Wikipedia:Ghid (Legături Wikipedia)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
  Prima pagină   Înregistrare   Modificare   Formatare   Legături Wikipedia   Legături externe   Note   Pagini de discuții   Rețineți   Mai departe  
Acest articol face parte din
Ghidul Wikipedia
Conținut

Bun venit!
Introducere
Înregistrare
Modificare
Formatare
Legături Wikipedia
Legături externe
Referințe și note
Pagini de discuție
Rețineți
Mai departe

Vezi și...

WikiAjutor

Andy Mabbett vă învață cum să introduceți legături interne

Legăturile reprezintă o componentă importantă pentru articolele Wikipedia.

Legături interne[modificare sursă]

Unul dintre lucrurile datorită căruia Wikipedia este folositoare îl constituie legarea corelată prin intermediul legăturilor interne. Aceste legături, foarte ușor de creat, permit utilizatorilor să acceseze pagini înrudite cu articolul pe care îl citesc.

Când să legați[modificare sursă]

Cea mai ușoară cale de a învăța când să folosiți legăturile este de a naviga în articolele Wikipedia. Dacă încercați să decideți dacă merită să fie legat un articol, întrebați-vă „Mi-ar fi folositoare această legătură dacă aș citi pentru prima oară acest articol?”

Cum să legați[modificare sursă]

Când doriți să creați o legătură către o altă pagină Wikipedia (numită astfel legătură wiki) trebuie doar să o încadrați în paranteze pătrate duble, precum mai jos:

[[Cutie cu nisip]]

De exemplu, dacă doriți să creați o legătură către pagina Wikipedia:Contribuția la Wikipedia, aceasta ar arăta astfel:

[[Wikipedia:Contribuția la Wikipedia]]

(Partea cu 'Wikipedia:' semnifică faptul că pagina țintă se află în spațiul Wikipedia, și nu în spațiul principal, acolo unde se găsesc articolele obișnuite.)

De asemenea, rețineți că legăturile sunt create automat, deci adăugarea parantezelor pătrate duble în jurul unui cuvânt generează automat o legătură. Din acest motiv trebuie să fiți atenți în privința dezambiguizării.

Dacă doriți să folosiți alte cuvinte decât cele din care este compus titlul articolului drept legătură, vă puteți folosi de divizorul pipă | urmat de numele alternativ.

De exemplu, dacă doriți să creați o legătură către „cutia cu nisip” a acestei pagini, însă doriți ca legătura să denumească "textul meu", atunci o veți scrie astfel:

Pentru a vizualiza articolul, [[Wikipedia:Ghid (Legături Wikipedia)/Cutia cu nisip|textul meu]]...

Rezultatul ar fi acesta:

Pentru a vizualiza articolul, textul meu...

însă ar conduce către cutia cu nisip.

De asemenea, puteți adăuga un articol într-o categorie alături de altele din aceeași topică. Scrieți [[Categorie:]], și puneți numele categoriei între cele două puncte și paranteze.

Pentru a crea o legătură către o pagină din domeniul categoriilor (de exemplu, ca referință pentru căutări viitoare, folosiți două puncte (:) la începutul etichetei de categorie, precum mai jos:

[[:Categorie:Literatură]]

Codul de mai sus va avea următorul efect:

Categorie:Literatură

Este foarte important să adăugați categoriile corecte, pentru ca ceilalți să găsească cu ușurință munca dumneavoastră. Cea mai bună cale de a găsi ce categorii se cuvin este verificarea altor pagini tratând subiecte similare. De exemplu, dacă scrieți un articol despre un gen de copac, puteți verifica ce categorii folosește un articol despre alt copac.

Pentru mai multe informații despre categorii și procesul de categorisire, vizitați articolul Categorie.

Pentru a adăuga o imagine sau film într-un articol, folosiți codul [[Fișier:|miniatura]] și puneți numele fișierului între două puncte și bara verticală. Dacă nu adăugați și cuvântul cheie miniatura (sau în engleză thumb), imaginea va fi afișată la dimensiunea originală, de cele mai multe ori foarte mare.

Dacă doriți să afișați o legătură către imagine, procedați ca la categorii, precedând numele fișierului cu două puncte, astfel:

[[:Fișier:Name.jpg]]

Experimentați[modificare sursă]

Încercați ce ați învățat! Aici găsiți cutia cu nisip pentru această lecție.

Continuați cu ghidul.