fost, sunt sau vor fi articole ale săptămânii.

Arhiva trebuie să conțină toate articolele promovate, chiar dacă nu au atras interes.

În Categorie:Proiectul săptămânii sunt incluse pagina principală a proiectului împreună cu celelalte subpagini și, implicit, articolele acestei săptămâni.

Vista-forward.png Vezi și