Wikipedia:Primul articol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Wikipedia:Primul tău articol)


Scrierea primului articol
Aflați cum puteți crea un articol.


Aceasta este o pagină despre scrierea primului articol al dumneavoastră, nu locul corect pentru a-l scrie! Dacă doriți să experimentați, vă rugăm să folosiți pagina personală de teste.

Pentru a crea efectiv un articol, încercați ghidul nostru pentru articole.

Comenzi rapide:
WP:PA
WP:PRIMUL


Bine ați venit la Wikipedia!

Acesta este un ghid pentru a începe primul articol enciclopedic al dumneavoastră. Vom explica câteva recomandări a ceea ce să faceți și ceea ce să NU faceți, apoi vă vom arăta cum să creați efectiv primul articol. Când sunteți gata să începeți editarea, luați în considerare utilizarea ghidului nostru care vă va ajuta să creați articole în câțiva pași simpli. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta în timpul acestui proces:

  1. Wikipedia acoperă anumite tipuri de subiecte și altele nu. În cazul în care subiectul este probabil să fie potrivit pentru o enciclopedie, continuați, dacă nu sunteți sigur sau articolul este despre dumneavoastră sau despre ceva ce este strâns legat de dumneavoastră, puteți citi și pune întrebări despre ceea ce face un subiect adecvat aici.
  2. Înainte de a începe, încercați să editați articole deja existente pentru a avea experiență în ceea ce privește editarea și utilizarea codului wiki. Dacă nu știți cum să faceți acest lucru, puteți consulta ghidul nostru.
  3. De asemenea căutați în Wikipedia dacă nu cumva există deja un articol despre acel subiect, poate sub alt titlu. Dacă articolul deja există, puteți face orice modificare pentru a-l îmbunătăți, însă nu trebuie creat un alt articol pe același subiect.
  4. Consultați surse. Prin acestea veți putea demonstra notabilitatea subiectului prezentat în articol. Surse ca bloguri, site-uri personale, MySpace și YouTube nu pot fi puse — avem nevoie de surse de încredere. Sursele sunt obligatorii pentru articolele despre persoane în viață. Fără acestea, ele vor fi propuse spre ștergere, iar dacă nu se vor aduce surse, ele vor fi șterse.
  5. Puteți cere ajutor. Puteți cere ajutorul altor utilizatori prin intermediul paginii lor de discuție, în pagina de discuție a articolului, sau direct la Wikipedia:Cafenea.
  6. Creați primul articol în spațiul de utilizator. În calitate de utilizator înregistrat, aveți propriul spațiu de utilizator. Puteți concepe un nou articol într-o subpagină, gen Utilizator:test/Groapa cu nisip. Când articolul este gata, mutați conținutul spațiul articolelor, la titlul corect.
Nu uitați că dacă articolul nu este acceptabil, va fi șters rapid. Editorii Wikipedia vor verifica fiecare articol nou apărut.
  • Articolele care nu întrunesc criteriile de notabilitate și care nu citează surse de încredere vor fi ori șterse direct, ori propuse spre ștergere.
  • Nu scrieți pagini despre dumneavoastră, compania, formația dumneavoastră sau despre orice altceva ce nu își are locul într-o enciclopedie.
  • Nu copiați articole din altă parte, nu adăugați informații controversate fără surse, articole extrem de scurte sau articole despre persoane sau organizații notabile doar pe plan local.

Pentru a crea efectiv un articol, încercați ghidul nostru pentru articole.