Vladimir Soloviov (jurnalist)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la un jurnalist. Pentru alte persoane cu acelasi nume, vedeți Vladimir Soloviov.
Vladimir Soloviov
Date personale
Nume la naștereVladimir Rudolfovici Soloviov Modificați la Wikidata
Născut (60 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Moscova, RSFS Rusă, URSS[1][2] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuQ118644033[*] Modificați la Wikidata
Număr de copii8[2] Modificați la Wikidata
CopiiPolina Solovyova[*][[Polina Solovyova |​]]
Aleksandr Solovyov[*][[Aleksandr Solovyov |​]]
Ekaterina Vladimirovna Soloviova[*][[Ekaterina Vladimirovna Soloviova |​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Rusia (–)
 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste () Modificați la Wikidata
Etnieevreu Modificați la Wikidata
Religieiudaism Modificați la Wikidata
Ocupațieprezentator de televiziune Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materNaționalnîi issledovatelski tehnologiceski universitet «MISiS»[*][[Naționalnîi issledovatelski tehnologiceski universitet «MISiS» (university in Moscow, Russia)|​]][2]  Modificați la Wikidata
OrganizațieInstitut mirovoi iekonomiki i mejdunarodnîh otnoșeni RAN[*][[Institut mirovoi iekonomiki i mejdunarodnîh otnoșeni RAN (Russian independent research institute)|​]]  Modificați la Wikidata
Înălțime174 cm[1]  Modificați la Wikidata
Partener(ă)Svetlana Olegovna Abrosimova[*][[Svetlana Olegovna Abrosimova (baschetbalistă rusă)|​]][3]  Modificați la Wikidata
PremiiTEFI[*] ( și )[4]
Ordinul de Merit pentru Patrie, Gradul IV[*] ()[5]
Ordinul de Onoare[6]
Ordinul Insigna de Onoare[*] ()[7]
Ordinul Prieteniei[*][6]
Ordinul Alexandr Nevsky[*] ()[8]
Erou al Republicii Populare Donețk[*][9][10]
Q4287174[*]
blagodarnost Prezidenta Rossiiskoi Federații[*][[blagodarnost Prezidenta Rossiiskoi Federații (Certificate of the President of the Russian Federation)|​]]
Gold Play Button[*][[Gold Play Button (award given by YouTube for reaching 1 million subscribers)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Vladimir Rudolfovici Soloviov (n. , Moscova, RSFS Rusă, URSS) este un propagandist rus, prezentator TV, publicist, actor, cântăreț și persoană publică de origine evreiască[11], purtător de cuvânt al Kremlinului[12]. Este embru al partidului politic rus „Rusia Unită” [13]. Este renumit pentru declarațiile sale anti-ucrainene și propaganda pro-rusă [14].

Are proprietăți imobiliare în Italia, precum și certificat de rezidență italiană.

În august 2014, Ucraina l-a inclus în lista de sancțiuni pentru poziția sa față de războiul din estul Ucrainei și anexarea Crimeei de către Rusia[15]. Acesta se afla pe lista persoanelor care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei [16] (din 25 martie 2022).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut pe 20 octombrie 1963 la Moscova într-o familie de evrei.[17]

Tată — Rudolf Naumovici Soloviov, până în 1962 a purtat numele de familie Meninskovskîi[18], lector de politicoeconomie;

Mama - Inna Solomonovna Soloviova (Șapiro), critică de artă[19].

Bunicul matern — Solomon Lvovici Șapiro.

A mers în clasa întâi la școala a 72-a din Moscova, lângă casă. Începând din clasa a II-a, a studiat la școala specială de elită Nr 27 cu studiul unui număr de materii în limba engleză, unde au studiat copiii și nepoții membrilor Comitetului Central al PCUS, diplomați și alții[20].

În 1980 a intrat la Institutul de Oțel și Aliaje din Moscova și în 1986 a absolvit cu diplomă roșie. La același institut, ideologul proiectului Novorusia, Vladislav Surkov, și omul de afaceri apropiat lui Putin, Mihail Fridman, pe care Soloviov îl cunoaște din 1981, au studiat la același institut[21]

A fost membru al Prezidiului Congresului Evreiesc rus[22].

În 2005, a participat la lucrările congresului mișcării „Nași”, creat de administrația președintelui Federației Ruse[23], și a predat, de asemenea, membrii acestei mișcări.

În 2012, prin Decretul lui Vladimir Putin este inclus în Consiliul Televiziunii Publice[24].

