Wikipedia:Cafenea/Arhivă/2025/februarie
Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite. Dacă doriți să continuați o discuție arhivată aici, copiați fragmentul care vă interesează și reporniți discuția la pagina relevantă. |
Reminder: first part of the annual UCoC review closes soon
[modificare sursă]My apologies for writing in English. Please help translate to your language.
This is a reminder that the first phase of the annual review period for the Universal Code of Conduct and Enforcement Guidelines will be closing soon. You can make suggestions for changes through the end of day, 3 February 2025. This is the first step of several to be taken for the annual review. Read more information and find a conversation to join on the UCoC page on Meta. After review of the feedback, proposals for updated text will be published on Meta in March for another round of community review.
Please share this information with other members in your community wherever else might be appropriate.
-- In cooperation with the U4C, Keegan (WMF) (talk) 3 februarie 2025 02:48 (EET)
Concurs de scriere aprilie 2025
[modificare sursă]M-am gândit că aprilie 2025 ar fi o bună perioadă pentru desfășurarea următoarei ediții a concursului de scriere, ca să mai recuperăm 1 lună din decalajul existent față de vechiul program. Pentru un concurs de scriere care să și arate ok gestionat ar fi de dorit să fie măcar 2, preferabil 3 membri în juriul care se ocupă de el. Cel puțin din punctul meu de vedere însă, ultima ediție nu a fost o experiență prea mobilizatoare, dat find că am rămas să gestionez singur, treaba. De aceea, aș aprecia dacă ar mai fi doritori care să accepte să fie în juriu și să mai și rămână până la capăt. Accipiter Gentilis Q.(D) 3 februarie 2025 14:42 (EET) P.S. Dacă există cel puțin trei doritori, cedez locul din juriu fără probleme.
- Oricum, cel puțin în stadiul actual o să-i contactez pe cei de la Wikimedians of Romania and Moldova User Group să văd dacă ne mai pot ajuta și susține și la această ediție. Pentru conformitate, în caz că va fi posibil, îi voi ruga să confirme susținerea.
- Într-o altă ordine de idei, vă rog să reevaluați dacă aveți ceva de spus la Discuție Wikipedia:Concurs de scriere#Actualizare structură. Personal cred că până la 16.02.2025 este suficient, timpul alocat fiind de 1 1/2 luni (am mai anunțat aici la Cafenea). În a doua jumătate a lunii februarie ar trebui, de aceea, ca treaba să intre în linie dreaptă pentru a putea oferi celor care ar putea susține concursul ceva concret, care nu se modifică de la o zi la alta.--Accipiter Gentilis Q.(D) 3 februarie 2025 14:51 (EET)
- Bună ziua. Wikimedians of Romania and Moldova User Group susține în continuare Concursul de scriere. Vom actualiza în cel mai scurt timp premiile ce vor fi acordate la ediția cu nr. 23. Mulțumim tuturor celor care se implică în bunul mers al acestui concurs emblematic pentru Wikipedia. Elena (discuție) 3 februarie 2025 15:36 (EET)
@Elena Ancu Damian:: "în scurt timp" nu cred că este o bună opțiune. Aș zice să așteptați până după 16.02.2025 (preferabil până la sfârșitul lunii februarie 2025), astfel încât să existe atât o structură finală, cât și ca să știe fiecare cu cine vorbește, despre ce e vorba în frază și în ce direcție se duce. Mă rog, asta e părerea mea.--Accipiter Gentilis Q.(D) 3 februarie 2025 15:41 (EET)
Etichetă
[modificare sursă]Acum un an, am întrebat dacă poate fi definită o etichetă care să semnaleze crearea din nou a unui articol șters anterior. Observ acum că această etichetă există și funcționează. Nu știu de când a început aplicarea ei, dar avem peste 50 de pagini etichetate. Aduc această noutate în atenția patrulatorilor și administratorilor. --Pafsanias (discuție) 2 februarie 2025 19:15 (EET)
- Același lucru a fost anunțat de Tech News. --Paloi Sciurala (discuție|contribuții) 3 februarie 2025 15:26 (EET)
- Da, am văzut și eu în Newsletter. Mai avem acum nevoie de formatul {{constatare}} la paginile șterse și recreate? —Andreidiscuție 4 februarie 2025 10:25 (EET)
- Cred că formatul {{constatare}} este în continuare util, pentru că eticheta (tagul) marchează doar prima intrare din istoricul modificărilor unei pagini nou create, iar dacă ele devin mai multe, poate fi pierdută din vedere. De asemenea, eu folosesc uneori acest format pentru a semnala pagini recreate sub variante de nume ușor diferite decât cele șterse, pe care softul nu le detectează automat. În plus, este una din excepțiile prevăzute la WP:CȘR#G8. --Pafsanias (discuție) 4 februarie 2025 11:27 (EET)
- Da, am văzut și eu în Newsletter. Mai avem acum nevoie de formatul {{constatare}} la paginile șterse și recreate? —Andreidiscuție 4 februarie 2025 10:25 (EET)
seriale cartoon network prezent
[modificare sursă]Buna Va rog sa readaugati serialele difuzate in prezent pe cartoon network multumesc ~2025-17815 (talk) 6 februarie 2025 23:34 (EET)
Naming of Categorie:Natura 2000 în Estonia
[modificare sursă]all articles on Categorie:Natura 2000 în Estonia has misleading name, because e.g. Naage means a village of Naage (et:Naage; in enwiki it is also named as en:Naage). I don't know how "loodusala" should be translated in Romanian, but hints can be found here: Wikidata:Q1191622 Estopedist1 (discuție) 7 februarie 2025 12:00 (EET)
- @Estopedist1 thanks for letting us know, this kind of local knowledge is critical in understanding the naming in foreign languages. If I understand correctly, your proposal is to disambiguate these titles. Unfortunately, without homonymous articles for villages, it makes little difference if we rename them. On the other hand, if you have some kind of database that I can use to populate village articles to a decent level, I would be interested in creating them automatically. Strainu (دسستي) 7 februarie 2025 12:39 (EET)
- Google Translator traduce loodusala ca: arie naturală /zonă naturală. Miehs (discuție) 7 februarie 2025 12:56 (EET)
- @Strainu: no, not to disambiguate. Correct solution is to rename e.g. current Naage to "Naage arie naturală" or "Naage zonă naturală". In rowiki "Naage" should be a red link until you have article about the village. In Estonian, one word "Naage" never means this kind of protected area.
