Vasil Țușco

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Vasil Ţuşco)
Sari la navigare Sari la căutare
Vasil Țușco
Василь Цушко
Tsushko.jpg
Date personale
Născut (59 de ani)
Nadricine, raionul Tarutino, regiunea Odesa, RSS Ucraineană, URSS
CetățenieFlag of the Soviet Union.svg Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
Flag of Ukraine.svg Ucraina Modificați la Wikidata
OcupațiePolitician
Ministru al Economiei (Ucraina)
În funcție
11 martie 2010 – 10 decembrie 2010
Precedat deBogdan Danilișin
Ministru al Afacerilor Interne (Ucraina)
În funcție
1 decembrie 2006 – 18 decembrie 2007
Precedat deIuri Luțenko
Succedat deIuri Luțenko

Premii orden «Za zasluhî» III stupenea[*][[orden «Za zasluhî» III stupenea |​]]
orden «Za zasluhî» II stupenea[*][[orden «Za zasluhî» II stupenea |​]]
Partid politicPartidul Socialist din Ucraina[1]
Alma mater Odeskîi derjavnîi ahrarnîi universîtet[*][[Odeskîi derjavnîi ahrarnîi universîtet |​]]

Vasil Țușco (în ucraineană Василь Петрович Цушко) (n. 1 februarie 1963, satul Cioara-Murza, raionul Tarutino, Ucraina) este un politician ucrainean de etnie moldovenească (română). A îndeplinit funcția de deputat în Rada Supremă a Ucrainei (1994-2006) și ministru al afacerilor interne (2006-2007).

Pregătirea profesională[modificare | modificare sursă]

Vasil Țușco s-a născut în satul Cioara-Murza din raionul Tarutino (regiunea Odesa, RSS Ucraineană) într-o familie de etnie moldovenească [2]. A urmat studii liceale la Tehnicum-ul de Mecanizare și Electrificare a Agriculturii din orașul Ismail (1978-1982) și s-a înscris apoi la Facultatea de Economie din cadrul Institutului Agronomic din Odesa. Între anii 1983-1985, Țușco și-a satisfăcut stagiul militar obligatoriu în Armata Sovietică. După lăsarea la vatră, și-a continuat studiile, pe care le-a absolvit în 1988.

În februarie 1988 a fost numit ca director adjunct al sovhozului "Progresul" din satul Vozneseni (raionul Tarutino). Apoi, în perioada iulie 1989 - iulie 1996, a fost director al sovhozului "Serghei Lazo" din satul natal.

Țușco este căsătorit și are un fiu și o fiică. El este pasionat de literatura istorică.

Cariera politică[modificare | modificare sursă]

Între anii 1994-2006, Vasil Țușco a îndeplinit funcția de deputat în Rada Supremă a Ucrainei în legislaturile II, III, IV și V. În 1994 a fost ales ca deputat pe listele Partidului Țărănesc din Ucraina. A devenit membru al Comisiei parlamentare pentru finanțe și bănci. În mai 1997, el s-a înscris în Partidul Socialist din Ucraina. În iunie 2002 a devenit prim-vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru Finanțe și Bănci. În februarie 2005 a fost numit în funcția de președinte al Administrației de Stat a Regiunii Odesa, fiind eliberat din funcție în aprilie 2006 după votul de blam al deputaților din Rada Supremă. În 2006 a condus grupul parlamentar al Partidului Socialist din Ucraina.

În paralel cu activitatea politică, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Academiei Naționale a Ministerului Afacerilor Interne, obținând calificarea de avocat.

La 1 decembrie 2006, Țușco a fost desemnat pentru funcția de ministru al afacerilor interne al Ucrainei în guvernul condus de Viktor Ianukovici, după ce predecesorul său Iuri Luțenko a fost demis de parlament. În mai 2007, președintele Viktor Iușcenko l-a demis pe procurorul general al Ucrainei, dar ministrul de interne a trimis trupele de poliție la sediul Parchetului pentru a împiedica evacuarea acestuia. Iușcenko a anunțat că a preluat conducerea forțelor ministerului de interne, dar Țușco a refuzat să respecte acest ordin pe care l-a catalogat ca "neconstituțional". Noul procuror general a dat dispoziția ca ministrul de interne să fie anchetat pentru abuz de putere [3].

La 18 decembrie 2007, guvernul lui Ianukovici a demisionat ca urmare a rezultatului obținut la alegerile parlamentare din 30 septembrie 2007. O lună mai târziu, toate acuzațiile împotriva lui Țușco au fost retrase.

Vasil Țușco a fost decorat cu Ordinul de Merit, clasa a III-a (1997).

Problemele medicale din 2007[modificare | modificare sursă]

La 26 mai 2007, Țușco a suferit un infarct și a fost spitalizat ulterior ca urmare a stării medicale critice.[4] Potrivit unor situri Internet, el a suferit de pe urma unei supradoze de metilxantină.[5] După înrăutățirea sănătății sale, a fost transportat cu avionul într-un spital din Germania.[6] Prietena lui Țușco, Tetiana Montian, a declarat că infarctul său a fost un rezultat al otrăvirii.[7] Agenția de știri Interfax a prezentat o știre conform căreia starea de sănătate a lui Vasil Țușco s-a deteriorat în timp ce acesta se afla într-o clinică medicală din Germania.[8] La 20 august 2007, Vasil Țușco a anunțat public că el nu crede că a fost otrăvit.[9]

La 30 septembrie 2007, Vasil Țușco a anunțat că va demisiona din funcția de ministru al afacerilor interne al Ucrainei, deoarece trebuie să-și refacă sănătatea.[10]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite flipflopTsushko
  2. ^ Izvestia, 20 iunie 2007 - Мода на "советскую оккупацию" до Киева довела
  3. ^ Gazeta de Sud, 30 mai 2007 - Ucraina: Ministrul de interne a suferit un infarct
  4. ^ „Instead of questioning, Tsushko was sent for medical observation” (în rusă). Korrespondent. . 
  5. ^ „Obkom: Tsushko suffered from methylxanthine overdose” (în rusă). Korrespondent. . 
  6. ^ „With his worsening condition, Tsushko was sent to Germany” (în rusă). Korrespondent. . 
  7. ^ „Ukrainian Interior Minister Tsushko's heart attack caused by poisoning - lawyer”. Interfax. . Arhivat din original la . 
  8. ^ „Condition of Ukrainian interior minister deteriorates”. Interfax. . Arhivat din original la . 
  9. ^ „Tsushko says he was not poisoned” (în rusă). Korrespondent. . 
  10. ^ „Tsushko resigns” (în rusă). Korrespondent. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]