Wikipedia:Cafenea/Arhivă/2012/iulie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Arhiva Cafenelei
Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite.
Dacă doriți să continuați aici o discuție arhivată, copiați fragmentul care vă interesează, introduceți-l la sfârșitul paginii Wikipedia:Cafenea și scrieți mesajul acolo.

Schimbare fotografie articol[modificare sursă]

Buna ziua.Am intampinat probleme in a descarca poze-spre exemplu as dori sa inserez o alta imagine pentru articolul "Ajutor!...Vine trupa ursului Chica!

Am tot incercat si nu am reusit.M-am folosit si de ghidul de pe Wikipedia,.Care este maximul fiindca am intalnit si un format mai mare decat 220 px cat avea poza initiala

Cum trebuie sa procedez sa schimb imaginea,unde gresesc ? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Myxwyx (discuție • contribuții).

Văd că nimeni nu îmi explică cum trebuie să procedez, în legătură cu imaginile Nu ajunge, doar să mă îndrumați de la un capăt al Wikipedia la altul, unde mă uit lung și sunt total confuz. Cum pot avea imagini la articolul recent creat " Josie și Pisicile" , iar la celălalt să modific fotografia, ba chiar să mai adaug fotografii in cadrul acelorasi articole sau viitoarele articole pe care le voi mai lansa.

E normal să nu pricep pentru că sunt nou, iar dacă nu primesc niciun ajutor, nu o să mă aleg cu nimic.

Myxwyx !

Ca să încărcați un fișier pe Wikipedia mai întâi folosiți formularul Wikipedia:Trimite fișier, apoi dați pe Este o captură de ecran luată dintr-un film, program TV, joc pe calculator, pagină web, program pe computer, video, sau o altă astfel de sursă. La Summary copiați descrierea de la fișierul Fișier:The Hair Bear Bunch.jpg, înlocuind linkul din câmpul Sursă cu cel al site-ului de unde ați luat imaginea. Nu puteți posta imagini mai mari de 250px, deoarece asta ar încălca politica noastră privind materialele protejate, și nici nu puteți pune mai mult de un fișier aflat sub derepturi de autor. Pentru orice alte nelămuriri lăsați-mi un mesaj pe pagina de discuție.— Ionutzmovie discută 3 iulie 2012 23:45 (EEST)

Ideea e ca imaginea inserata nu trebuie copiată.Pentru un timp foarte scurt am avut imagine pentru articolul "Josie și Pisicile".La scurt timp am primit preaviz de la Wikimedia Commons ca imaginea incalca drepturile de autor asa ca mi-a fost ștearsă. Ce nu a fost bine ? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Myxwyx (discuție • contribuții).

Wikipedia:Trimite fișier vă redirecționează la commons, iar acolo este absolut interzisă încărcarea imaginilor de acest gen. Folosiți această formă - Special:Încărcare - pentru a încărca imagini numai pe Wikipedia română. //  Gikü  vorbe  fapte  miercuri, 4 iulie 2012, 10:30
Gikule nu e adevărat ce spui, Wikipedia:Trimite fișier NU redirecționează doar la commons, e doar prima variantă disponibilă. I-am dat un răspuns mai detaliat aici, pe pagina sa de vorbărie. Nu l-am întrebat totuși ce vârsta are--_ F1orinvorbărieisprăvi 4 iulie 2012 11:05 (EEST)
Ai dreptate, la commons se redirecționează numai în cazul fișierelor sub utilizare cinstită. Mulțumesc pentru observație, m-am grăbit. //  Gikü  vorbe  fapte  joi, 5 iulie 2012, 12:49
...fișierelor care nu sunt sub utilizare cinstită. :)  Daniel  Mesaj  5 iulie 2012 12:55 (EEST)
Soarele ăsta bate în cap rău de tot ) //  Gikü  vorbe  fapte  joi, 5 iulie 2012, 14:03

Wikipedia:Întrebări privind drepturile de autor[modificare sursă]

Apropo de discuția de mai sus, se poate crea o pagină Wikipedia:Întrebări privind drepturile de autor pe modelul en:Wikipedia:Media copyright questions -- ce părere aveți? Pe acea pagină utilizatorii începători (și nu numai) pot pune întrebări și primi ajutor particularizat despre cum pot încărca imagini pe Wikipedia și despre completarea licenței acestora. Adică în genul discuției de mai sus! Se mai pot pune întrebări dacă se poate copia text dintr-o anumită sursă fără a încălca drepturile de autor. (vezi prima notă de la Wikipedia:Asistent pentru a crea articole/Conținut). Eu unul am creat „deja” pagina ca model dar aștept să văd ce părere are comunitatea. Dacă nu e o idee bună poate fi ștearsă! Al dvs colaborator. --_ F1orinvorbărieisprăvi 4 iulie 2012 19:26 (EEST)

În principiu sună bine, dar nu mi-e clar:
Văd că ai mai creat și alte pagine după același tipic, nu numai asta. --Strainu (دسستي‎)  7 iulie 2012 13:23 (EEST)
De unde să știu eu cine va răspunde pe aceea pagină, nu sunt Nostradamus :) Poate aceia care pun etichetele cu probleme pe imagini? Mă gândesc că în etichete se poate adăuga un text ceva de genul Dacă aveți nelămuriri sau întrebări puteți scrie la Wikipedia:Întrebări privind drepturile de autor (sau poate îi găsim un titlu mai sugestiv). Nu va muta nimeni discuțiile de la Cafenea, acea mutare a fost doar ca un exemplu a ce fel de discuții se pot purta acolo. Poate că va deveni un alt eșec ca Wikipedia:Avizierul administratorilor. Am creat altă pagină după același tipic, da, e corect, dar se poate șterge și aceea dacă e nevoie --_ F1orinvorbărieisprăvi 13 iulie 2012 06:45 (EEST)

Rog un admin să schimbe[modificare sursă]

Art. Șvabia redirecționează spre Schwaben (regiune). Numele (titlul) articolului ar trebui să fie pe rom., deci ar trebui să fie invers. Rog un admin să schimbe, fără pierderea istoricului. SALVE!--NeaNita (discuție) 4 iulie 2012 18:40 (EEST)

Să înțeleg că există denumiri diferite pentru Șvabia și Suabia în limba română (deși în germană poartă același nume, Schwaben)?
Și dacă tot suntem la capitolul redumirilor, Schwaben (popor) nu ar trebui să se numească Șvabi?Sebimesaj 5 iulie 2012 19:09 (EEST)

Da, Sebi, în germ. Schwaben înseamnă multe lucruri, v. pagina de dezambi http://de.wikipedia.org/wiki/Schwaben_(Begriffsklärung).

În rom., Șvabia (cu accent pe a) și Șvăbia (cu accent pe i) sunt diferite. Când am început eu să prelucrez subiectul la roWP, articolele Șvabia (o regiunea administrativ-teritorială de tip Regierungsbezirk din landul Bavaria) și Șvăbia (zonă istorică mult mai întinsă decât Șvabia, constituită din Șvabia + tot landul Baden-Württemberg) deja existau și știu că așa e și corect.

În fine, încă o dată da: Schwaben (popor) trebuie redenumit Șvabi. Mersi pt. atenție! Doar că Șvabi deja există și anume e un redirect greșit (către regiunea admin. bavareză Schwaben = Șvabia = Suabia). Dar și acest punct îl poate face numai un admin. (de ex. să ștergă actualul Șvabi=redirectul greșit, și să redenumească pe Schwaben (popor) în Șvabi). Faceți dvs., vă rog?

SALVE! --NeaNita (discuție) 5 iulie 2012 21:25 (EEST)

Am efectuat cele două redenumiri. Răzvan Socol mesaj 5 iulie 2012 23:13 (EEST)

sa pastram adevarul stiintific macar aici! politizare in wikipedia[modificare sursă]

mutat la Discuție:Victor Ponta --_ F1orinvorbărieisprăvi 4 iulie 2012 20:01 (EEST)

Cum sa adaug logo la posturile tv care nu au?[modificare sursă]

Buna seara! Sunt pasionat de canalele tv. Am introdus nenumarate canale tv in lista dumneavoastra, le-am adaugat adresele de web si unele link-uri pt stream-uri video, dar nu stiu cum sa adaug logo cu programele respective pentru ca lista sa fie completa. Cum se face? V-as ajuta cu cea mai mare placere daca as sti. Va multumesc! Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Bogdan27Stefan (discuție • contribuții).

După ce ați găsit fișierul cu sigla unui canal TV undeva pe net și l-ați salvat în calculatorul dvs, apăsați aici și la completarea formularului Material sub drepturi de autor luați ca model http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:TVR_1.svg Succes.--_ F1orinvorbărieisprăvi 8 iulie 2012 08:39 (EEST)

Dublură[modificare sursă]

Satyricon (formație) și Satyricon (muzică) se referă la aceeași formație. Rog un administrator să șteargă una dintre ele, preferabil Satyricon (muzică).E1nh3rjar (discuție) 5 iulie 2012 16:15 (EEST)

Satyricon (muzică) a fost ștearsă la 5 iulie 2012 ora 16:57 de Ionutzmovie. --Bătrânul (discuție) 5 iulie 2012 18:16 (EEST)

Canton and Enderbury Islands[modificare sursă]

Care e traducerea corectă în limba română? Pe Google am găsit ambele variante folosite: „Canton și Insulele Enderbury” și „Insulele Canton și Enderbury”. Mulțumesc anticipat,  Daniel  Mesaj  5 iulie 2012 23:02 (EEST)

Mi se pare mai corectă a doua variantă ("Insulele Canton și Enderbury"), deoarece în Dicționarul Enciclopedic apare: CANTON și ENDERBURY, grup de insule coraligene în Pacificul central [...]. La fel apare și în puținele surse de încredere în limba română care fac referire la aceste insule: Anuarul statistic al Republicii Socialiste România (1971) și o știre din ziarul Ziua. Răzvan Socol mesaj

Rog un admin să schimbe Ținutul Münsterului în Münsterland[modificare sursă]

Numele regiunii este "Münsterland", așa s-a și numit articolul până ieri. "Ținutul Münsterului" este o invenție de NeaNita! Nu există absolut nici un rezultat pentru "Ținutul Münsterului" (cu ghilimele) pe Google, dar peste un milion de rezultate scrise în limba română pentru "Münsterland"! -- Slyther (discuție) 5 iulie 2012 23:54 (EEST)

Înainte de a risca încă un război de editare, l-am rugat pe NeaNita să-și justifice argumentat acțiunea de redenumire. Poate, totuși, a folosit vreo sursă tipărită. Poate...Sebimesaj 6 iulie 2012 12:38 (EEST)
Pentru Nea Niță: În Wikipedia de limba română caută vorbitori (numai) de limbă română. E posibil să găsească pe undeva scris "Münsterland" și să dea buzna să afle ce este. Astfel, ei pot afla că este "Ținutul Münsterului", (o posibilă traducere). Ținând seama că, de exemplu, "Burzenland" se traduce prin Țara Bârsei, ar fi posibil și "Münsterland" să se traducă "Țara Münsterului". Dar cititorul vorbitor (numai) de limbă română nu știe toate astea. El caută explicațiea pentru ce găsește într-un text. De aceea cred că normal este ca titlul să fie "Münsterland", iar "Ținutul Münsterului", ca o posibilă traducere în interiorul articolului.--Miehs (discuție) 6 iulie 2012 20:24 (EEST)
Corect d-le Miehs.Asybaris aport 6 iulie 2012 20:38 (EEST)

Consider că expresia „o invenție de NeaNita” a lui Slyther este un atac la persoană (interzis de regulament, dar și nejustificat), cu atât mai mult cu cât a fost folosită în văzul tuturor, aici la Cafenea, cu efect denigrator. Slyther mi-a făcut direct reproșul fără a-l verifica în prealabil: istoricul articolului dovedește însă că "ținutul Münsterului" exista în text încă înainte de redenumirea mea, deci eu nu l-am "inventat", ci doar am folosit ceva deja existent.
De aceea: Avertisment pentru Slyther: Dacă cumva veți mai face un atac la persoana mea vă voi reclama și vă voi cere blocarea. --NeaNita (discuție) 8 iulie 2012 23:27 (EEST)

Expresia „o invenție de NeaNita” un atac?! LOL! -- Slyther (discuție) 9 iulie 2012 00:11 (EEST)

Istoria Bistriței[modificare sursă]

as vrea sa scriu o istorie a orasului BistritaAcest comentariu nesemnat a fost adăugat de Arhg.M. H. (discuție • contribuții).

Vă dorim mult succes --_ F1orinvorbărieisprăvi 6 iulie 2012 10:04 (EEST)
Puteți începe prin a îmbunătăți secțiunea Istorie a articolului Bistrița. --Bătrânul (discuție) 6 iulie 2012 11:13 (EEST)

Plagiat Ponta - editari cu scop mincinos, masive, in articolul Victor Ponta[modificare sursă]

mutat la Discuție:Victor Ponta --_ F1orinvorbărieisprăvi 4 iulie 2012 20:01 (EEST)

ZIUA DE NASTERE A WIKIPEDIEI[modificare sursă]

CAND S-A INFIINTAT WKPEDIA? IN CE AN? IN CE ZI? CINE L-A INFIINTAT? IN CE TARA S-A INFIINTAT? LA CE NE AJUTA WIKIPEDIA? TOATE ACESTEA SUNT INTREBARI PE CARE NI LE PUNEM PRIMA DATA CA ND DESCHIDEM ACEASTA PAGINA.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Dayana.roxana (discuție • contribuții).

Găsiți răspunsuri în articolul Wikipedia. Și vă rog vorbiți puțin mai încet. — AdiJapan 7 iulie 2012 21:08 (EEST)

Format:BPV[modificare sursă]

Dacă editați articolul Mihai Răzvan Ungureanu, va apărea textul: Avertisment: Acest format a fost plasat pe o pagină care nu este pagină de discuții. Acest format trebuie să fie plasat doar pe paginile de discuții.. Nu știu cum de apare, pentru că nu găsesc formatul {{bpv}} în articol. Poate cineva să rezolve chestiunea? Am senzația că am mai văzut mesajul acesta și în alt articol biografic (nu-mi amintesc care). —  Ark25  (discuție) 8 iulie 2012 14:27 (EEST)

Vedeți paginile Mediawiki care încep cu „Editnotice”. --92.80.240.220 (discuție) 8 iulie 2012 15:02 (EEST)
Am discutat puțin cu Andrei Stroe pe tema asta, dar am uitat să termin treaba. Între timp, a rezolvat Daniel problema cu avertismentul legat de paginile de discuții. Totuși, ar fi frumos să apară automat mesajul de la {{BLP editintro}} la editarea oricărui articol dintre cele care apar în Categorie:Articole biografice ale personalităților în viață. La en.wiki, treaba asta se face injectând ceva cod din MediaWiki:Common.js, cel puțin așa scrie în en:Template:BLP editintro/doc. Poate cineva cu cunoștințe mai bune de JavaScript ar putea să facă modificările necesare. Răzvan Socol mesaj 8 iulie 2012 17:40 (EEST)
Codul l-am pus, doar că acum observ problema. La noi în Categorie:Articole biografice ale personalităților în viață sunt paginile de discuție, pe când la en.wp sunt paginile propriu-zise.  Daniel  Mesaj  8 iulie 2012 18:12 (EEST)
Scriptul funcționează după cum se poate observa aici: Adina Meiroșu.  Daniel  Mesaj  8 iulie 2012 18:23 (EEST)

Dezactivare versiunea mobile[modificare sursă]

Exista o problema de afisaj a wp pe anumite tablete, versiunea mobile ne(mai)putand fi dezactivata chiar selectand butonul desktop, fapt care se putea face acum o luna. De asemenea nu mai apare butonul de selectare a deazctivarii versiunii mobile. Cum se poate rezolva aceasta problema?--86.125.184.73 (discuție) 8 iulie 2012 16:47 (EEST)

Șuncă[modificare sursă]

mutat la Discuție:Șuncă --_ F1orinvorbărieisprăvi 9 iulie 2012 13:21 (EEST)


Discuții la Sfatul Bătrânilor[modificare sursă]

Rog toți colegii, să monitorizeze, și, după caz, să intervină la discuțiile de la Formatele pentru pagini protejate. Vă mulțumesc. --Zsolt (discuție) 9 iulie 2012 16:09 (EEST)

Serii de articole[modificare sursă]

Nu se mai aplică politica cu seriile de articole?  Daniel  Mesaj  10 iulie 2012 17:54 (EEST)

