Wikipedia:Premiile Wikipedia 2008

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Wikipedia:P2008)
Anul acesta, Moş Crăciun a venit cu sacul plin la Gala Premiilor Wikipedia!

În 2005 și 2006 au fost organizate gale ale laureaților, numite mai simplu „Premiile Wikipedia”. Mai mulți utilizatori au fost apreciați la justa lor valoare și și-au împărțit distincții și felicitări/mulțumiri... Din păcate, anul trecut, gala, din diverse motive, nu a mai fost organizată. Totuși, pentru a menține continuitatea acestui eveniment, s-a încercat decernarea premiilor pe 2007 în vara lui 2008, însă rezultatul a fost unul negativ. Premiile nu au mai fost stabilite și nici acordate. De aceea, ne bucurăm că anul acesta am reușit să redăm viață acestui eveniment ce are rolul de-a ne încuraja în activitățile la enciclopedie.

Anul acesta, organizatorii evenimentului (adică juriul) vor încerca să repare greșeala de anul trecut și să pregătească premii tuturor contribuitorilor merituoși ai Wikipediei, premii care, în această atmosferă de sărbătoare, devin niște cadouri de Crăciun. Prin structură, categoriile de premii ale acestui an nu se deosebesc de cele din ultima ediție — 2006. Am decis, totuși, să mai adăugăm o categorie pentru experți, pentru că anul acesta ei ne-au arătat de ce sunt în stare. Pentru a vizualiza toate edițiile premiilor Wikipediei în limba română, navigați prin Categorie:Premiile Wikipediei în limba română.

În acest an, Wikipedia românească nu numai că a împlinit 5 ani de la „fondare”, pe 5 iulie, ci a și rotunjit numărul de 100.000 articole, pe 11 ianuarie, astfel încât el este încărcat de simboluri pentru toți wikipediștii. Ne dorim ca fiecare an să fie încărcat nu numai de simboluri, ci și de o atmosferă prietenească în activitatea pe Wikipedia!

Procedura de decernare[modificare sursă]

Întrucât utilizatorii acestui an diferă prin activități de cei din 2006, juriul a desființat unele categorii caduce, în schimb a adăugat una nouă. Ședințele de dezbateri au avut o nuanță conspirativă și asta pentru ca totul să fie o surpriză cu ocazia Crăciunului. Astfel, membrii juriului s-au străduit ca ceilalți utilizatori să nu afle nimic, de aceea au dezbătut totul în cea mai mare liniște.

Juriu[modificare sursă]

Acest an, juriul este alcătuit din cinci utilizatori:

Juriul ține să mulțumească tuturor candidaților la premii pentru activitatea lor și le urează un călduros Crăciun Fericit!

Premii[modificare sursă]

Premiile care se pot câștiga în urma organizării acestui eveniment sunt cele mai interesante și mai importante, deoarece nu se pot plăti cu bani, ci doar cu Spaß, vorba neamțului, fun, vorba englezului sau cu voie bună, vorba românului. Astfel, aceste premii sunt virtuale, și constau în niște medalii care arată bine pe orice pagină de utilizator. Bineînțeles, premiul cel mai prețios este recunoștința reală oferită de ceilalți wikipediști pentru munca depusă.

Pentru o desfășurare logică a categoriilor de mai jos, acestea au fost aranjate în ordine alfabetică.

Debutul anului[modificare sursă]

Cu toții am fost începători cândva...am primit mesaje de avertizare, apoi îndrumări, iar în final ne-am obișnuit cu atmosfera pe Wikipedia. Însă cel mai probabil am primit și încurajări. Acum e rândul nostru s-o facem cu noii veniți. Prin urmare, acest premiu se acordă acelui utilizator care, înscris în cursul anului 2008, a avut o activitate lăudabilă pe Wikipedia.

Nominalizări
Câștigător: Meszzoli, pentru o implicare activă în mersul Wikipediei și pentru o comunicativitate excepțională. De altfel, a reușit să se integreze ușor în comunitate și, într-un timp scurt, s-a familiarizat cu regulamentul și modul de funcționare al Wikipediei. Felicitări, Zoltan, și Crăciun Fericit!

