Wikipedia:Articole de calitate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la WP:AdC)
Jump to navigation Jump to search
Articole de calitate Propuneri Criterii Procedură Arhivă
Comenzi rapide:
WP:AC
WP:AdC


Articolele de calitate sunt considerate a fi cele mai bune articole de la Wikipedia, conform evaluării făcute de contribuitori. Pentru acordarea statutului de calitate un articol trebuie să îndeplinească o serie de criterii care privesc tratarea cuprinzătoare, corectă și obiectivă a subiectului și forma adecvată de prezentare. Înainte de a apărea în această listă, articolele trec printr-un proces de evaluare și selecție.

În prezent, din totalul de 411.371 articole de la Wikipedia în limba română, un număr de 198 dețin statutul de articol de calitate, ceea ce reprezintă aproximativ unul din 2080. Articolele de calitate pot fi identificate cu ajutorul steluței LinkFA-star.png din colțul din dreapta-sus al paginii. Această steluță poate fi de asemenea întâlnită și în partea stângă a unor pagini, în dreptul unei limbi, pentru a marca faptul că articolul omolog din limba respectivă este unul de calitate.

Dacă găsiți sau dacă scrieți un articol care îndeplinește criteriile de calitate și merită să fie inclus în această listă, puteți porni procesul de evaluare nominalizând articolul la secțiunea de propuneri. De asemenea este disponibilă și pagina Articolelor bune, ce are în vedere articolele a căror calitate este una bună, dar nu excelentă.

Alte secţiuni Alte secțiuni
Goldenwiki 1.5.png Articol de calitate aleatoriu
Dinastia Ming

Dinastia Ming, de asemenea numită și Imperiul Marelui Ming, a fost dinastia ce a guvernat China timp de 276 ani (13681644), ca urmare a prăbușirii dinastiei mongole Yuan. Dinastia este descrisă de istorici ca fiind „una dintre cele mai mari epoci de guvernare ordonată și stabilitate socială din istoria omenirii”, aceasta fiind ultima dinastie din China condusă de către etnici chinezi Han. Deși capitala primară, de la Beijing, a căzut în 1644, la o revoltă condusă de Li Zicheng (care a stabilit Dinastia Shun, în curând înlocuită cu dinastia manciuriană Qing), regimurile loiale tronului Ming - numite colectiv Ming de Sud - au supraviețuit până în 1662.

Împăratul Hongwu (1368-1398) a încercat să creeze o societate de comunități rurale auto-suficiente, ordonate într-un sistem rigid, imobil, care garanta și sprijinea o clasă permanentă de soldați pentru dinastia lui; armata permanentă a imperiului depășea un milion de oameni și docurile Marinei din Nanjing au fost cele mai mari din lume. El a avut, de asemenea, mare grijă de rupere a puterii eunucilor și al magnaților neînrudiți, înfeudându-și descendenții în întreaga Chină și a încercat să ghideze acești principi, prin publicarea de instrucțiuni dinastice. Acest lucru a eșuat în mod spectaculos, atunci când succesorul său, a încercat să reducă puterea unchilor săi, fapt ce i-a determinat la revolta care l-a pus pe Prințul Yan pe tron, ca Împăratul Yongle în 1402. Împăratul Yongle stabilit Yan drept capitală secundară și a redenumit-o Beijing, construind Orașul Interzis, restaurând Marele Canal și a stabilit întâietatea examenelor imperiale pentru numirile oficiale. El i-a răsplătit pe susținătorii săi eunuci și i-a folosit ca o contragreutate împotriva „Învățaților-Birocrați” confucianiști. Unul dintre aceștia, Zheng He, a condus șapte curse masive de explorare, în Oceanul Indian până în Arabia și coasta Africii.