La ce anume te referi? //  Gikü  vorbe  fapte  marți, 10 iulie 2012, 18:31
Comunele din Franța și multe altele.  Daniel  Mesaj  10 iulie 2012 19:01 (EEST)
După cum se vede, nu se mai aplică, pentru că nu mai veghează nimeni la aplicarea strictă a politicilor Wikipediei. --Bătrânul (discuție) 10 iulie 2012 19:06 (EEST)
Altă serie, Lista planetelor minore.— Ionutzmovie discută 11 iulie 2012 02:01 (EEST)
Ionuțe, ce ai cu Lista planetelor minore?? Wikipedia:Serii de articole se ocupă de un număr de articole noi, de regulă cioturi, cu format similar și pe o temă comună. Aveai dreptate dacă fiecare pagină era un ciot de exemplu pt Lista planetelor minore: 184001–185000: Lista planetelor minore: 184001–185000 sunt planetele minore de la 184001 la 185000 și punctum. Nici vorbă de așa ceva, articolele sunt aproximativ complete. Dacă te refereai la seria ... 1 - 2 - ... - 14 Irene - 15 Eunomia - 16 Psyche - ... - 99 Dike - 100 Hekate ... parcă mai aveai dreptate, dar și la acelea mă ocup cu completarea datelor --_ F1orinvorbărieisprăvi 11 iulie 2012 10:18 (EEST)
Florin are dreptate, paginile din Lista planetelor minore nu sunt cioturi. Eu mă refeream la acele serii de articole dintr-o frază identică la care diferă câteva cifre în infobox.  Daniel  Mesaj  11 iulie 2012 11:43 (EEST)
Politica Wikipedia referitoare la seriile de articole este foarte clară: „Crearea unei serii de articole similare este posibilă doar cu acceptul comunității. Seriile neaprobate vor fi propuse pentru ștergere.” (Wikipedia:Serii de articole). Din păcate, nu se mai aplică. --Bătrânul (discuție) 11 iulie 2012 13:46 (EEST)
De ce truchezi citatul? În pagina Wikipedia:Serii de articole citatul original este următorul:„Dacă un utilizator a creat o serie de articole fără acceptul comunității, acestea pot fi propuse pentru ștergere la Wikipedia:Pagini de șters. În cazul în care propuneți spre ștergere o serie, trebuie să oferiți și o legătură spre lista completă a articolelor vizate. Discuțiile asupra ștergerii se desfășoară conform Politicii de ștergere.”
Din citatul acesta rezultă clar că articolele din serie trebuiesc șterse doar dacă îndeplinesc condițille din politica de ștergere și nu pot fi șterse doar pentru că aparțin unei serii neaprobate de articole. --Luciandrei (discuție) 11 iulie 2012 19:44 (EEST)
Nu este adevărat, nu „truchez citatul”. Ceeace am citat mai sus este literă cu literă a doua frază din Wikipedia:Serii de articole: „Crearea unei serii de articole similare este posibilă doar cu acceptul comunității. Seriile neaprobate vor fi propuse pentru ștergere.” (are lângă ea și o imagine de atenționare: Crystal Clear app ktip.png) --Bătrânul (discuție) 11 iulie 2012 20:44 (EEST)
Eu am dat citatul complect și nu varianta Despre această pagină pe scurt.--Luciandrei (discuție) 11 iulie 2012 20:48 (EEST)
Foarte bine, dar nu mă acuzați pe mine că „truchez citatul” (A TRU//CÁ ~chéz tranz. 1) A înșela prin trucuri. 2) A modifica prin fraudă; a contraface, a falsifica). --Bătrânul (discuție) 11 iulie 2012 21:05 (EEST)
Poate am înțeles greșt ce a-ți dorit să transmiteți când a-ți dat citatul, dar din ce a-ți scris rezultă că toate seriile neaprobate de articole se propun pentru ștergere, deoarece sunt parte a unei serii neaprobate, când în realitate politica privind WP:SA spune că seriile de articole neaprobate în urma cărora au rezultat articole necorespunzătoare pot fi propuse pentru ștergere. --Luciandrei (discuție) 12 iulie 2012 08:07 (EEST)
Înțelegeți greșit perfectul compus, asta e clar.--79.117.89.154 (discuție) 12 iulie 2012 14:14 (EEST)
Ai să fim serioși, nu mai șterge nimeni o serie neaprobată dacă articolele care o formează au fost create ca la carte. Dimpotrivă, la o serie aprobată în care unele articole conțin semnificativ mai puțină informație decât modelul articolele respective pot fi șterse. Toată tevatura este pentru a evita ca un editor (începător de obicei) să creeze sute de articole eronate care necesită timp și oboseală (nervi deci) pentru a fi periate sau chiar șterse.--_ F1orinvorbărieisprăvi 12 iulie 2012 08:19 (EEST)
Și Cireașa de pe Tort e acolo sus : Această pagină conține o îndrumare ... care nu ține de politica oficială!!! Am mai atras atenția la asemenea formulări interpretabile dar cu același rezultat de fiecare dată--_ F1orinvorbărieisprăvi 12 iulie 2012 08:23 (EEST)
Wikipedia nu are legi; așa că nici politica oficială nu are putere de lege. Ține însă de bunul simț al fiecăruia de a respecta niște reguli pe care alții nu le pun la îndoială.Sebimesaj 12 iulie 2012 23:34 (EEST)
După cum spuneam mai deunăzi există o altă regulă de bun simț care spune că Atunci când o regulă vă împiedică să îmbunătățiți sau să întrețineți Wikipedia, ignorați acea regulă. Dar sunt sigur că ai pregătit deja un răspuns contra și la așa ceva! --_ F1orinvorbărieisprăvi 13 iulie 2012 10:15 (EEST)

Poate a venit timpul sa renuntam la pagina respectiva daca ea nu mai e reprezentativa pentru starea actuala a ro.wp-Strainu (دسستي‎)  14 iulie 2012 18:51 (EEST)

Protest la Wikipedia în limba rusă[modificare sursă]

Wikipedia în limba rusă este inaccesibilă pentru 24 de ore, ca protest contra unui proiect de lege de cenzură, care se discută astăzi miercuri în Parlament. Informații au apărut de curând pe Google News. Nu am timp să urmăresc. Poate ar trebui anunțat la Actualități. -- Victor Blacus (discuție) 10 iulie 2012 19:11 (EEST)

Vedeți de exemplu BBC, dar surse sunt multe. Eu în orele următoare nu sunt disponibil. -- Victor Blacus (discuție) 10 iulie 2012 19:21 (EEST)
Meh, ce folos, ăia au adoptat totuși legea. Care acolo zicea că în România e cel mai greu de trăit? //  Gikü  vorbe  fapte  miercuri, 11 iulie 2012, 21:41

Discuții la sfatul bătrânilor[modificare sursă]

Aici, se desfășoară o discuție pe marginea unor modificări de procedură privind plasarea etichetelor de protejare. Rog membri comunității, să-și exprime punctul de vedere, în vederea formării unui consens. Vă mulțumesc. --Zsolt (discuție) 11 iulie 2012 10:52 (EEST)

Wikipedia:Candidați - AlternoBreak‎‎[modificare sursă]

Am depus candidatura pentru administrator a lui AlternoBreak‎‎ la Wikipedia:Candidați#Administrator#AlternoBreak, vă rog ca toți cei care doresc și care sunt înregistrați de cel puțin 30 de zile și au minimum 100 de modificări la activ să-și exprime opiniile acolo. (după ce AlternoBreak‎‎ a completat formularul cu întrebări)

De asemena să modifice cineva Format:Schimbări recente --_ F1orinvorbărieisprăvi 11 iulie 2012 11:27 (EEST)

Probleme gramaticale[modificare sursă]

Am niște probleme de exprimare:

Guvernul Muntenegrean sau Guvernul Muntenegrului

Muntenegrean sau din Muntenegru

Podgorica sau Podgorița ?

Atenție! Vă rog să nu mutați ceea ce am scris la pagina de discuție a vreunui articol deoarece se poate referi și poate deservi ca resursă de informare și altor articole din domenii similare sau identice, cu conținutul lor cu tot.

Există multiple inconsistențe în acest sens, pe care doresc să le elimin!

Exemple:

 • ”Constituția Muntenegrului descrie statul ca fiind "civic, democrat, având un”
 • ”Președintele Muntenegrului (muntenegreană: Predsjednik Crne Gore sau Пресједник Црне Горе) este șef al stat”
 • ”Guvernul Muntenegrului (muntenegreană: Vlada Crne Gore Влада Црне Горе) este instituția executivă a autorității”
 • „Parlamentul Muntenegrean
 • „Forțele militare din Muntenegru sunt compuse din: Forțele de uscat, Forțele maritime, Forțele Aeriene, și un component a Forțelor Speciale”


--Octavius 909 (discuție) 11 iulie 2012 12:48 (EEST)

Cu ocazia redirectării articolului Podgorița la Podgorica s-a discutat una dintre problemele ridicate de dvs. (Discuție:Podgorica).
Referitor la prima problemă, aceasta este similară cu Guvernul român vs. Guvernul României - ambele sunt corecte.
La fel, adjectivul muntenegrean (scris cu minuscule), poate fi înlocuit cu sintagma din Muntenegru, în funcție de modul în care este construită propoziția în care apare. --Bătrânul (discuție) 11 iulie 2012 12:59 (EEST)
Prin "Probleme gramaticale" vă referiți la modul în care ați scris cuvântul "indentice"? --Miehs (discuție) 11 iulie 2012 13:01 (EEST)
Greșeala mea --Octavius 909 (discuție) 11 iulie 2012 14:00 (EEST) fără ironii.

Infocasete album[modificare sursă]

Ar trebui făcut ceva în legătură cu acest tip de infocasete. Dacă nu este pusă o poză în infocasetă, apare automat textul „Copertă nedisponibilă” (de exemplu: Cry It Away). Ce imagine se presupune că ar trebui adăugată, din moment ce discul single/albumul nu are copertă? Cel mai bine ar fi să se elimine acea imagine cu Coperă nedisponibilă, iar infocaseta să rămână fără imagine.

O altă problemă, mai mică, ce-i drept, ar fi mărimea acestor infocasete, precum și a celor pentru cântăreți. Sunt mult prea late, fotografia nici nu se încadrează bine în infocasetă, este inestetic (de exemplu: Smiley). Nu ar putea fi modifcat modelul infocasetei, la fel ca cel de pe enwiki? - MJ for U (discuție) 11 iulie 2012 13:02 (EEST)

Același lucru vroiam să îl discut și eu, dar propun micșorarea întregii clase de infocasete. Mă refer special la antet, unde scrisul este și așa mare; dacă se adaugă mai multe nume (în alte limbi), antetul devine neîncăpător și ocupă mult spațiu inutil în articol. --Alindiscuție 11 iulie 2012 14:44 (EEST)
Ai dreptate ar trebui modificate toate infocasetele, sa fie mai puțin late... Ocupă prea mult spațiu. - MJ for U (discuție) 11 iulie 2012 15:00 (EEST)
Și încă ceva: ar trebui mărit spațiul dintre rândurile unei infocasete. - MJ for U (discuție) 11 iulie 2012 15:38 (EEST)

Proiect:Muzică[modificare sursă]

Ar trebui pus la punct acest proiect. Eu o să mă apuc să dezvolt și să creez articole noi din acest domeniu, însă cred că este mult mai bine dacă ar fi încadrate într-un proiect; utlizatorii care sunt pasionați de muzică și doresc să ajute ar trebui să se înscrie. Orice mână de ajutor este bine venită. - MJ for U (discuție) 11 iulie 2012 18:58 (EEST)

Corect! Muzica simfonică, de cameră și opera sunt slab reprezentate în Wikipedia. Apar numai tot felul de "celebrități" de-o vară din alte genuri muzicale. --Miehs (discuție) 12 iulie 2012 21:36 (EEST)
Exact, ar trebui pus la punct proiectul și, eventual, să se creeze subproiecte pentru anumite genuri muzicale.--MJ for U (discuție) 12 iulie 2012 21:38 (EEST)

cum se încarcă imagini pe o pagină creată pe Wikipedia?[modificare sursă]

Buna ziua, doresc să știu cum se încarcă în mod corect imagini pe o pagină pe care eu am construit-o. Anul trecut, când am scris-o, imaginile pe care le-am uploadat au fost șterse depă câteva zile, pentru ceva încălcări ale drepturilor de copyright. Am văzut documentul cu tipurile de licențe dar, sincer vorbind, nu m-am prea descurcat acolo. Mă lămuriți vă rog ce tipuri de licențe trebuie să bifez pentru ca imaginile să nu-mi mai fie șterse? Pagina pentru care vreau să adaug imagini este pagina unui oraș, deci imaginile privesc chestiuni publice - clădiri, panorame etc.

Este vorba de: - ex. stema unui oraș, luată de pe un site - imaginea unor cărți poștale vechi, unele dintre ele salvate de pe net (sunt colecționar) sau unele scanate și în colecția mea - fotografii făcute de mine personal - imagini ale orașului respectiv.

Vă mulțumesc mult pentru ajutor, Nu știu care este politica Wikipedia, eventual îmi puteți scrie pe rmarza@yahoo.com Vă mulțumesc,

Radu MârzaAcest comentariu nesemnat a fost adăugat de Rodolphus1974 (discuție • contribuții).

Salut. Am pus eu stema la articolul respectiv, care era încărcată la Commons. Pentru a înțelege mai bine ce licențe trebuie să folosești citește aici: Commons:Licensing.--MSClaudiu (discuție) 12 iulie 2012 21:46 (EEST)

Știre nouă[modificare sursă]

Bună, am scris un articol la WikiNews, v-aș ruga să o postați pe pagina principală a Wikipediei: http://ro.wikinews.org/wiki/Republica_Moldova_a_condamnat_regimul_totalitar_comunist Vă rog să mă iertați dacă am venit în locul nepotrivit pentru a face acest lucru. --Octavius 909 (discuție) 12 iulie 2012 16:25 (EEST)

Ideea este că Wikipedia nu este o agenție de știri. Pe pagină principală apar (sau ar trebui să apară) doar știri foarte importante la nivel global (sau măcar continental), nu regional.Sebimesaj 12 iulie 2012 16:41 (EEST)
A da? și știrea cu băsescu e la fel, de importanță internațional-continentală?Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Octavius 909 (discuție • contribuții).
Cea cu suspendarea este.
Dar, după cum probabil știți, acesta nu este un argument.Sebimesaj 12 iulie 2012 17:14 (EEST)
Notă -- Dacă n-am tradus în română proiectul en:Wikipedia:Other stuff exists, comentariul lui Minisarm la fel, zic eu, nu este un argument, fiindcă vorba lui nu tot ce se aplică la en.wiki funcționează și la ro.wiki. --_ F1orinvorbărieisprăvi 12 iulie 2012 21:20 (EEST)
În materie de politici și reguli generale, Wikipedia este una singură. Referirea mea că „nu-i tot una” avea altă destinație :-|Sebimesaj 12 iulie 2012 23:22 (EEST)
Bineînțeles că e bine înțeles (la fel ca și la seriile de articole). Și eu care credeam că o să te apuci să traduci pagina! Totuși aveam 0,1% speranțe! --_ F1orinvorbărieisprăvi 13 iulie 2012 06:38 (EEST)
Da' să modifici cometariile altora e frumos?  Daniel  Mesaj  13 iulie 2012 12:07 (EEST)
Știi prea bine că ceea ce am tăiat e un atac discret la persoană --_ F1orinvorbărieisprăvi 13 iulie 2012 13:02 (EEST)

Jurământul lui Carol I[modificare sursă]

Am găsit într-o carte jurământul semnat de Carol I al României și de lideri politici români. Încerc să descifrez semnăturile lor, pentru unele e simplu, pentru altele nu. Cel puțin prima, care e scrisă în chirilice (sau grecește?), nu e ușor. Mă poate ajuta cineva? Bogdan (discuție) 12 iulie 2012 19:25 (EEST)

