Vehicul electric reîncărcabil

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cele mai vândute mașini reîncărcabile
(vânzări globale la data de martie 2019)
*Notă: Vânzări până în decembrie 2018

Un vehicul electric reîncărcabil (în engleză plug-in electric vehicle – PEV) este orice vehicul care poate fi reîncărcat dintr-o sursă externă de energie electrică, cum ar fi prizele de perete, iar energia stocată în bateriile reîncărcabile acționează sau contribuie la antrenarea roților. PEV este un subtip de vehicule electrice care cuprinde vehiculele cu baterii (BEV) și vehiculele hibride reîncărcabile (PHEV).[1][2][3] În China, vehiculele electrice reîncărcabile sunt numite vehicule energetice noi (NEV). Vânzările primului PEV de producție în masă de către producătorii de mașini mari au început la sfârșitul lunii decembrie 2010, odată cu introducerea Nissan Leaf complet electric și hibridul reîncărcabil Chevrolet Volt.

Mașinile reîncărcabile prezintă mai multe avantaje în comparație cu vehiculele convenționale cu motoare cu ardere internă. Acestea au costuri de exploatare și întreținere mai mici și produc o poluare a aerului locală mică sau deloc. Acestea reduc dependența de petrol și pot reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră, în funcție de sursa de electricitate, deoarece motoarele sunt de obicei mult mai eficiente decât motoarele cu ardere internă. Vehiculul hibrid reîncărcabil are majoritatea acestor beneficii atunci când funcționează în regim complet electric.

Vânzările globale cumulate de autovehicule electrice de legătură cu autostrăzi și vehicule utilitare ușoare au fost de 1 milion de unități în septembrie 2015, 2 milioane în decembrie 2016, 3 milioane în noiembrie 2017, și 5 milioane în decembrie 2018. În ciuda creșterii rapide, până în decembrie 2018 raportul de autovehicule reîncărcabile a reprezentat pe drumurile lumii aproape 1 din 250 de vehicule. Începând cu decembrie 2018, Nissan Leaf este cea mai vândută mașină din lume integral electrică pentru circulația pe autostradă, cu vânzări la nivel mondial de la înființarea a peste 380 000 de unități, urmată de Tesla Model S cu 263 500 de unități.

Începând cu decembrie 2018, China are cel mai mare stoc din lume de autoturisme și utilitare mici care satisfac prevederile legale, cu vânzări cumulate de 2,2 milioane de autovehicule electrice reîncărcabile. Până la 1 iunie 2018 în Europa au fost înmatriculate peste 1 milion de autoturisme electrice și utilitate mici, cu 176 de unități înmatriculate în Europa. Vânzările cumulate în SUA au totalizat peste 1,1 milioane de autoturisme reîncărcabile la sfârșitul anului 2018. În octombrie 2018, Norvegia a devenit prima țară în care 1 din 10 autoturisme înmatriculate este un vehicul electric reîncărcabil.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ David B. Sandalow, ed. (). Plug-In Electric Vehicles: What Role for Washington? (ed. 1st.). The Brookings Institution. pp. 2–5. ISBN 978-0-8157-0305-1.  See definition on pp. 2.
  2. ^ „Plug-in Electric Vehicles (PEVs)”. Center for Sustainable Energy, California. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „PEV Frequently Asked Questions”. Duke Energy. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]