- Side-notice: to auto-generate articles about Estonian villages (ca 4700 villages in Estonia), I don't have a good answer, just in case pinging Utilizator:Wkentaur Estopedist1 (discuție) 7 februarie 2025 14:55 (EET)
- „Aria naturală Naage”? --Turbojet 7 februarie 2025 15:35 (EET)
- Naage (arie protejată) sau Naage (sit SAC) pentru uniformitate. Asemenea redenumiri "preventive" mi se par însă muncă în zadar dacă nu sunt înlocuite cu pagini de dezambiguizare sau cu articole despre localități, așa că nu le voi face automat. Strainu (دسستي) 7 februarie 2025 16:56 (EET)
- Cred c-am omis și fapt că la noi articolul despre sat s-ar numi Naage, Harju. Strainu (دسستي) 7 februarie 2025 19:58 (EET)
- „Aria naturală Naage”? --Turbojet 7 februarie 2025 15:35 (EET)
Planificarea Anuală a Wikimedia Foundation: întrebări pentru dvs.
[modificare sursă]Bună ziua tuturor! Wikimedia Foundation a început procesul anual de planificare pentru următorul an fiscal (iulie 2025 - iunie 2026). Din acest motiv am publicat o listă de întrebări legate de diverse subiecte (editare, moderare a conținutului, Commons, Wikidata și multe altele) pentru a genera idei și a reflecta. Unele dintre aceste întrebări sunt:
- Când vi se pare că editarea este cea mai satisfăcătoare și distractivă pentru dvs.? Când vi se pare cea mai frustrantă și dificilă?
- Ce ar putea fi nevoie de schimbat la Wikipedia pentru ca mai mulți oameni să dorească să se implice în sarcini voluntare avansate, cum ar fi patrulatori sau administratori?
- Cum folosiți instrumentele de inteligență artificială (AI) în și în afara activității dvs. pe Wikimedia? La ce vi se pare utilă AI?
- Dorim colaboratorilor să primească mai mult feedback și recunoaștere pentru munca lor, astfel încât să nu aibă impresia că nimeni nu observă efortul pe care îl depun pe wiki. Ce fel de feedback și recunoaștere vă motivează? Ce vă determină să continuați să editați?
Aș dori să vă invit să vă spuneți părerile cu privire la acestea (și la alte întrebări). Puteți răspunde aici sau direct la pagina de discuție a planificării anuale, în limba dvs. preferată.
Vă mulțumim pentru toate răspunsurile dvs.
NSzafran-WMF (discuție) 7 februarie 2025 18:42 (EET)
Lista instituțiilor publice din România
[modificare sursă]Aș dori să știu dacă există o listă completă a tuturor instituțiilor publice disponibile pentru consultare. Vă mulțumesc anticipat! — Gold Roger 9 februarie 2025 19:04 (EET)
- Salut. Pentru a face articol pentru Wikipedia ai putea folosi asta: Registrul-National-al-Institutiilor-Publice-din-Romania.--MSClaudiu (discuție) 10 februarie 2025 11:45 (EET)
Imaginea zilei (Commons) pe pagina principală
[modificare sursă]Bună ziua! Cred că ar fi o adiție plăcută ca Wikipedia în limba română să includă imaginea zilei de pe Commons, așa cum apare și in alte ediții Wikipedia (în italiană, franceză, spaniolă etc.); ar putea fi combinată (ca în cazul Wikipediei în limba italiană) cu un citat al zilei și o lectură recomandată pe luna respectivă.