Carol I of Romania, Jurământ.png

Am încercat să-l traduc și iată rezultatul: Jur de a fi credincios legilor țării de a păstra religiunea României precum și întegritatea teritoriului ei și de a domni ca domn constituțional. Textul este scris în două limbi română (partea stângă) și franceză (partea dreaptă). Singurul cuvânt pe care nu l-am putu descifra este păstra, eu l-am tradus din partea franceză unde el este scris ca maintenir cea ce înseamnă menține.--AlternoBreak(discuție) 12 iulie 2012 20:45 (EEST)
Printre semnatari ar mai putea fi și Petre Mavrogheni și Dimitrie Lecca. M-am gândit că ar fi normal să semneze cei care făceau parte din Guvernul Ion Ghica (1), guvernul care era în funcție la 10 mai 1866 (data încoronării regelui Carol I). Răzvan Socol mesaj 12 iulie 2012 20:46 (EEST)
Am găsit Dimitrie A. Sturdza, a treia de jos.  Daniel  Mesaj  12 iulie 2012 20:49 (EEST)
Și Lascăr Catargi, a cincea semnătură. Iar ultima semnătură este a generalului Dimitrie Lecca (pe atunci doar maior). --Bătrânul (discuție) 12 iulie 2012 21:01 (EEST)
Bogdan văd că la commons ai descris imaginea: (Cyrillic script) - eu unul nu văd nicio scriere în chirilică--_ F1orinvorbărieisprăvi 12 iulie 2012 21:11 (EEST)
Având în vedere că toate semnăturile descifrate sunt ale membrilor Guvernului Ion Ghica, în afară de cea a lui Carol însuși, este foarte probabil ca prima semnătură de sub cea a lui Carol să fie a ministrului justiției de atunci: Ioan C. Cantacuzino. --Bătrânul (discuție) 13 iulie 2012 07:58 (EEST)
Parcurgând lista membrilor Guvernului Ion Ghica, am descifrat următoarele nume:
 1. Cantacuzino?
 2. Ion Ghica
 3. Dumitru Ghica?
 4. Petre Mavrogheni
 5. Lascăr Catargi (Per Bătrânul)
 6. Ion Sturdza
 7. Maior Lecca?
 8. Constantin A. Rosetti
//  Gikü  vorbe  fapte  vineri, 13 iulie 2012, 14:19
Prin (Cyrillic script), Bogdan se referea la prima semnătură care este în chirilică.  Daniel  Mesaj  13 iulie 2012 16:23 (EEST)
SemnaturaCarol I.jpg
Eu încă văd că scrie C a r o l în latină, oarecum asemănător cu imaginea din dreapta. Totuși cele 2 semnături ale lui Carol seamănă și nu prea seamănă, oare același om a semnat în cele 2 locuri, și-a schimbat semnătura sau a semnat altcineva în locul lui? --_ F1orinvorbărieisprăvi 14 iulie 2012 09:00 (EEST)
Și eu când sunt beat semnez altfel. //  Gikü  vorbe  fapte  luni, 16 iulie 2012, 10:06
De aia tot schimbi tu semnătura! Când te-oi trezi să-ți dai cu părerea dacă e în chirilică sau în japoneză? :) --_ F1orinvorbărieisprăvi 16 iulie 2012 10:09 (EEST)
Prin „prima semnătură”, Bogdan se referea la prima semnătură de sub cea a lui Carol (cea a lui Carol fiind evident scrisă cu caractere latine). Eu susțin în continuare că aceea este semnătura lui Ioan C. Cantacuzino, pe atunci ministrul justiției. Nu am încă surse de încredere, dar voi mai căuta. --Bătrânul (discuție) 16 iulie 2012 10:19 (EEST)
Oare mai existau politicieni români de rang înalt care să semneze în chirilică în acel moment? --_ F1orinvorbărieisprăvi 16 iulie 2012 10:42 (EEST)
Este posibil. Înlocuirea alfabetului chirilic cu cel latin fusese decretată cu doar patru ani mai înainte (în 1862, de către Alexandru Ioan Cuza) de redactarea documentului despre care discutăm. Având în vedere și faptul că unii dintre semnatari fuseseră adversarii politici ai lui Cuza, poate păstrarea semnăturii cu caractere chirilice să fi fost și un gest de frondă. „Nimic nou sub soare”; să nu ne închipuim că semnăturile extravagante au apărut doar pe ro.wikipedia... --Bătrânul (discuție) 16 iulie 2012 10:59 (EEST)

@Gikü: exact acest lucru l-am susținut mai sus - sub semnătura lui Carol sunt semnăturile membrilor Guvernului Ion Ghica. Numele și ordinea lor sunt puțin diferite de cele enunțate de dvs. și anume:

 1. Ioan C. Cantacuzino
 2. Ion Ghica
 3. Dimitrie Ghica
 4. Petre Mavrogheni
 5. Lascăr Catargi
 6. Dimitrie A. Sturdza
 7. Constantin A. Rosetti
 8. Dimitrie Lecca
 9. Constantin A. Rosetti

Și o mică observație: Lascăr Catargi nu era membru al guvernului, dar a semnat în calitatea sa de membru al Locotenenței Domnești, care a condus Principatele Unite între 11 februarie 1866 și 10 mai 1866. --Bătrânul (discuție) 13 iulie 2012 16:56 (EEST)

Cuvântul indescifrabil e "păzi" și nu "păstra". Z-ul era uneori scris d cu diacritică.--Danutz (discuție) 8 august 2012 16:00 (EEST)
Atunci totul e super, acum avem descifrate jurământul și semnăturile.--AlternoBreak(discuție) 8 august 2012 16:06 (EEST)

The Hum[modificare sursă]

Care ar fi titlul cel mai potrivit pentru acest articol ? de preferat în limba română

 • sunete ciudate / stranii
 • sunete ciudate din cer
 • fenomenul de sunete ciudate
 • etc

--_ F1orinvorbărieisprăvi 13 iulie 2012 17:59 (EEST)

Titlul, conform surselor de pe pagina de discuții, este simplu, „Hum”. Nu cred să existe vreo traducere (în niciun caz să inventăm noi una). Și în limba franceză situația este aceeași.Sebimesaj 13 iulie 2012 18:05 (EEST)

Intalnirea comunitatilor Wikimedia din centrul si estul Europei[modificare sursă]

Salut. Am discutat astazi cu unii colegi din ece despre intalnirea planificata de mai mult timp a comunitatilor din aceasta zona. Intalnirea va avea loc la Belgrad pe 13-14 octombrie. Costurile cu transportul si cazarea vor fi acoperite (cel mai probabil total) de organizatori, insa pentru estimarea bugetului ar fi nevoie macar de un numar estimativ de participanti. E vreunul dintre voi interesat de participare?

Daca vreti sa va implicati in organizare sau alte discutii despre wikimedia cee va puteti abona la lista de discutii http://tools.wikimedia.pl/mailman/listinfo/wmcee-l -Strainu (دسستي‎)  13 iulie 2012 20:01 (EEST)

Lista de canale TV[modificare sursă]

Am adaugat recent cateva canale TV care nu erau in lista voastra,dar apar cu negru si nu sunt bifate (nu pot sa le fac propria pagina). Cum sa fac sa pot sa intru la fiecare in parte si sa las informatiile necesare si logo-urile necesare? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Bogdan27Stefan (discuție • contribuții).

Am incercat sa adaug logo la canalele tv care nu au dupa explicatiile pe care le-am primit.

Am adaugat logo-ul; i-mi scria ca a fost adaugat corect, dar nu apare imaginea la articolul despre canalul TV respectiv. Ce se intampla? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Bogdan27Stefan (discuție • contribuții).

Daca ma poate ajuta cineva sa rezolvam odata pagina de canale TV sa le faca link-ul la fiecare canal TV care nu are si apoi eu ii scriu istoricul.

Si inca o intrebare...am facut o rubrica in lista de canale TV numita TV Online unde adaugasem toate canalele care emit numai online din Romania (gen Atomyx TV,Triler_X TV,Dunarea TV,RoMusic TV,Geflomedia TV,etc.) si a doua zi erau sterse. De ce le-ati sters? Si acestea sunt tot canale TV romanesti,dar se receptioneaza numai online cum e de exemplu Show Time TV International care inca e in lista. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Bogdan27Stefan (discuție • contribuții).

Canalele TV online au fost șterse la 28 iunie 2012 ora 17:21‎ de Luciandrei. Motivul ștergerii l-ați fi putut vedea și dvs. la istoricul paginii respective: posturile online doar dacă au surse independente care să le ateste. --Bătrânul (discuție) 14 iulie 2012 08:16 (EEST)
P.S. Discuțiile (atât la articole, cât și la paginile de utilizator) se semnează. Este foarte simplu: adăugați ~~~~ la sfârșit, sau faceți click pe butonul de semnătură (al cincilea de la începutul casetei de editare). Mulțumesc! --Bătrânul (discuție) 14 iulie 2012 08:16 (EEST)
O să se semneze când va scrie cu diacritice, îl atenționez pe pagina sa de discuții de 2 ori și tot degeaba, continuă să scrie tot fără diacritice. --_ F1orinvorbărieisprăvi 14 iulie 2012 09:39 (EEST)

Chestiuni elementare - Întrebări retorice[modificare sursă]

Chiar e necesar să introducem în formatul Bun venit precizarea că după virgulă se lasă spațiu (nu înaintea ei)? Sau că numele proprii se scriu cu majusculă? Întrebări retorice... Observ tot timpul și peste tot aceste greșeli și mă întreb cine le face, ce vârstă și ce pregătire au. Fac și eu destule greșeli, dar consider că e prea de tot să pui titlul la un articol biografic ceva de genul Mitică popescu și exemple sunt prea multe, doar răsfoiți istoricul --_ F1orinvorbărieisprăvi 14 iulie 2012 09:48 (EEST)

În plus diacriticele, care sunt sublime, dar de cele mai multe ori lipsesc cu desăvârșire (vorba lui Nenea Iancu)... Exemplul dat de F1orin poate să apară chiar ca Mitica popescu... --Bătrânul (discuție) 14 iulie 2012 10:13 (EEST)

Observatii[modificare sursă]

Fratilor acum am intrat si am vazut avertizarile pe pagina de Discutii. Sunt nou si nu stiu sa fac completarile corect. Eu am vrut doar sa ajut,dar daca va suparati... asta este... nu mai ma bag deloc.Va urez succes in continuare si i-mi pare rau ca nu am putut sa fac mai mult. Intentie am avut.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Bogdan27Stefan (discuție • contribuții).

Nu s-a supărat nimeni, vă dorim spor la treabă în continuare. --_ F1orinvorbărieisprăvi 14 iulie 2012 09:57 (EEST)

Rog ajutor la o redenumire (noul nume trebuie să conțină un ț)[modificare sursă]

Noul nume ar trebui să fie Elisabeth Charlotte, Prințesă a Palatinatului, dar litera ț din titlu îmi apare actualmente cu sedilă (este greșit), deși eu am introdus-o corect și normal. Nu știu de ce s-a întâmplat asta, că doar tastatura mea generează ț-uri corecte, cu virguliță sub ț, așa cum se vede chiar în acest text. Iar redenumirea cu ț corect nu reușește nici ea. Cine poate verifica și corecta, vă rog? (Presupun că e o greșeală a sistemului la acțiunea de redenumire.) SALVE! --NeaNita (discuție) 15 iulie 2012 14:49 (EEST)

S-a făcut ! --Pocor (discuție) 15 iulie 2012 14:58 (EEST)
Merci, Pocor! Am greșit eu ceva?--NeaNita (discuție) 15 iulie 2012 22:12 (EEST)
Dvs. NeaNita, ați redenumit Elisabeth Charlotte a Palatinatului în Elisabeth Charlotte, Prințesă a Palatinatului (ț cu sedilă), iar Pocor a redenumit în Elisabeth Charlotte, Prințesă a Palatinatului (ț cu virgulă). Probabil că folosiți Windows XP, ca și mine. Când introduceți text pe Wikipedia (ca aici) se face o conversie automată la diacritice (de la cele cu sedilă la cele cu virgulă); de ex. eu am scris cu caracterele cu sedilă, dar aici apar cu virgulă. Atunci când scrieți titlul unui articol nou, sau faceți o redirectare, această conversie automată nu mai are loc; de aici fenomenul cu titlul greșit (diacritice cu sedile). --Bătrânul (discuție) 16 iulie 2012 09:07 (EEST)
Aha. Totuși e altfel. Folosesc Win7 foarte bine actualizat. Tastatura mea (driver-ul) e în mod normal germană, dar la nevoie o schimb pe rom. (când tastele ü+#öä generează semnele ăîâșț). Pt. asta, când am instalat Win7, m-am dus mai întâi la Control > Region and Languages > Keyboard and Languages > Change keyboards > Add. În toate programele tasta mea ț generează atunci un ț ca aici, cu virguliță. Nici nu pot genera un ț fals, cu sedilă (doar cu copy/paste sau adăugarea unui driver de tastatură pt. turcă). Un ț cu sedilă îmi apare doar în acest caz, și asta chiar dacă folosesc copy/paste din altă parte! De aceea sunt convins că greșeala e la sistem, nu la mine, dar atunci ar trebui să apară și la alții! Ciudat. În orice caz, mersi de ajutor și idei. SALVE! --NeaNita (discuție) 16 iulie 2012 09:46 (EEST)
Cum se numeste exact varianta de tastatura aleasa? Si, poate verifica cineva ca merge inlocuirea automata a diacriticelor la redenumire? De-abia am reparat-o acum vreo 2 luni, iar au schimat astia ceva?-Strainu (دسستي‎)  17 iulie 2012 00:28 (EEST)
În fereastra "Text Svcs & Input Languages", la tabul "General", apare printre altele: "Romania (Romanian) > Keyboard > Romanian (Legacy)". Asta mi-am ales-o și numai pe asta o folosesc. SALVE!--NeaNita (discuție) 17 iulie 2012 17:04 (EEST)
Încă ceva: la art. Figură_de_stil browser-ul nu găsește textul "Invocați", deși în text e prezent. Caut cu Ctrl+F. Bănuiesc de aceea că motivul ambelor probleme e browser-ul meu, Firefox 13.0.1. Așa o fi? SALVE! --NeaNita (discuție) 17 iulie 2012 20:57 (EEST)
Eu susțin în continuare că nu browserul e de vină, ci sistemul de operare. Vi se pare că ați dat căutarea cu Ctrl+F pentru textul "Invocați" (ț cu virgulă), dar în realitate ați introdus textul cu ț cu sedilă. Am verificat și eu, chiar acum (cu alt browser - IE8). Dar dacă luați cu copy/paste textul corect de aici (Invocați) și dați căutarea cu Ctrl+F, veți vedea că textul respectiv este găsit! --Bătrânul (discuție) 17 iulie 2012 21:31 (EEST)
Singura vinovată este tastatura (mai precis, aranjamentul).
NeaNita, ați spus că ați ales „Romanian (Legacy)”. Aceasta este cea utilizată de Windows XP și conține diacritice cu sedilă. Pentru a utiliza corect diacriticele, trebuie să alegeți „Romanian (Standard)”. Detalii la Wikipedia:Diacritice.Sebimesaj 18 iulie 2012 01:10 (EEST)
Și eu folosesc Romanian Legacy (semnele fiind dispuse mai riguros din p. de vedere al dactilografiei). Programul de conversie al Wikipediei înlocuiește sedila prompt cu virgulă la șȘ țȚ. Se pare că la scrierea titlurilor cu Legacy conversia nu funcționează. Așa că la titluri aș selecta Romanian Standard. La setarea privind selecția tastaturilor pot fi alese combinații de taste pentru schimbul rapid de tastaturi. De ex. Ctrl + 1 = Legacy; Ctrl + 2 = Standard; Ctrl + 3 = German; Ctrl + 4 = English US; Ctrl + 5 = Ukrainian (sau Russian, Macedonian; pt. chirilice); Ctrl + 6 = Greek; Ctrl + 7 = Hebrew. Etc. Sau combinații cu Alt. Fereastra setării arată combinațiile posibile, iar ceea ce fixați se așează într-o listă. - 188.193.76.105 (discuție) 18 iulie 2012 13:44 (EEST)
Foarte interesantă observația legată de combinația pentru schimbul rapid de tastaturi, mulțumesc. Nu știam decât de combinația pentru rotire prin opțiuni.
În ceea ce privește înlocuirea în titlu, totul depinde de cum este creat articolul. Se înlocuiește în anumite cazuri (de ex. în mesajul "Articolul XXX nu există, doriți să îl creați?" de la căutare), dar nu pot fi acoperite toate (de ex. dacă este scris direct titlul în bara de adrese). Aștept sugestii de îmbunătățire în acest domeniu.--Strainu (دسستي‎)  18 iulie 2012 16:33 (EEST)
Pentru cei interesați, aveți aici instrucțiuni despre cum se poate genera o mapare de tastatură Legacy, cu diacritice corecte.--Strainu (دسستي‎)  18 iulie 2012 18:54 (EEST)

E greu de experimentat live cu redenumiri, fără a deranja pe cineva, ca să trag și eu o concluzie definitivă unde e greșeala, dar probabil că cea mai bună explicație e a lui Strainu, deci o greșeală în softul WP. Doar că atunci ar trebui să o vadă și alții. Anyway. Mersi tuturor pt. idei și ajutor!--NeaNita (discuție) 21 iulie 2012 20:06 (EEST)

Ș-uri și ș-uri[modificare sursă]

Să adauge cineva legătura spre [1] din commons pentru articolul Botoșani.că eu nu mă pricep. Mulțumesc--Bogdan29roman (discuție) 15 iulie 2012 20:54 (EEST)

Rezolvat. Am scris <span lang="x-sic">{{commonscat|Botoşani}}</span> (iar ș-ul vechi l-am luat cu copy/paste). Răzvan Socol mesaj 15 iulie 2012 21:05 (EEST)
Salut. Pentru formatele de legături către alte proiecte ({{commons}}, {{commonscat}}, {{wikisource}} etc.) nu e nevoie de artificii, sunt lăsate în pace. Mie îmi merge un test simplu la Botoșani, dacă scot span-ul. La voi sunt probleme?--Strainu (دسستي‎)  18 iulie 2012 19:08 (EEST)
Ai dreptate, merge și fără span. Răzvan Socol mesaj 19 iulie 2012 08:05 (EEST)

reglare a unei pagini traduse din engleza[modificare sursă]