Designerul anului[modificare sursă]

Vrem să fim înconjurați de frumos. Imediat facem diferența dintre kitsch și original. Iată că avem printre noi utilizatori care au talent atunci când vine vorba de design. Fără doar și poate, ei merită premiați. Acest premiu, prin care comunitatea dorește să-și arate recunoștința, îi revine utilizatorului care a tratat cu atenție și delicatețe aspectul Wikipediei.

Nominalizări
Câștigător: Diego pmc, pentru profesionalismul și munca depusă care au contribuit la finisarea aspectelor legate de estetică pe Wikipedia. Bravo, Diego! Crăciun Fericit!

Expertul anului[modificare sursă]

Acordarea premiului la această categorie se va face acelei persoane care, prin profesionalism și consecvență, a redactat cele mai bune articole dintr-un domeniu anume. Sunt mulți utilizatori care s-au remarcat strict într-un domeniu, însă cei menționați mai jos au venit cu contribuții speciale și de un înalt nivel calitativ.

Nominalizări
Câștigători: SylverSpy 93 și Turbojet, pentru amplele lor contribuții și pentru că ambii sunt iscusiți în treaba lor. Juriul vă felicită și vă urează Crăciun Fericit!

Furnicuța anului[modificare sursă]

Mulți dintre noi ne pierdem răbdarea când vine vorba de detalii. Iată însă că unii dintre colegii noștri au trudit anul acesta punând în ordine amănuntele. Premiul „Furnicuța anului” îi va fi acordat utilizatorului atent la cele mai mici detalii din articole, care corectează conștiincios fiecare typo găsit și care nu se dă înapoi de la wikizări, curățenii, adăugări de diacritice ș.a.m.d.

Nominalizări
Câștigător: Miehs, deoarece dlui nu numai corectează articole, dar și semnalează greșelile, pentru ca acestea să nu se mai repete. Domnule Miehs, juriul ține să vă felicite și să vă ureze Crăciun Fericit!

Maestrul antivandalismului[modificare sursă]

Din păcate, Wikipedia este atacată mereu de oameni rău intenționați, dar, din fericire, acest soft oferă o posibilitate de salvare. Modalitate de-a înfrunta vandalii există, însă trebuie să fie și oameni care să aplice măsurile potrivite atunci când e cazul. Prin urmare, acest premiu revine utilizatorului care, printr-o muncă asiduă, dă revert la vandalisme zi și noapte, care are grijă ca Wikipedia să nu devină un perete de graffiti.

Nominalizări
Câștigător: Andrei Stroe, cel care, de altfel, și-a împărtășit deprinderile cu ceilalți candidați, crescând astfel o nouă generație de antivandali. Andrei, juriul te felicită și-ți mulțumește nu doar pentru activitatea ta ca antivandal, ci și pentru celelalte activități pe Wikipedia. Pe această cale, dorim să-ți urăm și Crăciun Fericit!

Maestrul categoriilor[modificare sursă]

„Ordinea este forma de care depinde frumusețea.” - Pearl Buck. Astfel, și noi, trebuie să ne străduim să aranjăm lucrurile pe cât de organizat posibil. Unii dintre noi s-au ocupat deja de acestă treabă. În fine, acest premiu revine acelui utilizator care se implică activ în categorizarea paginilor și nu lasă nicio pagină neclasificată.

Nominalizări
Contribuție: GEO, pentru că, deși în ultimul timp a fost inactiv, a recategorizat aproape toată Wikipedia, și asta nu doar în acest an, ci și cei precedenți. GEO, juriul îți mulțumește și îți urează Crăciun Fericit!

Maestrul formatelor[modificare sursă]

Trebuie să recunoaștem că ne ajută mult formatele, și din postura de contribuitori dar și din cea de cititori, nu? Dar formatele, uneori, sunt greu de realizat iar pentru asta este necesară o cunoaștere solidă a soft-ului Wiki. Acum, pentru acel utilizator care face formate utile, plăcute din punct de vedere estetic, și ușor de folosit avem și un premiu.

