Vimeca / Lisboa Transportes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vimeca
Lisboa Transportes
TipPrivată
Fondată1931
ȚaraPortugalia
SediuQueluz de Baixo, Barcarena, Oeiras
Zona deservită
ProprietarGrupul Guanabara
SloganTransportamos pessoas
(Transportăm persoane)
Prezență online
vimeca.pt

Vimeca / Lisboa Transportes este o companie portugheză de transport public de pasageri care operează o rețea de autobuze în orașele Oeiras, Amadora, Cascais și Sintra, cu legături către Piața Marchizul de Pombal, stația Colégio Militar/Luz, Belém și Praça de Espanha din Lisabona. Unele linii sunt subordonate rețelei Vimeca, în timp ce altele, în mod specific cele care traversează Lisabona, sunt subordonate Lisboa Transportes din motive de diferențiere a biletelor, deși toate aparțin aceleiași companii.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Autobuzul nr. 663 al Vimeca în 2008, în Piața Marchizul de Pombal.

Vimeca a fost înființată pe 21 septembrie 1931[1], iar denumirea sa provine de la Viação Mecânica de Carnaxide[2] (în română Căile Mecanizate din Carnaxide). Inițial, compania asigura legătura între Carnaxide și Algés folosind vehicule cu tracțiune animală. Vimeca a achiziționat primul său vehicul cu tracțiune mecanică în anii 1930, iar de atunci și-a dezvoltat rețeaua în Oeiras.[1]

În anii 1970 a început să efectueze legături directe spre Lisabona.[1] Fiind o companie încă mică, spre deosebire de alte societăți similare, Vimeca nu a fost naționalizată în 1975, când a fost creată compania națională de autobuze.[3]

În 1995, în perioada procesului de privatizare a Rodoviária de Lisboa (entitate dezmembrată din compania națională de autobuze), Vimeca a câștigat monopolul asupra unor trasee noi, atingând dimensiunile din prezent. Compania actuală este rezultatul privatizării centrelor pentru activități de transport 3 și 4 al Rodoviária de Lisboa[1][4] (în portugheză Centros de Atividade de Transporte).

Atât Scotturb cât și Vimeca Transportes au fost vândute în mai 2017 de către grupul Imorey, controlat de omul de afaceri brzilian Jacob Barata[5], către grupul Guanabara, deținut de antreprenorul brazilian Francisco Feitosa, proprietarul companiei rutiere Vega S/A Transporte Urbano.[6][7] Nu a fost făcută publică nici o cifră privitoare la valoarea tranzacției, dar documentele oficiale obținute de presă sugerează că aceasta a fost prima afacere a lui Francisco Feitosa în Portugalia.[8] În pofida apartenenței la același grup, atât Vimeca / Lisboa Transportes cât și Scotturb își desfășoară activitatea independent, fără integrare orară sau tarifară.

În luna mai 2020, compania avea 287 de șoferi și 230 de autobuze, acestea efectuând zilnic 3.840 de curse pe cele 76 de trasee regulate ale Vimeca, totalizând un parcurs de 44.500 de kilometri pe zi.[9] Suplimentar, Vimeca dispunea de o rețea de vânzări formată din 11 agenți autorizați, 7 puncte de vânzare și 4 magazine.[9]

Operațiuni[modificare | modificare sursă]

Autobuze ale Scotturb și Vimeca staționând în fața gării Oeiras, în 2018.

Sediul general al Vimeca este situat în Queluz de Baixo, în municipalitatea Oeiras, unde se află clădirile oficiale și depoul de autobuze.[9]

În cadrul serviciului de transport al pasagerilor liniile Vimeca permit îndeplinirea a trei funcții în toate municipalitățile deservite:

Conexiuni transversale[modificare | modificare sursă]

Conexiunile transversale sunt cele care permit legăturile între căile ferate spre Sintra și Cascais. În cadrul aceste funcții, autobuzele pleacă de la linia spre Cascais din gările Belém, Algés, Cruz Quebrada, Caxias, Paço d’Arcos și Oeiras. De la linia spre Sintra autobuzele pleacă din gările Santa Cruz-Damaia, Amadora, Queluz-Belas, Monte Abraão și Agualva-Cacém.

Linii[modificare | modificare sursă]

Vimeca[modificare | modificare sursă]

Lisboa Transportes[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „História” (în portugheză). Vimeca / Lisboa Transportes. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Contacte-nos” (în portugheză). Vimeca / Lisboa Transportes. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Biroul de Studii și Proiecte Proplano (decembrie 2002). „Reflexões sobre a AMT”. ESTUDO SOBRE O SISTEMA DE TRANSPORTES COLECTIVOS DE PASSAGEIROS DA ÁREA METROPOLITANA DE LISBOA (în portugheză). Lisabona: 11. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Fim” (în portugheză). Vimeca / Lisboa Transportes. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Empresário de ônibus cearense ganha terreno fértil em Portugal” (în portugheză). Fortalbus. Accesat în . 
  6. ^ Luís Villalobos (). „Transportes. Empresário brasileiro compra grupo de autocarros Vimeca” (în portugheză). PÚBLICO. Accesat în . 
  7. ^ Sara Antunes (). „Vimeca comprada por empresário brasileiro” (în portugheză). Jornal de Negócios. Accesat în . 
  8. ^ Adriano Belisário (). „Muito além dos Barata” (în portugheză). Agência Pública. Accesat în . 
  9. ^ a b c „Empresa” (în portugheză). Vimeca / Lisboa Transportes. Arhivat din original la . Accesat în . 
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Vimeca / Lisboa Transportes

Legături externe[modificare | modificare sursă]