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu reglarea paginei Nuccio Ordine (filosof, scriitor) din limbile romana si engleza. Eu am tradus pagina din engleza in romana si am adaugat limba romana la sectiunea limbi. Din pacate insa vocea in engleza contine, dupa ce eu am tradus o in romana avertizarea de stergere a textului, din cauza lipsei surselor. Acestea exista insa, ele sunt cele initiale. De ce atunci aceasta avertizare? In romana aceleasi surse nu sunt valabile? Paginile romana si engleza sunt inversate, adica la pagina pentru limba romana apare textul in engleza si invers. Va rog, din nou, sa fiti amabil si sa mi dati o mana de ajutor. Eu as vrea ca ambele pagini sa ramana si sa corespunda limbilor afisate. Va multumesc. --Ramonacatalinas (discuție) 17 iulie 2012 12:26 http://en.wikipedia.org/wiki/Nuccio_Ordine

Bună ziua. Articolul Nuccio Ordine nu conține nicio notă. La referințe sunt doar niște aprecieri critice, care trebuie susținute la rândul lor de note.
De asemenea, dvs. scrieți cu ǎ în loc de ă (observați diferența dintre căciulițe). Vă rog să citiți Wikipedia:Diacritice#Sfaturi_tehnice pentru a afla cum puteți scrie cu diacriticele corecte în limba română.--Strainu (دسستي‎)  18 iulie 2012 15:54 (EEST)

O'zqon[modificare sursă]

Ultimele două redenumiri ale utilizatorului O'zqon mi-au atras atenția. Ulterior, verificându-i contribuțiile, am constat doar redenumiri de articole. Dintre acestea, multe sunt discutabile, cum este de pildă Aleksandr LukașenkoAliaksandar Ryhoravič Łukašenka. Fiind în special vorba de transliterări, poate cineva verifica corectitudinea acestor redenumiri?Sebimesaj 18 iulie 2012 15:31 (EEST)

Păi conform Wikipedia:Transliterare, varianta inițială este cea corectă în limba română. Din câte văd O'zqon face astfel de redenumiri de mult timp și multe au rămas neobservate.  Daniel  Mesaj  18 iulie 2012 15:40 (EEST)
E o nebuloasă destul de mare cu numele din limba turkmenă. Ar trebui să transliterăm (din rusă, ca aici) sau să folosim denumirea turkmenă (care folosește alfabetul latin)?Sebimesaj 18 iulie 2012 16:22 (EEST)

La azeră cum mai este?Sebimesaj 18 iulie 2012 16:31 (EEST)

Și kîrgîză? Sebimesaj 18 iulie 2012 16:33 (EEST)

Transliterarea e bună, dar nu uitați de Wikipedia:Surse de încredere. De exemplu, [2] sau [3] sau [4] pentru azeră.--Strainu (دسستي‎)  18 iulie 2012 16:43 (EEST)

Tocmai de-asta întreb. Ce alegem?
În general nu am încredere în ziare și mass-media, dar sursele de mai sus sunt din partea unor instituții oficiale.Sebimesaj 18 iulie 2012 17:21 (EEST)

Și la Mongolia ce alegem? Că MAE spune altceva.Sebimesaj 18 iulie 2012 17:37 (EEST)

Articolele biografice au ca titlu numele persoanei respective, scris în forma cea mai cunoscută în literatura de specialitate românească. "Literatura de specialitate" ar fi în cazul acesta, în ordinea "încrederii" tratate sau documente legislative, MAE, cărți despre politica din țara respectivă.
În Mongolia, din câte văd pe google, situația e mai neclară, dar aș prefera tot forma de la MAE, care apare și în unele documente europene.--Strainu (دسستي‎)  18 iulie 2012 18:13 (EEST)

Lista de canale TV[modificare sursă]

Am corectat toate greșelile făcute de mine, am scris peste tot cu diacritice, dar tot nu îmi iese infocaseta. Am respectat toate îndrumările și nu apare imaginea cu logo. Cine știe poate să ia imaginile de la contribuțiile mele și le poate adăuga la canalele respective. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Bogdan27Stefan (discuție • contribuții).

Rog un admin să schimbe:[modificare sursă]

Discuția asta este cam încheiată, chiar dacă unii nu sunt convins. Reguliile Wikipediei zic clar că pentru titluri pe WP:ro trebuie folosit o traducere oficială sau, dacă nu există, numele oficial în limba din care provine expresia și că cercetare originală este interzisă Wikipedia:Fără cercetare originală, en:Wikipedia:Naming conventions (geographic names)#General guidelines, Wikipedia:Titluri în limba română, Wikipedia:Surse de încredere și en:Wikipedia:Wikipedia is not a dictionary. De asta numele articolelor trbuie să fie "Westerwaldkreis", etc. -- Slyther (discuție) 18 iulie 2012 21:13 (EEST)

În unul dintre cazurile menționate mai sus există traduceri în limba română: Districtul Westerwald, așa că ar trebui să rămână la titlul actual. Răzvan Socol mesaj 19 iulie 2012 08:08 (EEST)
"O sursă de încredere este o lucrare publicată de un autor sau colectiv de autori a căror competență în domeniul respectiv este recunoscută. Credibilitatea unei surse depinde pe de o parte de credibilitatea autorului/autorilor ei și pe de alta de a publicației." (Wikipedia:Surse de încredere) Autorii anonimi scriu "districtul Westerwaldkreis", iar "districtul Rhein-Sieg-Kreis", așa că nici ei n-au știut ce fac! Nu cred că atsa poate fi considerat o sursă de încredere. Repet înc-odată: Pe aproape toate Wikipedii și în mod oficial se zice "Westerwaldkreis", etc. De ce trebuie vandalizat atâta la limba germană și tăiat o parte din cuvânt??? Coduripoștale-db.ro zice Westerwaldkreis si vremea.kappa.ro: Westerwaldkreis și prontohotel.ro: Westerwaldkreis. Așa că puteți să schimbați numele liniștit. -- Slyther (discuție) 18 iulie 2012 9:30 (EEST)
O traducere publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nu e considerată a fi sursă de încredere? Răzvan Socol mesaj 19 iulie 2012 10:34 (EEST)
Dacă sursa indicată de Dvs. schimbă denumirile în text ("distructul Westerwald" <-> "districtul Rhein-Sieg-Kreis" și dacă același sursă treaduce "Märkischer Kreis" (masculin!) cu "districtul Märkische" (feminin!!!), atunci asta ne arată că autorii nu prea știu ce au făcut acolo sau vi se pare o traducere bună??? Nu știam că cuvântul "district" este feminin în limba română! În plus, cine sunt traducătorii și ce surse au folosit ei??? Nu se zice nimic despre asta. Și o traducere inconsecventă despre o lege despre pesta porcină nu mi se pare o sursă de încredere pentru denumirea districtelor germane. -- Slyther (discuție) 18 iulie 2012 12:59 (EEST)

Rog să nu dați urmare rugăminții, în niciun caz, în primul rând din cauză că ar fi greșit, dar și din cauza necesității unei decizii la Sfatul Bătrânilor la Discuție_Wikipedia:Sfatul_Bătrânilor#Avem_nevoie_de_o_hotărâre_de_standardizare,_cu_sau_fără_consens._Cum_ajungem_la_ea?_Please_help!. Slyther încearcă cu toate mijloacele și cu toată forța să creeze fapte împlinite, în loc să aștepte decizia. Oribil.

Chiar trebuie să repet eu de fiecare dată că numele articolului la noi trebuie să înceapă cu "Districtul ..."? - cf. Wikipedia:Titluri#Articole_despre_diviziuni_administrative.

V. și la Discuție:Districtul_Westerwald, unde se dă un exemplu de document în română, deosebit de oficial și de bine tradus, în care se folosește districtul Westerwald, și nu districtul Westerwaldkreis. Aici se aplică regula de la Wikipedia:Titluri#Titluri_în_limba_română, "atunci când aceasta (terminologia pentru limba română) există și e de actualitate (chiar dacă nu reiese clar dacă este cea mai folosită), ea trebuie să aibă prioritate asupra terminologiei străine.".

Nici una din cele 3 surse numite de Slyther nu-i potrivită de loc, deoarece: codul poștal trebuie să-l înțeleagă poșta germană, nu cea rom.; buletinul meteo pe rom. e copiat mecanic de undeva din Germania; iar hotelurile germane sigur că lucrează și ele în germană. Preocuparea acestor trei situri nu e de natură lingvistică. În plus, nici una din cele 3 surse nu se ridică la nivelul de referențiabilitate al documentului de mai sus de la Discuție:Districtul_Westerwald.

SALVE! --NeaNita (discuție) 19 iulie 2012 10:53 (EEST)

Pentru codul poștal nu se folosește numele districtelor! Asta nu se scrie niciunde pe o scrisoare în Germania! Și asta sunt pagini române pentru hoteluri și despre vremea! EurLex nici nu este o sursă română, ci o sursă din Bruxelles făcut de oameni care trăiesc acolo! -- Slyther (discuție) 18 iulie 2012 13:04(EEST)
Am mai constatat nu demult cu toții: câteva districte din Germania au în denumirea oficială și cuvântul Kreis (care înseamnă "district"). Chiar dacă sună tautologic (de ex. "der Kreis Westerwaldkreis"): dacă așa a votat populația de acolo, atunci așa rămâne. A face pe românește o "corecție" e greșit. E ca și cum am "corecta" peste tot NeaNita înlocuind cu variantele ortografice "corecte": nea Niță sau Nea Niță. Mă mir că nu intervin în aceste discuții administratorii 1) germanofoni și mai ales 2) cei domiciliați în RFG, adică, vrând-nevrând, domiciliați în câte un... (Land)kreis. La acest punct are dreptate Slyther: ori scriem Districtul Westerwaldkreis, ori simplu Westerwaldkreis. În landul Renania-Palatinat, alături de Westerwaldkreis au același "regim" acestea: Donnersberg-Kreis, Rhein-Hunsrück-Kreis, Rhein-Lahn-Kreis, Rhein-Pfalz-Kreis. Se poate încheia astfel discuția în suspensie de la Sfatul veteranilor. - 188.193.76.43 (discuție) 19 iulie 2012 19:41 (EEST)
Administratorii, germanofoni sau nu, domiciliați în Germania sau aiurea, nu au niciun temei să intervină într-o problemă de redactare, în calitate de administratori. Singurele atribuții pe care le au administratorii, în plus față de alți utilizatori, înregistrați sau anonimi, se referă la ștergeri/recuperări, protejări/deprotejări și blocări/deblocări. Atât. Dacă au ceva de spus, vor interveni cu aceeași pondere ca ceilalți utilizatori, înregistrați sau anonimi — nici mai mult nici mai puțin, . -- Victor Blacus (discuție) 19 iulie 2012 20:17 (EEST)

Eur-Lex[modificare sursă]

Aici, Eur-Lex folosește în alt lege numele oficiale (!!!!) ale districtelor: Eur-Lex. În plus nu folosește cuvântul "district" opentru "Kreis", ci "circumscripție"!!! Acum ce mai ziceți???? Care este legea mai relevantă? Nu există nume române oficiale pentru districtele germane! -- Slyther (discuție) 18 iulie 2012 13:47(EEST)

 1. (Reacția spontană e Die spinnen, die Eurlexer!) Au ales "circumscripție" prin traducere... "mecanică". (Kreis are ca înțeles primar "cercul". De aceea gândul induce aproape automat relația Kreis-circum-. Deși ea există și la Bezirk.) Pe de altă parte: sigur că sunt în limba română denumiri adecvate pentru (Land)kreis! Principalul e să se facă o echivalare cât mai bună a sensului. Mult material de referință recent e deficitar sau chiar rebut. Cauza? Autorii nu aprofundează semantica. Ei fac echivalări superficiale, pripite. De obicei după dicționare bilingve, nu monolingve, ceva ce generează erori pe bandă rulantă. Mai grav: nu verifică modul în care termenii respectivi sunt folosiți în țările respective. (Pe scurt: numeroși autori nu sunt... profesioniști, ci simpli compilatori; de obicei din afara lexicografiei.) În lipsa unui consens privind echivalentul unanim acceptat, cuvântul district este OK. Avantajoasă îi este polivalența. Dar circumscripția are semantică limitată la certe situații (electorale, militare, fiscale, medicale). DEX-ul le reiterează în fiecare ediție nouă (dar cine consultă DEX-ul? :-)). Delimitarea administrativ-teritorială germană (Land)kreis e ceva mai mult decât o circumscripție: are semnificația de "județ, plasă, regiune, comitat, scaun, ținut". Entitatea respectivă are indubitabil tot specificul județelor din România. Între care și forul tutelar pentru administrarea unui (Land)kreis: e un consiliu județean sau ca o prefectură din România sau ca pretura la nivelul unei plase (care până în anii '40 era subdiviziune într-un județ).
 2. Problema pe care o semnalați aici e una dintre cele fundamentale cu care Wikipedia se va confrunta mereu, până când fondatorul ei și Fundația vor modifica procedura. E vorba de selecția referințelor. Ideal ar fi să se bazeze pe discernământ, iar discernământul pe cunoaștere (și nu doar pe partizanat și bunul plac). Bune sunt numai unele referințe. Alte referințe sunt perimate și/sau pur și simplu mostre de grafomanie (trash). Problema devine spinoasă când participanții specializați într-un domeniu, unde știu bine cum sunt toate acestea, de îndată ce se aventurează în alt domeniu, în care sunt neștiutori, începători, diletanți, sunt părăsiți de discernământ și rigoare și sunt copleșiți de patimă, partizanat și pofta de polemică. Fenomenul e combustibil inepuizabil pentru "războaiele de editare" și campaniile de blocare. - 188.192.249.9 (discuție) 19 iulie 2012 14:50 (EEST)
În ultimii ani, „circumscripție” apare numai accidental la eur-lex.europa.eu, spre deosebire de „district” care predomină. --92.80.228.168 (discuție) 19 iulie 2012 15:48 (EEST)


Nu voiam să mă bag în discuția cum să fie tradus cuvântul "Kreis". Aș prefera și eu "district" în loc de "circumscripție", dar discuția asta, care s-a ținut în altă parte, n-am urmărit-o deloc și nu vreau să mă bag! Singurul interes pe care l-am este să nu fie tăiat cuvântul "-kreis" din districtele care se numesc oficial așa. În rest, dacă cineva zice sau scrie districtul (rural) Westerwaldkreis, județul Westerwaldkreis, circumscripția Westerwaldkreis sau cum vrea, asta pe mine personal, nu mă interesează deloc. Așa că am fost și rămân 100 % de acord cu Dvs. 188.192. (De fapt contrubuțiile Dvs. mi se par cele mai rezonabile în discuția asta.) Am vrut doar să arăt că legea despre pesta porcină nu este nici o bază pentru denumirea districtului Westerwaldkreis "district Westerwald". N-am vrut să propun că "circumscripție" ar fi traducerea cea mai adecvată pentru "Kreis". Probabil că ăștia care au tradus "Westerwaldkreis" cu "districtul Westerwald", s-au uitat și ei atunci pe WP:ro, pentru că mai înainte se numea articolele așa. -- Slyther (discuție) 18 iulie 2012 20:15(EEST)

Articole preluate de la Wikipedia[modificare sursă]

Am mai sesizat că mii de articole de la academician.ro/ sunt copiate de la Wikipedia cu ignorarea termenilor de utilizare. De exemplu, „dezambiguizare” a fost înlocuit cu „semnificatie”. --92.80.228.168 (discuție) 19 iulie 2012 09:09 (EEST)

Bug CSS[modificare sursă]

Bună, lucrez de ceva timp la pag. Wikipedia Muntenegru și la alte pagini din alte domenii ce fac referire la această țară. În Internet Explorer 9 a apărut un spațiu alb ciudat, poate cineva să remedieze problema?
Screenshot --Octavius 909 (discuție) 19 iulie 2012 10:17 (EEST)

Debifează opțiunea "Compatibility View" din meniul Page și apoi ar trebui să se vadă corect. Răzvan Socol mesaj 20 iulie 2012 08:23 (EEST)

Help decide about more than $10 million of Wikimedia donations in the coming year[modificare sursă]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

(Apologies if this message isn't in your language. Please consider translating it)

Hi,

As many of you are aware, the Wikimedia Board of Trustees recently initiated important changes in the way that money is being distributed within the Wikimedia movement. As part of this, a new community-led "Funds Dissemination Committee" (FDC) is currently being set up. Already in 2012-13, its recommendations will guide the decisions about the distribution of over 10 million US dollars among the Foundation, chapters and other eligible entities.

