Wikipedia:Puncte de vedere particulare (naționalism, ortodoxism etc.)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la WP:ORTODOXISM)
Jump to navigation Jump to search


Wikipedia nu lucrează părtinind puncte de vedere particulare, cum ar fi de exemplu cele naționaliste, ortodoxiste, catoliciste sau ateiste și se bazează pe punctul de vedere neutru.

În acest context, următoarea întrebare pusă de un utilizator:

Ce este wikipedia România ? O enciclopedie scrisă din perspectivă românească, inclusiv cu obiectivitatea noastră specifică (neexistând obiectivitate obiectivă, ci numai obiectivitate subiectivă), sau o raliere la niște principii ce ni se impun din exterior, o traducere mot-a-mot a unor credințe de care suntem străini ?

a primit următoarea replică:

Nu există Wikipedia România. Acest proiect este ediția în limba română a Wikipediei, proiect de enciclopedie universală: nu avem restricții despre locația din care contribuie cineva, și chiar apreciem contribuții din locuri cât mai diverse și perspective cât mai deschise.

Pe Wikipedia toți suntem minorități: majoritatea populației lumii nu are aceeași etnie, țară și religie cu dumneavoastră. Conform WP:PDVN Wikipedia nu poate fi mumă cu unele minorități și ciumă cu alte minorități. Cu observația că știința bazată pe fapte (WP:CHOPSY) nu e propagandă. A spune că masturbarea și homosexualitatea nu sunt boli nu este propagandă, ci asta este cunoașterea medicală (acest lucru reiese din DSM-5 și ICD-10). A descrie Biblia, religiile sau istoria României conform cu ce se predă la cele mai bune o sută de universități americane nu este propagandă. Epistemologic Wikipedia ține cu experții, nu cu „masele largi populare”.

Pentru cine stabilește mandatul Wikipediilor în diverse limbi și regulile de comportament este util de urmărit discuția de pe m:Requests for comment/Global ban for Til Eulenspiegel. Asta are relevanță pentru redactorii care au comentarii bigote, xenofobe, antisemite sau homofobe: pe Wikipedia nu suntem toleranți cu astfel de comentarii, aici nu e cârciumă. Mai precis niciun redactor nu are dreptul să violeze Politica de nediscriminare sau Rezoluția de nediscriminare. Aici este Wikipedia în limba română, proiect privat californian controlat de WMF, nu este Wikipedia controlată de statul român sau de legile românești. Wikipedia este proprietatea privată a WMF și WMF are prioritate în a decide care sunt regulile de comportament și mandatul ro.wiki. Comunitatea ro.wiki are autonomie, dar numai în cadrul despotismului luminat al WMF. La fel ca am.wiki, ro.wiki nu poate adopta politici contrare principiilor impuse de WMF. Deci adoptarea unei politici de părtinire a ortodoxismului n-are sorți de izbândă, chiar dacă ar dori comunitatea acest lucru.

Wikipedia este o enciclopedie seculară[modificare sursă]

Politica de PDVN înseamnă că noi nu promovăm nicio religie. Ne pare rău, dar dacă nu vă puteți împăca cu asta va trebui să evitați să editați orice are legătură cu religia.[1] Prin „seculară” se înțelege „laică”,[2] nu „ateistă”. „Cercetare academică seculară” nu înseamnă „ateistă”, ci înseamnă: clerul nu are din oficiu puterea supremă de decizie asupra tuturor concluziilor cercetării.

Mandatul Wikipediei nu coincide cu cel al Orthodoxwiki, nici cu cel al Conservapediei, nici cu cel al New World Encyclopedia și nici cu cel al websiteului enciclopediaromaniei.ro. ro.wiki nu este website creștin după cum ar.wiki și fa.wiki nu sunt websiteuri musulmane. A bloca pe ar.wiki sau fa.wiki un utilizator pentru simplul motiv că este homosexual se soldează cu desysop.

Pentru oamenii inteligenți, onești, de bună credință, Wikipedia:Regulile sunt în favoarea ta. Pentru bigoți, fanatici, extremiști și apologeți ai pseudoștiinței regulile nu sunt în favoarea lor.

Consider că în mare Coogan și Ehrman au dreptate, dar nu sunt nici pe departe singurii care pot avea dreptate. Wikipediștilor nu li se cere să fie de acord cu ei, ci doar să arate respect față de știința lor de carte. Li se cere să fie de acord cu faptul că atât Coogan cât și Ehrman au scris WP:SdÎ, acest lucru nu poate fi negociat, așa că a face nazuri puerile pe tema asta n-are niciun rost. Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Cristian Bădiliță și Andrei Oișteanu nu consideră că ce scriu Coogan și Ehrman pe specialitatea lor ar fi propagandă ateistă sau blasfemie (căci asta ar fi foarte neprofesional și neacademic din partea acestor profesori universitari români). Nu există nicio cerință ca cei doi să fie recunoscuți drept competenți de către bigoți și ignoranți. Ei sunt recunoscuți drept competenți de către colegii lor de breaslă și, drept consecință imediată, de către comunitatea Wikipediei.

Trebuie înțeles că Wikipedia nu este sectară și că Wikipedia consideră bigotismul ortodox drept opinie sectară. Adică taman pe dos de cât ne acuză bigoții: nu numai că nu suntem sectari, dar considerăm fundamentalismul ortodox drept opinie sectară. Promovarea unei religii anume în detrimentul altor religii sau al științei de carte este spirit sectar. Pe scurt: pe Wikipedia Harvard bate bigoții.

Gabriel Liiceanu explica faptul că sunt două moduri de gândire: cel vechi, gândirea tribală, în care tribul gândește în locul individului și cel inaugurat de Thales din Milet, gândirea oțioasă, în care a fi gânditor devine o meserie, numită de Liiceanu „nebunia de a gândi cu mintea ta”. Cred că se înțelege că Wikipedia este 100% vândută gândirii oțioase. De aici și conflictele cu cei care nu s-au rupt complet de gândirea tribală, în care religia (clerul) gândește în locul individului. Știu că neoprotestanților le place să creadă că interpretează Biblia pe cont propriu. Dar dacă o interpretează altfel decât vrea clerul se aleg cu excomunicarea.

Pe cine servește Wikipedia[modificare sursă]

Wikipedia servește en:WP:RS/AC (consensul academic) din en:WP:MAINSTREAM en:WP:SCHOLARSHIP (cercetarea științifică mainstream) la nivel mondial.

Note[modificare sursă]

  1. ^ https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=User_talk%3AMishael707&type=revision&diff=902513400&oldid=902509141
  2. ^ LÁIC, -Ă adj., s. m. f. 1. (cel) care nu face parte din rândul clerului; lumesc; mirean. MDN '00

Vezi și[modificare sursă]