Sari la conținut

Victor Gollancz Ltd

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Victor Gollancz Ltd
Face parte dinOrion Publishing Group[*]  Modificați la Wikidata
Fondată în  Modificați la Wikidata
Fondator(i)Victor Gollancz[*][[Victor Gollancz (editor britanic)|​]]  Modificați la Wikidata
SediuLondra
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter

Victor Gollancz Ltd (/ˈvɪktər ɡəˈlæns, -ˈlænts/) a fost o editură britanică majoră din secolul al XX-lea. Ea a fost fondată în 1927 de către Victor Gollancz și s-a specializat în publicarea de literatură de înaltă literatură, non-ficțiune și ficțiune populară, inclusiv cărți polițiste, științifico-fantastice și de aventuri. După moartea lui Gollancz în 1967, compania a trecut în proprietatea fiicei lui, Livia, care a vândut-o către Houghton Mifflin în 1989. Trei ani mai târziu, în octombrie 1992, Houghton Mifflin a vândut Gollancz către editura Cassell & Co. Cassell și Orion Publishing Group au fost achiziționate de către Hachette în 1996,[1] iar în decembrie 1998 grupul Orion/Cassell a transformat Gollancz într-o marcă editorială de science-fiction/fantasy.

Originea ca editură politică

[modificare | modificare sursă]

Editura Gollancz a fost implicată în politica de stânga și a susținut mișcarea socialistă. Acest lucru este reflectat în unele dintre cărțile pe care le-a publicat. Victor Gollancz i-a comandat lui George Orwell să scrie despre clasa muncitoare urbană din nordul Angliei; rezultatul a fost The Road to Wigan Pier. Ruptura editorului cu Orwell a survenit atunci când el a refuzat să publice cartea lui Orwell despre Războiul Civil Spaniol, Homage to Catalonia, iar cei doi s-au îndepărtat din motive politice. El a publicat cartea The Red Army Moves a lui Geoffrey Cox despre Războiul de Iarnă, care a criticat atacarea Finlandei de către Uniunea Sovietică, dar a prevăzut, de asemenea, că Armata Roșie îi va învinge pe germani. De asemenea, el a publicat lucrări ale exilaților germani precum Hilde Meisel.

Gollancz a fost editorul original al mai multor autori celebri și a cărților lor, inclusiv:

Trecerea la science-fiction și fantasy

[modificare | modificare sursă]

În 1998 Gollancz a fost transformată în marca science-fiction și fantasy Gollancz Science-Fiction după ce a fost achiziționată de către Orion Publishing Group. Gollancz a procedat apoi la administrarea colecției SF Masterworks, gestionată anterior de editura Millenium. Gollancz a publicat cărți premiate și nominalizate la premii ale unor autori precum:[1]

Site-ul SF Gateway

[modificare | modificare sursă]

În 2011, Gollancz a lansat site-ul SF Gateway, o bibliotecă online, care oferă cărți științifico-fantastice republicate sub forma e-book. Gollancz își propune să aibă 5.000 sau mai multe cărți disponibile în 2014, iar site-ul va fi reunit cu Encyclopedia of Science Fiction.[2]

În ceea ce privește numărul de lucrări publicate, care au fost nominalizate pentru premii importante, Gollancz deține un loc de frunte printre editurile de science fiction, fantasy și ficțiune horror.[3]

  1. ^ „Worlds Without End Science Fiction and Fantasy publishers”. Worlds Without End. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)
  1. ^ „History of Hachette Australia”, Hachette Australia, accesat în  
  2. ^ Neill, Graeme (). „Gollancz opens sci-fi Gateway to e-books”. The Bookseller. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |work= și |newspaper= (ajutor)
  3. ^ „Top SF/F/H Publishers”. Worlds Without End. Accesat în octombrie 2015.  Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)

Lectură suplimentară

[modificare | modificare sursă]
  • Edwards, Ruth Dudley. Victor Gollancz: A Biography. London: V. Gollancz, 1987. ISBN: 0-575-03175-1.
  • Hodges, Sheila. Gollancz: The Story of a Publishing House, 1928–1978. London: V. Gollancz, 1978. ISBN: 0-575-02447-X.
  • Williams, Richard and Ralph Spurrier. Gollancz Crime Fiction 1928-1988: A Checklist of the First Editions, with a Guide to their Values. Scunthorpe: Dragonby Press, 1989. ISBN: 187112204X.