Now, seven capable, knowledgeable and trustworthy community members are sought to volunteer on the initial Funds Dissemination Committee. It is expected to take up its work in September. In addition, a community member is sought to be the Ombudsperson for the FDC process. If you are interested in joining the committee, read the call for volunteers. Nominations are planned to close on August 15.

--Anasuya Sengupta, Director of Global Learning and Grantmaking, Wikimedia Foundation 19 iulie 2012 23:22 (EEST)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Traian Băsescu[modificare sursă]

Am încercat să anulez modificarea efectuată de către un vandal, dar am primit acest mesaj: „Această acțiune a fost identificată în mod automat ca fiind periculoasă, din acest motiv fiind refuzată. Dacă într-adevăr credeți că modificarea dumneavoastră a fost constructivă, vă rugăm să contactați un administrator și să-l informați despre ceea ce doriți să întreprindeți. O descriere sumară a regulii abuzului care se potrivește acțiunii dumneavoastră este: Adăugarea formatului protejat într-o pagină neprotejată”

Eu n-am adăugat niciun format. Văd că pagina a fost protejată de către Andrei Stroe în 2011. Rog un administrator să reintroducă textul șters de vandal. Mulțumesc anticipat.--Mycomp (discuție) 20 iulie 2012 06:04 (EEST)

La ora actuală articolul este șters complet (ultima ștergere a fost efectuată chiar de dvs.). Poate că ar trebui să se revină la versiunea 6602148 (modif. din 15 iulie 2012 ora 06:59 efectuată de Nicolae Coman) --Bătrânul (discuție) 20 iulie 2012 06:50 (EEST)
Eu am șters doar aiureala introdusă de vandal.--Mycomp (discuție) 20 iulie 2012 09:18 (EEST)
Am recuperat textul articolului cu excepția formatului {{pp-semi-vandalism}}. În prezent, formatele de protejare le introduc numai administratorii. --GEO (discuție) 20 iulie 2012 08:02 (EEST)

Referințe părtinitoare[modificare sursă]

Am adăugat unele referințe în articolul Tratatul de la Luțk, inspirându-mă din articolul omonim în limba rusă. Problema e că resursele date sunt editate de istorici sovietici / ruși, care ar fi putut include în studiu nuanțe ideologice caracteristice epocii comuniste (de exemplu în articolul rusesc este așa o frază - „Acordul era favorabil Moldovei, dată fiind decăderea în acea perioadă a Imperiului Otoman și dezvoltarea paralelă a Imperiului Rus” - pe care eu nu am tradus-o). Cum trebuie etichetat articolul în acest caz? {{PDVN}}? //  Gikü  vorbe  fapte  vineri, 20 iulie 2012, 14:39

Subiectul a fost tratat mai mult în spațiul (ex-)sovietic pentru a evidenția buna înțelegere între moldoveni și ruși și a netezi drumul asimilării moldovenilor la homo sovieticus. Servea foarte bine procesului de mancurtizare. Referința ro, pe care am găsit-o amintită la enciclopediaromaniei.ro, este .:Smeu, Georgeta, Dicționar de Istoria Românilor, București, Editura Trei, 1997, pp. 218-219 --_ F1orinvorbărieisprăvi 20 iulie 2012 14:46 (EEST)

Categorii de bază[modificare sursă]

Aduc în discuție problema categoriilor „de bază” (voi lua ca exemplu Categorie:Iași pentru Iași; nu știu cum se numesc, de aia le zic de bază). Cum trebuie să categorisim paginile care au categorii omonime? Eu văd 2 variante: ori categorisim frumos Categorie:Iași (cu Categorie:Orașe universitare în România, Categorie:Orașe din județul Iași) și la Iași scriem doar [[Categorie:Iași| ]], ori introducem categoriile sus-enumerate direct în articolul Iași și scoatem din acesta Categorie:Iași. Eu văd prima variantă mai logică, deoarece Categorie:Iași este o categorie necesară și, o dată ce există, e logic să conțină orașul Iași. La WP:CAT și A:CAT n-am găsit răspuns la problemă. Wikipedia engleză nu mi-a inspirat nicio idee, la articolul New York City, de exemplu, categoriile sunt aranjate extrem de haotic. //  Gikü  vorbe  fapte  vineri, 20 iulie 2012, 15:52

Categorii la monumente istorice[modificare sursă]

adus de la Discuție Utilizator:Gikü: Țetcu Mircea Rareș dându-și cu părerea față de activitatea robotului GÜT de scoatere a supracategoriilor

Apropo de categorii. Părerea mea e să le lași. E o modalitate mult mai rapidă de a le accesa pe celelalte din țară și se încadrează la propriu în ambele categorii (de exemplu cele de categoria B, de importanță locală sau regională, iar cele de categoria A, de importanță națională). Cred că asta nu încurcă pe nimeni, cu nimic.--Țetcu Mircea Rareș 20 iulie 2012 16:54 (EEST)

Am început lucrul strict conform WP:CAT#Câteva reguli, pct. 2. Subiectul acesta merită atenția comunității. //  Gikü  vorbe  fapte  vineri, 20 iulie 2012, 17:03
E ceea ce ți-am spus și eu, referitor la comunele dintr-un județ - dacă sunt incluse în categoria despre județ, poți să le găsești mai ușor pe celelalte decât dacă le incluzi în categoria despre comună. Nu știu nici eu care e metoda mai bună, în principiu sunt pentru acea regulă pentru că permite un arbore de categorii, dar există în mod evident cazuri în care ne încurcă chestia asta.--Strainu (دسستي‎)  20 iulie 2012 18:26 (EEST)
Mda, cred că, într-adevăr, for the sake of convenient surfing, nu strică supracat-urile în situații de gen. În ce privește comunele, intenționez să le categorizez și cu [[Categorie:Comune în județul Județ1|X]] (cum era înainte), și cu [[Categorie:Comuna X, Județ1| ]] (cum a făcut robotul). Cu tot riscul de a vedea în Categorie:Comune în județul Județ1 și articolul Comuna X, Județ, și categoria Categorie:Comuna X, Județ, cred că așa va fi cel mai ok. //  Gikü  vorbe  fapte  vineri, 20 iulie 2012, 18:35

Poze[modificare sursă]

Cum se adauga poze la ID-ul meu? va rog, ajutati-ma!Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Gipakatten (discuție • contribuții).

Puteți pune poze pe pagina dvs. de utilizator după ce acestea au fost încărcate corespunzător (Descriere fișier/Licențiere) la commons (de preferat) sau aici pe ro.wiki. _florin DF 21 iulie 2012 15:36 (EEST)

Schimbare importantă în popularea cu imagini a listei monumentelor istorice[modificare sursă]

Ce se schimbă?

În prezent, câmpul pentru imagini din lista monumentelor istorice este populat automat doar dacă există o singură imagine cu monumentul respectiv sau dacă există o infocasetă cu o imagine. Aș dori ca în celelalte cazuri robotul să aleagă în mod aleator o imagine din cele disponibile și să o introducă acolo.

De ce să schimbăm?

Din două motive:

 1. Nu a existat interes suficient pentru alegerea de către wikipediști a unei imagini folosind Proiect:Monumente istorice/Erori/Automate. Sunt încă sute de monumente cu mai multe imagini care trebuie alese.
 2. În cadrul Wiki Loves Monuments 2012 vrem să promovăm încărcarea de imagini cu monumentele care nu au încă imagini. Dacă nu schimbăm, monumentele cu multe imagini vor apărea în listă ca neavând imagini, provocând și mai multe uploaduri.

Ce riscăm? Robotul nu știe să vadă o imagine, deci putem să avem imagini nereușite sau nerelevante cu monumentul respectiv (un detaliu arhitectural al unei clădiri de mari dimensiuni, de exemplu.

Păreri?--Strainu (دسستي‎)  21 iulie 2012 15:23 (EEST)

Parerea mea e ca orice vei face e mai bine ca pana acum. Eu am creat cateva zeci de articole cu biserici fortificate si am uitat de problemele care le ridici. Am bagat acum la monumentele din Sibiu linkuri la articolele cu fortificatii si imagini. Munca este laborioasa si din pacate nu are cine s-o faca. Asa ca e bine ce faci. Si chestiunea nu este ca noi cativa contribuitori nu ne-am focusat pe asa ceva, ci ar trebui sa iesim cand se face un miting basist sau antibasist si poate racolam cateva sute de voluntari zeloshi. Asybaris aport 21 iulie 2012 17:09 (EEST)

Lista de interpreti de muzica usoara[modificare sursă]

Buna ziua, numele meu este Luminita Dobrescu.Am avut prilejul sa citesc o pagina a interpretilor de muzica usoara.Nu stiu de cine a fost intocmita si dupa ce criterii sau informatii ,de aceea va semnalez faptul ca numele meu a fost "uitat" !! Poate ma puteti contacta si spune ,ptr care motiv numele meu mu face parte din acea lista lunga !???

LUMINITA DOBRESCU Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 193.231.148.191 (discuție • contribuții).

Simplu, Numele nu apare deoarece nu l-a adăugat nimeni.

(PS: La istoricul paginii apar utilizatorii care au contribuit). _florin DF 21 iulie 2012 18:10 (EEST)

Semnătura e o farsă. [5][6] -- Victor Blacus (discuție) 23 iulie 2012 17:57 (EEST)
De unde știi? Special:Contribuții/79.21.67.129 vs. [7]. //  Gikü  vorbe  fapte  marți, 24 iulie 2012, 18:43
Ai dreptate: am nimerit anonimul greșit. Așa e când se modifică mesajele altora. Dar tot cred că semnătura e o farsă. -- Victor Blacus (discuție) 24 iulie 2012 18:56 (EEST)
Hehe, welcome to wikipedia cum s-ar spune :) //  Gikü  vorbe  fapte  marți, 24 iulie 2012, 18:59
N-are nicio importanță cine a semnat._florin DF 24 iulie 2012 19:05 (EEST)
 • de acord cu dvs.! să nu exagerăm totuși, am "editat" numai 2 litere din mesaj, care oricum erau greșeli de tipar, nu cred că s-ar fi încălcat regulile. --193.231.148.191 (discuție) 25 iulie 2012 09:44 (EEST)

Ajutor infocasetă[modificare sursă]

Salutare, Vă rog să-mi spuneți cum pot ignora parametrii unei infocasete și să îi ia pe cei scriși de mine (dacă se poate) sau spuneți-mi cu cine să iau legătura să modificăm infocaseta Software pentru că e varză (listă incompletă de parametrii, traduceri aiurea, parametrii obligatori aiurea, etc.)? Mulțumesc. Danny3 (discuție) 22 iulie 2012 20:59 (EEST)

Nu trebuie să luați legătura cu nimeni, pur și simplu editați Format:Infocaseta Software. Problema majoră apare numai după aceea: trebuie să editați toate articolele care includ acea infocasetă și să reflectați modificările făcute în format. Vă sfătuiesc să deschideți o discuție la Discuție Format:Infocaseta Software în care să prezentați lista nemulțumirilor dvs. în așa fel încât oricine să-și poată da cu părerea asupra modificărilor. Dacă nu ajungeți la Consens, puteți cere din nou ajutor aici.--Strainu (دسستي‎)  22 iulie 2012 21:24 (EEST)

Salut Strainu, mulțumesc de răspuns. Acum am înțeles ce am de făcut, dar din păcate am și mai multe întrebări:

 1. Cum găsesc toate articolele care includ această infocasetă pentru a le modifica?
 2. După ce modific infocaseta și deschid discuția, mă apuc să editez articolele imediat sau aștept opinile celorlalți?

Întreb acest lucru pentru că după modificarea infocasetei, pe timpul așteptării părerilor celorlalți infocasetele Software din articole probabil vor fi stricate. Dacă mă apuc imediat de editat, infocasetele vor fi puțin timp stricate, dar poate o să fie nevoie să editez articolele de mai multe ori dacă există vreo nemulțumire. Danny3 (discuție) 22 iulie 2012 22:38 (EEST)

Mai întâi aștepți opiniile celorlalți pentru câteva zile (de obicei o săptămână), șî doar apoi te apuci să editezi formatul (dacă nu au existat obiecții nerezolvate). Vezi Wikipedia:Consens, mai ales secțiunea "Utilizarea paginilor de discuții".
Articolele care se leagă la o pagină le găsești apăsând pe legătura "Ce trimite aici" din partea stângă a paginii respective.--Strainu (دسستي‎)  22 iulie 2012 23:05 (EEST)

Ark25/A, te rog sa ma contactezi[modificare sursă]

Buna,

as dori sa discutam in legatura cu o pagina de companie la care ai creat continut si as dori sa actualizam (reprezint compania respectiva).

Multumesc! Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Tinuzzo (discuție • contribuții).

Salutare, despre ce e vorba? —  Ark25  (discuție) 24 iulie 2012 15:43 (EEST)

Despre iQuest Group. Putem continua pe email? Al meu: socialmedia AT iquestgroup.com

Multumesc! Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Tinuzzo (discuție • contribuții).

Două poze cu același nume[modificare sursă]

Am încărcat mai demult o poză: [8] dar când vreau s-o folosesc îmi apare altă poză cu același nume: Interior turn.jpg, poate cineva să redenumească una dintre ele ptr a le putea diferenția? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Bogdan29roman (discuție • contribuții).

Am transferat imaginea veche la commons sub alt nume. Pentru a evita astfel de situații pe viitor, vă sugerez să dați o denumire mai concretă fișierului încărcat, care să conțină și locația și, de ce nu, data fotografierii, + o eventuală numerotare. De exemplu Interior turn Humor 2011-04-23 (1).jpg
Din seria „Știați că”: scrieți [[:Fișier:Exemplu.jpg]] și vi se va genera o legătură simplă către imagine: Fișier:Exemplu.jpg. //  Gikü  vorbe  fapte  marți, 24 iulie 2012, 18:39

Rog un admin să schimbe[modificare sursă]

Actualmente Marburg-Biedenkopf (district) e un articol, iar Districtul Marburg-Biedenkopf e un redirect spre el. Ar trebui să fie invers. Rog un admin să schimbe, fără pierderea istoricului.

Aceeși rugăminte și cu art. Hersfeld-Rotenburg (district) și redirectul Districtul Hersfeld-Rotenburg.

Mersi, SALVE,--NeaNita (discuție) 25 iulie 2012 21:06 (EEST)

Rezolvat Rezolvat  Daniel  Mesaj  25 iulie 2012 21:07 (EEST)

Rog un admin să schimbe (2)[modificare sursă]

Merci Daniel! Și încă ceva: Gießen (oraș) ar trebui redenumit simplu Gießen, dar Gießen e deja un redirect spre un art. de dezambi. Rog un admin să șteargă redirectul actual Gießen, care a devenit inutil, și apoi să facă redenumirea.

