Vâlceaua „Partea Cneazului”

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vâlceaua „Partea Cneazului”
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Harta locului unde se află
Harta locului unde se află
Poziția Raionul Ocnița
Republica Moldova
Coordonate48°25′10″N 27°41′24″E ({{PAGENAME}}) / 48.419411°N 27.689868°E
Suprafață20 ha  Modificați la Wikidata

Vâlceaua „Partea Cneazului” este un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic în raionul Ocnița, Republica Moldova. Este amplasat la sud de satul Mereșeuca, ocolul silvic Ocnița, Naslavcea, parcela 3, subparcelele 3, 22, 23. Are o suprafață de 20 ha. Obiectul este administrat de Primăria satului Mereșeuca.[1]

Descriere[modificare | modificare sursă]

Aria protejată este localizată pe versantul de dreapta al unei vâlcele din apropierea satului Mereșeuca, acoperită cu vegetație de stepă.

În amonte de pârâu aflorează depozite ale Cretacicului (etajul Cenomanian) și ale Neogenului (etajele Badenian și Sarmațian). Din stâncile cretacice au fost extrase colecții de faună fosilă ale Cretacicului superior, inclusiv un schelet de ihtiozaur.

Statut de protecție[modificare | modificare sursă]

Obiectivul a fost luat sub protecția statului prin Hotărîrea Sovietului de Miniștri al RSSM din 13 martie 1962 nr. 111, iar statutul de protecție a fost reconfirmat prin Hotărîrea Sovietului de Miniștri al RSSM din 8 ianuarie 1975 nr. 5 și Legea nr. 1538 din 25 februarie 1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat. Deținătorul funciar al monumentului natural era, la momentul publicării Legii din 1998, Întreprinderea Agricolă „Nistru”,[1] dar între timp Vâlceaua a trecut la balanța primăriei satului Mereșeuca.

Situl prezintă interes științific de importanță națională în ce privește cartarea geologică și întocmirea schemei tectonice a Moldovei și regiunilor limitrofe. Este o resursă prețioasă de fosile ale faunei cenomaniene.

Conform situației din anul 2016, nu este instalat niciun panou informativ cu informații despre monumentul natural. Este recomandată intensificarea cercetărilor paleontologice și geologice, cât și includerea zonei în trasee turistice.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Legea nr. 1538 din 25.02.1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat”. Parlamentul Republicii Moldova. Monitorul Oficial. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Postolache, Gheorghe; David, Anatolie; Pascari, Viorica; Nicora, Igor (). Ariile protejate din Moldova. Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Ecologie și Geografie, Institutul de Zoologie et al. Vol. 1: Monumente ale naturii: geologice, paleontologice, hidrologice, pedologice. Știința. p. 31. ISBN 978-9975-85-058-2. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]