Victor Cușnirenco

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Victor Cușnirenco
Date personale
Născut (74 de ani) Modificați la Wikidata
Beriozchi, raionul Anenii Noi, Republica Moldova Modificați la Wikidata
Cetățenie Republica Moldova
 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste Modificați la Wikidata
Ocupațiespecialist în literatură[*]
jurnalist
istoric literar[*]
scriitor
publicist Modificați la Wikidata

Victor Cușnirenco (rusă Виктор Кушниренко; n. , Beriozchi, raionul Anenii Noi, Republica Moldova) este critic literar-pușkinist,[1] istoric literar, scriitor, publicist, jurnalist și editor sovietic și moldovean.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în satul Beriozchi din raionul Anenii Noi, RSS Moldovenească (actualmente R. Moldova) într-o familie de ucraineni.[2] A slujit în armata sovietică în Elektrostal lângă Moscova în anii 1968-1969. În același timp, a publicat activ în ziarul districtului militar al Moscovei al Forțelor de Apărare Aeriană На боевом пост („Pe post de luptă”). În 1970-1975 a fost student la Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Chișinău, pe care a absolvit-o cu specializarea filolog, profesor de limba și literatura rusă. Din 1972 a fost angajat al ziarului de mare tiraj Кишинёвский университет („Universitatea din Chișinău”), corespondent independent pentru ziarele Вечерний Кишинёв („Chișinăul de seară”), Молодёжь Молдавии („Tineretul Moldovei”) și redacția pentru tineret a televiziunii moldovenești. În 1973 a publicat buletine de presă ale Festivalului Uniunii Tineretului Sovietic, desfășurat la Chișinău. A publicat, de asemenea, în literatura Comsomolului în 1979-1981.

În 1980 a devenit redactor-adjunct al ziarului „Tineretul Moldovei”. Din 1985, a activat ca redactor-adjunct al ziarului Народное образование („Învățământul public”). În 1995-1999 a fost redactor-șef adjunct, apoi redactor-șef al ziarului Земля и Люди („Pământ și oameni”), în același timp redactor al ziarului Эхо Кишинёва („Ecoul Chișinăului”).

În anul 2000 a fost distins cu titlul „Om Emerit” al Republicii Moldova.[3] În anii 2000-2015 a fost editor-șef al editurii „Vector”. A redactat o serie de manuale de limba și literatura rusă pentru clasele 1-9 ale școlilor cu predare în limbile rusă și română din Republica Moldova. În 2007 a fost decorat cu Medalia Pușkin a Federației Ruse.[4] A activat ca secretar științific la Casa-muzeu „Pușkin” din Chișinău.[5] În 2019 a fost distins cu medalia „Meritul Civic”.[6]

Referințe[modificare | modificare sursă]