Cred că această modificare ar promova mai multe articole și proiectele Wiki* în general, dar înțeleg dacă întreținerea acesteia ar fi prea complicată. Negoitescu (discuție) 11 februarie 2025 10:32 (EET)
- fr.wp și es.wp au o imagine de calitate a zilei proprie, nu e cea de pe Commons. Am avut și noi proiectul de imagini de calitate, dar nu s-au adunat prea multe și nu a primit prea multă atenție. La it.wp este, și vedeți că are și o mică descriere în limba italiană. Am putea și noi eventual să preluăm descrierea în română a imaginii de pe Commons, dar ea trebuie să existe. Să punem la punct un modul care face treaba asta nu ar fi prea greu, mai greu este angajamentul comunității de a veni și a completa descrieri în română pentru toate imaginile zilei de pe Commons și de a le menține periodic. Le avem în avans pe o perioadă solidă de timp. Vă înhămați? —Andreidiscuție 11 februarie 2025 11:19 (EET)
- Eu nu pot, sunt înhămat la alte proiecte. Bănuiesc că întrebarea este adresată lui @Negoitescu:. Asta îmi aduce aminte de obiceiuri de demult: la ședințe era bine să nu vii cu propuneri, că ți se trasa ție sarcina să le pui în aplicare. Șeful zicea „haidem să faceți”. :) --Turbojet 11 februarie 2025 11:28 (EET)
- Sunt încă începător la Wikipedia, dar îmi place să traduc în limba română, așadar voi încerca să traduc descrierea imaginilor. Negoitescu (discuție) 11 februarie 2025 11:41 (EET)
- Excelent. Eu o să încerc să pun la punct un mic modul, pe care să-l putem include unde vrem, și care să afișeze imaginea zilei cu scurta descriere. Decidem apoi dacă îl includem și în pagina principală, dar odată existent, îl avem la dispoziție să-l includem și în pagini de utilizator, de proiect sau portaluri. —Andreidiscuție 11 februarie 2025 11:44 (EET)
- Am tradus următoarele zile ale lunii (aici). O să traduc pe parcurs descrierile pentru următoarele luni. Negoitescu (discuție) 11 februarie 2025 13:19 (EET)
- @Negoitescu: Eu vă susțin și vă promit ajutor în limita disponibilității. Dacă e să afișăm imaginile cu legendele respective pe Pagina principală, va trebui să evităm legăturile roșii. O soluție leneșă ar fi să scoatem linkurile către paginile care nu există, însă mult mai util ar fi să creăm măcar câte un mic ciot decent „de sprijin” pentru subiectele care apar menționate acolo. Asta ar contribui și la stimularea producției de articole. Cred că vă vor susține și toți utilizatorii care sunt convinși că „o imagine valorează mai mult decât 1000 de cuvinte” și că este o modalitate de a face Wikipedia mai atractivă. --Pafsanias (discuție) 11 februarie 2025 14:41 (EET)
- Sunt de acord, voi încerca să scriu unele pagini pentru legăturile lipsă. Totuși, unele dintre legături există pe Wikipedia în limba în română (ex: Ara roșu) chiar dacă apar lipsă. Pare că legăturile duc spre pagini din Commons în loc de Wikipedia, dar nu sunt sigur cum să remediez problema. Negoitescu (discuție) 11 februarie 2025 19:37 (EET)
- Am verificat sursa traducerilor în italiană. Legăturile spre Wikipedia folosesc o altă sintaxă:
w|Nume articol|ro
Negoitescu (discuție) 11 februarie 2025 19:43 (EET) - Am modificat legăturile pentru traducerile lunii. Negoitescu (discuție) 11 februarie 2025 19:57 (EET)
- Legăturile vor trimite automat către paginile de pe proiectul local atunci când textele vor fi inserate aici. Deocamdată, ele trimit la Commons pentru că se găsesc acolo. Dar pentru a forța legătura către Wikipedia în limba română de pe un alt proiect și a testa dacă pagina există, puteți folosi prefixul :ro în sintaxa legăturii, cu același efect, de exemplu [[:ro:Ara roșu|]]. --Pafsanias (discuție) 11 februarie 2025 20:16 (EET)
- Am înțeles, mulțumesc. În acest caz, trebuie să anulez ultimele modificări pe care le-am făcut? (exemplu) Negoitescu (discuție) 11 februarie 2025 20:21 (EET)
- Da. Noi nu avem formatul {{w}} din {{w|São Paulo||ro}}. Va trebui să îl importăm, sau să corectăm legăturile atunci când le aducem aici. Cu prefixul :ro, nu e nevoie. --Pafsanias (discuție) 11 februarie 2025 20:35 (EET)
- Am înțeles. Voi corecta legăturile cât de curând pentru a putea fi folosite fără probleme. Negoitescu (discuție) 11 februarie 2025 20:37 (EET)
- Hint: Dacă adăugați o bară verticală la sfârșitul legăturii, ca în exemplul de mai sus, prefixul nu va mai fi afișat (nici eventualele paranteze) și nu va mai fi nevoie să repetați numele paginii. [[:ro:São Paulo (oraș)|São Paulo]] are același efect cu [[:ro:São Paulo (oraș)|]]--Pafsanias (discuție) 11 februarie 2025 21:51 (EET)
- Vă mulțumesc pentru sfaturi. Negoitescu (discuție) 11 februarie 2025 23:25 (EET)
- Hint: Dacă adăugați o bară verticală la sfârșitul legăturii, ca în exemplul de mai sus, prefixul nu va mai fi afișat (nici eventualele paranteze) și nu va mai fi nevoie să repetați numele paginii. [[:ro:São Paulo (oraș)|São Paulo]] are același efect cu [[:ro:São Paulo (oraș)|]]--Pafsanias (discuție) 11 februarie 2025 21:51 (EET)
- Am înțeles. Voi corecta legăturile cât de curând pentru a putea fi folosite fără probleme. Negoitescu (discuție) 11 februarie 2025 20:37 (EET)
- Da. Noi nu avem formatul {{w}} din {{w|São Paulo||ro}}. Va trebui să îl importăm, sau să corectăm legăturile atunci când le aducem aici. Cu prefixul :ro, nu e nevoie. --Pafsanias (discuție) 11 februarie 2025 20:35 (EET)
