Vladimir Andrunachievici

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Vladimir Andrunachievici
Date personale
Născut
Petrograd, Imperiul Rus
Decedat (80 de ani)
Cetățenie România
Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
Ocupație matematician
pedagogie
Activitate
Alma mater Universitatea din Moscova
Organizație Universitatea de Stat din Moldova
Premii Ordinul Republicii
Acad. Vladimir Andrunachievici

Vladimir Andrunachievici (n. 3 aprilie 1917 - d. 22 iulie 1997) a fost un matematician moldovean, doctor habilitat, care a fost ales ca membru titular al Academiei de Științe a Moldovei.

Între anii 1947-1953, prof. Vladimir Andrunachievici a fost șef al Catedrei de Algebră și Geometrie din cadrul Universității de Stat a Moldovei. El a contribuit substanțial la dezvoltarea învățământului matematic din RSS Moldovenească și la dirijarea cercetării în domeniul matematicii la Institutul de Matematică al Academiei de Științe a Moldovei. A fost autor a 2 monografii și a peste 100 de articole științifice referitoare la teoria inelelor și a modulelor.

Cercetările sale au vizat teoria radicalilor, teoria structurală a inelelor și algebrelor asociative și teoria aditivă a idealelor. La data de 20 martie 1961, a înființat Institutul de Fizică și Matematică, devenind primul său director.

La data de 1 august 1961, a fost ales ca membru titular al Academiei de Științe a RSSM. La data de 14 aprilie 1964, academicianul Vladimir Andrunachievici a devenit primul director al nou-înființatului Institut de Matematică al Academiei de Științe cu Centrul de Calcul în baza sectoarelor de matematică ale Institutului de Fizică și Matematică.

În perioadele 1965-1974 și 1979-1990 a îndeplinit funcția de vicepreședinte al Academiei de Științe din RSS Moldovenească. A încetat din viață în anul 1997.