Nominalizări
Câștigător: Firilacroco, egal în contribuțiile la formate cu Ark, dar care activează și ca antivandal, editor, recenzor. Firește, și pentru celelalte activități, juriul îl stimează și îi mulțumește. Daniel, membrii juriului doresc să-ți ureze și Crăciun Fericit!

Maestrul imaginilor[modificare sursă]

O imagine spune multe lucruri, însă o poză bine realizată îți creează și-ți inspiră emoții și trăiri. Astfel, utilizatorul care încarcă pe Wikipedia și pe commons multe imagini enciclopedice, unele din ele de calitate superioară, merită să primească un premiu pentru această activitate.

Nominalizări
  • Albabos, pentru nenumăratele imagini cu biserici ale României
  • Andrein, pentru hărțile SVG de înaltă calitate
  • Bogdan salaj, la fel ca Albabos
Câștigător: Bogdan salaj, pentru numeroasele imagini încărcate și pentru talentul în arta fotografică. Bogdan, juriul te felicită și îți urează Crăciun Fericit!

Maestrul proiectelor[modificare sursă]

Un proiect are nevoie de un coordonator cu viziune. Fiind niște sarcini complexe, cei care le inițiază trebuie să fie niște persoane multilaterale. Din fericire, avem astfel de colegi și merită un premiu. În cateva cuvinte, premiul va fi acordat utilizatorului cel mai implicat în proiectul său preferat.

Nominalizări
Câștigător: Gikü, pentru că a făcut o „unire virtuală” între Basarabia și România, adică a venit cu numeroase contribuții despre meleagurile de la est de Prut. Juriul îi poartă toată stima pentru activitățile lui pe Wikipedia. Giküle, felicitări și îți urăm un Crăciun Fericit alături de cei dragi!

Maestrul traducerilor[modificare sursă]

Sprechen Sie Deutsch? Din când în când... Eh bine, unii dintre colegii noștri traduc periodic articole întregi din diferite limbi străine. Acum, pentru munca lor, în semn de recunoștință, vine acest premiu. Astfel, premiul va fi acordat utilizatorului care scrie articole bazate pe traduceri, dar mai bune decât unele articole originale.

Nominalizări
Câștigător: Lucian GAVRILA, pentru numeroasele traduceri din franceză. Parlez-vous français? Cu siguranță da. Lucian, juriul te felicită și-ți mulțumește pentru activitatea ta în domeniul traducerilor. Odată cu asta, ține să-ți ureze și Crăciun Fericit!

Marele absent[modificare sursă]

To be or not to be...

To be or not to be a wikipedian... Din păcate, câțiva dintre foștii noștri colegii nu mai sunt wikipediști. Dar să sperăm că într-o zi se vor întoarce aici. Astfel, acest premiu e numit impropriu așa. Aici sunt nominalizați utilizatorii care au părăsit Wikipedia dintr-un motiv sau altul, întoarcerea cărora ar reînvia spiritul wikipedist de câteva sute de modificări pe zi.

Nominalizări
Câștigător: Radufan, în absența căruia aproape nimeni nu mai are grijă de articolele despre satele și comunele românești... Radu, chiar dacă nu mai ești pe aici, juriul ține să-ți mulțumească pentru numeroasele tale contribuții, și, în final, pentru toată activitatea ta la această enciclopedie. Poate într-o zi te vei întoarce și, împreună cu ceilalți colegi să uităm de certuri pentru a construi Wikipedia. Noi îți urăm un Crăciun Fericit alături de cei dragi! Sănătate și numeroase realizări în noul an!

De asemenea, îi așteptăm și pe ceilalți candidați ca într-o zi să se întoarcă. Wikipedia îi va primi cu brațele deschise. Certurile pot fi uitate, oamenii se pot împăca. Vă urăm cu căldură Sărbători Fericite!

