Utilizator:Dr Pop Coriolan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

dr. Coriolan POP -  medic primar chirurg, doctor în medicină[modificare | modificare sursă]

Coriolan POP (n. 3 septembrie 1939, loc Apa, Satu Mare), medic chirurg român [1]. El a introdus tehnici noi, complexe în chirurgia generală; a introdus tehnica chirurgicala laparoscopica in judetul Maramures, a sprijinit înființarea unor noi specialități și secții de mare valoare de-a lungul timpului, precum neuro-chirurgia, chirurgia plastică și operatorie, ortopedia și traumatologia in cadrul Spitalului Judetean Baia Mare.

A contribuit la infiiințrea primului spital privat(Euromedica) Baia Mare.

A urmat studiile elementare în comuna natală între 1946-1951. A continuat studiile medii la Liceul „Vasile Lucaciu” din Carei absolvind în 1957. A urmat IMF Cluj, Facultatea de Medicină Generală – promotia 1964. A fost medic intern în clinicile din Cluj în perioada 1963-1966.

In anul 1964 a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Cluj-Napoca, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu"

►1965-1966 a reluat activitatea de intern la Catedra de Igienă a Muncii și Boli Profesionale din cadrul Facultății de Medicină Generale Cluj-Napoca.

►1966 a fost repartizat în județul Maramureș, la circa din Groși unde a profesat ca medic de medicină generală.

►1970-1971 a inceput stagiile de specializare in chirurgie, după castigarea concursurilor de specialitate din cadrul Facultăților de Medicină din centrele universitare Cluj și București

► Și-a desfășurat stagiul de secundar la Clinica de Chirurgie III, Cluj-Napoca, avându-l ca profesor îndrumător pe dr. univ. Cornel Toader

►1972 a fost repartizat ca medic secundar (rezident) în Botoșani, apoi în Maramureș

►1971-1975 are loc examenul de specializare.

►1978 are loc admiterea la doctoratul in Chirurgie, specializarea Chirurgie generala din cadrul UMF "Iuliu Hatieganu" sub indrumarea reputatului profesor dr. Crisan Mircioiu, in cadrul Clinicii chirurgicale I.

1980, a acordat asistență medicală echipei de handbal masculin HC MINAUR, care era antrenată de Lascăr Pană.

►1981 obține titlul de medic primar în urma examenului de specialitate chirurgicala la București.

►1986 obține titlul de doctor în urma susținerea lucrării de doctorat cu tema „Cercetări privind etiopatologia și morfopatologia colecistopatiilor nelitiazice”.

A urmat cursul de pregătire de la Clinica de Chirurgie Cantacuzino, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" București, care a fost susținut de profesorul doctor Ion Juvara și care a contribuit la îmbunătățirea tehnicilor chirurgicale și la abordarea cazuisticii cu mare grad de dificultate.

De asemenea, a participat la cursul de urgențe vasculare periferice la Clinica de chirurgie din cadrul Institutului Fundeni din cadrul aceleiasi reputate universitati, condus de profesorul doctor Pop D. Popa, ocazie cu care și-a perfecționat tehnicile de sutură vasculară, dându-i astfel posibilitatea de a interveni în urgențe vasculare.

►in perioada 1981-1982 a fost inspector la Direcția Sanitară Maramureș.

►1981- 1986 a fost medic șef la Policlinica I a Spitalului Județean Baia Mare.

►1987 A susținut lucrarea de primariat la Clinica Chirurgicală I din Cluj-Napoca în fața unei comisii de specialitate, dintre care prof. dr. Crișan Mirciou și prof. dr. Gicu Ionescu.

            Iată cum a caracterizat teza de doctorat, profesorul dr. Crișan Mirciou, în calitate de Conducător științific al lucrării: „o lucrare valoroasă, cu substanțiale note originale, de certă ținută și realizare științifică, (...) studiul clinico-statistic și morfo-histopatologic al colecistitelor alitiazice se referă la 205 cazuri întâlnite și operate dintr-un total de 1.804 intervenții pe căile biliare, într-o perioadă de 10 ani (1976-1986).