Mersi, SALVE,--NeaNita (discuție) 25 iulie 2012 21:19 (EEST)

Rezolvat Rezolvat și asta.  Daniel  Mesaj  25 iulie 2012 21:23 (EEST)
Repet ce am mai scris și mai sus, pentru Nea Niță, fără rezultat: În Wikipedia de limba română caută vorbitori (numai) de limbă română. E posibil să găsească pe undeva scris "Münsterland" și să dea buzna să afle ce este. Astfel, ei pot afla că este "Ținutul Münsterului", (o posibilă traducere). Ținând seama că, de exemplu, "Burzenland" se traduce prin Țara Bârsei, ar fi posibil și "Münsterland" să se traducă "Țara Münsterului". Dar cititorul vorbitor (numai) de limbă română nu știe toate astea. El caută explicația pentru ce găsește într-un text. De aceea cred că normal este ca titlul să fie "Münsterland", iar "Ținutul Münsterului", ca o posibilă traducere în interiorul articolului. Valabil și pentru Marburg-Biedenkopf (district), corect ca titlu de articol, iar Districtul Marburg-Biedenkopf trebuie să rămână un redirect spre el. La fel și cu art. Hersfeld-Rotenburg (district) și redirectul Districtul Hersfeld-Rotenburg. Va veni unul să caute "Regiunea Marburg-Biedenkopf" și n-o va găsi, neștiind că Nea Niță i-a zis "district". dar dacă va căuta "Marburg-Biedenkopf" va afla că este "district". --Miehs (discuție) 25 iulie 2012 21:55 (EEST)
Nu e nicio problemă dacă cineva ar căuta "Marburg-Biedenkopf" deoarece avem redirectarea Marburg-Biedenkopf care îl va duce tot la Districtul Marburg-Biedenkopf, care este titlul corect conform Wikipedia:Titluri#Articole_despre_diviziuni_administrative: "Regula generală la diviziunile teritoriale este că, spre deosebire de localități, în titlu se include explicit și denumirea diviziunii („județul”, „comuna” etc.)". Răzvan Socol mesaj 25 iulie 2012 22:21 (EEST)
Domnule Miehs, nu-i mai dați apă la moară lui NeaNita cu „posibile traduceri”. Wikipedia nu lucrează cu aproximări pentru că rezultă așa ceva. Ori vine cu sursa pentru acea traducere, ori la revedere. Căci numai așa s-a obișnuit să lucreze.Sebimesaj 25 iulie 2012 22:47 (EEST)
N-am nimic împotriva pentru districtele germane atât timp cât nu se taie "-kreis" din cuvânt (ca să nu se înceapă o discuție despre asta aici), dar totuși trebuie să adaug că în general este o regulă foarte proastă, existând așa de strict doar pe WP:ro! Regula trebuia rescrisă și facilitată. Așa cum este scrisă acum toate statele americane trebuia redenumite în "Statul Alaska" etc., reguniile franceze în "Regiunea Alsacia" etc. și landurile germane în "Landul Baden-Württemberg" etc. Regula nici nu se folosește pentru articole noii. Au fost create în ultimul timp mii de articole despre comune franceze; nici unu dintre ele nu începe cu "Comuna" (de exemplu: Andel, Côtes-d'Armor), așa că folosirea regulii așa cum este scrisă acum este doar o excepție. Cineva trebuia să se uită pe WP:en (Naming conventions (geographic names) și să rescrie regula asta, așa că este practicabilă și folositoară! -- Slyther (discuție) 25 iulie 2012 22:01 (EEST)
Pentru Sebi: vă rog să încetați cu acuzații nefondate. Am mai zis-o (în altă parte), dar repet și aici pt. claritate: Când am dat eu de art. Münsterland scria deja în el, la fel ca și acuma, "(în română ținutul/țara Münsterului)". Nu a fost deci traducerea/cercetarea mea, nici originală nici altfel, de loc, de loc. Bazându-mă însă pe textul găsit și știind că numele pe rom., dacă există, are prioritate pt. titlu, am redenumit articolul pe rom. Dar apoi a mai venit "cineva", și l-a redenumit înapoi, așa cum era inițial, pe germ., și eu nu l-am mai schimbat încă o dată.
Pt. toți: În rest e chiar așa cum zice Sebi. Doar că textul "(în română ținutul/țara Münsterului)" nu e clar: oare e vorba doar de o traducere liberă, sau e vorba de o expresie folosită în rom. și referențiabilă? Pentru că:
 • Dacă cumva "ținutul/țara Münsterului" este doar o traducere liberă, atunci ar trebui specificat asta explicit; eu așa aș face; alternativ, această explicație din paranteze s-ar putea și șterge.
 • Dar dacă cumva e o expresie cu cel puțin o sursă română referențiabilă, atunci cine se pricepe rog să menționeze exact și sursa asta, dar atunci va trebui și să redenumim art. pe românește din nou, cf. Wikipedia:Titluri#Titluri în limba română, și nu cf. modului "cum m-am obișnuit eu să lucrez" (?!).
Cum facem, deci? Că eu unul nu posed o sursă referențiabilă. SALVE! --NeaNita (discuție) 25 iulie 2012 23:30 (EEST)
Spuneți că așa ați găsit în text? Dumneavoastră și BAICAN vă acoperiți și vă susțineți unul pe altul.Sebimesaj 26 iulie 2012 19:34 (EEST)
Adică BAICAN introducere presupusa traducere „țara/ținutul Münsterului” la ora 15:26, iar peste 28 de minute veniți dumneavoastră și acordați legitimitate unuia contestat aproape de fiecare dată. Foarte elegantSebimesaj 26 iulie 2012 19:37 (EEST)

Sebi, oare chiar așa este?[modificare sursă]

 • Cred că cineva sare, Voit sau Nu, peste cal (exagerează). Concret:
 1. Eu nu înțeleg ce este rău în traducerea Ținutul/Țara Münsterului (Münsterland), de ce nu-i corectă.
 2. BAICAN XXX nu este contestat de fiecare (aproape), cum se afirmă nefondat mai sus, și contribuțiile mele nu au nevoie aici de legitimizare nici de la NeaNita, dar nici de la dv Sebi/Minisarm: ele pot fi bune, sau mai puțin bune ca ale fiecăruia, nimeni nu este (nici la ro.Wiki!) atotștiutor.
 3. Nu ne susținem, BAICAN XXX și NeaNita, unul pe altul cum tot nefondat se afirmă mai sus, nici nu ne acoperim unul pe celălalt (Atenție, Sebi, ar fi aproape atac la persoană, ...și...pentru ce?!).
 4. O enciclopedie xy.Wiki nu se poate face doar de softiști, și nu poate fi standardizată la absurd, ci doar în limitele rezonabilității. Nu trebuie să se uite (nici de către admin.) că toate contribuțiile sunt corectabile și voluntare.BAICAN XXX (discuție) 26 iulie 2012 21:01 (EEST)
Cred că nimeni nu vrea să redenumește cele mii de articole despre comune franceze, germane etc., așa cum o cere regula existentă? Scurt: WP:en zice că pentru fiecare țară se ajunge la un consens cum să fie denumite articolele despre regiuni administrative și asta se folsește fără excepții pentru toate regiuni administrative de acelaș tip doar în țara asta! Aici pe WP:ro asta ar însemna un război pentru fiecare țară și pentru fiecare tip de regiune administrativă! Cea mai ușoară soluție ar fi să folosim denumiriile după WP:en; de exemplu pentru Italia "Provincia X" (în original: "Provincy of X") și pentru departementele franceze doar X (de exemplu: "Bas-Rhin") etc. Cred că așa s-a și procedat în cele mai multe cazuri pe WP:ro până acum fără să existe regula asta. Negativul: Asta ar însemna că cuvântul "Districtul ..." trebuia scos pentru districtele germane, unde este deja folosit, ceva care nu ar place tuturori.... -- Slyther (discuție) 25 iulie 2012 23:47 (EEST)
Si de ce, ma rog, sa foloseasca wiki.ro regulile de la wiki.EN? ce decizie e asta? de ce EN si nu altceva? Doar pentru ca EN e limba cea mai vorbita international? Si cum ramane cu traditia francofona in Romania? De ce nu se discuta asta cu cineva de la catedra de Geografie, cu cineva care emite DEX-ul sau cu cineva de la catedra de limba romana a universitatii bucuresti? De cand face wiki ce vrea ea si cei cativa administratori (mai breji sau mai tembeli) ai ei? Cum sa decideti in numele unei limbi, cum se scriu anumite lucruri? Sau se substituie mai nou wikipedia academiei romane? (sau poate si celei franceze, nu?) Mare club de aberanti pe-aici! E incredibil!
Wiki.ro risca sa devina si mai agramata decat este acum! (si sa nu-mi ziceti ca asta e "un atac murdar la wikipedia" si altele asemenea. E o realitate din lumea de dincolo de cercul vostru stramt, in care wikipedia.ro va petrece! Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 194.166.102.129 (discuție • contribuții).

Iarăși reproșuri îndoielnice de la Sebi. Ce să mai zicem?![modificare sursă]

Art. Münsterland e pe lista mea de articole urmărite, de aceea deseori mă uit f. repede la tot ce a fost proaspăt schimbat și asta e explicația reacției mele rapide, în sensul că imediat am continuat să îmbunătățesc tocmai acest articol. Nici urmă de acoperire reciprocă, asta-i total nefondat, Sebi. Și asta din partea unui administrator... Hm... SALVE! NeaNita/27 iul la 17:26

Imagini in infocaseta localitatilor[modificare sursă]

Aduc la cunostinta comunitatii o situatie care mie mi se pare a fi de neacceptat. Domnul Tectu, ale carui merite in uploadarea de imagini din Romania este de necontestat, pune la imaginea principala, de header, de obicei fotografii ale unor edificii religioase din localitatile respective. Este un fapt pozitiv in momentul in care despre acea localitate nu exista decat acea fotografie. Insa, daca exista o imagine panoramica a localitatii sau a unei intersectii sau a unei strazi, acea fotografie este reprezentativa pentru articolul respectiv. Desigur, daca cineva furnizeaza un colaj facut cu cele mai reprezentative imagini din acea localitate, colajul primeaza imaginii panoramice sau a unei strazi. Modul de manifestare a d-ului Tectu este necorespunzator pentru editarea unei enciclopedii, deoarece in multe cazuri exista si articole specifice de biserici, de exemplu cele de lemn si cele fortificate din Transilvania. Exemplu la Țichindeal unde exista articol specific de biserica, exista si imagine din sat si el insista cu biserica la header. In opinia mea aceasta abordare ultrareligioasa in crearea articolelor despre localitati ataca PDVN, deoarece o localitate nu are doar o biserica si/sau o primarie ci are monografii despre istoria satului si a comunitatii, articolul principal trebuie sa fie echidistant in privinta informatiei si a prezentarii inclusiv a imaginilor de heder. Problema am mai discutat-o cu d-ul Tectu dar eu personal nu am reusit sa ma inteleg cu dansul. In plus o gramada de imagini prezinta biserici fara turle, edificii in pozitii strambe de neacceptat. Dansul insista incapatanat sa dea revert la orice initiativa pozitiva a mea sau a altora. Cerbicia dansului este de neacceptat. Daca tot ce am semnalat eu aici nu va determina o reactie a comunitatii in vederea normalizarii editarii articolelor de localitati, va previn ca voi face apel la disputa PDVN pe motive religioase prezentate in mod excesiv pe wikipedia. Va iesi un balamuc fara precedent drept pentru care va trebui ori dansul sa se conformeze politicilor de aici, ori va trebui sa ma blocati pe termen nelimitat. Pana acum toata lumea a inchis ochii la acest mod de abordare, eu l-am semnalat si nimeni nu a luat vreo initiativa in vreun fel pe principiul: merge si asa. Va multumesc. Asybaris aport 25 iulie 2012 21:39 (EEST)

Revin deoarece am facut o vizualizare pe bisericile din lemn din Hunedoara. D-ul Tetcu a introdus imagini neenciclopedice cu cârsnici, parohi locali si chiar trei foto cu el insusi, vezi aici 1 2 3. Cate or mai fi din zeci de mii? Despre ce vorbim aici? Despre cultul personalitatii? Gresesc cumva? Parca la wikii se introduc info enciclopdice, nu? Or fi cârsnicii, parohii locali si d-ul Tectu mai enciclopedici ca papa? Se poate trece cu vederea aceste lucruri doar ca este conribuitor la wiki, sau ca-si rupe masina sa ne faca nouă fotografii? Apropo vedeti si masina lui Tectu la Biserica de lemn Sfântul Nicolae din Șilea (am scos-o deja din articol). Asybaris aport 26 iulie 2012 08:57 (EEST)

Tsoica, nu folosi metodele tale diversioniste de ciomăgar-mocan România Mare; aici e vorba de infocasetă. Referitor la imaginile cu preoți și crâsnici, ți-am mai explicat odată, la cât poți tu pricepe, că oamenii ăștia au un rol important în existența respectivelor biserici și iarăși nu tu hotărăști ce e enciclopedic sau nu. Nici un preot nu m-a rugat el, vreodată, să îl trec în articol, că asta a insinuat atunci mintea ta sclipitoare. Ăsta poate fi un alt subiect și până atunci pozele vor fi restaurate. Cele în care apar și eu poți să le ștergi.Aștept bisericile fără turle (vezi ce ți-am scris la discuție), dacă nu rămâi un mincinos.--Țetcu Mircea Rareș 26 iulie 2012 11:40 (EEST)

Am încercat. Așteptăm.Sebimesaj 25 iulie 2012 22:43 (EEST)

Constat că un administrator, care trece pe aici din An în Paști, și pentru care eu am aprecierea cuvenită unui om inteligent, pentru că inteligența nu ține de vârstă, face niște afirmații deplasate, ignorând problema reală. Un administrator trebuie să fie neutru și în cazul tău, să știe exact despre ce vorbește. Un administrator care face exact ce trebuie să facă este Victor (Blacus). Sunteți câțiva, între care și tu, cu o anumită doză de sfătoșenie, care cred că se pricep la orice de la balet până la astronomie. Eu de exemplu nu scriu articole despre rachetomodelism, pentru că nu mi-a plăcut fizica prea mult, de asta m-am și făcut profesor de geografie. M-am străduit, cu mari eforturi, și materiale și supraomenești, ținând cont de starea de sănătate, să pun fotografii de la multele localități prin care am trecut, pentru simplul fapt că nimeni nu o face (apropo, câte imagini ai pus din Târgoviște?). Dintre edificii, în localitățile rurale, cele mai reprezentative din punct de vedere arhitectural sunt bisericile. De aceea apar și pozele lor (indiferent de confesiune). Plus alte imagini care pot fi reprezentative. În casete se pune ce e mai important (de exemplu un monument istoric, iar la țară multe dintre ele sunt biserici). După ani de muncă, vine acest individ, permanent belicos și conflictual, că el nu mai vrea biserici și acum după patru ani de muncă el vrea altfel. Și eu pot să vreau mâine să dispară dangalele, că doar nu au ce căuta la localități. E doar un exemplu, n-am nimic cu dangalele lui. Nu am încălcat absolut nici o politică și atât timp cât va intra cu bocancii în galeriile de imagini, voi reveni, fără să încalc regula celor trei reveniri. Pentru viitor puteți stabili, de acum încolo ce are voie să stea într-o infocasetă, dar nu Stoica, el e la fel de autocrat ca Băsescu, el hotărăște întotdeauna ce e bine sau nu, la nivelui lui de discernământ. Nu l-a împiedicat nimeni până acum să pună el imagini la sate și la infocasete, sunt destule localități care nu au (bineînțeles după ce își cumpără aparat foto). Și eu vă previn că voi face apel la disputa PDVN pe motive antireligioase. Apropo, individul habar nu are dacă eu sunt credincios sau ateu. El doar lansează tirade nesfârșite împotriva celor care nu-i sunt simpatici și obișnuitele perdele de fum. Nici el nu îmi e mie simpatic deloc și mi-a răpit de mult timp bucuria de a contribui (de care scria Terraflorin într-un eseu). Numai că nu am de gând să-l las să facă ce vrea aici. Nu se pricepe la nimic (vezi și tâmpeniile pe care le face la Bisericile fortificate în formate), în afară de grafică pe calculator, dar lansează tirade nesfârșite privind propaganda sionistă, evrei clonați aflați în slujba propagandei sioniste (apropo și Alex F. și colegul Georgescu sunt oameni de o bună calitate umană și intelectuală, iar răspunsurile lor au fost stunci sugestive). Acesta profită de lipsa de reacție, căci puțini își prind mintea cu el, sau de duplicitatea unora care poate n-au scris nici un articol, dar chibițează mereu, Iar pentru tine Sebi, ți-am mai spus-o, de aici o să plec, când vreau eu, atunci când o să îmi fie prea lehamite. Dacă se retrage personajul ăsta, plec și eu în secunda doi. Iar tu va trebui să mai stai vreo douăzeci de ani ca să faci ce am făcut eu aici.--Țetcu Mircea Rareș 26 iulie 2012 00:27 (EEST)

Și apropo, meseriașul să îmi arate biserici fără turle. În plus există și situația, în care spațiul fiind foarte limitat, chiar nu ai cum să încadrezi un obiectiv în totalitate, decât eventual din elicopter. Dar asta o știe unul care face poze, nu cei care doar critică și nu au ținut un aparat în mână.--Țetcu Mircea Rareș 26 iulie 2012 00:37 (EEST)

Domnule Tetcu, dar aratati absolut minunat in poze, nici nu s-ar zice ca aveti sanatatea precara, precum spuneti. Si nici masina nu pare ca s-ar fi rupt prin toate coclaurile. 82.79.231.148 (discuție) 26 iulie 2012 14:55 (EEST)

Vă pot pune la dispoziție certificatele medicale, pe mail că doar nu-i subiect enciclopedic, iar mașina acum e în service, se repară ce s-a stricat în ultimii doi ani. Și de acolo iese cu documente. Îl aștept pe mincinos să dovedească afirmația cu bisericile fără turle, iar până îmi apune cineva de ce nu pot să stea într-un articol despre o biserică ce-i care se ocupă de biserică, îi voi da revert la toate modificările. Imdividul ăsta nu e director de programe și nici măcar editorialist. Iar referitor la discuții, el discută cam la modul ăsta [[9]] și după aceea urlă că aici e enciclopedie. Probabil așa se numea târla din care a ieșit.--Țetcu Mircea Rareș 26 iulie 2012 16:25 (EEST)

Opinia mea este că amândoi Asybaris și Țetcu Mircea Rareș, în dorința de a vă susține pozițiile ajungeți la extreme care au ca efect principal scăderea calității articoleleor implicate în dispută. Un exemplu cât se poate de la obiect este articolul despre Țichindeal (că tot l-a dat Asybaris ca exemplu - dar din alt punct de vedere...), unde s-a ales ca imagine emblematică a localității - strict ca rezultat al disputei dumneavoastră domnilor - fotografia unei ulițe uitate de Dumnezeu care are în prim plan în stînga o clădire în plin proces (natural) de dărâmare, iar în dreapta pe cea a unei reprezentante ale nobilei naționalități "conlocuitoare", ce ocupă de cîteva decenii locul sașilor plecați pe alte meleaguri... Strict în cazul de față, imaginea cu biserica Cuvioasa Paraschiva ar fi fost IMHO opțiunea optimă - dintre cele existente. Unde vă este stimabililor obiectivitatea pe care o clamați atâta, în disputa dumneavoastră ? --Qvadratvs (discuție) 26 iulie 2012 16:38 (EEST)
P.S. Domunule Țetcu, îmi place să fac fotografii, dar din multele pe care le fac le păstrez doar pe cele care se apropie cel mai mult de ceea ce ar trebui să sugereze o imagine plină de armonie. Rezultatul muncii de cîteva săptămîni a unui fotograf, este reprezentat de cele mai multe ori doare de cîteva imagini care trebuie să surprindă esențialul sau aspectele definitorii ale unui anume scop, restul sunt doar încercări nereușite. Nu cantitatea de fotografii spune ceva despre munca dv. (dimpotrivă ...) ci modul cum reușiți să scoateți în evidență esențialul, sau lucrurile inedite, sau acea clipă de neuitat .... Nu am nimic împotriva imaginilor pe teme religioase (deși utilizarea lor exagerată ar putea fi o problemă pentru mine...). V-o spune unul care la ultimul Concurs de scriere, la secțiunea "Ilustrații" a nominalizat din 6 imagini 4 cu obiective religioase.
P.P.S. Iar pentru această dispută, poate că referirea la Prinicpiul Armoniei (Wa) al Codului Bushido, vă este de ajutor --Qvadratvs (discuție) 26 iulie 2012 16:38 (EEST)
Găsesc întemeiată opinia lui Qvadratvs, el părându-mi a fi unicul care cântărește echilibrat / neutru această discuție. Adaug că, dacă se vrea ameliorarea conflictului, este necesară în primul rând renunțarea la sublimelesubtilele (am încurcat termenii, sorry) atacuri la persoană reciproce care devin din ce în ce mai obraznice. //  Gikü  vorbe  fapte  joi, 26 iulie 2012, 17:12

Pentru a mă face înțeles: NU susțin niciuna din părți (Țetcu Mircea Rareș ori Asybaris01). De la bun început, mi se pare deplasat războiul pe seama unor biete biserici.

