Vuk Lazarevici

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Vuk Lazarevici
Vuk Rudenica (1402-1405).jpg
Vuk Lazarevici
Născut cca. 1380
Decedat 6 iulie 1410
Cauza decesului Execuție
Naționalitate Serbia Sârb
Religie Biserica Ortodoxă Sârbă
Părinți Lazăr al Serbiei
Milica a Serbiei
Frați Ștefan Lazarevici, Teodora Lazarević[*], Mara Lazarevic Brankovic[*], Jelena Balšić[*], Dragana of Serbia[*], Olivera Lazarević[*]

Vuk Lazarevici (sârbă: Вук Лазаревић) (n. cca. 1380 – d. 1410) a fost un prinț sârb și fiul cel mic al țarului Lazăr și un vasal al lui Musa, și mai apoi al lui Suleiman Celebi, implicându-se în Interregnul otoman.

S-a născut cândva după 1380, fratele său mai mare Ștefan în 1377. După bătălia de la Kosovo din 1389, Vuk, fratele său și mama sa au început să se implice în politica Serbiei. În bătălia de la Ankara, Vuk s-a găsit în armata vasală otomană a fratelui său, alături de fiii lui Vuk Brankovici, Đurađ și Grgur, împotriva Imperiului Timurid a lui Timur Lenk.

După bătălia de la Kosmidion, Vuk a fost trimis în Serbia de către Suleiman Celebi, pentru a pune stăpânire pe terenurile lui Ștefan. Dar pe drum, a fost capturat în orașul Philippoplis de un vasal a lui Musa Celebi. Vuk a fost trimis lui Musa și executat pentru trădarea de la Kosmidion.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Kastritsis, Dimitris J., The sons of Bayezid: Empire building and representation in the Ottoman civil war, (BRILL NV, 2007), 152.