Wikipedia:Robot

 Această pagină este protejată nelimitat ca format pentru a preveni vandalismul.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Wikipedia:Bot)

Comandă rapidă:
WP:BOT

Un robot (sau prescurtat bot) este o aplicație software care preia diverse sarcini automatizate, de exemplu introducerea de legături interwiki spre Wikipediile în alte limbi, modificarea automată a unor fragmente din articole etc.

Roboții apar în lista de utilizatori ca utilizatori cu mențiunea „(robot)”.

Cereri

  • Dacă doriți să rulați propriul robot trebuie ca acesta să primească statutul corespunzător, prin aprobarea comunității. Cererile se depun la pagina Wikipedia:Robot/Cereri de aprobare.
  • Dacă doriți să cereți crearea și rularea unui robot de către altcineva, vă rugăm să lăsați un mesaj în acest sens la pagina Wikipedia:Sarcini pentru roboți.

Reguli

Rularea regulamentară a unui robot presupune parcurgerea în ordine a procedurii de mai jos. Nerespectarea acesteia poate duce la blocarea imediată a contului robotului, pe termen nelimitat.

Deschiderea unui cont

Înainte de a cere aprobarea pentru robot trebuie să creați un cont pentru acesta. Contul robotului trebuie să fie diferit de cel al operatorului, iar numele de utilizator trebuie să arate clar că este vorba de un robot. În pagina de utilizator a robotului precizați următoarele:

  1. scopul robotului, programele folosite (pywikipedia, etc.);
  2. dacă este rulat manual (asistat) sau automat;
  3. perioada de rulare, dacă e cazul;
  4. cum poate fi contactat operatorul.

Obținerea aprobării

Înainte de a rula un robot cereți aprobarea la pagina Wikipedia:Robot/Cereri de aprobare și așteptați autorizarea. Discuțiile durează 7 zile.

Testare

Odată primită aprobarea pentru robot, este posibil să vi se ceară să îl rulați o perioadă în regim de testare, astfel încât să poată fi monitorizat. În acest regim intervalul dintre modificări se recomandă a fi de 30-60 secunde.

Statut

După eventuala perioadă de testare utilizatorul va primi statutul de robot, ceea ce înseamnă că în lista de schimbări recente modificările făcute de el vor fi ascunse (în setările implicite). Setarea statutului de robot poate fi făcută de un birocrat.

Rulare

O dată primit statutul robotul poate fi rulat în regim normal, cu un interval între modificări în general de 10 secunde. Totuși robotul poate fi blocat pe loc dacă este surprins făcând greșeli, efectuând alte modificări decât cele pentru care au primit aprobarea sau lucrând prea repede.

Se recomandă ca roboții să fie rulați mai lent în perioadele în care serverele sunt foarte solicitate (orele de vârf și lunea); intervalele între modificări pot fi scurtate în perioadele când serverele sunt mai puțin ocupate (în afara orelor de vârf și vinerea, sâmbăta).

Revocarea aprobării

Dacă rularea robotului prejudiciază proiectul, robotul a lipsit pentru mult timp din proiect sau dacă doriți retragerea statutului pentru propriul robot, cereți revocarea la Wikipedia:Robot/Cereri de revocare și așteptați discuțiile. Discuțiile durează 7 zile.

Listă

O listă actualizată în timp real a utilizatorilor care fac parte din grupul roboților poate fi consultată aici.

Acești roboți au următoarele utilizări:

  1. corectări (abrevieri)
  2. introducerea de legături interwiki spre alte Wikipedii
    1. robotul analizează paginile, verifică dacă legăturile "bilaterale" sunt folosite reciproc
    2. în cazul în care găsește legături adiționale spre alte Wikipedii, verifică consistența acestor legături
    3. dacă nu există nici un conflict, introduce legăturile suplimentare în paginile care nu conțineau aceste legături
  3. diverse sarcini specializate
    1. denumiri de categorii
    2. introducerea unor formate
    3. restructurare (eliminarea linilor fără conținut la începutul sau sfârșitul unei pagini)
    4. reordonarea legăturilor interwiki spre alte Wikipedii, folosirea diverselor convenții
    5. etc.
  4. crearea unui raport despre schimbările efectuate și problemele întâlnite

Vezi și

Legături externe