Având în vedere cele întâmplate la Wikipedia în urmă cu ceva timp, dorim să postăm în cadrul acestei secțiuni, adevăratul premiu pentru absenți, respectiv, două citate:

„Partea cea mai nobilă a rațiunii este împotriva furiei mele. Ea îmi spune că este lucru mai prețios să ierți decât să te răzbuni”
„O singură clipă de împăcare este mai de preț decât o viață întreagă de prietenie.”

Premii speciale[modificare sursă]

Fiecare are pricepere într-un anumit domeniu. Fiecare scrie despre pasiuna lui. Prin urmare, aici nu este nominalizat nimeni, fiecare este câștigător în felul său, printr-o caracteristică care-i evidențiază din mulțime:

  • Asybaris01, pentru întreținerea articolului Racovița, Sibiu
  • Cezarika1, pentru implicarea în scrierea de articole despre România și Republica Moldova
  • Remigiu, cel mai implicat utilizator din străinătate.

Premiul de Excelență![modificare sursă]

Anul acesta, juriului i-a revenit și exigenta sarcină de-a alege dintre toți cei șase candidați un utilizator cu contribuții excepționale. Atunci când au fost excluși, rând pe rând, patru dintre aceștia, au rămas în final doi utilizatori: AdiJapan și Gutza, ambii la fel de merituoși. Pentru ca membrii juriului să nu ajungă la conflicte ori la oprobriul celorlalți utilizatori, s-a decis ca premiul de excelență să-i fie acordat și unuia, și altuia. Prin urmare, lista de nominalizări pentru Premiul de excelență a Wikipediei române 2008 este următoarea:

Astfel, Premiul de excelență este decernat, pentru prima dată în istoria Wikipediei, nu la un singur utilizator, ci la doi: AdiJapan și Gutza

Motivația juriului:

„Ideea e că Wikipedia are doi plămâni. Unul care se ocupă de comunitate, adică are grijă de Wikipedia în plan social. Prin urmare, se intereseză de ceilalți wikipediști ajutându-i, îndrumându-i și explicându-le nelămuririle. Nu în ultimul rând, a mediat discuțiile aprinse atunci când un conflict mocnea, dând dovadă de înțelegere și de un spirit împăciutor. Cel de al doilea plămân asigură relația cu publicul și, cel mai important, partea tehnică a enciclopediei, unde, la fel, trebuie să ai multă răbdare pentru a dresa soft-ul. Astfel, cei doi plămâni corespund lui Adi și, respectiv, Gutza prin care Wikipedia respiră aerul esențial pentru o funcționare optimă.”
Nu peste mult timp se sfârșește anul 2008, făcându-i loc unui taur puternic, sub a cărui mască se ascunde anul 2009. Parcurgând această pagină, ați sesizat, probabil, aspirațiile și realizările Wikipediei în acest an. Noi, membrii juriului, vrem să vă urăm sărbători fericite, cât mai multă fericire și bunăstare în viața reală, și să vă dorim un an pe Wikipedia cât mai activ. Juriul vă promite că la anul Moș Crăciun o să organizeze o altă gală a laureaților!

Vă mulțumim că existați!

Mulțumiri[modificare sursă]