            Lucrarea are un caracter științific și clinic, dar și de cercetare, iar autorul a depus o muncă susținută și plină de dăruire, reușind pe deplin în strădaniile sale. Teza, prin conținutul său, reprezintă o maturitate chirurgicală, ilustrată de succesele obținute în activitatea complexă chirurgicală, de fiecare zi. Lucrarea aruncă și o lumină frumoasă asupra instituției în care a fost elaborată, Spitalul Județean Baia Mare, dovedind nivelul înalt al activității medicilor, ale căror servicii clinice sau paraclinice sunt de nivel superior, autorul afirmând în lucrare „... am avut prilejul să lucrez într-un spital în care dotarea tehnică - materială și de cadre  sunt realizate la nivelul pretențiilor actuale.”

            Lucrarea are calitatea unei informații bibliografice la zi, cu relevarea contribuției  a școlii românești de chirurgie și, în mod deosebit, a școlii medicale clujene.

            Socotesc lucrarea dr. Pop Coriolan ca foarte valoroasă și de mare importanță teoretică și practică, aducând precizări și definitivări în conturarea subiectului, cu atât mai valoroasă cu cât contribuția personală a autorului este nu numai de muncă, dar și de cercetare și creație științifică, ceea ce mă face sa apreciez că dr. Pop Coriolan, pe lângă alesele sale calități de chirurg experimentat, dar și de medic preocupat de soarta bolnavilor săi, are și frumoase calități de cercetător.” (7 noiembrie 1987, Cluj-Napoca).

►1986-2003 a fost medic șef al secției de Chirurgie Generală a Spitalului Județean Baia Mare, ce cuprindea 120 paturi.

A contribuit la introducerea de tehnici noi chirurgicale privind chirurgia stomacului (gastrectomii totale); intervenții complexe pe căile biliare, intervenții și explorări radiologice, chiar pe masa de operație.

A perfecționat intervențiile hepatice, mai ales în ceea ce privește chisturile hidatice, chiar cu rezecții parțiale hepatice.

A diversificat tehnicile chirurgicale privind căile biliare și în special, abordarea chirurgicală a colecistului și a căilor biliare, cu rezultate deosebite.

A introdus tehnici chirurgicale complexe în abordarea colonului, colectomii segmentare, recto-colectomii extinse, intervenții salutare în pancreatitele acute.

În 1996 a susținut achiziționarea modulului de laparoscopie în cadrul Spitalului Județean Baia Mare, care a permis să se introducă  tehnica chirurgicală operatorie- laparoscopia.

6 aprilie 1998, a absolvit pregătirea profesională în cadrul Clinicii Chirurgicale III Cluj-Napoca, condusă de prof. Sergiu Duca, care l-a asistat la debutul tehnicilor chirurgicale laparoscopice în Spitalul Județean Baia Mare.

►2003-2006 a deținut funcția de director la Direcția Sanitară a Județului Maramureș

►2008 a pus bazele activității chirurgicale din spitalul privat „Euromedica” (Euromedica) Baia Mare.

►2011 președinte al Companiei Farmaceutice AC HELCOR Baia Mare, fondata de Farm. Elena Pop.

Doctorul Coriolan POP

În paralel cu activitatea profesională propriu zisă a efectuat și pregătire de specialitate perfecționare profesională. A elaborat, comunicat și publicat peste 60 de lucrări științifice ca autor sau coautor. A participat activ la numeroase congrese, simpozioane, pe teme de specialitate.

Pe plan local, județean a organizat și participat la consfătuiri județene pe teme ca: „Colecisto-pancreatitele acute”, „Dificultăți de diagnostic în bolile digestive”, „Traumatismele abdominale” etc. Este membru al Societății Naționale de Chirurgie și membru în colectivul de redacție al revistei „Chirurgia”, membru al Asociației de Chirurgie bilio-pancreatică și Chirurgie laparoscopică.

-a contribuit la ridicare și formarea de noi generații de medici specialiști chirurgi;

-a susținut medicii tineri absolvenți, care au făcut stagii de pregătire în spitale;

  1. ^ Marian, Felix (22.08.2019). „Portret aniversar: Dr. Coriolan Pop”. Graiul maramuresului. Accesat în 1.08.2021.  Verificați datele pentru: |access-date=, |date= (ajutor)