Virgil Șotropa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Virgil Șotropa
Virgil Sotropa.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Gheorgheni, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (86 de ani) Modificați la Wikidata
Năsăud, România Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Austro-Ungaria
Flag of Romania (1952-1965).svg România Modificați la Wikidata
Activitate
Logo of the Romanian Academy.png Membru de onoare al Academiei Române

Virgil Șotropa (n. , Gheorgheni, Austro-Ungaria – d. , Năsăud, România) a fost un profesor român, membru de onoare (1943) al Academiei Române.

Familia și studiile[modificare | modificare sursă]

Virgil Șotropa s-a născut la Sânnicolau Gurghiului (în prezent Gheorgheni), unde tatăl său, Alexandru, era președinte al consiliului de inspecție pentru exploatarea pădurilor și perceptor regesc. La vârsta de doi ani a rămas orfan de mamă.[1]

A urmează cursurile preuniversitare la Liceul Grăniceresc din Năsăud, cu excepția clasei a IV-a din ciclul inferior 1880/1881, pe care a urmat-o la Liceul Evanghelic din Bistrița. După bacalaureat, în 1885, și-a continuat studiile la Universitatea din Cluj, unde a urmat cursurile Facultății de Litere, specialitatea limba și literatura maghiară și germană.

Cariera didactică[modificare | modificare sursă]

În anul școlar 1888-1889 a fost ales profesor suplinitor a liceul năsăudean, unde a predat limba română și limba maghiară la clasele I-IV. În data de 4 decembrie 1896 a fost încadrat ca profesor de limba maghiară și germană la liceul superior (Obergymnasium) din Năsăud. După plecarea fostului director, Ioan Ciocan, ca profesor de limba și literatura română la Universitatea din Budapesta, în anul 1899, dintre cei 6 profesori care au candidat la postul de director, comisia administrativă a fondurilor școlare l-a ales director pe Virgil Șotropa. Ministerul Învățământului de la Budapesta a respins hotărârea comisiei administrative a fondurilor grănicerești năsăudene pe motivul că „Virgil Șotropa este prea mare naționalist român.” În anul 1913 Virgil Șotropa s-a pensionat la cerere. În data de 1 noiembrie 1919 a fost reîncadrat ca profesor la catedra de germană, completată uneori cu: istoria, geografia, limba română și filozofia, unde a profesat până la pensionarea sa definitivă, în anul 1933.

Viața privată[modificare | modificare sursă]

În data de 4 iulie 1898 s-a căsătorit cu Rozalia Goldschmidt, fiica unui renumit bijutier năsăudean.

Publicații[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]