- Am înțeles, mulțumesc. În acest caz, trebuie să anulez ultimele modificări pe care le-am făcut? (exemplu) Negoitescu (discuție) 11 februarie 2025 20:21 (EET)
- Legăturile vor trimite automat către paginile de pe proiectul local atunci când textele vor fi inserate aici. Deocamdată, ele trimit la Commons pentru că se găsesc acolo. Dar pentru a forța legătura către Wikipedia în limba română de pe un alt proiect și a testa dacă pagina există, puteți folosi prefixul :ro în sintaxa legăturii, cu același efect, de exemplu [[:ro:Ara roșu|]]. --Pafsanias (discuție) 11 februarie 2025 20:16 (EET)
- Am verificat sursa traducerilor în italiană. Legăturile spre Wikipedia folosesc o altă sintaxă:
- Sunt de acord, voi încerca să scriu unele pagini pentru legăturile lipsă. Totuși, unele dintre legături există pe Wikipedia în limba în română (ex: Ara roșu) chiar dacă apar lipsă. Pare că legăturile duc spre pagini din Commons în loc de Wikipedia, dar nu sunt sigur cum să remediez problema. Negoitescu (discuție) 11 februarie 2025 19:37 (EET)
- @Negoitescu: Eu vă susțin și vă promit ajutor în limita disponibilității. Dacă e să afișăm imaginile cu legendele respective pe Pagina principală, va trebui să evităm legăturile roșii. O soluție leneșă ar fi să scoatem linkurile către paginile care nu există, însă mult mai util ar fi să creăm măcar câte un mic ciot decent „de sprijin” pentru subiectele care apar menționate acolo. Asta ar contribui și la stimularea producției de articole. Cred că vă vor susține și toți utilizatorii care sunt convinși că „o imagine valorează mai mult decât 1000 de cuvinte” și că este o modalitate de a face Wikipedia mai atractivă. --Pafsanias (discuție) 11 februarie 2025 14:41 (EET)
- Am tradus următoarele zile ale lunii (aici). O să traduc pe parcurs descrierile pentru următoarele luni. Negoitescu (discuție) 11 februarie 2025 13:19 (EET)
- Excelent. Eu o să încerc să pun la punct un mic modul, pe care să-l putem include unde vrem, și care să afișeze imaginea zilei cu scurta descriere. Decidem apoi dacă îl includem și în pagina principală, dar odată existent, îl avem la dispoziție să-l includem și în pagini de utilizator, de proiect sau portaluri. —Andreidiscuție 11 februarie 2025 11:44 (EET)
Soluția tehnică din momentul ăsta va fi ca un robot să copieze periodic subpaginile zilnice ale formatului commons:Template:Potd împreună cu descrierea în română, deci cu ocazia asta probabil va putea și să facă unele transformări pe textul respectiv. Să-mi spuneți dacă e cazul să fac ceva. —Andreidiscuție 12 februarie 2025 09:35 (EET)
- Ar fi util să avem o schiță (sau mai multe) de machetă pentru Pagina principală care să includă rubrica sugerată despre „Imaginea zilei”. Poate atunci propunerea va fi mai convingătoare. Colegii cu competențe grafice și cei cu preocupări de artwork ar putea da o mână de ajutor? --Pafsanias (discuție) 12 februarie 2025 12:10 (EET)
Caractere speciale direct de pe tastatura pentru română
[modificare sursă]Nu are legătură strict cu Wikipedia, dar mi-am zis să anunț și pe alții, în caz că le va facilita și lor procesul de editare. Până nu demult, nu știam că parantezele pătrate și acoladele pot fi introduse și de pe tastatura pentru română (Windows). Ori de câte ori aveam nevoie să le folosesc, treceam la tastatura pentru engleză. Acum pentru asta, precum și pentru alte caractere speciale, folosesc următoarele combinații de pe tastatură pentru română:
- Alt Gr + [ = [ (folositor pentru legături)
- Alt Gr + ] = ] (folositor pentru legături)
- Alt Gr + ⇧ Shift + { = { (folositor pentru formate)
- Alt Gr + ⇧ Shift + } = } (folositor pentru formate)
- Alt Gr + < = < (folositor pentru etichete Parser)
- Alt Gr + > = > (folositor pentru etichete Parser)
- Alt Gr + ' = ' (folositor pentru text cu aldine și/sau text cursiv)
- Alt Gr + ⇧ Shift + " = " (folositor pentru căutări avansate)
--Paloi Sciurala (discuție|contribuții) 11 februarie 2025 17:07 (EET)
- ... sau folosiți varianta Programmers (sau cum se mai numește). Eu folosesc ceva similar de vreo 20 de ani încoace. Diacriticele sunt accesibile prin Alt Gr, în vreme ce simbolurile speciale rămân exact la locul lor. —Andreidiscuție 11 februarie 2025 17:09 (EET)
- La WP:D avem poze cu aceste layouturi de tastatură. Caracterele din partea dreaptă pot fi accesate cu AltGr+tasta.
- N-ar fi rău să avem o poză și pentru programmers, dacă vrea cineva să o facă. Strainu (دسستي) 11 februarie 2025 19:52 (EET)
- Există oare o posibilitatea de a introduce printr-o combinație de taste alte caractere latine, de exemplu caracterele românești vechi: ă din e - ĕ - ; i-ul de la sfârșit de cuvânt - ĭ sau z din d - ḑ?--Mishuletz (discuție) 11 februarie 2025 22:08 (EET)
- Da, puteți combina diacriticele de pe linia de numere cu o literă.
- AltGr+4 și apoi e => ĕ
- AltGr+2 și apoi i => ǐ
- AltGr+(- sau + în funcție de aranjament) și apoi u => ü
- Vedeți pozele de la WP:D și testați pentru toate combinațiile. Strainu (دسستي) 12 februarie 2025 07:33 (EET)
- În afară de tastaturile susmenționate, eu folosesc și coduri ALT+nr. Cu cele mai folosite am un mic tabel pe hârtie atașat de rama monitorului. Nu am nevoie foarte des de ele, doar o dată la câteva zile. --Turbojet 12 februarie 2025 12:33 (EET)
- Da, puteți combina diacriticele de pe linia de numere cu o literă.
