Sari la conținut

Viteză superluminică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Viteza superluminică este o viteză ipotetică mai mare decât viteza de propagare a luminii în vid perfect. Termenul se poate referi atât la viteza de propagare a informației cât și a materiei, dar până acum în realitatea înconjurătoare nu a putut fi observată o astfel de viteză.

În conformitate cu teoria relativității restrânse, o particulă mai lentă decât lumina și cu masa de repaus nenulă necesită energie infinită pentru a accelera până la viteza luminii, deci aceasta este imposibil, cu toate că teoria relativității restrânse nu interzice existența unei particule care să se deplaseze continuu mai repede decât lumina (vezi și tahionii).

Pe de altă parte, când unii fizicieni se referă la viteză superluminică „aparentă” sau „efectivă”, ei se folosesc speculativ de ipoteza că regiunile de spațiu-timp distorsionate ar putea permite materiei să călătorească în locuri îndepărtate mai rapid decât lumina în spațiul-timp normal sau nedistorsionat. Cu toate acestea, conform teoriilor actuale, materia trebuie să traverseze la o viteză subluminică regiunea spațiu-timp locală distorsionată.

Metrica Alcubierre a unei regiuni spaţiu-timp care ar permite o călătorie la viteze superluminice. Unitatea Alcubierre sau Unitatea Warp presupune regiuni opuse de extindere şi contractare a spaţiului-timp şi care propulsează regiunea centrală

Viteza superluminică aparentă nu este exclusă de teoria relativității generale. Exemple de propuneri de viteză superluminică aparente sunt Unitatea Alcubierre [1] (sau Unitatea Warp) și traversarea găurii de vierme, deși plauzibilitatea fizicii acestor soluții este incertă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Unitatea Alcubierre (cunoscută și ca metrica Alcubierre sau Unitatea Warp) este un model matematic speculativ de spațiu-timp care prezintă caracteristici care amintesc de unitatea Warp fictivă din Star Trek cu care se poate călători mai repede decât lumina, deși nu într-un sens local.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

În ficțiune[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Legături către articole științifice[modificare | modificare sursă]

Metode propuse de atingere a vitezei superluminice[modificare | modificare sursă]