Apariția de noi împărați și noi facțiuni au diminuat astfel de extravaganțe, iar capturarea Împăratului Zhengtong în timpul Crizei Tumu (1449), le-au încetat în totalitate. Marina Imperială a fost lăsată să cadă în paragină în timp ce munca forțată a fost folosită pentru construirea palisadei Liaodong și conectarea și fortificarea Marelui Zid Chinezesc, în forma sa modernă. Recensăminte ample ale întregului imperiu au fost efectuate o dată la zece ani, dar dorința de a evita munca și taxele și dificultatea de a stoca și de a analiza arhivele enorme la Nanjing, au împiedicat aflarea cifrelor exactre. Estimări pentru populația Ming-târzie variază de la 160 la 200 de milioane, dar veniturile necesare au fost strânse de la un număr tot mai mic de fermieri în timp ce altii dispăreau din evidențele oficiale sau „donau” pământurile lor la eunuci sau temple scutite de impozite. Legile Haijin aveau scopul de a proteja zonele de coastă de pirații „japonezi” în schimb multe persoane au devenit contrabandiști și pirați. Până în secolul al XVI-lea, cu toate acestea, expansiunea comerțului european, deși limitată la insulele de lângă Guangzhou, precum Macao - răspândi Schimbul Columbian de culturi (arabile), plante și animale, în China, au introdus ardeiul iute în bucătăria Sichuan, porumbul și cartofii extrem de productivi, au diminuat foametea și au stimulat creșterea populației. Creșterea comerțului portughez, spaniol și olandez a creat noua cerere pentru produse din China și a creat un aflux masiv de argint japonez și american. Această abundență de numerar a permis Mingului să evite, în cele din urmă, folosirea banilor de hârtie, ce stârniseră o hiperinflatiei în 1450. În timp ce confucianiștii tradiționali, se opunea unui astfel de rol proeminent al comerțului și al noilor îmbogățiți, heterodoxia introdusă de către Wang Yangming a permis o atitudine mai conciliantă. Reformele lui Zhang Juzheng, inițial de succes, s-au dovedit devastatoare atunci când o încetinire în agricultură, produsă de Mica eră glaciară, a fost întâmpinată cu politicile japoneze și spaniole de tăiere rapidă a furnizării de argint, necesar pentru ca fermierii să poată să își plătească impozitele. În combinație cu recolte eșuate, inundații, epidemii, s-a considerat că dinastia ar fi pierdut Mandatul Cerului și s-a prăbușit înaintea liderului rebel Li Zicheng și invaziei manciuriene.

Toate articolele de calitate


Artă şi cultură Artă și cultură

Literatură și teatru
Corbul - Hobbitul - Întunecare - Orașe și ani - Stăpânul inelelor - Zorba Grecul - Jurnalul Annei Frank (7 articole)
Muzică
Epica - Hollaback Girl - Like a Virgin (cântec) - Nightwish - U2 - Within Temptation (6 articole)
Film
300 - Eroii de la Termopile - E.T. Extraterestrul - Jigoku Shoujo - Kaleido Star - Latter Days - Marilena de la P7 - Noaptea morților vii - Prison Break - The Cat and the Canary (film din 1927) (9 articole)
Arhitectură
Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman - Mănăstirea Bârnova - Mănăstirea Mihai Vodă - Mănăstirea Plătărești - Parcul Copou - Turnul Londrei (6 articole)
Pictură
Bonaparte traversând Marele Saint Bernard - Pictura bisericească a lui Nicolae Grigorescu - Atacul de la Smârdan (3 articole)

Nuvola apps edu languages.png Biografii

Astronomie
Artă
Apcar Baltazar - Octav Băncilă - Nicolae Petrescu-Găină - Lisa del Giocondo - Sava Henția - Barbu Iscovescu - Constantin Lecca - Ștefan Luchian - Mișu Popp - Toma T. Socolescu - Arthur Verona (11 articole)
Film
Joseph Barbera - Bette Davis - William Hanna (3 articole)
Fizică
Edward Teller (1 articol)
Istorie
Constantin Prezan - Fridtjof Nansen - Mircea cel Bătrân - Vincent-Marie de Vaublanc - Józef Piłsudski(5 articole)
Literatură
Anna Ahmatova - Feodor Dostoievski - William Gibson - James Joyce - Franz Kafka - J. K. Rowling - Émile Zola (7 articole)
Muzică
Alicia Keys - Amy Winehouse - Avril Lavigne - Chris Brown - Christina Aguilera - Ciara - Dmitri Șostakovici - Gabriella Cilmi - Inna - Jacques Offenbach - Janet Jackson - Jordin Sparks - Kelly Clarkson - Kylie Minogue - Kendrick Lamar - Leona Lewis - Madonna - Gustav Mahler - Patricia Kaas - September - Shakira - Usher - Yohanna (23 de articole)
Politică
Barack Obama - Carl Schmitt - Neville Chamberlain - Giuseppe Garibaldi - Nikita Sergheevici Hrușciov - Nicolae Iorga - Richard Nixon - Vidkun Quisling - Take Ionescu - Harry S. Truman - Vintilă I. C. Brătianu (12 articole)
Religie
Angela de Foligno - Ioan Vladimir (2 articole)
Societate
Eugen Filotti - Mary Anning - Antonin Scalia (3 articole)
Sport
Dorin Goian - Victoraș Iacob (2 articole)

