Volodîmîr Zelenski

 Acest articol este semiprotejat pe termen nelimitat pentru a preveni vandalismul.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Volodymyr Zelensky)

Volodîmîr Zelenski
Date personale
Născut (46 de ani)[3][4] Modificați la Wikidata
Krîvîi Rih, RSS Ucraineană, URSS[5][6][7] Modificați la Wikidata
PărințiOleksandr Zelenski[*]
Rimma Zelenskaia[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuOlena Zelenska (din )[8] Modificați la Wikidata
Număr de copii2 Modificați la Wikidata
CopiiChiril Zelenskii[*]
Oleksandra Volodîmîrivna Zelenska[*][[Oleksandra Volodîmîrivna Zelenska (daughter of Volodymyr Zelenskyy, the president of Ukraine)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Ucraina (–)
 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste () Modificați la Wikidata
Etnieevreii din Ucraina[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiKrivoi Rog
Kiev Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă
limba ucraineană
limba ebraică[9]
limba engleză Modificați la Wikidata
Al 6-lea președinte al Ucrainei Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
[1]
Precedat dePetro Poroșenko
Supreme Commander of the Armed Forces of Ukraine Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată

PremiiPocesna hramota Kabinetu Ministriv Ukraiinî[*][[Pocesna hramota Kabinetu Ministriv Ukraiinî (Ukrainian government award)|​]] ()
Teletriumf[*][[Teletriumf (national TV award of Ukraine)|​]]
Premiul Ronald Reagan pentru Libertate[*] ()
Ordinul Leul Alb în grad de mare cruce[*] de la Miloš Zeman ()
Vytauto Didžiojo ordinas su aukso grandine[*][[Vytauto Didžiojo ordinas su aukso grandine (special class in the Order of Vytautas the Great)|​]] ()
štátna cena Alexandra Dubčeka[*][[štátna cena Alexandra Dubčeka |​]] de laVláda Slovenskej republiky[*][[Vláda Slovenskej republiky (executive authority in Slovakia)|​]] ()
Tallinna vapimärk[*][[Tallinna vapimärk (Estonian government award)|​]] ()
Financial Times Person of the Year[*][[Financial Times Person of the Year (person the Financial Times has considered has demonstrated considerable influence in a given year)|​]] ()
Omul Anului conform revistei Time ()
...mai multe...
Partid politicSlujitorul poporului
Alma materInstitutul de Economie Krîvîi Rih[*] (drept, )[2]
Kîiivskîi naționalnîi ekonomicinîi universîtet imeni Vadîma Hetmana[*][[Kîiivskîi naționalnîi ekonomicinîi universîtet imeni Vadîma Hetmana (public university in Kyiv, Ukraine)|​]]
Semnătură
Prezență online

Volodîmîr Oleksandrovici Zelenski, scris adesea Volodimir Zelenski[10][11][12] (în ucraineană Володимир Олександрович Зеленський; n. , Krîvîi Rih, RSS Ucraineană, URSS) este un fost comediant, scenarist, producător de filme și actual politician care, începând cu 20 mai 2019, ocupă funcția de președinte în exercițiu al Ucrainei. Este fondator, director artistic și lider al Studiia Kvartal-95, companie de producție de emisiuni de televiziune și concerte.[10][13]

A candidat pentru funcția de președinte al Ucrainei în alegerile încheiate pe 21 aprilie 2019. A câștigat în primul tur care a avut loc pe 31 martie 2019, obținând aproximativ 30% din voturi, ceea ce i-a adus calificarea pentru participarea la al doilea scrutin. Trei săptămâni mai târziu, Volodîmîr Zelenski a câștigat fulminant alegerile prezidențiale în fața oponentului său, Petro Poroșenko, obținând circa 70% din voturi, în acest mod devenind cel de-al șaselea președinte al Ucrainei.[14]

Acesta a preluat oficial funcția la 20 mai 2019.