- Există oare o posibilitatea de a introduce printr-o combinație de taste alte caractere latine, de exemplu caracterele românești vechi: ă din e - ĕ - ; i-ul de la sfârșit de cuvânt - ĭ sau z din d - ḑ?--Mishuletz (discuție) 11 februarie 2025 22:08 (EET)
Defect versiune mobil
[modificare sursă]Dat fiind că colegul Arminden a adus recent în discuție o problemă tehnică a versiunii de mobil, dar pe care nu toată lumea o vede, aduc și eu la cunoștință de o problemă pe care am văzut-o, de această dată cu {{Pie chart}}. În versiunea de mobil din browser-ul de mobil (Firefox) cât și în setarea „Versiune site de desktop” din același browser, formatul este afișat defectuos, cu „feliile de plăcintă” redate grosier la unghiuri de 180 și 90°.--Kun Kipcsak (discuție) 12 februarie 2025 11:41 (EET)
- Cred că l-am rezolvat. Devine însă din ce în ce mai greu să ținem Common.css și Mobile.css sincronizate, ar trebui să inventăm o parte comună. Strainu (دسستي) 12 februarie 2025 12:27 (EET)
- Multumesc mult de apel, acum stiu si eu unde se string cei priceputi in chestiuni tehnice.
- Sugestie: Wiki in engleza are mult mai multi contributori si a rezolvat, printr-un efort de grup sustinut si eficient, o buna parte din problemele astea. Ce-ar fi sa adoptam cit mai multe din - le zice coduri? subprograme? - solutiile lor, in mod sistematic. Acum avem de-a valma modele in engleza si modele in romana, plus nenorocirea aia de caseta externa, pe care nu reusesc in nici un fel s-o accesez pt. corecturi, si e de regula plina de greseli. In enWiki e direct accesibila, asta face treaba simpla si usoara. De ce ne incapatinam sa tinem cu dintii de solutia asta tembela, opusul lui user-friendly?
- Alta problema: de ce nu exista un model eficient de legare la un art. din alta limba si se descurajeaza folosirea acestei metode? Alta tifna aiuristica pt. sec. XXI. Metoda e extrem de utila, utilizatorul poate lejer activa traducerea automata, iar contributorii, vazind un link rosu, sint indemnati sa creeze articole pe baza acelora. Nu degeaba Wiki in engleza sprijina ideea din rasputeri (inline link, headnote). Arminden (discuție) 12 februarie 2025 13:01 (EET)
- Mesajul colegului Arminden are nevoie de unele „traduceri” și precizări. Prin „casetă externă” înțelege infocasetele care preiau automat informațiile de la Wikidata. Se pare că a întâmpinat greutăți în editarea itemilor respectivi de acolo, deși nu a explicat prea clar în ce anume constă problema. Soluția de a suprascrie local informațiile pe care le găsește greșite prin completarea parametrilor în formatele ro.wiki o găsește prea complicată, deși pe en.wiki probabil că la asta se referă. Cred că „model” este folosit mai sus pentru „format” (sau „modul”?). „Țâfna” aiuristică de legare la un articol în alte limbi se referă la legăturile roșii către pagini inexistente? --Pafsanias (discuție) 12 februarie 2025 13:17 (EET)
- Nu va gust bascalia. Somn usor. Arminden (discuție) 12 februarie 2025 15:16 (EET)
- Nu-i de-ajuns.
- Nu am pretins sa fiu la curent nici cu multe schimbari din vocabularul uzual din limba ultimilor 30 de ani, si nicicum cu cel tehnic de pe Wiki. Nu e o vina, si cu timpul voi mai recupera unele carente. Am insa pretentia ca scriu inteligibil. Cind gresesc, recunosc si corijez. Sa nu accepti genul asta de inexactitati, si sa nu acorzi dreptul la greseli oneste, neintentionate, inofensive (si prezente cam toate doar "in spatele cortinei", nu in articole), toate in mod explicit si apasat ingaduite de codul proiectului Wikipedia, consider ca este un atac la persoana gratuit si un semn de... ceva.
- Da, m-am facut si eu vinovat de glume care pot fi eventual intelese ca zeflemea. Incerc sa fiu mai atent. Ce nu pot sa promit e ingaduinta si respect pentru lipsuri crase de cunostinte elementare, dublate de opacitate la argumente logice, si cuplate cu incapatinare si neacceptarea principiilor moderne de eficientizare, user-friendliness, deschidere catre alte limbi fara a abandona in mod gratuit terminologia romana acolo unde deja exista de hat, demult samd. Nici hartagul retoric, dorinta de a avea ultimul cuvint si dupa ce s-a lamurit problema, nu-mi trezeste nici pic de respect.
- E absolut clar ca v-ati fixat pe mine. Daca nu va opriti din incercarile astea stupid-puerile de a-mi da "bobirnace", voi renunta la hotarirea mea de-a va ignora si la marea mea reticenta in a apela la tot soiul de foruri ad hoc de pe Wiki, ca sa ma asigur ca scap de hartuiala.