Politică şi societate Politică și societate

Căsătorii între persoane de același sex în Spania - Criza economică din 1899-1901 - Istroromâni (3 articole)

Ştiinţe Științe

Arheologie
Tezaurul de la Pietroasa (1 articol)
Astronomie
Neptun - Sistemul solar - Supernovă - Telescopul spațial Hubble - Titan (satelit) (5 articole)
Biologie
Asprete - Bacterie - Balenă albastră - Balaurul dobrogean - Condor andin - Koala - Lăstun de casă - Lup marsupial - Vidră de mare (9 articole)
Medicină
Hepatită C - Hipertensiune arterială - Schizofrenie (3 articole)
Chimie
Actiniu - Benzen - Hidrogen - Iod - Potasiu - Ytriu (6 articole)
Fizică
Deplasare spre roșu - Tensiune superficială - Mecanica fluidelor numerică - Teoria relativității generale (4 articole)
Geografie
Bălți - Belarus - Brazilia - Franța - Muntele Tambora - Comuna Racovița, Sibiu - Republica Populară Chineză - România - Tulsa, Oklahoma (9 articole)
Istorie și heraldică
Istorie universală
Afacerea Dreyfus - Bătălia de la Austerlitz - Bătălia de la Bosworth - Bătălia navală de la Guadalcanal - Bătălia de la Midway - Bătălia de la Quebec (1775) - Bătălia din Marea Coralilor - Bătălia Greciei - Bătălia de la Wagram - Bătălia de la Waterloo - Campania din Balcani (Primul Război Mondial) - Clasa Alaska - Complotul prafului de pușcă - Declarația de Independență a Lituaniei - Dinastia Song - Dinastia Ming - Expediția Discovery - Expediția Imperială Transantarctică - Expediția Terra Nova - Exhumarea și înmormântarea lui Richard al III-lea - HMS Endeavour - Istoria Lituaniei (1219–1295) - Noaptea cuțitelor lungi - Ordinul Templierilor - Prostituția în Grecia Antică - Războiul Civil American - Războiul Civil Finlandez - Revoluția Texană - Unificarea Germaniei (29 de articole)
Istoria României
Cetatea Timișoara - Consiliul de Coroană din 17-19 februarie 1918 - Comuna Racovița în Evul Mediu - Corpurile Voluntarilor Români din Rusia - Drapelul României - Heraldica României - Istoria comunei Racovița - Raiduri aviatice românești în Africa (9 de articole)
Lingvistică
Limba croată - Limba spaniolă - Nume ale grecilor - Rongorongo (4 articole)
Matematică
Algoritmul lui Euclid - Grup (matematică) - Pi (3 articole)
Religie și mitologie
Biserica Ortodoxă Albaneză - Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică - Mitropolia Proilaviei - Religia în Racovița, Sibiu (4 articole)

Sport Sport

Cursa carelor de luptă - FC Universitatea Cluj - Finala Ligii Campionilor 2007 (3 articole)

Jocuri Jocuri

The Last of Us (1 articol)

Tehnologie Tehnologie

Leopard 2E - Locomotivă cu abur - Podul Calafat-Vidin - Schimbător de căldură - Sistemul internațional de unități - Turbină cu gaze (6 articole)
Informatică
Cifrul Cezar (1 articol)