Utilizator:Parintelevicentiubaldana

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Manastirea Baldana

categorie:obiective turistice

Istoric:

   Cu vrerea Tatalui, cu lucrearea Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh,ziditu-s-a sfant asezamant monahal al Manastirii Baldana,cu biserica avand hramurile "Adormirea Maicii Domnului","Sfantul Mare Ierarh Nicolae" si "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe", de catre preotul Gheorghe Baldanescu si sotia sa Maria,la anul 1831,ca manastire de calugarite.
   Biserica a fost construita din zid,in forma de nava,avand o singura turla pe naos si pridvor deschis,iar pentru vietuitoare,a fost ridicat in apropiere un corp de chilii.
   Manastirea a functionat pana in anul 1894 cand a devenit biseriica de mir ca filie a parohiei Baldana.
   Ajuns in paragina,asezamantul monahal a fost reactivat, ca manastire de calugari,prin decizia Sfintei Arhiepiscopii, in anul 1994, Staret fiind P. Cuv. Ieromonarh Vicentiu Calomfir Gruzea.
   Din acest moment la acest vechi asezamant monahal s-au inceput lucrarile de zidire si infrumusetare pentru a-i reda frumusetea si stralucirea cea dintai.
   Astfel, in apropierea bisericii s-au ridicat mai multe constructii printre care :clopotnita turn care vegheaza intrarea in incinta Sfintei Manastiri, un corp de chilii un aghiazmatar si anexe gospodaresti.
   Lucrarile de reabilitarea a Sfintei Manastiri s-au desfasurat cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintitului Parinte Doctor Nifon, Arhiepiscopul Targovistei si cu sprijinul unor donatori si binefacatori, intre anii 1994-2006.

Localizare:

   Pe drumul national Bucuresti-Pitesti DN7, la km 33.