Sari la conținut

Werner Peters

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Werner Peters
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Wiedemar, Saxonia, Germania[5] Modificați la Wikidata
Decedat (52 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Wiesbaden, RFG[6] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatFriedhof Heerstraße[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (infarct miocardic) Modificați la Wikidata
CetățenieGermania Germania
RDG RDG
Ocupațieactor de teatru
actor de film
actor de voce
Limbi vorbitelimba germană[7] Modificați la Wikidata
Ani de activitate1947 – 1971
Alte premii
Premiul Național al Republicii Democrate Germane[*] Modificați la Wikidata

Werner Peters (n. , Wiedemar, Saxonia, Germania – d. , Wiesbaden, RFG) a fost un actor de teatru și de film, cât și actor de voce german. În întreaga sa carieră de actor între anii 1947 – 1974, a apărut în 102 filme. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără Supusul (1951), Rosemarie (1958), Cei 1000 de ochi ai Dr. Mabuse (1960), Falsul trădător (1962) și 36 de ore (1965).

Werner Peters a fost fiul omului de afaceri Roland Peters și al soției sale Ida, născută Höhne. A urmat liceul la Leipzig și, după absolvire, a luat lecții de actorie de la Lina Carstens între 1935 și 1937 la Altes Theater.

Cariera sa în film a început cu rolul principal în filmul Supusul al lui Wolfgang Staudte, o adaptare după romanul lui Heinrich Mann produs în tânăra Republică Democrată Germană. Peters a lucrat apoi în Germania de Vest, apărând mai ales în roluri secundare în filme populare. De asemenea, s-a impus în industria cinematografică europeană și internațională interpretând frecvent personaje sinistre germane sau naziste. A primit Premiul național est-german pentru rolul lui Diederich Hessling din filmul Supusul. Acest tip de rol a rămas lui Peters de-a lungul carierei sale cinematografice, gen pe care mereu l-a interpretat. Alte filme cunoscute din perioada DEFA a lui Peters sunt Der Biberpelz (1949), Povestea micului cocoșat (1953) și Ernst Thälmann – Sohn seiner Klasse (1954).

La sfârșitul anului 1954 s-a mutat în Republica Federală Germană după ruperea de regimul RDG. Din 1955, Peters a locuit mai întâi în Düsseldorf și apoi în Berlinul de Vest. În 1955/56 a jucat la teatrul din Düsseldorf și din 1956 până în 1958 la Schillertheater din Berlin, dar centrul activității sale a continuat să fie filmul.

În anii care au urmat, Peters a fost un actor distribuit în filme germane și internaționale, în mare parte reprezentând un personaj negativ în roluri secundare. Cele mai cunoscute filme includ Nachts, wenn der Teufel kam (1957) cu Mario Adorf, Das Herz von St. Pauli (1957) cu Hans Albers, Rosemarie (1958) cu Nadja Tiller, Der Greifer (1958) cu Hansjörg Felmy. Anii 1960 au fost deosebit de productivi pentru Werner Peters. Printre altele, a jucat în patru filme Dr. Mabuse și câteva adaptări după Edgar Wallace. În filmele americane de război și spionaj, a fost partenerul unor vedete precum Henry Fonda, James Garner și Rod Taylor. La televiziune, Werner Peters a fost invitat să joace în serialele Das Kriminalmuseum și Dem Täter auf der Spur.

A fost căsătorit din 1966 cu Ursula Burow, cu care a avut un fiu.

În timpul turneului de premieră pentru ultimul său lungmetraj Die Tote aus der Themse, Werner Peters a suferit un atac de cord la Wiesbaden la sfârșitul lunii martie 1971, din care cauză a decedat la vârsta de 52 de ani.

Filmografie selectivă

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ a b Werner Peters (3), Discogs, accesat în  
  2. ^ a b Werner Peters, Autoritatea BnF 
  3. ^ a b Werner Peters, Filmportal.de, accesat în  
  4. ^ a b „Werner Peters”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  5. ^ http://www.imdb.com/name/nm0676729/bio?ref_=nm_ov_bio_sm  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ „Werner Peters”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  7. ^ CONOR.SI[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Werner Peters la Wikimedia Commons