Vjosa Osmani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Vjosa Osmani
Vjosa Osmani1.jpg
Vjosa Osmani
Date personale
Născută (39 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Kosovska Mitrovica, RS Serbia, RSF Iugoslavia Modificați la Wikidata
Ocupațiejurist
politiciană Modificați la Wikidata
Al 5-lea Kryetari i Kosovës[*][[Kryetari i Kosovës (position)|​]] Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Precedat deGlauk Konjufca
President of Kosovo în președinte interimar[*] Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deHashim Thaçi
Succedat deGlauk Konjufca
Al 6-lea președinte al Adunării din Kosovo Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deGlauk Konjufca
Succedat deGlauk Konjufca
Member of the Assembly of Kosovo Modificați la Wikidata
În funcție
 – 

Partid politic Lidhja Demokratike e Kosovës[*][[Lidhja Demokratike e Kosovës (parti politike në Kosovë)|​]] (până în )
Semnătură
Vjosa Osmani (nënshkrim).svg
Prezență online

Vjosa Osmani (nume civil: Vjosa Osmani-Sadriu ; n. ,[1] Kosovska Mitrovica, RS Serbia, RSF Iugoslavia) este un politician kosovar. Din 3 februarie 2020 este președinte al Parlamentului și de la demisia lui Hashim Thaçi pe 5 noiembrie 2020, președinte interimar.

Educație[modificare | modificare sursă]

Vjosa Osmani a studiat la Universitatea din Pristina dreptul și a urmat doctoratul în Statele Unite la Universitatea din Pittsburgh. Acolo ea a fost, de asemenea, invitată, uneori, ca profesor. De când s-a întors în Kosovo, a predat dreptul la Universitatea din Prishtina și la Universitatea Americană din Kosovo. Ca avocat, ea a sfătuit și Națiunile Unite.

Carieră politică[modificare | modificare sursă]

Osmani și-a început angajamentul politic ca activistă a Lidhja Demokratike e Kosovës (LDK). În 2009 a fost numită șefă de cabinet a președintelui kosovar de atunci Fatmir Sejdiu. Este membră a parlamentului kosovar din 2011 și până acum a fost realesă de trei ori.

Promovare sub LDK[modificare | modificare sursă]

Osmani a fost principalul candidat al partidului său la alegerile generale din 2019 din Kosovo și a fost văzută ca un potențial prim-ministru. Ea a spus că oamenii din Kosovo sunt pregătiți pentru prima femeie prim-ministru al țării. Ea a promis să lupte împotriva nivelului ridicat de corupție și să pună în aplicare reformele economiei de piață.[2]

Între 2019 și 2020, Osmani a acționat ca lider adjunct al partidului LDK. Președintele partidului LDK, Isa Mustafa, și-a justificat dezacordul dintre partid și partid cu discrepanțele programatice. Ea era împotriva formării unui nou guvern, care fusese anterior o coaliție între LDK și Lëvizja Vetëvendosje! și a fost dizolvat printr-o mișcare de neîncredere.

Președinte interimar al Republicii Kosovo[modificare | modificare sursă]

Pe 5 noiembrie 2020, ea a preluat funcția de președinte al Republicii Kosovo în funcția de președinte al Parlamentului după demisia lui Hashim Thaçi - care a fost acuzat de crime de război în războiul din Kosovo în fața unui tribunal special.

Viața privată[modificare | modificare sursă]

Osmani este căsătorită și are doi copii. Pe lângă albaneza natală, Osmani vorbește fluent engleză, sârbă, turcă și spaniolă .

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://www.classlifestyle.com/news/48463/vjosa-osmani-zgjidhet-presidente-e-kosoves/eng/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Franziska Tschinderle, Pristina. https://www.nzz.ch/international/sie-traegt-die-hoffnung-der-jungen-und-der-frauen-vjosa-osmani-koennte-kosovos-erste-ministerpraesidentin-werden-ld.1511844.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)