Dar de ce, totuși, am intervenit? Pentru că, pe de altă parte, nu sunt de acord ca domnul Țetcu Mircea Rareș (mă repet: respectabil prin prisma efortului depus) să folosească Wikipedia drept depozitul său personal, când pentru asta există Commons. Să știți că Wikipedia nu este o democrație și nu trebuie să încalci reguli pentru a fi contestat, așa cum pretindeți. Primul care a intrat cu bocancii în articole ați fost chiar dumneavoastră, insistând cu nenumărate poze (să recunoaștem) nereușite. Astfel de fotografii nu vă fac cinste — nici ca fotograf, nici ca profesor. Sunt oameni care depun eforturi mult mai mari doar pentru o singură imagine (reușită). Vă repet: singurul defect al dumneavoastră este inflexibilitatea — de unde și gălăgia din jurul dumneavoastră. În rest, jos pălăria.

Aici mă opresc; dacă vă veți schimba atitudinea, Wikipedia ar avea un mare câștig. Dacă nu, pe lângă câștig vor apărea inevitabil dispute și contestări. Personal, nu-mi mai permit să contrez pe cineva a cărui vârstă îmi impune automat o mare doză de respect. Tocmai din astă pricină nu voi comenta în niciun fel toate referirile către subsemnatul ale lui Țetcu Mircea Rareș din mesajul sus postat, chiar dacă mă simt oarecum deranjat și jignit de unele afirmații. Implicarea mea în această dispută a fost prost înțeleasă de către ambele părți — nu mă deranjează lăcașurile de cult atâta timp cât altă fotografie mai sugestivă nu există, dar nici nu sunt de acord cu imagini prost realizate sau nesugestive.Sebimesaj 26 iulie 2012 19:58 (EEST)

Arată-le care sunt sau scoate-le. Și eu mă simt jignit, pentru că nu despre asta era vorba. Referă-te strict la problema care îl bântuie pe Stoica (infocaseta), fără ironii gratuite. Pentru că nu eu fac gălăgie. Eu nu am atacat aici niciodată pe nimeni în scrierea articolelor, decât dacă am fost la rândul meu provocat. Și tot aștept cu nerăbdare să mai încarce cineva poze la localități, nu câte una pe lună și ce să vezi, chiar nu apare nimeni. Sau putem renunța la poze cu totul, ceea ce probabil se va întâmpla, atunci cu siguranță articolul va fi mai frumos: să rămână infocaseta, o danga și o iozefină. Numai tu ai senzația că sunt inflexibil, pentru infocasetă aștept o hotărâre, iar dacă sunt poze nereușite se pot înlocui sau retușa. Dar nu Stoica e reperul moral sau pro, de orice fel, și cel care ia hotărâri. Atunci prefer să mă mut la wikpedia nord-coreană (dacă ar exista).--Țetcu Mircea Rareș 26 iulie 2012 20:15 (EEST)

P.S. Iar câștigul este munca mea de patru ani, pe care cu siguranță nu o va mai face nimeni aici. Timpul o va arăta. Defectul acestei „nedemocrații”, este că în câteva minute orice degenerat, de orice fel, poate distruge munca oricui. Iar mie nu-mi place să-mi pierd timpul degeaba și nici disputele sterile, tocmai pentru că sunt voluntar, iar timpul meu e prețios. În două zile de circ pot să scriu patru articole. Nu-i nimic le vor scrie alții.--Țetcu Mircea Rareș 26 iulie 2012 20:27 (EEST)

Sa inteleg ca majoritatea celor care au luat pozitie, ca si cea tacuta a caror pasivitate este superioara acestei dispute deschise de catre mine pentru o imbunatatire a calitatii articolelor noastre, se eschiveaza. Adica: uite asa facem noi hora unirii ... si sa ramana tot asa. Ma vad supus dejectiilor aprobate in mod tacit de catre admini carora le este frica la o interventie de partea unuia sau altuia sau a niciunuia, si sa expuna o solutie. Nu sunt un imbecil sau inflexibil, am dovedit acest lucru de-a lungul timpului. Desigur, ca fiecare am rigiditatile mele. Dar dejectiile acestui mesia al fotografiei defecate aici pe wikipedia fara nicio avertizare administrativa este de neconceput. Intotdeauna v-ati intrebat, presupun, de ce am fost impotriva alegerii unor admini. Deoarece ei nu sunt admini, ei aplica reguli comandate de un superior care acum nu mai exista. Ajung sa-l regret pe Gutza si Adijapan. In loc sa se mearga inainte, se merge inapoi. Va intreb: de ce mai exista linkul acela prin care se face trimitere la commons pentru vizualizarea fisierelor multimedia? Cand am venit eu pe wiki mi s-a explicat ca nu orice fotografie se poate pune in enciclopedie, cele mai putin importante sunt pe commons, cine vrea se duce acolo. A venit Tetcu pe wiki. Cum aportul de imagini din Romania era si este deficitar, toata lumea a tacut in fata bocancilor stahanovishti ai clujeanului, sau ce-o fi el. Incet, incet pasivitatea in fata bocancilor va va strivi prin dejectiile sale. Exact ca in situatia presedintelui marinar. Ati ajuns sa acceptati pana si masina dului Tetcu, a nevestei lui(sau ce-o fi ea) si a lui tronand in articolele wikipedia. Am inteles mesajul adminilor, inclusiv a celor care au raspuns la reclamatii si va doresc sa fiti buni prieteni cu clujeanul.
P.S. Sebi eu nu am comentat pozitia ta pentru a lua in considerare vreo sustinere ipotetica din partea ta. Eu doream sa vad o reactie care nu a venit si de aceea in vederea urmarii invataturilor biblice si nu numai voi intoarce obrazul celalalt si voi face o sedinta de Codul lui Bushido sa traim cu totii in intelegere si buna vecinatate ca sa poata intra orice neavenit cu bocancii cum ca el stie mey mai bine... bip bip bip bip... Asybaris aport 26 iulie 2012 20:48 (EEST)

Pornind de la declarația făcută mai sus de Țetcu Mircea Rareș, la 26 iulie 2012 : În plus există și situația, în care spațiul fiind foarte limitat, chiar nu ai cum să încadrezi un obiectiv în totalitate, decât eventual din elicopter. Dar asta o știe unul care face poze, nu cei care doar critică și nu au ținut un aparat în mână, țin să îl informez că se înșală profund. În articolul Mănăstirea Cheia, îmaginea cu vederea din sud este o panoramă compusă din 20 imagini separate, realizate de mine, asamblate tot de mine cu programul Microsoft Image Composite Editor și ajustate cu GIMP, ambele programe gratuite. Și se văd toate crucile de pe turle, inclusiv cu ceva cer deasupra. Precizez că nu am elicopter. (Sper ca această precizare să nu fie considerată "atac la persoană". Chiar n-am elicopter!). Imaginea din caseta articolului este mai "modestă": vederea din nord este o panoramă asamblată din numai 13 imagini separate. Am făcut fotografiile conform cerințelor programului: suprapuse cu 10-20% pe latura ce urmează a se lipi (compune) cu altă imagine. În plus, e inevitabil ca unele poze să nu iasă paralele cu orizontul. Pentru asta există programe ca GIMP, care îți permit să corectezi acasă ce ai greșit pe teren! Vorba latinilor: Non multa, sed multum! Încerc să răspund și la rugămintea: Aștept bisericile fără turle: Biserica de lemn din Chichisa(8).JPG, Biserica de lemn din Poarta Salajului(11).JPG, Biserica de lemn din Poarta Salajului(12).JPG, Biserica de lemn din Barsa(6).JPG (fără cruce în vârf, dar cu iarbă jos), Cristesti (65).JPG (idem), Biserica de lemn din Lăpus (31).JPG (idem), Biserica de lemn Sf.Arhangheli Dobricu Lăpusului 09.JPG, Biserica de lemn din Tioltiur (18).JPG (idem), RO HD Godinesti wooden church 1.jpg (idem), Biserica de lemn din Vingard, Alba (10).JPG, RO CJ Berindu 24.jpg (idem, multă iarbă de n-a încăput și crucea), Fardea.JPG (idem, doar că în loc de iarbă e pavajul străzii). Dar să mai trăim s-auzim și de bine! --Miehs (discuție) 26 iulie 2012 22:21 (EEST)

Exemplu de aplicare a tăierii părţii superioare a subiectului principal al fotografiei P.S. Mă gândeam că poate domnul Țetcu Mircea Rareș nu este lămurit de diferența între o biserică fotografiată în întregime și una cu turla (sau numai crucea din vârful turlei) tăiată. Îi dau un exemplu extras dintr-o imagine cu care domnia sa a ilustrat articolul Biserica de lemn din Tranișu.--Miehs (discuție) 27 iulie 2012 12:22 (EEST)

Mănăstirea Cheia - vedere dinspre sud

Pentru Miehs: În caz că nu ați remarcat i-am spus purtătorului de danga de mai sus că aștept exemple din 2010 încoace, pentru simplul fapt că aparatul folosit anterior avea posibilități limitate. Cele pe care le-ați pus sunt poze de început, cu excepția uneia din 2011, ați pus și una care nici măcar nu îmi aparține. Arătați-mi una din 2012. Vă mulțumesc oricum că v-ați plătit o poliță mai veche. Cred că la peste 30000 de poze procentul celor nereușite este rezonabil. Cum sunt mulți chibiți pe aici, îi invit ca de acum încolo să populeze ei wikipedia cu poze. Iar purtătorul de danga, pentru faptul că îmi pocește permanent voit numele și îmi folosește poza, fără acceptul meu și mă jignește în continuare, lucru făcut de altfel permanent pe parcursul anilor, sub o spoială de politețe, rămâne ce a fost întotdeauna, un bou.--Țetcu Mircea Rareș 28 iulie 2012 01:02 (EEST)

Domnule Țetcu, munca dv. de patru ani (respectabilă dealtfel), nu justifică prezența pe Wikipedia a unor imagini care își au locul strict în albumul cu poze de familie sau de vacanță. Motivul referitor la inexistența altor imagini mai bune, care să justifice încărcarea fotografiilor de acest tip nu este valabil. Aici e vorba de standarde pe care toți cei de aici trebuie - tacit (de preferință)- să le sprijinim, altfel lucrurile se transformă în derizoriu. Ce s-ar întâmpla dacă pe motivul inexistenței altor imagini, am încărca mîine la un sat oarecare imaginea lui Vasile venind de la cârciumă beat turtă, sprijinit de bușteanul din temelia bisericii, intitulând imaginea "Biserica din satul X" ?
Stimate Asybaris, sunt principial de partea dv în ceea ce privește susținerea unui standard mai mult sau mai puțin definit, în ceea ce privește utilizarea imaginilor. Asta nu înseamnă că mă situez tot alături de dv. atunci când păreți că pierdeți din obiectivitate. Iar în ceea ce privește Codul Bushido poate totuși faceți efortul de a citi cele 8 principii ale „Căii războinicului” (BUSHI – razboinic, DO – cale), principii care nu sunt în nici un fel cele ale unuia care întoarce celălalt obraz când primește o palmă... Sunt absolut convins că urmarea acestor principii în discuția de față v-ar aduce mulți susținători. Cu stimă --Qvadratvs (discuție) 26 iulie 2012 22:44 (EEST)
D-ule sau doamna, pana acum au comentat cate ceva doar 3-4 persoane printre care si dv plus acest coleg de enciclopedie care arunca cu fecale in tot ce misca. Eu nu vreau sustinatori in fata unei persoane la care a injura ca la usa cortului este ca si cum respira. Domnii si doamnele de pe aici doresc a fi eleganti si elegante ca si dv dar rezolvarea unor probleme iesite de sub control sa le faca altii. Cine se poate lupta cu o bruta ca Tectu in fata careia un admin(vezi la reclamatii) il aproba in invectivele lansate in loc sa-l tempereze. Eu propun ca Tectu sa fie ales admin, ca tot are aprobarea tacita, deci in consens, a comunitatii.

Eu am renuntat la reclamatie si la princiipile pe care dv le sustineti principial dar in mod distantat, ca tot facem o hora fara finalitate si de ce sa zica lumea ca suntem partinici cu unul care pare sa piarda din obiectivitate, in loc sa iesim asa ... destepti si echidistanti cu codul unui Bushido care stie el ce zice in 8 pasi. Hai sa fim serioasi, aici e vorba de bocanci in articole cu imagini case, biserici strambe si turle taiate si exces de religie peste toate articolele si nu in ultimul rand de Tectu cu familia si toti popii inclusiv cu masina lui prin articole. Nimeni nu reactioneaza la asa ceva. Ca cica suntem cu tine dar.... parca zice mai bine Tectu si nu are cine sa ne faca in contiunare fotografii. Numai bine si somn usor. Vine el Tectu spre dimineata. Asybaris aport 26 iulie 2012 23:17 (EEST)

Consider cursul discuției ca desfășurându-se într-o direcție cu totul greșită.
Părerea mea este că nivelul de obrăznicie al mesajelor a ajuns să depășească limitele bunei cuviințe. Înțeleg că vă aflați în plină furtună politică și circumstanțele vă provoacă nervi și vă influențează la conflicte (chiar acum am doi români lângă mine care nu se mai opresc de trăndănit despre abrevieri necunoscute mie - USL, PDL ș.a. - iar colegul meu moldovean stă și numai dă din cap sărmanul), dar oare chiar atât de răi suntem încât să aruncăm cu noroi în cel care e seamănul nostru (și, în particular, obosește în aceeași măsură după o rundă de modificări pe Wikipedia)? Este timpul să privim în urmă și să vedem că nu a avut nimeni de câștigat din schimbul dureros de replici.
Propun să fie șterse, pe motiv de lipsă de conținut enciclopedic, imaginile din paginile bisericilor care ilustrează altceva decât însăși biserica (exterior sau interior). Îl rog pe dl. Țetcu Mircea Rareș să nu se supere, deoarece concluzia mea de lipsă de conținut enciclopedic rezidă din regulile de încărcare a imaginilor la Commons (citiți Project scope → Scope part 1: Files → Must be realistically useful for an educational purpose → Examples).
Propun să fie acceptate imagini ale bisericilor în casetele de antet ale articolelor despre localități, atât timp cât nu există 1) o imagine panoramică a localității respective care să cuprindă cel puțin o mahala, 2) o imagine reușită a străzii principale, centrului localității, sau primăriei 3) o imagine a unui alt monument mai reprezentativ. Îl rog pe dl. Asybaris să nu se supere, dat fiind faptul că includerea atracțiilor turistice în casetele de antet are o mulțime de precedente în Wikipedii în alte limbi. Dacă propunerea aceasta nu satisface toți utilizatorii implicați în discuție, propun să aplicăm recomandarea manualului de stil englezesc pentru imaginile principale: să nu punem nicio imagine în articolele localităților problematice.
Nu în ultimul rând, consider neconstructive criticile aduse dlui Țetcu referitoare la calitatea imaginilor. Îl rog pe dl. Miehs să nu se supere și să înțeleagă că, deși există o mie de posibilități pentru a face o bijuterie de imagine, uneori acest lucru nu este necesar. Dacă dl. Țetcu a ales cantitate versus calitate, aceasta este alegerea lui și aduce enciclopediei nu mai puțin beneficiu decât câteva imagini prelucrate.
Vă mulțumesc anticipat pentru înțelegere. //  Gikü  vorbe  fapte  vineri, 27 iulie 2012, 14:25
Eu nu sunt suparat d-le Giku, sunt foarte suparat. Din partea mea puteti sa puneti la infocasete si toata familia lui Tetcu si toate acareturile. Faceti cum vreti, poate are o idee mai buna si altcineva decat cei de fata. Dar va rog fara Bushido, armonie, politica si hora unirii. Asybaris aport 27 iulie 2012 15:07 (EEST)

