Sari la conținut

Vasili Ignatenko

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vasili Ignatenko
Date personale
Născut13 martie 1961(1961-03-13)
Sperijie, RSS Belarusă
Decedat (25 de ani)
Moscova, Uniunea Sovietică
ÎnmormântatCimitirul Mitinskoe[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiAccident industrial[*] (sindromul iradierii acute) Modificați la Wikidata
Căsătorit cuLiudmila Ignatenko
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste Modificați la Wikidata
Ocupațiepompier
Lichidator Modificați la Wikidata
Activitate
A luptat pentru Uniunea Sovietică
RamuraTrupele MAI al URSS
Ani de serviciu0000–1986
GradulSergent
UnitateaDepartamentul de pompieri
din Prîpeat
Bătălii / RăzboaieDezastrul de la Cernobîl
Decorații și distincții
Decorații (2006)
Crucea „Pentru Curaj”

Vasili Ivanovici Ignatenko (în ucraineană Василь Іванович Ігнатенко; în belarusă Васіль Іванавіч Ігнаценка; în rusă Василий Иванович Игнатенко; 13 martie 1961 – 13 mai 1986) a fost unul dintre primii pompieri sovietici mobilizați să răspundă pe teren pentru stingerea incendiului produs în urma exploziei reactorului 4 al centralei nucleare de la Cernobîl[1]. Fiind expus unei doze fatale de radiații, Ignatenko a murit din cauza sindromului de iradiere acută pe 13 mai 1986.

Din cauza nivelului mare de radiații trupul lui Ignatenko a fost sigilat într-un sicriu metalic și înmormântat într-o groapă acoperită apoi cu beton în cimitirul Mitinskoe din Moscova[2], împreună cu alte 27 de persoane care au murit în catastrofa de la Cernobîl. Pentru eroismul său a fost decorat post-mortem cu Ordinul Steagul Roșu, iar în 2006 cu ordinul Erou al Ucrainei[3], cea mai înaltă decorație din această țară.

Povestea lui Vasili Ignatenko a fost rememorată de soția lui, Liudmila Ignatenko, în cartea Dezastrul de la Cernobîl de Svetlana Alexievici. A devenit apoi o sursă de inspirație pentru povestea similară redată în 2019 în serialul Cernobîl, produs de HBO, unde Ignatenko este interpretat de actorul britanic Adam Nagaitis.[4]

  1. ^ Higginbotham, Adam (). „Inside Hospital Number Six”. Midnight in Chernobyl: The Untold Story of the World's Greatest Nuclear Disaster (în engleză). Simon and Schuster. p. 560. ISBN 9781501134616. Accesat în . 
  2. ^ Alexievici, Svetlana. „O voce omenească singuratică”. Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supraviețuitorilor. București: Ed. Corint (8 mai 2015). Redactor: Petre-Emil Juverdeanu. Traducător: Antoaneta Olteanu. p. 336. ISBN 9786068723013. Accesat în . 
  3. ^ „Про присвоєння звання Герой України / УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ Про присвоєння звання Герой України”. (Decret al Președintelui Ucrainei privind acordarea titlului de Erou al Ucrainei). Rada Supremă a Ucrainei. . Accesat în . 
  4. ^ Andrew Whalen (). 'Chernobyl' HBO Cast: Who Plays a Real Person? Their True Story Counterparts Revealed”. Newsweek. Accesat în .