Biografie

Origine și educație

S-a născut într-o familie de evrei așkenazi[15][16]. Tatăl său, Oleksandr Zelenski (n. 1947, în Krivoi Rog), este doctor inginer, profesor universitar și conduce departamentul de informatică și software aplicat la Institutul de Economie din Krivoi Rog. Mama sa, Rymma Zelenskaia (n. Osipova) este inginer, în prezent pensionară. Bunicul său, Semyon Ivanovych Zelenski a luptat în Armata Roșie în al doilea război mondial, ajungând la gradul de colonel. În copilărie, Volodimir a trăit pentru patru ani în Mongolia, în Erdenet[17], când tatăl său, profesor de cibernetică, a lucrat acolo. Volodimir a terminat clasa întâi în Erdenet, dar din clasa doua a mers la Școala nr. 95 din Krivoi Rog. Volodimir a terminat liceul în anul 1995.[18] La vârsta de 16 ani a trecut testul TOEFL (pentru cunoașterea limbii engleze). Volodîmîr Zelenski a studiat dreptul la Universitatea Națională de Economie din Kiev, a absolvit dreptul în anul 2000, dar nu a lucrat ca avocat[19].

Activitatea profesională

În timpul studiilor, a interpretat ca amator în spectacole de școală. La mijlocul anilor 1990, s-a alăturat unui grup de cabaret local care a participat la competiții sub KVN⁠(d) (popular în țările din fosta competiție de cabaret a URSS)[19]. În curând a fost invitat în echipa de KVN „Zaporijjea-Krivoi Rog-Transit”. În 1997 a cofondat echipa „95-îi kvartal” (sau „Kvartal 95”, din rusă „Cartierul 95” -numele unui cartier din Krivoi Rog). A preluat rolul de căpitan al echipei, el a fost și autorul majorității schițelor prezentate. În anii 1998-2003, echipa a participat în liga superioară a KVN și, de asemenea, a apărut regulat în țările post-sovietice[19][20].

Volodîmîr Zelenski a devenit în 2003 coproprietar al companiei de producție Studiia Kvartal-95, care a cooperat mai întâi cu televiziunea 1 + 1, apoi cu canalul de televiziune Inter[19]. El a fost inițiatorul, regizorul și prezentatorul programului de televiziune Vecirniî kvartal[20]. În 2006 a câștigat prima ediție a programului de dans Tanți z zirkami[19]. În anii 2010-2012, a fost producător general al canalului de televiziune Inter.[21]. Ca actor, a apărut în comediile romantice de limbă rusă, cum ar fi Liubov v bolșom gorode (2009), precum și alte două filme din această serie din 2010 și 2014, comediile romantice Primele 8 întâlniri (2012) și 8 noi întâlniri (2015)[22]. De asemenea a apărut în filmul Rjevski versus Napoleon (2012), o farsă istorică[23]. În 2015, el a devenit actorul principal al serialului de televiziune satiric Slujitorul poporului, unde a jucat rolul unui profesor de istorie, Vasil Holoborodko, care și-a asumat funcția de președinte al Ucrainei[19][21].

Activitatea politică

În decembrie 2017, colegii săi au solicitat înregistrarea oficială a unui partid politic cu același nume ca al serialului Slujitorul poporului[24]. În 2018, Volodîmîr Zełenski a început să apară în alegerile prezidențiale, observând o susținere tot mai mare[21]. La 31 decembrie 2018, el a anunțat oficial candidatura sa în alegerile prezidențiale programate pentru martie 2019[25], după care și-a înregistrat candidatura[26].

Pe 31 martie 2019 a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina. În ciuda lipsei experienței la guvernare, actorul s-a clasat pe primul loc, obținând aproximativ 30% din voturi, aproape de două ori mai mult decât voturile pentru președintele în funcție Petro Poroșenko. Astfel el s-a calificat împreună cu Petro Poroșenko în al doilea tur de scrutin ce a avut loc pe 21 aprilie.[27] La 19 aprilie 2019 candidații s-au întâlnit pentru o dezbatere electorală pe Stadionul Olimpic din Kiev. Dezbaterea electorală a fost un triumf pentru Zelenski.[28] La cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, novicele în politică Volodîmîr Zelenski a fost votat de 73,22% dintre alegători (13,5 milioane de voturi ale alegătorilor), devenind astfel noul președinte al Ucrainei.[29]

Viața privată

Este căsătorit din 2003 cu Olena (n. Kiașko) care a studiat arhitectura la universitatea din Krivoi Rog[18], cu care are o fiică Oleksandra (n. 2005) și un fiu Kirilo (n. 2013)[19]. Cei doi copii au fost botezați în rit ortodox.