- E loc destul pina si in mica ograda roWiki, in care apar mereu si peste tot cam aceleasi 10 nume de contributori, ca sa ne evitam reciproc. Sanatate. Arminden (discuție) 12 februarie 2025 16:01 (EET)
- Wikipedia în limba română se confruntă cu foarte multe vandalisme, cauzate atât de educația și cultura precară a multor persoane, cât și cu teribilismul acestora. Verificările și revenirile la aceste vandalisme consumă din timpul celorlalți utilizatori. Fenomenul este cu atât mai neplăcut, cu cât interfața este mai „user-friendly”. Exact de asta s-a apelat la preluarea datelor din infocasete de la Wikidata, deoarece acolo sunt mai greu de modificat, deci și de vandalizat. După ce vă veți obișnui cu lucrul la Wikidata, nu veți mai avea probleme. Soluția cu Wikidata nu este „tembelă”, ci chiar inteligentă și progresistă. La fel și la alte critici ale dvs.: când vă veți obișnui, veți înțelege de ce este bine așa cum este. --Turbojet 12 februarie 2025 16:09 (EET)
- @Arminden: Nu mă așteptam să vă supărați din nou. Dumneavoastră umpleți textul articolelor cu etichete de „necesită clarificare” și comentarii caustice la adresa inexactităților pe care credeți că le identificați acolo. Inclusiv mesajul dumneavoastră inițial de aici e redactat pe un ton arțăgos, iar „țâfna” nu a fost provocată de nimeni. În schimb nu acceptați când vi se spune că trebuie să vă precizați solicitările și să-i ajutați pe ceilalți să înțeleagă la ce anume vă referiți? --Pafsanias (discuție) 12 februarie 2025 16:21 (EET)
- Mda... Mai greu de vandalizat, dar și mai greu de monitorizat. --Paloi Sciurala (discuție|contribuții) 12 februarie 2025 16:22 (EET)
- Mie mi se semnalează când cineva modifică la Wikidata ceva legat de articolele pe care le urmăresc. --Turbojet 12 februarie 2025 16:53 (EET)
- Mda... Mai greu de vandalizat, dar și mai greu de monitorizat. --Paloi Sciurala (discuție|contribuții) 12 februarie 2025 16:22 (EET)
- @Arminden: Nu mă așteptam să vă supărați din nou. Dumneavoastră umpleți textul articolelor cu etichete de „necesită clarificare” și comentarii caustice la adresa inexactităților pe care credeți că le identificați acolo. Inclusiv mesajul dumneavoastră inițial de aici e redactat pe un ton arțăgos, iar „țâfna” nu a fost provocată de nimeni. În schimb nu acceptați când vi se spune că trebuie să vă precizați solicitările și să-i ajutați pe ceilalți să înțeleagă la ce anume vă referiți? --Pafsanias (discuție) 12 februarie 2025 16:21 (EET)
- Wikipedia în limba română se confruntă cu foarte multe vandalisme, cauzate atât de educația și cultura precară a multor persoane, cât și cu teribilismul acestora. Verificările și revenirile la aceste vandalisme consumă din timpul celorlalți utilizatori. Fenomenul este cu atât mai neplăcut, cu cât interfața este mai „user-friendly”. Exact de asta s-a apelat la preluarea datelor din infocasete de la Wikidata, deoarece acolo sunt mai greu de modificat, deci și de vandalizat. După ce vă veți obișnui cu lucrul la Wikidata, nu veți mai avea probleme. Soluția cu Wikidata nu este „tembelă”, ci chiar inteligentă și progresistă. La fel și la alte critici ale dvs.: când vă veți obișnui, veți înțelege de ce este bine așa cum este. --Turbojet 12 februarie 2025 16:09 (EET)
- Wikidata nu are link de editare la care să trimită creionul. Mai mult, pe mobil nu afișează deloc opțiunea de editare a afirmatiilor. Singura soluție e să treceți în modul desktop (jos de tot e o legătură numită Desktop).
- Pe desktop, Când dați clic pe creion sunteți direcționat fix la proprietatea respectivă. Odată ce ajungeți acolo, dați clic dvs pe modificare. Strainu (دسستي) 12 februarie 2025 18:16 (EET)
- @Andrei Stroe oare putem (ar trebui?) sa scoatem de tot creionul pentru utilizatorii de mobil până când capătă Wikidata capacitatea de editare? Strainu (دسستي) 14 februarie 2025 15:57 (EET)
- Cred că da. —Andreidiscuție 14 februarie 2025 17:15 (EET)
- @Andrei Stroe oare putem (ar trebui?) sa scoatem de tot creionul pentru utilizatorii de mobil până când capătă Wikidata capacitatea de editare? Strainu (دسستي) 14 februarie 2025 15:57 (EET)
- Nu va gust bascalia. Somn usor. Arminden (discuție) 12 februarie 2025 15:16 (EET)
- Mesajul colegului Arminden are nevoie de unele „traduceri” și precizări. Prin „casetă externă” înțelege infocasetele care preiau automat informațiile de la Wikidata. Se pare că a întâmpinat greutăți în editarea itemilor respectivi de acolo, deși nu a explicat prea clar în ce anume constă problema. Soluția de a suprascrie local informațiile pe care le găsește greșite prin completarea parametrilor în formatele ro.wiki o găsește prea complicată, deși pe en.wiki probabil că la asta se referă. Cred că „model” este folosit mai sus pentru „format” (sau „modul”?). „Țâfna” aiuristică de legare la un articol în alte limbi se referă la legăturile roșii către pagini inexistente? --Pafsanias (discuție) 12 februarie 2025 13:17 (EET)
"|date=" sau "|dată=" generează un mesaj de eroare când sunt doi (sau mai multe) luni
[modificare sursă]Buna ziua,
Nu este posibil să se scrie o dată atunci când aceasta este încadrată în 2 (sau mai multe) luni. Totuși, regula de sintaxă descrisă în pagina model este bine respectată. Este acesta un bug?