  • Mulțumesc juriului pentru premiul pe care mi l-a oferit și care mă onorează. Îi mulțumesc și lui Tudor pentru metafora ingenioasă, care mi-a permis să acced la premiu alături de Gutza. Nu pot totuși să nu remarc că premiul acesta de excelență pe care l-am primit este desigur exagerat, pentru că excelența la Wikipedia constă în primul rînd în contribuții concrete, nu în discuții. Prefer deci să iau premiul ca pe o încurajare pentru viitor. Cu aceeași ocazie aș vrea să-mi cer iertare de la comunitate pentru întreruperea premiilor Wikipedia pe 2007, de care mă fac cel puțin în parte și eu vinovat. Explicația este că premiile pe 2006, la a căror acordare am participat, mi-au lăsat impresia de nedreptate, întrucît unii contribuitori fără îndoială valoroși au rămas neobservați. Dar una peste alta probabil că organizatorii de anul acesta au făcut bine să reia tradiția premiilor. În fond, nici Moș Crăciun nu este justețea întruchipată, dar e bine că există! În final, mai este un lucru pentru care trebuie să-mi cer iertare: marii absenți, din care o parte au plecat de la Wikipedia din cauza mea. Din păcate nici azi nu știu ce soluție rezonabilă ar fi existat pentru a evita această pierdere. — AdiJapan 25 decembrie 2008 05:01 (EET)[răspunde]
  • Doresc să-i mulțumesc juriului pentru premiul pentru traduceri pe care mi l-a acordat și care mă onorează. Le mulțumesc și tuturor utilizatorilor care au contribuit, într-un fel sau în altul, la retușarea unor proiecte (=articole) pe care le-am inițiat sau le-am tradus. Pentru că suntem în ziua de Crăciun, vă urez, și aici, Sărbători fericite!, precum și un călduros și colegial La mulți ani! Lucian GAVRILA (discuție) 25 decembrie 2008 17:18 (EET)[răspunde]
  • După ce pentru Premiile Wikipediei în limba română 2006 am fost nominalizat "furnicuța anului", dar nu am reușit să-mi adjudec cupa, se vede că am săpat cu mai multă acribie, astfel ca anul acesta mi-am văzut visul cu ochii. Sunt furnicuță de drept! Mulțumesc juriului, care a apreciat faptul că am un principiu: mai bine scot o virgulă pusă între subiect și predicat decât să scriu un articol într-un domeniu la care nu mă pricep. Vă urez tuturora un an nou bun și sper ca această criză economică să permită finanțarea în continuare a proiectului, pentru ca toată munca noastră să nu rămână "înghețată" pe un sever scos din priză. Încă o dată, mulțumesc. --Miehs (discuție) 25 decembrie 2008 20:31 (EET)[răspunde]
  • Mulțumesc mult pentru nominalizarea la debutul anului, a fost o surpriză foarte plăcută. La mulți ani tuturor, Crăciun Fericit, și fie ca toate dorințele voastre să devină realitate în anul care vine. --Evalia(discuție) 25 decembrie 2008 21:51 (EET)[răspunde]
  • Mulțumesc și eu pentru nominalizare. Anul acesta am făcut într-adevăr mai mult pentru domeniul meu preferat, însă nu atât cât mi-aș fi dorit. Sper doar ca în anii care vin să mai am timp să mă ocup de Wikipedia.--Strainu (دسستي‎)   26 decembrie 2008 10:51 (EET)[răspunde]
  • Mulțumesc pentru nominalizarea la debutul anului, m-ați luat prin surprindere și mi-ați facut o mare bucurie! A fost cel mai frumos cadou de Crăciun. Vă doresc tuturor un An Nou Fericit! și multe bucurii în familie! Cu drag... --Chopin(discuție) 27 decembrie 2008 18:11 (EET)[răspunde]
  • Mulțumesc din suflet juriului pentru cele trei nominalizări, și pentru premiul acordat. De asemenea le urez tuturor contribuitorilor un an nou fericit plin cu bucurii și împliniri alături de familiile dumeavoastră, să ne auzim cu bine și la anu'.  Daniel  Mesaj  27 decembrie 2008 18:22 (EET)[răspunde]
  • Mulțumesc familiei care m-a susținut, cât și producătorilor fără de care... :-) Nu, serios, vă mulțumesc mult (deși foarte tardiv) pentru premiu. Însă mult mai important, felicit din inimă organizatorii pentru inițiativa de a coordona gala de premiere pentru 2008, mai ales în absența unui impuls viguros „de sus” (în sensul nefericit al expresiei) – din punctul meu de vedere aceasta este o dovadă de maturitate a comunității și nu pot să fiu decât fericit că ați organizat acest eveniment virtual, indiferent de persoanele nominalizate. Cred sincer că într-un mediu matur și cu adevărat colaborativ suntem cu toții câștigători – cam ca furnicuțele într-un mușuroi, fiecare face ce i se potrivește mai bine pentru binele comun. Cât și agentului meu, care m-a inspirat... --Gutza DD+ 31 ianuarie 2009 00:53 (EET)[răspunde]