Note

  1. ^ La "preocupante" escalada de tensión en Dombás, la frontera entre Ucrania y Rusia en la que Moscú ha vuelto a desplegar tanques y tropas (în spaniolă) 
  2. ^ https://www.britannica.com/biography/Volodymyr-Zelensky  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b Wolodymyr Selenskyj, Munzinger Personen, accesat în  
  4. ^ a b Czech National Authority Database, accesat în  
  5. ^ Česko-Slovenská filmová databáze 
  6. ^ Encyclopædia Britannica Online 
  7. ^ Marea Enciclopedie Rusă 
  8. ^ https://24tv.ua/volodimir_zelenskiy_yde_v_prezidenti_ukrayini_2019_reyting_biografiya_skandali_n1051052, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  9. ^ https://24tv.ua/ru/realnyj_zelenskij_jekskljuzivnye_podrobnosti_iz_lichnoj_zhizni_kandidata_n1134824  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  10. ^ a b Dorin Popescu.Captivi la pontul hibrid. Studii și eseuri geopolitice. Ideea Europeana, București, 2020
  11. ^ Mesaj de felicitare transmis de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, Președintelui ales al Ucrainei, domnul Volodimir Zelenski. Ambasada României în Ucraina
  12. ^ Mesaj de felicitare adresat domnului Volodimir Zelenski în legătură cu alegerea sa în funcția de Președinte al Ucrainei. Președinția Republicii Moldova
  13. ^ Volodymyr Zelensky. Encyclopaedia Britannica
  14. ^ ЦИК Украины
  15. ^ . 8 stycznia 2019 https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5442528,00.html.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor); Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  16. ^ . 10 lipca 2014 https://korrespondent.net/ukraine/events/3390729-korrespondent-kak-zhyvut-ukraynskye-evrey.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor); Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  17. ^ Enciclopedia Britanică, [britannica.com/biography/Volodymyr-Zelensky#ref1274321]
  18. ^ a b Serghei Rudenko, Zelenski. O biografie. Trad. din l. ucraineană de Aliona Bivolaru. București, Editura ART, 2022. ISBN 978-606-710-888-0, pp. 168-169
  19. ^ a b c d e f g https://file.liga.net/persons/vladimir-zelenskii.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  20. ^ a b „copie arhivă”. Arhivat din original în . Accesat în . 
  21. ^ a b c . 1 stycznia 2019 https://www.unian.ua/elections/10396374-zelenskiy-zayaviv-pro-rishennya-yti-u-prezidenti-video.html.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor); Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  22. ^ 3305952 la Internet Movie Database . [dostęp 2019-03-05].
  23. ^ „Volodymyr Zelensky | Biography, Facts, Presidency, & Russian Invasion of Ukraine | Britannica” (în engleză). www.britannica.com. Accesat în . 
  24. ^ . 3 grudnia 2017 https://www.unian.ua/politics/2276034-yurist-zelenskogo-zareestruvav-novu-politichnu-partiyu-sluga-narodu.html.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor); Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  25. ^ https://24tv.ua/zelenskiy_zayaviv_shho_ide_u_prezidenti_ukrayini_n1089500.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  26. ^ http://www.cvk.gov.ua/vp_2019/.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  27. ^ „Alegeri prezidentiale in Ucraina. Volodîmîr Zelenski și Petro Poroșenko, calificați în turul doi de scrutin”, Hotnews.ro, , accesat în  
  28. ^ Serghei Rudenko, op. cit., p. 121
  29. ^ „Alegeri în Ucraina. Victorie fulminantă a lui Volodîmîr Zelenski”, DW.com, , accesat în  

Legături externe

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Volodîmîr Zelenski