Consider că această "discuție" a depășit orice limită de bună cuviință și s-a transformat într-o troacă de porci în care suntem stropiți toți ceilalți care avem curajul să ne expunem vreo părere (eu, spre exemplu, am apreciat gluma dlui Țetcu că ar mai trăi niște vaci de prin 1826 și e nevoie de o imagine cu o danga pentru a le identifica satul de proveniență, nici gând să aprob înjurăturile și insultele proferate din ambele tabere). Ca să răcorim spiritele înfierbântate, propun blocarea temporară a ambilor certăreți pentru a se putea concentra mai mult la importantele evenimente social-politice pe cale să se producă în România și care vor influența în mod cert pe toți locuitorii acestui stat. --Cezarika1 27 iulie 2012 15:13 (EEST)

Tu Cezarika1 sa te duci sa te racoresti distrandu-te la pagina de reclamatii ca acolo are cine sa-ti spuna glume bune la care sa te amuzi.
D-ului Giku. problema calitatii imaginilor care sunt bune dupa parerea dv poate fi ilustrata aici de catre dul Tetcu care avand patru imagini la dispozitie a pus-o pe cea mai proasta. Cazuri din acestea sunt destule. Vezi si aici aici. Totul anapoda. Dupa actiunea mea se poate vedea ca a catadicsit sa indrepte strambatura si sa puna o casa mai normala. Asybaris aport 27 iulie 2012 15:29 (EEST)

Iar aici se poate vedea cât e de ticălos acest individ, la Agârbiciu a fost aleasă poza care cuprinde și o panoramă a satului, fiindcă dacă puneam biserica urla imediat, iar la Bârghiș, casa e primăria comunei. Cum atunci nu aveam decât un soft care să regleze luminozitatea sau contrastul și nu unul care să permită și îndreptarea imaginii, putea să o îndrepte singur, căci oricum atceva nu face decât stă la calculator. Aștept toți chinbiții de aici să facă ei poze de acum încolo. Inclusiv cei care nu au avut bani de benzină, aparat foto sau au fost prea comozi.--Țetcu Mircea Rareș 28 iulie 2012 01:50 (EEST)

Hai că m-am lămurit și cu tine. Poți să te duci să bei o bere. --Cezarika1 27 iulie 2012 15:33 (EEST)
Cezarika1 poate să se „ducă” acolo unde a zis - să blocheze temporar pe ambii certăreți, de preferat până la rezultatul final furnizat de Biroul Electoral Central. Cred că ar fi o măsură binemeritată, de sezon! --_florin DF 27 iulie 2012 15:45 (EEST)
Din punct de vedere tehnic o pot face, dar se vor găsi unii să-mi reproșeze că aș fi partizan, adică aș avea vreun interes personal. Singurul meu interes e să păstrăm discuția în limitele bunei cuviințe. --Cezarika1 27 iulie 2012 15:51 (EEST)

Mobile feedback[modificare sursă]

De curând au apărut la OTRS câteva mesaje în limba română de la unealta prin care li se cere feedback utilizatorilor Wikipedia de pe dispozitive mobile. Întrebarea mea e ce ar trebui să facem cu mesajele respective? Le trecem într-o pagină (anonimizate), le ignorăm, le raspundem?--Strainu (دسستي‎)  26 iulie 2012 15:54 (EEST)

Sunt pentru varianta cu trecerea lor într-o pagină. Am văzut și pe Commons o pagină similară cu feedback în legătură cu utilitatea mesajului de bun venit.  Daniel  Mesaj  26 iulie 2012 16:01 (EEST)
Cu siguranță nu le ignorăm. Ar fi păcat ca puținul feedback de care avem parte să rămână fără ecou. Presupun că nu sunt foarte multe, deci nu ar fi o problemă să le analizăm.Sebimesaj 26 iulie 2012 20:00 (EEST)
Apropo de ograda proprie (ro.wikipedișoara noastră), nimeni n-a mai ajuns AICI pentru a lăsa feedback la Wikipedia:WikiProiect Articole de creat/feedback (Vezi și Categorie:Pagini Wikipedia feedback) _florin DF 26 iulie 2012 21:05 (EEST)
Probabil că nimeni nu a folosit asistentul (eu, personal, nu l-am utilizat). Feedback-ul trebuie să vină de la utilizatorii neexperimentați sau anonimi. De ce ar trebui noi să lăsăm feedback?Sebimesaj 26 iulie 2012 21:55 (EEST)
Normal că la utilizatorii începători mă refeream! Ce rost avea Feedback-ul de la un veteran în ceea ce privește editarea primului articol? --_florin DF 26 iulie 2012 22:02 (EEST)
O să creez Wikipedia:Mesaje de pe varianta mobilă, e ok? Bănuiesc că la noi nu ajung decât mesajele în română, restul sunt ținute de cei care au creat sistemul.
În ceea ce privește asistentul, probabil e ceva ce nu e folosit sau nu e vizibil. Florin, ai verificat la http://stats.grok.se câți oameni au folosit sistemul?--Strainu (دسستي‎)  26 iulie 2012 22:53 (EEST)
Am verificat, cum să nu, și dacă sunt 0-6 pe zi care intră pe prima pagină (112 times in the last 30 days) și 0-2 (mai repede 0) care și-l termină. Problema este ori la Format:Bun venit care e prea stufos și rubrica WP:ASI nu prea e vizibilă, ori (asta e buba cred eu) 95% nici nu-i interesează tutorialele și paginile de ajutor în general, ei pur și simplu fac un cont ca să fie făcut, dacă mai au o contribuție sau o sută asta deja e lucru rar._florin DF 27 iulie 2012 07:43 (EEST)::
OK, am parcurs și eu unele variante. Câteva observații:
 • Căsuța de feedback ar trebui să fie în fiecare pagină
  • Toate formatele alea din preload_title s-ar putea să sperie utilizatorul. Voi încerca o schimbare
  • Pare să ceară feedback de la o pagină, când de fapt ar trebui să ceară despre asistent
 • Mulți par că se blochează la pasul 2.
 • La toamnă am putea încerca să introducem un link către asistent în prima pagină, ca să obținem mai mult feedback.--Strainu (دسستي‎)  27 iulie 2012 11:04 (EEST)
S-au „blocat” aici fix 15 în ultimele 30 zile - acum poate mai traduce și altcineva pagina din engleză că eu deja m-am săturat de restul. (mai sunt câteva netraduse: [10] [11] etc dar trebuie realizată o discuție pe baza modului de lucru al unui viitor proiect WT:Articole de creat) --_florin DF 27 iulie 2012 11:23 (EEST)
De asemenea nimeni n-a trimis feedback pentru pagina Ajutor:Wikizare_florin DF 29 iulie 2012 08:55 (EEST)

Cum împărțim listele mari?[modificare sursă]

Plecând de la discuția de mai sus, m-am apucat să mai periez feedbackul ce privește erorile din LMI și am constatat că listele cele mai mari se apropie de dimensiunea maximă a paginii, nemaifiind afișate în întregime (vezi Lista monumentelor istorice din județul Iași, în partea de jos). Am mai discutat și cu ceilalți organizatori de la WLM și am ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi să împărțim lista și să adăugăm niște formate de navigare. Care din următoarele soluții vi se pare cea mai potrivită?

 • Împărțire alfabetică (i.e. Lista monumentelor istorice din România/Iași/A, B etc.) Avantaj: sunt deja făcute; dezavantaj: nu-s prea intuitive dacă nu sunt puse în aceeași pagină
 • Împărțire pe comune + un derivat din {{Județul Iași}} pentru navigare
 • Împărțire în 2: cele din municipiul Iași și cele din restul județului.

--Strainu (دسستي‎)  27 iulie 2012 00:47 (EEST)

O alta solutie este cea grafica, similara hartilor iozefine. Adica o harta senzitiva cu diviziunile UAT, sparge senzitiva in Harta specifica UAT de comuna acolo unde este cazul(adica comuna are mai multe sate) si specificarea senzitiva a monumentelor existente in aruncarea unor indicatori similar linkurilor de imagine de pe google earth sau wikimapia. Chestiunea este ca pentru a realiza acest lucru trebuie o echipa, unul singur nu poate face asa ceva decat in vreo 50 de ani de acu incolo. Grafician, adica eu sau AndreiN daca putem sa-l atragem ar fi. Dar mai trebuiesc cei care pregatesc informatia ce trebuie aruncata pe harti. Sau mai simplu, similar cu hartile iozefine un tabel sub harta senzitiva cu linkuri spre monumente, in cazul UaT-urilor specifice. Nu stiu ... e de discutat. Parerea mea e ca este varianta cea mai intuitiva, mai compacta si mai usor de folosit. Asybaris aport 27 iulie 2012 11:25 (EEST)
Harta poate să țină loc de format de navigare, dar tot mai rămâne problema împărțirii listelor...--Strainu (دسستي‎)  27 iulie 2012 18:20 (EEST)
Mă gândesc că dacă am alege a doua variantă (împărțirea pe comune) putem avea situația următoare: cineva cunoaște numele unui monument istoric, dar nu-l poate găsi căci nu cunoaște comuna în care este situat. După mine, este mult mai probabil ca utilizatorii să caute după nume, și nu după comună.
În schimb, pentru simpla navigare cred că prima soluție este cea mai bună, fiind deja aplicată și în alte multe cazuri (exemplu: Liste alfabetice de actori și actrițe).
Ideea lui Asybaris ar putea ține locul, în cel mai bun caz, formatului de navigare clasic.Sebimesaj 27 iulie 2012 18:28 (EEST)
Mi s-a intimplat sa am de incarcat fotografii despre care sa stiu judetul, dar sa nu stiu exact localizarea pe harta (nu am condus eu pina acolo), asa ca am deschis pagina judetului si am cautat in ea. Uneori nici satul nu stiam cum se numeste, dar aveam poza cu placuta, deci puteam cauta. Mi s-a intimplat sa nu stiu nici judetul exact, pentru ca monumentul se afla aproape de granita intre judete, asa ca am deschis paginile ambelor judete si am cautat in amindoua. Mi-as dori sa fie cit mai usoara cautarea (Nicubunu (discuție) 30 iulie 2012 11:46 (EEST))

Am încercat o soluție la Lista_monumentelor_istorice_din_județul_Iași. Deocamdată doar litera A duce unde trebuie. Nu sunt foarte sigur dacă:

 1. să pun același antet pentru toate paginile pe litere sau să folosesc unul personalizat(adică să încep lista cu "lista monumentelor istorice din județul Iași" sau cu "lista monumentelor istorice din județul Iași - A" - cum e acum)
 2. să pun un format de navigare directă între litere (un fel de cuprins în care litera A să ducă la Lista_monumentelor_istorice_din_județul_Iași - A etc.)--Strainu (دسستي‎)  30 iulie 2012 19:33 (EEST)

intrebare[modificare sursă]

cum scrii un articol pe wikipedia?````Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Bogdanj109 (discuție • contribuții).

Vezi: Wikipedia:Asistent pentru a crea articole--Luciandrei (discuție) 27 iulie 2012 12:51 (EEST)

Problemă[modificare sursă]

Eu unul nu am mai întâlnit un caz similar: Igor Ursenco și EgoBestiar. Ce ar trebui făcut în cazul acestor „dezastre” din punct de vedere al aspectului și nu numai (toate legăturile interne sunt puse ca legături externe!)? Eu unul le-aș șterge și aș ruga utilizatorul să le rescrie după WP:STIL.  Daniel  Mesaj  27 iulie 2012 21:10 (EEST)

Cam asta rămâne singura soluție :). --Alindiscuție 27 iulie 2012 21:52 (EEST)
Nu sunt de acord, Igor Ursenco chiar pare scris OK, fiind numai probleme de la copy-paste din alt articol, iar EgoBestiar are 10 linii. Dacă vrei să le propui pentru ștergere, bine, dar nu sunt de șr.--Strainu (دسستي‎)  27 iulie 2012 22:23 (EEST)
Asta am și făcut.  Daniel  Mesaj  27 iulie 2012 22:37 (EEST)

Mihail Vakulovski[modificare sursă]

Cine stabileste ca o pagina sa fie stearsa si de ce ma rog? Am cautat pagina Mihai Vakulovski pentru ca este un scriitor cuprins in Dictinarul General al Literaturii romane, litera T/Z aparut in 2009 si voiam sa vad daca au aparut noutati. Ce sa vezi, pe site la Biblioteca Nationala apare ca a publicat de curand carti. Cine e acest Stroie si pe ce criterii sterge el paginilem in loc sa le actualizeze? Sa-i fie rusine. Catalina MaranducAcest comentariu nesemnat a fost adăugat de Catalina maranduc (discuție • contribuții).

Scrieți dumneavoastră un articol despre Mihail Vakulovski cu referințe din surse de încredere, cu ce premii și distincții a primit etc. și nu va fi șters._florin DF 28 iulie 2012 11:04 (EEST)
A fost o discuție pe tema asta: Wikipedia:Pagini de șters/Mihail Vakulovski.  Daniel  Mesaj  28 iulie 2012 11:32 (EEST)
Puteți face o cerere de recuperare, dar nu prea cred că se poate recupera ceva din fostul articol. După cum zicea și Florin, mai bine o luați de la 0, citind Wikipedia:Notabilitate și Wikipedia:Surse de încredere pentru a vedea ce se așteaptă de la acel articol--Strainu (دسستي‎)  28 iulie 2012 14:21 (EEST)

Continutul de la paginile canalelor TV[modificare sursă]

Bună ziua! Completez destul de des în lista de canale TV românești și de curând am observat că îmi bat capul degeaba. Altcineva a înlocuit tot ce am scris eu cu alte pagini mai vechi și care nu sunt de actualitate. De exemplu, din august 2011 canalele DigiSport s-au redenumit DigiSport 1, DigiSport 2, Digisport 3, DigiSport1 HD și DigiSport2 HD. Eu completasem la fiecare în parte cu noul format și acum apare vechea pagină de acum 2 ani la toate aceste 5 canale. Același lucru se întâmplă și cu Acasă HD, Eurosport HD și acum am observat că s-a propus și la canalele DolceSport. Cred că nu mai are rost să-mi bat capul degeaba dacă altcineva în spatele meu șterge totul și adaugă pagini din trecut. Asta e bătaie de joc și cred că astfel Wikipedia nu mai oferă informații de actualitate. Vă mulțumesc!--Bogdan27Stefan (discuție) 29 iulie 2012 09:51 (EEST)

Concret la care schimbări vă referiți? (Dați exemple). Și întotdeauna nu uitați să adăugați note de subsol (referințe) pentru modificări._florin DF 29 iulie 2012 10:41 (EEST)
Puteți reveni oricând la informațiile pe care le-ați scris în acel articol accesând Istoricul articolului. Goldask2

Lost Sezonul 6[modificare sursă]

Salut, ar putea cineva să traducă titlurile episoadelor Lost sezonul 6 care se găsesc aici ?

De restul m-aș ocupa eu (tabel, articole la episoade etc). Am vazut intregul sezon însă nu erau traduse nici acolo titlurile episoadelor, m-aș apuca eu de tradus dar ar ieși un dezstru. Goldask2

Nu, pentru c-ar fi cercetare originală. Soluția corectă e să aflați cum le-a tradus postul TV care a transmis serialul în România.--Strainu (دسستي‎)  30 iulie 2012 11:34 (EEST)
E Wikipedia în Engleză... Goldask2
Wikipedia nu este sursă de încredere. Dar nu asta e problema, ci faptul că traducerea ar putea diferi de cea făcută de surse, fiind deci CO. Am văzut că la AXN nu sunt traduse deloc titlurile episoadelor. Dacă nici la PRO TV nu au fost traduse, atunci propun să le punem și noi în engleză și eventual să le traducem în paranteză. Dar din amintirile mele vagi, parcă fuseseră traduse la PRO.--Strainu (دسستي‎)  30 iulie 2012 12:50 (EEST)