Valeria Maximilla

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Valeria Maximilla
Date personale
Născută280 d.Hr. Modificați la Wikidata
Decedată312 d.Hr. (32 de ani) Modificați la Wikidata
PărințiGalerius Modificați la Wikidata
Frați și suroriCandidianus[*][[Candidianus (son of the Roman Emperor Galerius)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuMaxentius Modificați la Wikidata
CopiiValerius Romulus[*][[Valerius Romulus (son of Roman Emperor Maxentius (died 309))|​]] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară

Valeria Maximilla (n. 280 d.Hr. – d. 312 d.Hr.) a fost o împărăteasă romană, în calitate de soție a împăratului Maxentius (306-312).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Era fiica împăratului Galerius și a primei sale soții, al cărei nume nu este cunoscut. S-a căsătorit cu Maxentius în jurul anului 293 (nu se cunoaște data exactă) în ceea ce a fost probabil o încercare de a stabili o alianță între familiile lui Galerius (împărat în partea estică a imperiului) și Maximian (tatăl lui Maxentius și împărat în partea vestică a imperiului). Ea a născut doi fii: cel mai mare, Valerius Romulus, s-a născut în jurul anului 295; numele celuilalt fiu nu este menționat nicăieri, dar el ar putea fi Aurelius Valerius, care a fost executat în 312. Ca fiică a împăratului a purtat titlul nobilissima femina.

Soțul ei a fost aclamat împărat în octombrie 306 împotriva dorinței tatălui Valeriei Maximilla, care a încercat să-l răstoarne pe uzurpator în anul 307, dar fără succes. Maxentius a rămas conducătorul Romei, Italiei și Africii până în 312, când Constantin I a invadat Italia. Valeria și soțul ei erau împreună înainte de Bătălia de la Podul Milvius, când ea dispare din cronicile istorice. Soarta ei nu este cunoscută. Fiul lor, Romulus, a murit în anul 309.

Portretul Valeriei Maximilla nu apare pe niciuna dintre monedele emise în timpul domniei lui Maxentius, dar ea ar putea fi persoana reprezentată într-o sculptură fără față, păstrată acum în Muzeele Capitoline. Dacă acea statuie este a Valeriei Maximilla, ea a fost probabil desfigurată după înlăturarea de pe tron a soțului ei, când propriile lui reprezentări au fost, de asemenea, desfigurate.

Maximilla poate fi regina fără nume care apare în hagiografia Sfintei Ecaterina a Alexandriei scrisă de Jacoppo da Voragine (una dintre poveștile incluse în cartea Legenda aurea). În această poveste, regina s-a convertit la creștinism după întâlnirea cu Ecaterina, iar amândouă au fost apoi torturate și executate de Maxentius, prezentat aici ca un persecutor al creștinilor.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • DiMaio, Jr., Michael. „Maxentius (306-312 A.D.)”. De Imperatoribus Romanis: An Online Encyclopedia of Roman Rulers and Their Families. Accesat în . 
  • „The Life of Saint Katherine”. The Golden Legend or Lives of the Saints compiled by Jacobus de Voragine. Accesat în . 
  • Varner, Eric R. (). Mutilation and Transformation (Damnatio Memoriae and Roman Imperial Portraiture). Leiden, Țările de Jos: Koninklijke Brill NV. pp. 219–220. ISBN 90-04-13577-4. 


Titluri regale
Predecesor:
Galeria Valeria
Împărăteasă a Imperiului Roman
306–312
cu Galeria Valeria
Flavia Maxima Fausta
Succesor:
Flavia Maxima Fausta