exemplu:
- Adrian Brișcă (februarie‒martie 1998). „Victor Lupșa (1921-1956)”. Arhivele Totalitarismului. București: Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (INST) (19-20): pp. 223–225. ISSN 1221-6917. Verificați datele pentru:
|date=
(ajutor) => KO - Adrian Brișcă (February‒March 1998). „Victor Lupșa (1921-1956)”. Arhivele Totalitarismului. București: Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (INST) (19-20): pp. 223–225. ISSN 1221-6917. Verificați datele pentru:
|date=
(ajutor) => KO
Vezi : https://ro.wikipedia.org/wiki/Ajutor:Erori_CS1#bad_date
Problema | Inacceptabil | Acceptabil |
---|---|---|
Liniuță de unire în interval de date (folosiți en dash) | |date=2002-2003
|
|date=2002–2003
|
Slash în interval de date (folosiți en dash) | |date=2002/2003 or |date=July/August, 2003
|
|date=2002–2003 or |date=July–August 2003
|
Liniuță în interval de date (folosiți en dash) | |date=April-May 2004
|
|date=April–May 2004
|
Spațiu lipsă în jurul lui en dash pentru intervale de date complete | |date=April 2003–May 2004
|
|date=April 2003 – May 2004
|
Lună scrisă cu literă mare | |date=28 Februarie 1900
|
|date=28 februarie 1900
|
Lună scrisă tu toate literele mari | |date=28 FEBRUARIE 1900
|
|date=28 februarie 1900
|
Anotimp cu literă mare | |date=toamna 2011
|
|date=Toamna 2011
|
Dată în viitor (typo) | |date=2102
|
|date=2012
|
Dată a accesării în viitor | |accessdate=3 ianuarie 2025
|
|accessdate=1 ianuarie 2025
|
Dată a accesării imposibil de departe în trecut (typo) | |access-date=1 January 2001
|
|access-date=1 January 2010
|
Dată a accesării la nivel de lună | |access-date=January 2015
|
|access-date=12 January 2015
|
Interval ambiguu sau an-lună | |date=2002-03
|
|
Abreviere greșită | |date=28 Febr. 1900
|
|
Dată inexistentă | |date=February 29, 1900
|
|
Fără dată | |date=Nedatat
|
|date=n.d.
|
Virgulă între lună și an | |date=Februarie, 1900
|
|date=Februarie 1900
|
Virgulă la anotimp | |date=Iarna, 1900–1901
|
|date=Iarna 1900–1901
|
Text ce nu specifică o dată | |date=2008, inițial 2000
|
|date=2008 |orig-year=2000
|
Padding cu zerouri | |date=January 04, 1987
|
|date=January 4, 1987
|
Dată cu slash-uri | |date=12/6/87
|
|
Dată cu puncte | |date=12.06.87
|
|
An cu două cifre | |date=87-12-06
|
|date=1987-12-06
|
Dată wikificată | |date=[[1 aprilie]] [[1999]]
|
|date=1 aprilie 1999
|
Format "mm-dd-yyyy" sau "dd-mm-yyyy" | |date=07-12-2009
|
|date=7 December 2009 or |date=12 July 2009
or
|
Date aproximative sau nesigure | |date=circa 1970 sau |date={{circa}} 1970
|
|date=c. 1970
|
Albacore60 (discuție) 30 ianuarie 2025 14:09 (EET)
- Varianta de mai jos nu dă eroare, dar publică doar anul. Problema e în Modul:DateUtils, care nu are toate tipurile de date din CS1.
- Adrian Brișcă (). „Victor Lupșa (1921-1956)”. Arhivele Totalitarismului. București: Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (INST) (19-20): pp. 223–225. ISSN 1221-6917.
- O voi repare mai încolo dacă nu apucă altcineva.Strainu (دسستي) 16 februarie 2025 12:27 (EET)
- Ar fi minunat :) Albacore60 (discuție) 17 februarie 2025 09:57 (EET)
- Varianta de mai jos nu dă eroare, dar publică doar anul. Problema e în Modul:DateUtils, care nu are toate tipurile de date din CS1.
Replacing non-vector files with their vector versions in Lista statelor lumii.
[modificare sursă]Hi, I'm User:OperationSakura6144. I'd like to replace the following files with their vector versions in Lista statelor lumii:
- File:Flag of Orenburg Oblast.png → File:Flag of Orenburg Oblast.svg
- File:Flag of Ryazan Oblast.png → File:Flag of Ryazan Oblast.svg
- File:Flag of Yaroslavl Oblast.png → File:Flag of Yaroslavl Oblast.svg
- File:Yerevan flag.gif → File:Flag of Yerevan.svg
- File:Alytus County COA.png → File:LTA Alytaus apskritis COA.svg
- File:Alytus County flag.png → File:Alytus County flag.svg
- File:Alytus district COA.png → File:Alytus district COA.svg
- File:Anyksciai COA.gif → File:Anykščiai COA great.svg
- File:Birstonas COA.png → File:Birstonas COA.svg
- File:Birzai COA.png → File:Biržai COA.svg
- File:Coat of arms of Alytus (Lithuania).png → File:Coat of arms of Alytus (Lithuania).svg
- File:Coat of arms of Ignalina (Lithuania).png → File:Coat of arms of Ignalina (Lithuania).svg
- File:Druskininkai_COA.png → File:Coat of arms of Druskininkai (Lithuania).svg
- File:Elektrenai COA.gif → File:Elektrenai COA.svg
- File:Flag of Siauliai.JPG → File:Flag of Šiauliai.svg
- File:Gargzdai COA.gif → File:Gargždai COA.svg
- File:Greater coat of arms of Kaunas (Lithuania).PNG → File:Greater Coat of Arms of Kaunas.svg