La sfârșitul lunii februarie 2014, împreună cu o serie de jurnaliști ruși, personalități publice și politice, a semnat apelul fundației „Noi toți — „Berkut”, creat pentru a sprijini angajații unității speciale ucrainene desființate „Berkut”, care s-a opus cu brutalitate activiștilor de pe Euromaidan [25].

În 2015, a luat un mare interviu cu președintele Federației Ruse Vladimir Putin, care a fost folosit în filmul de propagandă Președintele[26].

Poziție antiucraineană[modificare | modificare sursă]

Programele principale „Duel” și „Duminică seara cu Vladimir Soloviov” pe canalul Rusia-1, „Dimineața cu Vladimir Soloviov și Anna Șafran” pe Vesti FM. În aceste programe, el a recurs în mod repetat la retorica ucrainofobă. În special, el i-a numit pe euromaidani „fasciști” și și-a exprimat opinia că toți dependenții de droguri și prostituate au identitate ucraineană[27][28][29]. La „Marșul Adevărului” din 14 aprilie 2014 de la Moscova, a fost desemnat unul dintre câștigătorii minciunilor jurnalistice, alături de Dmitri Kiseliov și Kațiarina Andreieva[30].

Scandaluri[modificare | modificare sursă]

La 19 octombrie 2006, a participat la o dezbatere TV ca prezentator între candidații la funcția de șef al districtului orașului Samara Viktor Tarhov și Gheorghi Limanski. În timpul și după difuzare, Tarhov a fost insultat de Soloviov. După aceea, candidatul jignit a intentat un proces de 10 milioane de ruble împotriva jurnalistului. Un an și jumătate mai târziu, instanța de fond a satisfăcut parțial cererea, dispunând încasarea a 70.000 de ruble[31].

În 2011, Comunitatea Religioasă a Evreilor din Azerbaidjan a trimis o notă de protest conducerii postului de radio „Vesti FM”, precum și Congresului Evreiesc din Rusia, împotriva declarației lui Soloviov despre Republica Azerbaidjan în emisiunea „ Vesti FM"[32]

În februarie 2014, școala Superioară de Economie a perceput menționarea universității ca o insultă în timpul discuției lui Soloviov cu studenții instituției de învățământ. Pe 19 februarie, în emisiunea programului "Contact complet" de la radioul Vesti FM, el a anunțat că "sub auspiciile" facultății de științe politice aplicate din universitate funcționează „grupuri teroriste organizate”, care pregătesc un „Maidan subteran”. Declarația afirmă că universitatea a reacționat negativ atât la declarațiile lui Soloviov, cât și la remarcile studenților, iar încercările de a lega instituția de învățământ de poziția politică a participanților la scandal sunt considerate o provocare acolo.[33].

În iunie 2014, în timp ce se afla în Cambodgia, omul de afaceri Serghei Polonski a intentat un proces la Tribunalul Savelovski din Moscova pentru protecția onoarei și despăgubiri pentru prejudiciul moral în valoare de 200.000.000 de ruble către postul de radio „Vesti FM” și Soloviov pentru difuzarea sa în noiembrie 2013 [34].

El a provocat scandal în rețelele de socializare insultând un utilizator de Twitter pentru că a întrebat despre valoarea ceasului fiicei sale. Un utilizator al rețelei de socializare cu porecla Neiswestnij a atras atenția asupra unei fotografii cu fiica lui Soloviov publicată de acesta pe Instagram. Pe mâna fetei era un ceas asemănător unui Apple Watch⁠(d), al cărui cost în magazinul oficial ajunge la un milion de ruble[35].

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Tată a opt copii (din trei soții)[36].

Conform propriilor asigurări, el practica iudaismul[37].

Imobiliare, proprietăți străine[modificare | modificare sursă]

Fundația Rusă pentru Combaterea Corupției, condusă de Aleksei Navalnîi, a constatat că Soloviov, pe lângă un apartament într-un cartier de elită din Moscova, cu o suprafață de 160 m² și un cost minim de 13 milioane de ruble, care mai târziu au crescut la 450 m² la un preț de 250 milioane de ruble; are o vilă în Peredelkino cu o suprafață de 1.046 m² și un teren de 60 de acri (estimat la 3.000.000 USD).

Pe lângă propria casă din Rusia, are proprietăți imobiliare în Italia, și anume o vilă cu 3 etaje, cu 16 camere, într-o zonă de stațiune la modă de pe coasta lacului Como în valoare de 4.500.000 euro

Fundația Navalnîi estimează mărimea averii lui Soloviov la minimum un miliard de ruble rusești sau mai mult de 17 milioane de dolari.

