Sari la conținut

Vincenzo I, Duce de Mantua

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vincenzo I, Duce de Mantua
Date personale
Născut21 septembrie 1562(1562-09-21)
Mantua
Decedat (49 de ani)
Mantua
Înmormântat9 februarie 1612
Biserica Sant'Andrea
PărințiGuglielmo Gonzaga
Arhiducesa Eleanor de Austria
Frați și suroriMargherita Gonzaga, Duchess of Ferrara[*][[Margherita Gonzaga, Duchess of Ferrara (Italian noble, sponsor of the arts (1564-1618))|​]]
Anne Juliana Gonzaga Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMargherita Farnese
Eleonora de Medici
Copii
Ocupațiecolecționar de artă[*]
patron of the arts[*][[patron of the arts (person who engages in patronage)|​]] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiMantova[1] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce
Familie nobiliarăCasa de Gonzaga
Duce de Mantua și Montferrat
Domnie14 august 1587-9 februarie 1612
Încoronare22 septembrie 1587
PredecesorGuglielmo Gonzaga
SuccesorFrancesco IV Gonzaga
Semnătură

Vincenzo Gonzaga (21 septembrie 15629 februarie 1612) a fost conducător al Ducatului de Mantua și Montferrat din 1587 până în 1612.

Biografie[modificare | modificare sursă]

El a fost fiul lui Guglielmo Gonzaga, Duce de Mantua și a Arhiducesei Eleanor de Austria. Bunicii materni au fost Ferdinand I, Împărat Roman și Anna a Boemiei și Ungariei.

Vincenzo a fost un important patron al artelor și științelor și a transformat Mantua într-un vibrant centru cultural. La 22 septembrie 1587 Vincenzo a fost încoronat ca cel de-al 4-lea Duce de Mantua printr-o ceremonie ostentativă. El l-a angajat pe compozitorul Claudio Monteverdi și pe pictorul Peter Paul Rubens. În 1590 Monteverdi a devenit interpret de viola da gamba și dascăl în capela lui Vincenzo; în 1602 Vincenzo l-a numit maestru al muzicii după decesul lui Benedetto Pallavicino. De asemenea, Vincenzo a fost prieten cu poetul Torquato Tasso. O carte mică publicată la Verona în 1589 descrie cum un actor comic numit Valerini în serviciul lui Vincenzo își imaginează o galerie ideală de artă, în care sunt prezentate mai degrabă statuile celor mai importanți colecționari de artă decât activitatea artiștilor însăși. Vincenzo a fost descris ca un colos care va domina întreaga galerie ideală.[2]

Astronomul Giovanni Antonio Magini a servit ca tutore pentru fii lui Vincenzo, Francesco și Ferdinando. Lucrarea cea mai importantă a lui Magini a fost pregătirea Atlante geografico d'Italia (Atlas Geografic al Italiei), publicat postum de fiul lui Magini în 1620. Vincenzo, căruia Atlasul i-a fost dedicat, l-a ajutat în acest proiect și a permis ca hărți ale diferitelor state ale Italiei să-i fie aduse lui Magini.

În iarna 1603-1604, Galileo a vizitat Curtea din Mantua într-un efort de a obține o poziție acolo și i s-a oferit un salariu, dar nu a putut conveni asupra termenilor cu Vincenzo.

Obiceiurile risipitoare ale lui Vincenzo sunt considerate a fi accelerat declinul economic și cultural al Mantua. S-a spus că Vincenzo era impotent și că a trimis o expediție secretă în Lumea Nouă pentru a obține un afrodisiac legendar.[1]

Căsătorii și copii[modificare | modificare sursă]

Eleonora de Medici.

Vincenzo s-a căsătorit cu Margherita Farnese în 1581; mariajul a rămas fără copii și s-a terminat prin divorț. La 29 aprilie 1584 el s-a căsătorit cu verișoara lui primară Eleonora de Medici, fiica lui Francesco I de Medici și a Ioanei de Austria.

Vincenzo și Eleonora au avut șase copii:

A avut și câțiva copii nelegitimi, printre care:

 • cu nobila Agnes Argotta, soția lui Prospero del Carretto:
  • Francesco Gonzaga (1588-1673), episcop de Nola în 1657
  • Silvio (1592-1612), cavaler de la Malta, poet de curte și marchiz Cavriana
  • Giovanni (? -1679), ministru al lui Ferdinando Carlo Gonzaga
  • Eleanora, călugăriță.
 • cu nobila Felicita Guerrieri, fiica lui Tullo Guerrieri:
  • Francesca.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ RKDartists, accesat în  
 2. ^ LA CELESTE GALERIA. mostragonzaga.it