- File:Jurbarkas COA.gif → File:Jurbarkas COA.svg
- File:Kaisiadorys COA.gif → File:Kaišiadorys COA.svg
- File:Kalvarija COA.gif → File:Kalvarija COA great.svg
- File:Kaunas district COA.gif → File:Kaunas district COA.svg
- File:Kazlu Ruda COA.gif → File:Coat of arms of Kazlu Ruda (Lithuania).svg
- File:Kedainiai COA.gif → File:Coat of arms of Kedainiai (Lithuania).svg
- File:Klaipeda County flag.png → File:LTU Klaipėdos apskritis flag.svg
- File:Kretinga COA.gif → File:Kretinga COA.svg
- File:Kupiskis COA.gif → File:Kupiškis COA.svg
- File:Lazdijai COA.gif → File:Lazdijai COA.svg
- File:Marijampole COA.gif → File:Marijampole COA.svg
- File:Marijampole County COA.png → File:LTA Marijampolės apskritis COA.svg
- File:Marijampole County flag.png → File:Marijampole County flag.svg
- File:Mazeikiai COA.gif → File:Coat of arms of Mazeikiai (Lithuania).svg
- File:Moletai COA.gif → File:Coat of arms of Moletai (Lithuania).svg
- File:Naujoji Akmene COA.gif → File:Naujoji Akmenė COA.svg
- File:Neringa COA.gif → File:Coat of arms of Neringa (Lithuania).svg
- File:Pagegiai COA.gif → File:Pagėgiai COA.svg
- File:Pakruojis COA.gif → File:Coat of arms of Pakruojis (Lithuania).svg
- File:Panevezys County COA.png → File:LTU Panevėžio apskritis COA.svg
- File:Panevezys County flag.png → File:Panevezys County flag.svg
- File:Panevezys district COA.gif → File:Panevėžys District COA.svg
- File:Pasvalys COA.gif → File:Pasvalys COA.svg
- File:Plunge COA.gif → File:Plungė COA.svg
- File:Prienai COA.gif → File:Prienai COA.svg
- File:Radviliskis COA.gif → File:Radviliškis Coat of Arms.svg
- File:Raseiniai COA.gif → File:Raseiniai COA.svg
- File:Rietavas COA.gif → File:Rietavas COA.svg
- File:Rokiskis COA.gif → File:Rokiškis COA.svg
- File:Sakiai COA.gif → File:Šakiai COA.svg
- File:Siauliai city COA.gif → File:Šiauliai COA great.svg
- File:Siauliai County COA.png → File:LTU Šiaulių apskritis COA.svg
- File:Siauliai County flag.png → File:Siauliai County flag.svg
- File:Siauliai district COA.gif → File:Šiauliai district COA.svg
- File:Silale COA.gif → File:Coat of arms of Šilalė.svg
- File:Silute COA.gif → File:Coat of arms of Silute (Lithuania).svg
- File:Sirvintos COA.gif → File:Coat of arms of Širvintos (Lithuania).svg
- File:Skuodas COA.gif → File:Skuodas COA.svg
- File:Svencionys COA.gif → File:Herb Święcian.svg
- File:Taurage COA.gif → File:Coat of arms of Taurage (Lithuania).svg
- File:Taurage County COA.png → File:LTU Tauragės apskritis COA.svg
- File:Taurage County flag.png → File:Taurage County flag.svg
- File:Telsiai COA.gif → File:Telšiai COA.svg
- File:Telsiai County COA.png → File:LTU Telšių apskritis COA.svg
- File:Telsiai County flag.png → File:Telšiai County flag.svg
- File:Trakai district COA.gif → File:Trakai district COA.svg
- File:Ukmerge COA.gif → File:Ukmergė COA.svg
- File:Utena COA.gif → File:Coat of arms of Utena (Lithuania).svg
- File:Utena County COA.png → File:LTU Utenos apskritis COA.svg
- File:Utena County flag.png → File:Utena County flag.svg
- File:Varena COA.gif → File:Varėna COA.svg
- File:Vilkaviskis COA.gif → File:Vilkaviškis CoA.svg
- File:Vilnius city COA.gif → File:Grand Coat of arms of Vilnius.svg
- File:Vilnius County COA.png → File:LTU Vilniaus apskritis COA.svg
- File:Vilnius County flag.png → File:Vilnius County flag.svg
- File:Vilnius County flag.png → File:Vilnius County flag.svg
I know it's a pretty long request, but I think it should be worth it. Also, I'd like to say this isn't my only request. I've so much non-vector stuff as I could get that I need to replaced with their vectorized versions. Maybe, we can talk about it later. For now, I'd like you to do this all for me. Thank you. OperationSakura6144 (discuție) 15 februarie 2025 10:41 (EET)
- Not to forget, I'd also like to replace File:Flag of Alytus.gif with File:Flag of Alytus.svg in Lista statelor lumii. I hope you don't forget to do that too. OperationSakura6144 (discuție) 15 februarie 2025 12:51 (EET)
Defect
[modificare sursă]La Comuna Foltești, Galați apare textul „Amplasarea în cadrul județului” înainte de introducere și nu îmi dau seama de unde vine. Presupun că este la {{Casetă comune România}} ceva.--Kun Kipcsak (discuție) 17 februarie 2025 10:34 (EET)
- Am mai fost întrebat. Cea mai simplă soluție: faceți subst pe format și apoi curățați un pic Infocaseta rezultată. Probabil e ceva ce nu-i place la harta de localizare de Galați, dar nu m-am prins ce. Strainu (دسستي) 17 februarie 2025 12:39 (EET)
- Mulțumesc!--Kun Kipcsak (discuție) 17 februarie 2025 22:00 (EET)