Proiect:Fotbal/Wikidata

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Proiect:Fotbal
Pagini principale MÎA DAC Standarde Altele
Principal Portal Articole noi Wikidata MÎA Ist AC Reev DAC Log Club {{C}} Naț {{EN}} FN {{FN}} Comp S al C Meci Jucător Stadion Cat Notab Frmt L ext

Problemă[modificare sursă]

Fără Wikidata, ținerea la zi a informațiilor despre atâția jucători de fotbal și atâtea cluburi este un coșmar. Un simplu transfer presupune editarea a câte trei pagini pe fiecare ediție de Wikipedia:

  1. pagina jucătorului unde se trece informația despre noul club în introducere și în infocasetă
  2. pagina clubului de la care a plecat de unde trebuie scos din lot și eventual reechilibrat lista
  3. pagina clubului la care merge, unde trebuie introdus în lot și eventual reechilibrat lista

De asemenea, întreținerea în infocasetă a statisticilor meciurilor jucate în campionat presupune editarea în fiecare ediție de Wikipedia în care este scris un articol despre el, iar la final de sezon trebuie făcut turul edițiilor de Wikipedia pentru a consemna retrogradările și promovările manual pe fiecare wiki.

Realitatea dură este că paginile rămân masiv neactualizate, cu liste de loturi și statistici rămase în urmă.

Cum ajută Wikidata[modificare sursă]

Tutorial video pentru operarea unui transfer de jucător la Wikidata

Wikidata stochează central toate aceste informații. Un transfer de jucător presupune următoarele modificări ușor de făcut într-o singură pagină, și anume itemul de Wikidata corespunzător jucătorului:

Atât. Restul operațiunilor sunt automatizabile.

Dacă fiecare comunitate are măcar o persoană care să țină la zi partea sa de Wikidata, toate Wikipediile pot avea informații la zi cu eforturi puține.

Suportul la ro.wp[modificare sursă]

Partea noastră de treabă este în mare parte făcută:

Ce suport există acum[modificare sursă]

  • {{Infocaseta Fotbalist}} preia statisticile jocurilor și meciurilor de la Wikidata. Ea este implementată prin Modul:InfoboxTeamSportBio și poate fi copiată și adaptată la orice ediție de Wikipedia, și chiar și la orice alt sport de echipă similar reprezentat la Wikidata;
  • {{Infocaseta Club de fotbal}} preia unele date, cum ar fi antrenorul și liga în care joacă echipa, de la Wikidata;
  • Sunt disponibile formate ca {{Club actual}} și {{Ligă actuală}}, care oferă valorile respective inline în pagina respectivului jucător; formatul {{este un fotbalist}} completează automat fraza de introducere pentru articolul despre un fotbalist, fost fotbalist sau antrenor de fotbal.

Mai mult, la nivel de pagini:

  • Toate cluburile de fotbal active în primele 3 divizii românești au item de Wikidata, și cele care au și articol în ro.wp au infocasetele activate să preia liga de la Wikidata; deci la sfârșit de sezon se modifică doar în Wikidata liga echipelor promovate și retrogradate (și eventual se creează itemuri pentru noile echipe promovate în liga a III-a) actualizând valoarea câmpului ligă (P118) la fel cum s-a arătat mai sus pentru câmpul membru al echipei sportive (P54), și informația se reflectă imediat în articole.

Cum se face curățenia[modificare sursă]

Pentru a adăuga mai multe echipe în listă, se fac următoarele:

  1. Se rulează interogarea aceasta, care ar trebui să dea toți jucătorii care joacă acum la echipă, schimbând la linia 6 "Q179658" cu id-ul itemului de Wikidata al echipei
  2. În lista rezultată, se deschide (click pe ID-ul din coloana din stânga) itemul fiecărui jucător care nu mai este la echipă și se efectuează operațiunile detaliate în secțiunea #Cum ajută Wikidata pentru a-i actualiza istoricul de echipe, sau (cel puțin) se coboară rangul valorii pentru echipa în lucru de la membru al echipei sportive (P54), de la preferat la normal.
  3. Se caută jucătorii care ar trebui să fie în listă și nu sunt și se actualizează proprietatea membru al echipei sportive (P54) a lor după instrucțiunile de la #Cum ajută Wikidata. Dacă nu există itemuri pentru acei jucători, se creează.
  4. Se rulează interogarea din nou (uneori poate dura câteva minute și mai multe încercări până când schimbarea este propagată în rezultate), și se repetă acțiunile până când query-ul returnează toți jucătorii actuali ai echipei și nu și alții.
  5. Același lucru și pentru interogarea care returnează toți jucătorii sub contract cu echipa, inclusiv cei împrumutați: ea nu trebuie să întoarcă jucători care nu mai joacă la echipă, așa că valorile eronate trebuie eliminate din rezultatul interogării prin adaugarea datei de sfârșit (până la (P582)) drept calificator la valoarea membru al echipei sportive (P54) corespunzătoare acestei echipe
  6. La final, se adaugă în pagină formatele {{Listă populată din Wikidata|tip_predefinit=lot-fotbal}} la începutul listei de jucători și {{Listă populată din Wikidata/sfârșit}} la sfârșit; eventual, puteți include itemul și în lista de mai sus.