Valea Iezreel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Agricultură în Valea Iezreelului
Valea Iezreel și Muntele Tabor
Valea Iezreel

Valea Iezreel (din ebraică עמק יזרעאל, translit. ʿĒmeq Yīzrəʿēʿl), sau Marj ibn Amir (în arabă مرج ابن عامر), cunoscută și sub numele de Valea Megiddo,[1][2] este o câmpie fertilă mare și o vale interioară în Districtul de Nord din Israel. Se învecinează la nord cu zonele muntoase ale regiunii Galileea inferioară, la sud cu zonele muntoase samaritene, la vest și nord-vest cu lanțul Muntele Carmel și la est cu Valea Iordanului, cu Muntele Gilboa marcând întinderea sa sudică. Cea mai mare așezare din vale este orașul Afula, care se află în apropierea centrului său.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Valea Iezreel își ia numele de la orașul antic Tel Iezreel (cunoscut în ebraică ca Yizre'el; יזרעאל; cunoscut în arabă ca Zir'ēn, în زرعين), care a fost situat pe un mic deal cu vedere la marginea de sud a văii. Cuvântul Jezreel provine din ebraică și înseamnă „Dumnezeu seamănă” sau „El seamănă”.[3] Expresia „valea lui Iezreel” a fost uneori folosită pentru a se referi la partea centrală a văii, în jurul orașului Iezreel, în timp ce partea de sud-vest era cunoscută sub numele de „Valea Megiddo”, după orașul antic Megiddo, care se afla acolo. Zona a fost cunoscută sub numele de Câmpia Esdraelonului („Esdraelon” (Ἐσδρηλών) este redarea greacă a Jezreel). Numele arab Marj ibn Amir (în arabă مرج ابن عامر) înseamnă „Luncile fiului lui Amir”.[4]

Geologie[modificare | modificare sursă]

Valea a acționat cândva ca canalul prin care Marea Mediterană, la capătul nord-vestic al văii, se lega de Marea Galileii, de Valea Iordanului și, în cele din urmă, de Marea Moartă. În urmă cu aproximativ două milioane de ani, pe măsură ce pământul dintre Marea Mediterană și Valea Riftului Iordanului a crescut, această legătură a fost pierdută, iar inundațiile periodice din Marea Mediterană au încetat. Acest lucru a dus la faptul că Marea Moartă nu mai are o legătură cu oceanul și, în timp, din cauza unei evaporări mai mari decât a precipitațiilor plus afluxul apelor de suprafață, au devenit puternic saline. Marea Galileii, pe de altă parte, este formată din apă dulce.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Frank Jacobs (). „187 - A Map of the Apocalypse”. Big Think. Accesat în . 
  2. ^ „Getting Blown Away at Armageddon”. Leaderworks. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Cheyne and Black, Encyclopedia Biblica
  4. ^ Fund, Palestine Exploration (). The Survey of Western Palestine: A General Index to 1. The Memoirs, Vols. I.-III.; 2. The Special Papers; 3. The Jerusalem Volume; 4. The Flora and Fauna of Palestine; 5. The Geological Survey; and to The Arabic and English Name Lists. Committee of the Palestine Exploration Fund. p. 127. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons-logo.svg Materiale media legate de Valea Jezreel la Wikimedia Commons

32°35′47″N 35°14′31″E ({{PAGENAME}}) / 32.59639°N 35.24194°E