În plus, Soloviov are un permis de ședere în Italia, unde locuiește familia sa[38][39]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d https://24smi.org/celebrity/522-vladimir-soloviov.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c d e https://lenta.ru/lib/14159311/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://www.youtube.com/watch?v=CoXPUHOqWdE  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ https://daily.afisha.ru/news/11517-solovev-poluchil-tefi-kak-luchshiy-intervyuer-rossiyskogo-tv/ https://xn--n1ag.xn--b1aew.xn--p1ai/Sostav_Obshhestvennogo_soveta/Sostav/item/1347665/, https://daily.afisha.ru/news/11517-solovev-poluchil-tefi-kak-luchshiy-intervyuer-rossiyskogo-tv/ Verificați valoarea |url= (ajutor)  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ https://www.currenttime.tv/a/putit-nagradil-solovieva/31945211.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ a b https://xn--n1ag.xn--b1aew.xn--p1ai/Sostav_Obshhestvennogo_soveta/Sostav/item/1347665/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ https://vestikavkaza.ru/news/Televedushchiy-Vladimir-Solovev-nagrazhden-armyanskim-Ordenom-Pocheta.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ https://ostankino.ru/persons/vladimir-rudolfovich-solovev  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  9. ^ https://tass.ru/obschestvo/19088247  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  10. ^ https://www.kommersant.ru/doc/6296118  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  11. ^ Соловьёв Владимир Рудольфович. Человек из телевизора, «Эхо Москвы», 07.02.2004.
  12. ^ „Донбассу никто ничего не обещал!: Рупор Кремля развеял надежды пророссийских сепаратистов”. https://plus.google.com/+NvUa1. Accesat în .  Legătură externa în |publisher= (ajutor)
  13. ^ „Соловьев Володимир Рудольфович / Офіційний сайт партії Єдина Росія”. er.ru. 
  14. ^ https://www.youtube.com/watch?v=filOrnJDxOQ Российские СМИ об Украине
  15. ^ „Власти Украины опубликовали список невъездных российских журналистов”. Accesat în . 
  16. ^ „Міністерство інформаційної політики України”. 
  17. ^ „Интервью / «Человек из ТВ» / Владимир Соловьев”. Accesat în . 
  18. ^ Владимир Соловьев — біографія на сайті Узнай Всё!
  19. ^ „Соловьиные трели еврея с русской фамилией | Еврейский Мир”. Accesat în . 
  20. ^ „Рассказывает мама», Биография 1963—2005”. Arhivat din original la . 
  21. ^ „Владимир Соловьев: Я глубоко убежден, что я - гений - ПОЛИТ.РУ”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  22. ^ „Структура Российского еврейского конгресса”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  23. ^ „Соловьев, Владимир”. Accesat în . 
  24. ^ „Утверждён состав Совета по общественному телевидению”. Accesat în . 
  25. ^ „Кто обещал «лечь костьми» и разогнать Майдан, а теперь собирается защитить Крым”. Accesat în . 
  26. ^ „Интервью с президентом - Олимпиада для журналиста”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  27. ^ „Українофобія як державна політика”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  28. ^ У Росії все гучніше лунають заклики до втручання у внутрішні справи України
  29. ^ «Воскресный вечер» с Владимиром Соловьёвым (26.01.2014)
  30. ^ Москвичи вышли на «Марш правды»
  31. ^ „За оскорбление мэра Самары Владимир Соловьев заплатит 70 тысяч рублей”. Accesat în . 
  32. ^ „Евреи Азербайджана ответили российскому журналисту, оскорбившему Азербайджан”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  33. ^ „ВШЭ вмешалась в скандал с «майдановским подпольем» в вузе”. Accesat în . 
  34. ^ Соловьев, Владимир (). „Бизнесмен Сергей Полонский подал иск на 200 млн рублей к радиостанции «Вести FM» и журналисту Владимиру Соловьеву”. Коммерсантъ. Accesat în . 
  35. ^ "Представься, мразь". Российский ведущий устроил скандал в соцсетях из-за часов дочери”. https://plus.google.com/u/0/b/112915477255865222914/. Accesat în .  Legătură externa în |publisher= (ajutor)
  36. ^ „Мемория. Владимир Соловьев - ПОЛИТ.РУ”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  37. ^ „Церковь пошла на диалог с обществом”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  38. ^ Gordon.ua⁠(d): Фонд Навального показал квартиры, дачу и итальянскую виллу российского пропагандиста Соловьева.
  39. ^ Блок О.Навального: Квартиры, дача и итальянская вилла Владимира Соловьёва. 28.09.2017

Legături externe[modificare | modificare sursă]