Valurile liniștesc vântul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Valurile liniștesc vântul

Coperta ediției în limba română
Informații generale
AutorArkadi și Boris Strugațki
Subiectcontactul cu o civilizație extraterestră superioară
Genscience fiction
SerieUniversul Amiază
Ediția originală
Titlu original
Волны гасят ветер
Limbarusă
EditurăЗнание / Nemira
Țara primei aparițiiURSS
Data primei apariții1985
ISBNISBN 973-569-011-x
Ediția în limba română
TraducătorValerian Stoicescu
Data apariției1994
Cronologie
Scarabeul în mușuroi
Coperta ediției în limba engleză

Valurile liniștesc vântul (rusă Волны гасят ветер) este un roman științifico-fantastic din 1985 scris de Arkadi și Boris Strugațki, roman situat în Universul Amiază (rusă Мир Полудня) (engleză Noon Universe). Cartea este narată de Maxim Kammerer care investighează Marea Revelație - contactul omenirii cu o supercivilizație extraterestră denumită a Progresorilor (rusă Прогрессоры). Rasa extraterestră nu apar deloc în roman, este redat doar impactul pe care îl au asupra oamenilor.

Povestea[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Cartea nu are un fir narativ clasic, ea este alcătuită din documente, interviuri, rapoarte. Maxim Kammerer, un fost șef al secției Evenimente Excepționale din cadrul Comisiei de Control, pe baza documentelor, interviurilor și a relatărilor lui Toivo Glumov, subalternul său, încearcă să reconstituie suita de întâmplări stranii care a urmat după Marea Revelație. Ancheta lor dezvăluie o societate secretă numită Ludeni[1], creaturi care se nasc umane, dar posedă puteri mentale latente mult peste cele normale. Ei se consideră rasă distinctă și afirmă că au interese diferite, uneori susțin că se află deasupra moralității umane tradiționale. Ludenii fac des experimente pe oameni, modificând mintea subiecților în propriul interes.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cuvântul Luden este o referință la cartea din 1938, Homo Ludens, de Johann Huizinga. Termenul Luden este și o anagramă de la Nelud - inuman in rusă.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Valurile liniștesc vântul.

Vezi și[modificare | modificare sursă]